Dyskusja o wszystkich serwerowych systemach Microsoftu.
Awatar użytkownika

urban92

Administrator
Posty: 5101
Rejestracja: 06 lut 2008, 22:25
Lokalizacja: Michalin, gdzieś w Polsce
Kontaktowanie:
    Windows 7 Opera

Post22 paź 2010, 18:57

lolasher pisze:To ty sobie włącz takiego Caviara o pojemności 50 MB, albo 100 MB to zobaczysz co to jest naprawdę głośny dysk.


W czwartek na UTK bawiłem się jakimś Quantanum 80MB na SCSI i nie był jakoś bardzo mocno głośniejszy od Samsunga SpinPoint 20 GB nowszego o jakieś 20 lat, choć i tak zagłuszał wentylatorek 60 mm obracający się z prędkością 5000 RPM...

Kris pisze:Da się go jakoś wyciszyć, czytałem coś o nakładaniu się fal dźwiękowych, coś takiego stosuje się w samochodach aby wyciszyć silnik ( w tych droższych ) działa to tak że jedna fala dźwięku nachodzi na druga i ją zagłusza


Czyli wpadłeś na genialny pomysł, niech kupi drugi taki głośny dysk 10 GB i zamontuje go obok pierwszego :chytry:
Obrazek
Moje maszyny:
Spoiler: pokaż
Komputery używane na co dzień:

Stacja robocza (główny pecet):
    Core i5 4570 @ 3,2-3,6Ghz + Thermaltake Frio Silent 14
    MSI H87-G43
    16GB Ram HyperX Fury 1600MHz 9-10-9-26
    Geforce GTX 960 2GB MSI + 2x Dell P2416D
    SSD Crucial MX100 256GB
    HDD 2TB WD Green + 500GB Seagate 7200.12
    Thermaltake Smart SE Modular 530W + Thermaltake Urban T31
    Windows 10

Testowy-1:
    Pentium G3258 @ 4Ghz + Thermaltake Contac 30
    MSI B85-G43
    8GB RAM Crucial Ballistix Sport @ 1333Mhz
    Intel HD Graphics
    SSD Samsung 840 120GB + Toshiba 128GB
    HDD 500GB Samsung F2G
    OCZ GameXStream 600W (fanswap na zephyra 120mm) + SPC Gladius M40 + panel boczny z oknem
    Na pierwszym SSD Win 10 Insider Fast, na drugim system który akurat testuję, na HDD obrazy i dane

Testowy-2 (warsztatowy):
    Xeon E5420 @ 3,3Ghz
    Gigabyte GA-P35-DS3R
    8GB Ram OCZ + Goodram 800 Mhz CL5
    Nvidia Quadro 2000 1GB
    HDD 160GB Samsung F1
    Sharkoon Rebel 9 (Okno ze szkła + LED)
    Windows 7

Testowy-3 (stacja do testowania dysków ATA, obsługi LPT oraz zgrywania obrazu z karty TV):
    Pentium D 930 @ 3,6Ghz
    GA-8i945P Pro
    1GB Ram Goodram DDR2 533Mhz (4x256)
    Geforce 8500GT
    HDD 80GB WD + 250GB WD
    Windows XP

Serwer rev. 7.2:
    Pentium G860 @ 3Ghz
    Gigabyte GA-H61M-S1
    6GB Ram Goodram DDR3 1333Mhz CL9
    Intel HD Graphics 2000
    SSD 128GB OCZ Vertex 3
    HDD 3TB WD Red na dane + 1TB Toshiba na backupy
    Server 2016

Laptop:
    Dell Latitude E6430
    Core i5-3320M @ 2,6-3,3Ghz
    8GB Ram DDR3 1333Mhz
    Intel HD Graphics 4000 + Nvidia Quadro NVS 5200M
    SSD Samsung 840 EVO 256GB
    HDD Seagate 500GB
    Windows 10


Komputery referencyjne do pokazów i testów systemów:

Sigma OS:
    Athlon 64 3800+ @ 2400Mhz Venice + chłodzenie Cooler Master
    Abit AX8
    1 GB Ram DDR Kingston 400Mhz
    Geforce 7600GT Palit
    HDD 80 GB Seagate 7200.10 ATA
    Sigma OS 3.0

Windows 98 i stare gry:
    Pentium III Coppermine 1 @ 1,2Ghz
    Asus CUSL2-C
    512MB Ram SDRAM 133 @ 160Mhz
    GeForce 4 Ti 4200 64MB + Voodoo 2 12MB
    Sound Blaster Live! 5.1
    HDD 40GB Samsung
    Windows 98 SE

DOS, Windows 3.11 i oprogramowanie 16 bitowe:
    Pentium 166 Mhz (P54C)
    Micronics M55HI-PLUS
    64MB RAM EDO
    S3 Trio64V2/DX 1MB
    Sound Blaster Vibra 16C
    HDD 3GB WD
    DOS 6.22 + Windows 3.11


Komputery używane rzadziej lub zabytkowe:

Athlon XP (mój pierwszy pecet):
    Athlon XP 2000+ (Thoroughbred-B) 1667 @ 2100Mhz + Thermaltake TR-2
    Soltek SL-75DRV5-C (Wymienione kondensatory, thx SzymekRak)
    1GB Ram DDR1 333Mhz
    Radeon 9600 Pro
    Sound Blaster Live! 5.1
    HDD 80GB Samsung
    Longhorn 4074

Tualatin:
    Pentium III-S Tualatin 1400 @ 1606Mhz + Arctic Cooling Copper Silent 3
    Asus TUSL2-C
    512MB Ram SDRAM 133 @ 153Mhz
    Geforce FX5200
    Sound Blaster Live! 5.1
    HDD 40GB WD
    Windows XP

K6:
    AMD K6-2 @ 550Mhz
    Acorp 5ALI61
    256 MB Ram SDR 100 Mhz CL2
    3dfx Voodoo Banshee 16MB
    HDD 40 GB Seagate 7200.4 ATA
    Windows 98

Optimus:
    Celeron Coppermine 1000 @ 1120Mhz
    Procomp BVD1M
    256MB Ram SDRAM @ 145Mhz
    GeForce 2 MX 32MB
    HDD 20GB Samsung
    Windows Me (oryginalna naklejka na obudowie i pudełko z płytą)

Compaq P3:
    Compaq Deskpro EP
    Pentium III 600Mhz Coppermine Slot 1
    320 MB SDRAM 100Mhz
    Matrox G200 8MB
    HDD 20 GB Samsung
    Windows 2000

Compaq P2:
    Compaq Deskpro PD
    Pentium II 400Mhz Slot 1
    320 MB SDRAM 100Mhz
    ATI Rage Pro 3D 6MB (4MB + SIMM 2MB)
    HDD 6 GB Quantum
    Windows NT4

Compaq P1:
    Compaq Deskpro 5133
    Pentium 166 Mhz (P54CS)
    128 MB Ram EDO (w 6 slotach)
    Cirrus Logic 5434 1MB
    HDD 6GB Quantum
    Windows NT 3.51

486 DX4:
    AMD 486 DX4 100 Mhz
    Chicony CH-471A
    24 MB Ram SIMM (72 pin)
    Tritent TVGA9000 512KB
    HDD 2 GB Seagate ATA
    Windows 95a

486 DX2:
    Intel 486 DX2 66 Mhz
    Biostar MB-1433FA
    8 MB Ram SIMM (30 pin)
    Macronix Super VGA 512KB
    HDD 504 MB Quantum ATA
    DOS 6.22 + Win 3.11

386:
    AMD 386 DX 40 Mhz
    Morse 386 M3
    8 MB Ram SIMM (30 pin)
    ATI VGA Wonder VGA 256KB
    HDD 124MB ST3144AT
    DOS 6.22 + Win 3.11

Zabytkowy laptop:
    Compaq LTE Elite 4/50E
    Intel SL486DX2 50Mhz
    8 MB Ram
    Karta graficzna WD (wiem, dziwne)
    Matryca 640x480, 4 odcienie szarości
    HDD Quantum 255MB
    Windows 95a

Do tego masa innych gratów.

Awatar użytkownika

Rublik

Moderator
Posty: 2849
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Kontaktowanie:
    Windows Vista Opera

Post22 paź 2010, 19:05

urban92 pisze:
Kris pisze:Da się go jakoś wyciszyć, czytałem coś o nakładaniu się fal dźwiękowych, coś takiego stosuje się w samochodach aby wyciszyć silnik ( w tych droższych ) działa to tak że jedna fala dźwięku nachodzi na druga i ją zagłusza

Czyli wpadłeś na genialny pomysł, niech kupi drugi taki głośny dysk 10 GB i zamontuje go obok pierwszego :chytry:


I może frytki do tego? :D
"Prawo ponad prawem, państwo w państwie, manipulacja całych ludzi mas. Serwowane nam kłamstwo na kłamstwie, otworzyć oczy obudzić się czas"

Honorowy Członek Mafii C-QUAM


Stacjonarny: Gigabyte GA-H81M-S2H | Celeron G1840 | 4GB DDR3 1333 | Radeon HD4870 512MB | Chieftec GPS-400AA-101A | Seagate ST1000DM3 1TB SATA3 | Windows 10 Pro N
Laptop: Samsung NP300E5A-S06PL | Core i5 2450M | 6GB DDR3 1333 | HD3000 | GT520MX | SanDisk SSD Plus 120GB | Windows 10 Pro
Telefon: Hujawei P8 Lite

Awatar użytkownika

Ult1me

Administrator
Posty: 2425
Rejestracja: 05 sie 2008, 14:48
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:
    Windows 7 Opera

Post22 paź 2010, 19:13

Fale o takich samych amplitudach sumują się... więc nie da rady :P
Komputery:
Spoiler: pokaż
Laptop (mój główny komputer): Acer Aspire 5750G | Intel Core i3 2330M (Sandy Bridge) 0.8-2.2GHz | Intel HM65 | 6GB RAM DDR3 | Intel HD Graphics 3000 + nVidia GeForce GT540M (nVidia Optimus) | Crucial MX100 256GB SSD | Broadcom 802.11n Network Adapter | Broadcom NetLink Gigabit Ethernet | Realtek ALC269 (+Dolby Advanced Audio)

Laptop służbowy: HP ProBook

Komputer brata (mój stary): Intel Pentium DualCore E6300 (2x 2.8@1.6-3.25 GHz EIST, 64bit, Intel-VT) | Gigabyte EP43T-UD3L (P43, ICH10) | 2x2 GB RAM DDR3 1066MHz GoodRAM | Palit GeForce GT220 | 2x500 GB (Seagate + SpinPoint F3)

Stacja do napraw: Intel Pentium 4 630 (3.00@2.43 GHz, 64bit, HT, Prescott) | ASUS P5GPL (Intel i915, ICH6) | 2x512 MB RAM DDR1 Kingston (PC-3200) | Gainward GeForce 7300 GT 256 MB DDR2 | jakiś dysk :)

Komputer na części: Intel Pentium III 600 MHz Slot 1 | ASUS P3B-F | 128 MB SDR SDRAM | GeForce 2 MX400 (?) | Seagate 8.4GB PATA

Lumia 625


Dowódca Grupy Odwetowej Mafii C-QUAM, łączącej fanów fal długich, średnich i krótkich, nak***iania kabli j**anych, France Bleu Alsace, The Mighty KBC, Voice of Korea, Warszawskiej Radiostacji Centralnej z najwyższym masztem świata Konstantynowie koło Gąbina, oraz Radiowego Centrum Nadawczego z prawie najwyższymi masztami w Solcu Kujawskim

Awatar użytkownika

Kris

Posty: 334
Rejestracja: 22 lip 2010, 21:20
    Windows 7 Opera

Post22 paź 2010, 19:24

A da się na pendrive 4 GB zmieścić system Windows serwer 2008 rc albo 7 bo chcę cichego pc a nie concorda podczas lotu
私は怒って、あなたはハハめちゃくちゃだ

Awatar użytkownika

jedrekk

Administrator
Posty: 1149
Rejestracja: 01 sie 2008, 13:50
Lokalizacja: Gdańsk/Gorzów Wielkopolski
Kontaktowanie:
    Windows 7 Chrome

Post22 paź 2010, 19:26

Kris pisze:A da się na pendrive 4 GB zmieścić system Windows serwer 2008 rc albo 7 bo chcę cichego pc a nie concorda podczas lotu


Nie da się... Rozwalisz sobie pendrive takimi zabawami.
Komputer do pracy: Intel Core i7 4770S | ASUS H87-PRO | 16 GB RAM DDR3 | nVidia GeForce GTX1060 6GB | Samsung 830 PRO 256 GB | 4x Seagate 7200.14 1000 GB RAID10 | Dell U2515H | Dell U2212HM
MacBook Pro Retina Early 2013: Intel Core i5 3210M | 8 GB RAM DDR3 | Intel HD4000 | SSD 256GB
+ iPhone 7 32GB

Awatar użytkownika

Kris

Posty: 334
Rejestracja: 22 lip 2010, 21:20
    Windows 7 Opera

Post22 paź 2010, 19:33

Ale jakbym pozbył się pliku wymiany, bo mi nie jest potrzebny, nigdy nie użyłem ponad 1GB ramu, a mam 2GB
私は怒って、あなたはハハめちゃくちゃだ

Awatar użytkownika

Rublik

Moderator
Posty: 2849
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Kontaktowanie:
    Windows Vista Opera

Post22 paź 2010, 19:37

2 GB ramu to za mało, by wyłączyć plik wymiany, trzeba mieć conajmniej 4 GB.
"Prawo ponad prawem, państwo w państwie, manipulacja całych ludzi mas. Serwowane nam kłamstwo na kłamstwie, otworzyć oczy obudzić się czas"

Honorowy Członek Mafii C-QUAM


Stacjonarny: Gigabyte GA-H81M-S2H | Celeron G1840 | 4GB DDR3 1333 | Radeon HD4870 512MB | Chieftec GPS-400AA-101A | Seagate ST1000DM3 1TB SATA3 | Windows 10 Pro N
Laptop: Samsung NP300E5A-S06PL | Core i5 2450M | 6GB DDR3 1333 | HD3000 | GT520MX | SanDisk SSD Plus 120GB | Windows 10 Pro
Telefon: Hujawei P8 Lite

Awatar użytkownika

Kris

Posty: 334
Rejestracja: 22 lip 2010, 21:20
    Windows 7 Opera

Post22 paź 2010, 19:44

Da się go wyłączyć ta, to w czym tkwi problem ?
私は怒って、あなたはハハめちゃくちゃだ

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2384
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontaktowanie:
    Windows 7 Opera

Post22 paź 2010, 20:12

Ale wtedy ci się ram zadusi, zauważ, że normalnie nie masz zawalonego całego ramu, a jednak w pliku wymiany zawsze coś jest.

Awatar użytkownika

Kris

Posty: 334
Rejestracja: 22 lip 2010, 21:20
    Windows 7 Opera

Post22 paź 2010, 20:18

Nieważne, ale coś mi dysk zaczyna się kończyć i innego wyjścia nie mam :przestraszony:
私は怒って、あなたはハハめちゃくちゃだ

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2384
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontaktowanie:
    Windows 7 Opera

Post22 paź 2010, 20:25

Na pewno masz możliwość wywalenia czegoś.

Awatar użytkownika

Kris

Posty: 334
Rejestracja: 22 lip 2010, 21:20
    Windows 7 Opera

Post22 paź 2010, 20:28

Mam problem z dyskiem a niema mowy o nowym, i niestety ale pasuje mi 7 zainstalować na pendrivie bez pliku wymiany
私は怒って、あなたはハハめちゃくちゃだ

Awatar użytkownika

SzymekRak

Zasłużony użytkownik
Posty: 542
Rejestracja: 09 lip 2008, 10:55
Lokalizacja: /dev/urandom
Kontaktowanie:
    Windows 7 Opera

Post22 paź 2010, 20:53

Korzystaj z Knoppixa na DVD :p Wtedy możesz w ogóle odpiąć dysk i wszystko zapisywać na pendrive.
install Gentoo
Spoiler: pokaż
Główny PC

ASUS P8Z68V
Intel Core i5 2500K
8GB RAM DDR III Patriot
MSI Radeon R9 270 Gaming 2GB
HDD 1TB WD Green SATA2
Plextor M5 Pro 128GB SSD
Arch Linux + Gnome 3
NSA/Windows 10

Lenovo ThinkPad X220

Intel Core i5 2520M 2.5GHz (Sandy Bridge)
8GB RAM DDR3 1600
Intel HD Graphics 3000
Crucial MX300 275 GB
Arch Linux + Gnome 3

HTPC

ASRock AM1B-AM1B-ITX
AMD Athlon 5150
4GB RAM DDR3 1600
Radeon HD 8400(zintegrowana)
320GB HDD
Arch Linux x64 + Kodi + Steam

Testowy

Gigabyte GA-G31M-S2L
Intel Core2Duo E6300
1GB RAM DDR2 533
GeForce 8400GS 512MB
biedo-SSD 120GB(Silicon Power)
Windows 10 Pro i Ubuntu 16.04

Apple Powerbook G4 12"
PowerPC G4 1.5GHz(ma logo Freescale)
1,25GB RAM DDR333
GoForce 5200 64MB
80GB HDD ATA
Mac OS X 10.5.8

Apple iBook G3 12"
PowerPC G3 800MHz
640MB RAM
ATI Mobility Radeon 7500
ADATA SP310 64GB SSD (mSATA + adapter na IDE44)
Mac OS X 10.4.11 + Mac OS 9.2.2

Raspberry Pi - router + printserver

Model B 512MB
4GB SDHC
Arch Linux ARM

Urządzenia przenośne

LG Nexus 4 16GB
Nintendo DS Lite
Nintendo Game Boy Color

Rzadziej używane/zbierające kurz

Dell G1

Pentium 2 400MHz Deschutes
128MB RAM PC133
Integra ATi Rage IIc 2MB
Epicki akcelerator 3dfx Voodoo 2
Windows 98SE

Olivetti M4 P100S

Pentium 100MHz Socket 5
32MB RAM(SIMM 72-pin)
Trident SVGA(zintegrowana)
Zamiast HDD karta Compact Flash Kingston 4GB
Windows 3.11 + Windows NT 4 Workstation

P2

A-Trend ATC-6130
Pentium 2 400MHz@333MHz

Piękne zabytki

HP 95LX 1MB RAM, MS-DOS 3.22
Commodore 64 + nieoryginalny magnetofon
Amiga 500 512K Chip, 512K Slow
Amiga 600 1M Chip
Amstrad CPC6128 + GT65 monitor + 3,5" FDD mod Czasami także powered by Codegen(R)
Nintendo Entertainment System(wersja europejska)
Sony PlayStation SPCH-7504 + jakiś modchip

Awatar użytkownika

Kris

Posty: 334
Rejestracja: 22 lip 2010, 21:20
    Windows 7 Opera

Post22 paź 2010, 20:56

Mi chodzi o windowsa nie o linuksa , ps wyłączyłem na Windows 7 plik stronicowania i lata, tylko mi obciążenie ramu wzrosło
私は怒って、あなたはハハめちゃくちゃだ

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3272
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows 7 Firefox

Post22 paź 2010, 21:16

Zacznijmy od tego że nie ma możliwości wgrania windy na pena :P Co innego winpe.
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość