Dyskusja o wszystkich serwerowych systemach Microsoftu.
Awatar użytkownika

winuser

Zasłużony użytkownik
Posty: 1015
Rejestracja: 29 sie 2013, 12:15
    Windows 7 Chrome

Post09 lis 2014, 15:21

Mam postawiony na VirtualBox Server 2008, z zainstalowanym ActiveDirectory i postawioną domeną. Jak podłączyć do niej komputer, na którym odpalona jest ta maszyna (host) ? Wiem, ze da się podłączyć dwie VM, ale drugiego Windows 7 stawiać mi się nie chce i dlatego chcę podłączyć hosta do tej domeny.
Mój PC:
Intel Core2Quad Q9650 @3GHz + SilentiumPC SpartanPro | MSI P35 Neo2 FR | ATI Radeon HD5450 1GB | 8 GB RAM Kingston| Patriot Blaze SSD 120 GB | Seagate ST2000DM001 HDD 2TB | Windows 7 Pro x64
Laptop:
Lenovo IdeaPad P580 | Intel Core i7 3610QM @ 3.1 GHz| nVidia GeForce GT630M | 16GB RAM Kingston | LiteON LCS 128-L9S 128GB | Linux Mint 18.2 x64
Apple iPhone SE | Apple A9 @1.85 GHz | PowerVR GT7600 | 2GB RAM | 128GB PAMIĘCI | iOS 10.3
PlayStation 4 | CUH-1116A | 1TB |
Inne telefony:
Spoilerpokaż
Apple iPhone 5 | Apple A6 @1.3 GHz | PowerVR G6430 | 1GB RAM | 32GB PAMIĘCI | iOS 10.3
Nokia N9 | TI OMAP3630 @1,1GHz OC | PowerVR SGX-530 | 1GB RAM LPDDR | 16 GB PAMIĘCI | MeeGo 1.2 Harmattan
Lumia 520 | Qualcomm MSM8227 @ 1GHz | Qualcomm Adreno 305 | 512MB RAM | 8GB PAMIĘCI| WP 8.1 GDR2

Awatar użytkownika

exploder

Posty: 176
Rejestracja: 05 gru 2011, 20:20
    Windows 8.1 Internet Explorer

Post09 lis 2014, 16:15

Ustaw kartę sieciową w maszynie na NAT, a potem ustaw w hoście IP bramy na adres serwera. Oczywiście w wirtualnej karcie od Virtualboksa, nie fizycznej.
Spoilerpokaż
Obrazek
Spoilerpokaż
MoBo: Gigabyte GA-870A-USB3 + DIY mosfet cooler
CPU: AMD Phenom II X6 1600T @ 3,3 GHz
Cooler: Zalman CNPS10X Performa
Grafika: ASUS GeForce GTX 950 2GB
SSD: Goodram C50 120GB
HDD: WD Caviar Green WD10EZRX 1TB
RAM: 2x4GB Kingston DDR3 1333 MHz CL9 @ 1600 MHz
Zasilacz: XFX Core 550W
Buda: Zalman Z5 Plus
Monitor: LG 24EA53


Telefon: Motorola Moto E LTE
Kaflotablet: Toshiba Encore 2 WT8

Awatar użytkownika

Dexter

Posty: 366
Rejestracja: 20 cze 2009, 21:13
Lokalizacja: Kielce
Kontakt:
    Windows 8.1 Chrome

Post09 lis 2014, 16:43

Szalony... VirtualBox i 2K8 :P.

Przecież, jeśli wszystko dobrze skonfigurowałeś (karta sieciowa VB i serwer 2K8), powinno wystarczyć wpisanie odpowiedniej nazwy do nazwa komputera -> członek -> domena.... :oczami:

Awatar użytkownika

winuser

Zasłużony użytkownik
Posty: 1015
Rejestracja: 29 sie 2013, 12:15
    Windows Phone Internet Explorer

Post09 lis 2014, 16:51

Nie ja instalowałem tego Servera ;) Gościu od SO dał mi gotową maszynę. Ja bym to na VMWare postawił, bo jest lepsze do takich rzeczy, w dodatku umiem je konfigurować.
Właśnie rozchodzi się o to że karty sieciowej w VirtualBox nie umiem skonfigurować.
Mój PC:
Intel Core2Quad Q9650 @3GHz + SilentiumPC SpartanPro | MSI P35 Neo2 FR | ATI Radeon HD5450 1GB | 8 GB RAM Kingston| Patriot Blaze SSD 120 GB | Seagate ST2000DM001 HDD 2TB | Windows 7 Pro x64
Laptop:
Lenovo IdeaPad P580 | Intel Core i7 3610QM @ 3.1 GHz| nVidia GeForce GT630M | 16GB RAM Kingston | LiteON LCS 128-L9S 128GB | Linux Mint 18.2 x64
Apple iPhone SE | Apple A9 @1.85 GHz | PowerVR GT7600 | 2GB RAM | 128GB PAMIĘCI | iOS 10.3
PlayStation 4 | CUH-1116A | 1TB |
Inne telefony:
Spoilerpokaż
Apple iPhone 5 | Apple A6 @1.3 GHz | PowerVR G6430 | 1GB RAM | 32GB PAMIĘCI | iOS 10.3
Nokia N9 | TI OMAP3630 @1,1GHz OC | PowerVR SGX-530 | 1GB RAM LPDDR | 16 GB PAMIĘCI | MeeGo 1.2 Harmattan
Lumia 520 | Qualcomm MSM8227 @ 1GHz | Qualcomm Adreno 305 | 512MB RAM | 8GB PAMIĘCI| WP 8.1 GDR2

Awatar użytkownika

funcek

Zasłużony użytkownik
Posty: 1778
Rejestracja: 06 lut 2011, 12:36
Lokalizacja: Bolesławiec
Kontakt:
    Windows 8.1 Chrome

Post09 lis 2014, 17:13

Ustaw bridge w ustawieniach karty sieciowej wirtualnej maszyny.
Spoilerpokaż

Życiowa Książka; Fujitsu LifeBook AH532:
Intel i3 3310M @ 2.4GHz 3 MB L3 || 4 GB RAM DDR3 || Intel HD4000; NVidia GT640M LE || Realtek HD || HDD 500 GB || Win 10 Pro N 64-bit, Arch Linux 64-bit + Plasma 5
Deska (w sumie to i Kijanka); Kiano SlimTab 8MS:
Intel Atom Z3735F 4x1.33GHz (1.83 GHz turbo) 2 MB cache || 1GB DDR3 || Intel HD Graphics || 8" IPS touch-screen || 16GB FLASH + 32GB MicroSD Class 10 UHS-I || Windows 8.1 with Bing x86
Serwer rev. 2, aka "Pudełko zapałek":
Raspberry Pi Zero || 2GB MicroSD Class 4 || SSH || USB Wi-Fi Sagem XN-762n || Minibian
Masturbator czasu aka Stalingrad rev.2; Sony Vaio PCG-505G:
Pentium MMX 233MHz || 96 MB SŁONY-RAM || NeoMagic MagicGraph 128XD 2 MB || 10.4" || jakaś-tam dźwiękówka || HDD 30 GB || Dualboot Windows 98 & Windows 2000 || 1998r. :)

Malina - Raspberry Pi 2 + 16GB SanDisk UHS-I 533x; Raspbian + Kodi
Sony PlayStation 2 Slim SCPH-77004 with modbo760 chip & fmcb + OPL
Sony PlayStation 3 Slim CECH-3004B 320GB
Sony Playstation 4 Slim CUH-2016B 1TB

Xiaomi Redmi Note 3 Pro Special Edition

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość