Dyskusja i wymiana poglądów na temat wszystkich systemach Windows będących w fazie testowania.

GENERiC

Zasłużony użytkownik
Posty: 1158
Rejestracja: 21 mar 2009, 19:39
Lokalizacja: wszedzie
    Windows 7 Internet Explorer

Post09 gru 2010, 19:57

Z wielką chęcią za niedługo zainstaluje x64 i się nim pobawię. U mnie z drajwerami jedynie może być problem. :/

Awatar użytkownika

urban92

Administrator
Posty: 5318
Rejestracja: 06 lut 2008, 22:25
Lokalizacja: Michalin, gdzieś w Polsce
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post09 gru 2010, 21:44

A gdzie aero ?
Aero działało elegancko, zrobiłem screena ale wywaliłem bo padła mi platforma do testów :(
Obrazek
Moje maszyny:
Pokaż
Komputery używane na co dzień:

Stacja robocza (główny pecet):
Core i7-9700F 3-4,7Ghz + Thermaltake Frio Silent 14
ASRock Z390 Extreme 4
32GB Ram HyperX Predator DDR4 3200Mhz CL16
GeForce GTX 1660 SUPER Gigabyte Gaming OC 6GB + 2x Dell P2416D
SSD ADATA XPG SX8200 240GB NVMe (OS) + Kingston A2000 500GB NVMe (VM Lab)
HDD 2TB WD Green + 1TB WD Blue (Data)
Asus Xonar DGX
SPC Vero M2 600W + SPC Armis AR7X TG RGB
Windows 10

Testowy-1:
Core i5-8400 + Thermaltake Contac 30
ASRock Z390 Pro4
16GB Ram G.Skill Sniper X Camouflage DDR4 3600Mhz CL19
GeForce GTX 960 MSI GAMING 2GB
SSD Kingston A1000 240GB NVMe
HDD 500GB Toshiba
SPC Vero L2 500W + SPC Armis AR5 TG
Windows 10 Insider Fast

Testowy-2 (warsztatowy):
Dell Optiplex 7010
Core i7-3770 3,4Ghz
16GB RAM DDR3 1600Mhz
Intel HD Graphics 4000
SSD Adata SU650 240GB
HDD 500GB Samsung F2G
Windows 8.1

Testowy-3 (stacja do testowania dysków ATA, obsługi LPT oraz zgrywania obrazu z karty TV):
Core 2 Duo E4700 @ 2,6Ghz
Gigabyte GA-945GCMX-S2
3GB Ram Kingston DDR2 533Mhz
GMA 950
HDD 500GB WD Black
Windows XP

Serwer rev.10:
HP ProLiant ML150 G6
2x Xeon X5570 2,93Ghz (2 CPU, 8 rdzeni, 16 wątków)
48GB Ram DDR3 ECC FB 1333MHz (6x8GB)
SSD Samsung 860 EVO 500GB SATA
HDD 8x 1TB WD Blue (RAID 10 4TB)
VMware ESXi 6.5

NAS:
Core i3-4130T @ 2.90GHz
Asrock Rack H97M WS
8GB Ram DDR3 ECC 1600MHz (4x4GB)
SSD Sandisk 16GB M.2
HDD 4x 3TB WD Red (RAID 10 6TB)
FreeNAS 11.3

Terminal do monitoringu UPS i kamer:
HP T5740
Intel Atom N280 1,66Ghz
2GB RAM
2GB SSD
Debian 9

Laptop:
Dell Latitude E6440
Core i7-4700MQ @ 2,4-3,4Ghz
16GB Ram DDR3L 1600Mhz
Intel HD Graphics 4000 + AMD Radeon HD 8690M
SSD Samsung 860 EVO 250GB mSATA
HDD WD Blue 1TB
Windows 10


Komputery referencyjne do pokazów i testów systemów:

Sigma OS:
Athlon 64 3800+ @ 2400Mhz Venice + chłodzenie Cooler Master
Abit AX8
2 GB Ram DDR Kingmax 400Mhz
Geforce 7600GT Palit
HDD 80 GB Seagate 7200.10 ATA
Sigma OS 3.0

Windows 98 i stare gry:
Pentium III Katmai @ 500Mhz Slot 1
Asus P2B-F
256MB Ram SDRAM 100Mhz
Nvidia Riva TNT2 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB Samsung
Windows 98 SE

DOS, Windows 3.11 i oprogramowanie 16 bitowe:
Pentium 166 Mhz (P54C)
Micronics M55HI-PLUS
64MB RAM EDO
S3 Trio64V2/DX 1MB
Sound Blaster Vibra 16C
HDD 3GB WD
DOS 6.22 + Windows 3.11


Komputery używane rzadziej lub zabytkowe:

LGA775 dopakowane na maksa:
Xeon X5460 @ 3,8Ghz + Pentagram Karakorum
Gigabyte GA-P35-DS3R
8GB Ram OCZ + Goodram 800 Mhz CL5
Nvidia Quadro 2000 1GB
SSD OCZ Vertex 4 128GB
HDD WD VelociRaptor 160GB + Samsung F3 1TB
OCZ GameXStream 600W + Sharkoon Rebel 9
Windows XP + Windows 7

Athlon XP (mój pierwszy pecet):
Athlon XP 2000+ (Thoroughbred-B) 1667 @ 2100Mhz + Thermaltake TR-2
Soltek SL-75DRV5-C (Wymienione kondensatory, thx SzymekRak)
1GB Ram DDR 333Mhz
Radeon 9600 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 80GB Samsung
Windows XP

Tualatin:
Pentium III-S Tualatin 1400 @ 1606Mhz + Arctic Cooling Copper Silent 3
Asus TUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 153Mhz
Geforce FX5200
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB WD
Windows XP

K6 + Voodoo:
AMD K6-2 @ 550Mhz
Acorp 5ALI61
256 MB Ram SDRAM 100 Mhz CL2
3dfx Voodoo Banshee 16MB
HDD 40 GB Seagate 7200.4 ATA
Windows 98

Optimus:
Celeron Coppermine 1000 @ 1120Mhz
Procomp BVD1M
256MB Ram SDRAM @ 145Mhz
GeForce 2 MX 32MB
HDD 20GB Samsung
Windows Me (oryginalna naklejka na obudowie i pudełko z płytą)

Compaq P3:
Compaq Deskpro EP
Pentium III 600Mhz Coppermine Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
Matrox G200 8MB
HDD 20 GB Samsung
Windows 2000

Compaq P2:
Compaq Deskpro PD
Pentium II 400Mhz Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
ATI Rage Pro 3D 6MB (4MB + SIMM 2MB)
HDD 6 GB Quantum
Windows NT4

Compaq P1:
Compaq Deskpro 5133
Pentium 166 Mhz (P54CS)
128 MB Ram EDO (w 6 slotach)
Cirrus Logic 5434 1MB
HDD 6GB Quantum
Windows NT 3.51

Gulipin Am5x86 DX4:
AMD Am5x86 133Mhz
Dataexpert EXP8449
32 MB Ram SIMM (72 pin)
S3 Trio 2MB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX4:
AMD 486 DX4 100 Mhz
Chicony CH-471A
16 MB Ram SIMM (72 pin)
Trident TGUI9400CXI 2MB VLB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX2:
Intel 486 DX2 66 Mhz
Biostar MB-1433FA
8 MB Ram SIMM (30 pin)
Tritent TVGA9000 512KB
HDD 504 MB Quantum ATA
DOS 6.22 + Win 3.11

386:
AMD 386 DX 40 Mhz
Morse 386 M3
8 MB Ram SIMM (30 pin)
ATI VGA Wonder VGA 256KB
HDD 124MB ST3144AT
DOS 6.22 + Win 3.11

Zabytkowy laptop:
Compaq LTE Elite 4/50E
Intel SL486DX2 50Mhz
8 MB Ram
Karta graficzna WD (wiem, dziwne)
Matryca 640x480, 4 odcienie szarości
HDD Quantum 255MB
Windows 95a

Do tego masa innych gratów.

Awatar użytkownika

Conrado967

Zasłużony użytkownik
Posty: 1089
Rejestracja: 24 sie 2010, 20:45
Lokalizacja: Skorzów
Kontakt:
    Windows 7 Firefox

Post11 gru 2010, 16:06

Mógłby ktoś doradzić czy opłaca sie wrzucać ikonki z Visty do LH 3718? Jakim programem i co mi jest potrzebne. I jeszcze chciałbym zrobić do niego parę nowych styli. Czym edytować pliki: logonui.exe i bootscreen (nie wiem jaki to plik :wstyd:)

Chciałbym wydać jakiś Powerpack, który by go "unowocześnił" i jakby mi nie brakło zapału to i jakieś funkcje by sie zapodało.

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3276
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows Vista Firefox

Post11 gru 2010, 16:12

Edycja: darmowy reshacker lub płatny restorator.
Bootscren jest w plikach ntoskrnl.exe, ntkrnlmp.exe, ntkrnlpa.exe i ntrkpamp.exe
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Rublik

Moderator
Posty: 2855
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Kontakt:
    Windows 2003 Opera

Post11 gru 2010, 17:20

Jakby co to ikonki są w shell32.dll i explorer.exe :P
Honorowy Członek Mafii C-QUAM
HP EliteBook 820

Awatar użytkownika

Conrado967

Zasłużony użytkownik
Posty: 1089
Rejestracja: 24 sie 2010, 20:45
Lokalizacja: Skorzów
Kontakt:
    Windows 7 Firefox

Post11 gru 2010, 18:40

Rubel xD Nie rób ze mnie idioty którym rzeczywiście jestem :)

Troche umęczyłem sie z tymi ikonami, ale już ponad połowa ok 2/3. I zobaczyłem jak to wyglada, powiem że bosko, ale jest mankament... Jak jest podgląd co jest w folderze, t to wyświetla sie jakby na ikonce, a nie "tak jak w Sigmie" jakby w środku folderu. Może być to przez to że sie jeszcze nie wziąłem za explorer.exe

EDIT:
Skończyłem! Ale... Ikonki są nadal te stare, tylko w menu start. Why? Co źle zrobiłem?

Jak już uporam sie z icons'ami to będę potrzebował programu do edycji styli W LH i jakichś wskazówek.

Rublik

Moderator
Posty: 2855
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Kontakt:
    Windows 2003 Opera

Post11 gru 2010, 19:52

Rubel xD Nie rób ze mnie idioty którym rzeczywiście jestem :)

Troche umęczyłem sie z tymi ikonami, ale już ponad połowa ok 2/3. I zobaczyłem jak to wyglada, powiem że bosko, ale jest mankament... Jak jest podgląd co jest w folderze, t to wyświetla sie jakby na ikonce, a nie "tak jak w Sigmie" jakby w środku folderu. Może być to przez to że sie jeszcze nie wziąłem za explorer.exe

EDIT:
Skończyłem! Ale... Ikonki są nadal te stare, tylko w menu start. Why? Co źle zrobiłem?

Jak już uporam sie z icons'ami to będę potrzebował programu do edycji styli W LH i jakichś wskazówek.
Nie robię :P

Za ikony w menu start odpowiada explorer.exe i shell32.dll, na pewno wszystko podmieniłeś?
Honorowy Członek Mafii C-QUAM
HP EliteBook 820

Awatar użytkownika

Conrado967

Zasłużony użytkownik
Posty: 1089
Rejestracja: 24 sie 2010, 20:45
Lokalizacja: Skorzów
Kontakt:
    Windows 7 Firefox

Post11 gru 2010, 20:20

Tak wsio!
Heh dopiero teraz sie kapłem że aż tak ikonki z Visty różnią sie od tych z 7, więc ja w 3718 mam teraz ikonki z Se7en :D

A za ikonkę "My documents" odpowiada mydoc.exe czy coś takiego

Wy myślcie jak zrobić by wszędzie były ikonki vistowskie, a ja sie biorę za bitmapy.

GENERiC

Zasłużony użytkownik
Posty: 1158
Rejestracja: 21 mar 2009, 19:39
Lokalizacja: wszedzie
    Windows 7 Internet Explorer

Post11 gru 2010, 21:48

Style w Longhornie edytujesz edytorem zasobów.

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3276
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows Vista Firefox

Post16 gru 2010, 20:13

Wie ktoś jak odpalić Aero w Viście 5259 w VMware 7.1 ? Stery wgrane, akceleracja 3d włączona... i nic.
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Rublik

Moderator
Posty: 2855
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Kontakt:
    Windows 2003 Opera

Post16 gru 2010, 20:18

Na tym buildzie nie wymusisz Aero.
Honorowy Członek Mafii C-QUAM
HP EliteBook 820

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3276
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows Vista Firefox

Post16 gru 2010, 20:19

Nie powinno się samo uaktywnić po wgraniu sterów ?
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Rublik

Moderator
Posty: 2855
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Kontakt:
    Windows 2003 Opera

Post16 gru 2010, 20:26

Musiałbyś mieć LDDM-y :P
Honorowy Członek Mafii C-QUAM
HP EliteBook 820

GENERiC

Zasłużony użytkownik
Posty: 1158
Rejestracja: 21 mar 2009, 19:39
Lokalizacja: wszedzie
    Series 60 Opera

Post16 gru 2010, 21:30

EnableMachineCheck = 0
w HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\DWM
Tam ustawisz inne opcje DWM.
Do buildu 5270 możesz wymusić Aero.

Awatar użytkownika

urban92

Administrator
Posty: 5318
Rejestracja: 06 lut 2008, 22:25
Lokalizacja: Michalin, gdzieś w Polsce
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post06 lut 2011, 8:15

Ciekawostka, Longhorn 4074 ma domyślnie włączone w pełni działające IPv6. W XP ten ficzer dodano dopiero w SP2 (którego Longhorn jak wiemy nie zawiera), ale nawet wtedy ten protokół w XP był i jest tylko opcjonalnie do doinstalowania. Longhorn obsługuje go nawet lepiej niż XP (gdzieś tak w okolicy buildów 405x przepisano od nowa stos sieciowy).

I niech mi ktoś powie że ten system nie był przyszłościowy :hyhy:

Ale z drugiej strony smutna wiadomość, geforcy od serii 8 działają tylko na buildach x64 (np. 4074 x64). Próbując instalować np. takiego 8400GS na x86 tym samym sposobem co w x64 (najstarsza beta sterów jaka działa z GF8) sterowniki wprawdzie instalują się i raportują że karta działa bez problemu, ale mamy 640x480 w 16 kolorach.

Okazuje się że 4074 x64 ma paradoksalnie większe możliwości od x86 mimo wywalenia wielu funkcji. Nie tylko można zainstalować nowsze urządzenia (praktycznie taka sama obsługa sprzętu co zwykły XP x64), ale także można zainstalować DX9.0c, i mieć jednocześnie działające Aero (ta sama metoda co w x86, ale zadziała plik d3d9.dll z Longhorna 5048 x64 do sprawi że będziemy mieli jednocześnie aero i DX9c bez konieczności przełączania). 64 bitowa wersja lepiej pracuje w sieci od wersji 32 bitowej, bezproblemowo obsługuje także dyski SATA, jako wersja oparta jeszcze na sprawdzonym instalatorze i386 łatwo łyka sterowniki kontrolerów dyskowych przeznaczone dla XP. Na nowszym sprzęcie polecam testowanie 4074 x64.

Właśnie dzięki wywaleniu WinFS i .Net 2.0 Alpha system ten jest niezwykle stabilny (można go spokojnie porównywać z finalnymi wersjami systemów), a za*pip*dala szybko jak mały traktorek.

Gdybym robił teraz Sigmę oparłbym ją na zwimowanym 4074 x64 :hyhy:
Obrazek
Moje maszyny:
Pokaż
Komputery używane na co dzień:

Stacja robocza (główny pecet):
Core i7-9700F 3-4,7Ghz + Thermaltake Frio Silent 14
ASRock Z390 Extreme 4
32GB Ram HyperX Predator DDR4 3200Mhz CL16
GeForce GTX 1660 SUPER Gigabyte Gaming OC 6GB + 2x Dell P2416D
SSD ADATA XPG SX8200 240GB NVMe (OS) + Kingston A2000 500GB NVMe (VM Lab)
HDD 2TB WD Green + 1TB WD Blue (Data)
Asus Xonar DGX
SPC Vero M2 600W + SPC Armis AR7X TG RGB
Windows 10

Testowy-1:
Core i5-8400 + Thermaltake Contac 30
ASRock Z390 Pro4
16GB Ram G.Skill Sniper X Camouflage DDR4 3600Mhz CL19
GeForce GTX 960 MSI GAMING 2GB
SSD Kingston A1000 240GB NVMe
HDD 500GB Toshiba
SPC Vero L2 500W + SPC Armis AR5 TG
Windows 10 Insider Fast

Testowy-2 (warsztatowy):
Dell Optiplex 7010
Core i7-3770 3,4Ghz
16GB RAM DDR3 1600Mhz
Intel HD Graphics 4000
SSD Adata SU650 240GB
HDD 500GB Samsung F2G
Windows 8.1

Testowy-3 (stacja do testowania dysków ATA, obsługi LPT oraz zgrywania obrazu z karty TV):
Core 2 Duo E4700 @ 2,6Ghz
Gigabyte GA-945GCMX-S2
3GB Ram Kingston DDR2 533Mhz
GMA 950
HDD 500GB WD Black
Windows XP

Serwer rev.10:
HP ProLiant ML150 G6
2x Xeon X5570 2,93Ghz (2 CPU, 8 rdzeni, 16 wątków)
48GB Ram DDR3 ECC FB 1333MHz (6x8GB)
SSD Samsung 860 EVO 500GB SATA
HDD 8x 1TB WD Blue (RAID 10 4TB)
VMware ESXi 6.5

NAS:
Core i3-4130T @ 2.90GHz
Asrock Rack H97M WS
8GB Ram DDR3 ECC 1600MHz (4x4GB)
SSD Sandisk 16GB M.2
HDD 4x 3TB WD Red (RAID 10 6TB)
FreeNAS 11.3

Terminal do monitoringu UPS i kamer:
HP T5740
Intel Atom N280 1,66Ghz
2GB RAM
2GB SSD
Debian 9

Laptop:
Dell Latitude E6440
Core i7-4700MQ @ 2,4-3,4Ghz
16GB Ram DDR3L 1600Mhz
Intel HD Graphics 4000 + AMD Radeon HD 8690M
SSD Samsung 860 EVO 250GB mSATA
HDD WD Blue 1TB
Windows 10


Komputery referencyjne do pokazów i testów systemów:

Sigma OS:
Athlon 64 3800+ @ 2400Mhz Venice + chłodzenie Cooler Master
Abit AX8
2 GB Ram DDR Kingmax 400Mhz
Geforce 7600GT Palit
HDD 80 GB Seagate 7200.10 ATA
Sigma OS 3.0

Windows 98 i stare gry:
Pentium III Katmai @ 500Mhz Slot 1
Asus P2B-F
256MB Ram SDRAM 100Mhz
Nvidia Riva TNT2 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB Samsung
Windows 98 SE

DOS, Windows 3.11 i oprogramowanie 16 bitowe:
Pentium 166 Mhz (P54C)
Micronics M55HI-PLUS
64MB RAM EDO
S3 Trio64V2/DX 1MB
Sound Blaster Vibra 16C
HDD 3GB WD
DOS 6.22 + Windows 3.11


Komputery używane rzadziej lub zabytkowe:

LGA775 dopakowane na maksa:
Xeon X5460 @ 3,8Ghz + Pentagram Karakorum
Gigabyte GA-P35-DS3R
8GB Ram OCZ + Goodram 800 Mhz CL5
Nvidia Quadro 2000 1GB
SSD OCZ Vertex 4 128GB
HDD WD VelociRaptor 160GB + Samsung F3 1TB
OCZ GameXStream 600W + Sharkoon Rebel 9
Windows XP + Windows 7

Athlon XP (mój pierwszy pecet):
Athlon XP 2000+ (Thoroughbred-B) 1667 @ 2100Mhz + Thermaltake TR-2
Soltek SL-75DRV5-C (Wymienione kondensatory, thx SzymekRak)
1GB Ram DDR 333Mhz
Radeon 9600 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 80GB Samsung
Windows XP

Tualatin:
Pentium III-S Tualatin 1400 @ 1606Mhz + Arctic Cooling Copper Silent 3
Asus TUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 153Mhz
Geforce FX5200
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB WD
Windows XP

K6 + Voodoo:
AMD K6-2 @ 550Mhz
Acorp 5ALI61
256 MB Ram SDRAM 100 Mhz CL2
3dfx Voodoo Banshee 16MB
HDD 40 GB Seagate 7200.4 ATA
Windows 98

Optimus:
Celeron Coppermine 1000 @ 1120Mhz
Procomp BVD1M
256MB Ram SDRAM @ 145Mhz
GeForce 2 MX 32MB
HDD 20GB Samsung
Windows Me (oryginalna naklejka na obudowie i pudełko z płytą)

Compaq P3:
Compaq Deskpro EP
Pentium III 600Mhz Coppermine Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
Matrox G200 8MB
HDD 20 GB Samsung
Windows 2000

Compaq P2:
Compaq Deskpro PD
Pentium II 400Mhz Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
ATI Rage Pro 3D 6MB (4MB + SIMM 2MB)
HDD 6 GB Quantum
Windows NT4

Compaq P1:
Compaq Deskpro 5133
Pentium 166 Mhz (P54CS)
128 MB Ram EDO (w 6 slotach)
Cirrus Logic 5434 1MB
HDD 6GB Quantum
Windows NT 3.51

Gulipin Am5x86 DX4:
AMD Am5x86 133Mhz
Dataexpert EXP8449
32 MB Ram SIMM (72 pin)
S3 Trio 2MB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX4:
AMD 486 DX4 100 Mhz
Chicony CH-471A
16 MB Ram SIMM (72 pin)
Trident TGUI9400CXI 2MB VLB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX2:
Intel 486 DX2 66 Mhz
Biostar MB-1433FA
8 MB Ram SIMM (30 pin)
Tritent TVGA9000 512KB
HDD 504 MB Quantum ATA
DOS 6.22 + Win 3.11

386:
AMD 386 DX 40 Mhz
Morse 386 M3
8 MB Ram SIMM (30 pin)
ATI VGA Wonder VGA 256KB
HDD 124MB ST3144AT
DOS 6.22 + Win 3.11

Zabytkowy laptop:
Compaq LTE Elite 4/50E
Intel SL486DX2 50Mhz
8 MB Ram
Karta graficzna WD (wiem, dziwne)
Matryca 640x480, 4 odcienie szarości
HDD Quantum 255MB
Windows 95a

Do tego masa innych gratów.

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości