Dyskusja o wszystkich serwerowych systemach Microsoftu.
Awatar użytkownika

2000mini

Posty: 254
Rejestracja: 20 gru 2010, 2:28
Kontakt:
    Windows Opera

Post02 cze 2011, 14:17

Nie bierz tej przejściówki pod żadnym pozorem !!!

Są dwie wersje tego - tańsza ma ograniczenie transferu i pracuje wyłącznie w trybie ATA-33, droższa wersja działa w ATA-133, ale występują przekłamania i "gubi" dane np. przy kopiowaniu dużej liczby plików, tzn. pojawia się komunikat o błędach na dysku. W tej z ATA-33 chyba tych problemów nie ma, no ale transfer sam w sobie jest mizerny.

A jak chcesz mieć cicho, to kup dysk ATA, ale 2,5-cala. Do tego przejściówka E-IDE na IDE, gdzie nie ma problemów z kompatybilnością, bo jest to to samo złącze, tylko w zmniejszonej wersji (nie tak jak w przypadku IDE->SATA).

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2386
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post02 cze 2011, 17:54

Możesz też zastosować okropnie drogie rozwiązanie, które nie pamiętam jak się nazywa, ale jest to coś w rodzaju kieszonki na dysk, która go równocześnie chłodzi i wycisza.
Aktualnie dysk leży do góry elektroniką na takiej jakby gąbce. Nie grzeje się jakoś bardziej i jest wyeliminowany stukot przy zapisie danych. Ale niestety nie udało mi się w ten sposób pozbyć jednostajnego szumu talerzy.
A jak chcesz mieć cicho, to kup dysk ATA, ale 2,5-cala. Do tego przejściówka E-IDE na IDE, gdzie nie ma problemów z kompatybilnością, bo jest to to samo złącze, tylko w zmniejszonej wersji (nie tak jak w przypadku IDE->SATA).
O, to by było nawet ciekawe rozwiązanie, tylko dyski na ata 2.5 są trochę drogie jednak...

Pewni jesteście co do działania tego kontrolera na pci? Bo widać z opisu, że 2000mini miał doświadczenie z tą przejściówką. Może nie byłoby tak źle...

Awatar użytkownika

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2201
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    Windows 7 Opera

Post02 cze 2011, 18:29

Mam dysk 2.5 cala na ATA, 30 GB, tyle że nie mam jak go przetestować (wymontowany z laptopa ze spaloną płytą główną).
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2386
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post02 cze 2011, 18:31

Myślę, że jak już bym wykładał kasę to chciałbym coś ponad 100 GB.

Awatar użytkownika

2000mini

Posty: 254
Rejestracja: 20 gru 2010, 2:28
Kontakt:
    Windows Opera

Post03 cze 2011, 4:37

Ile konkretnie jesteś gotowy przeznaczyć na ten dysk i ile GB musi mieć minimum?

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2386
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post03 cze 2011, 17:22

Nie więcej niż 100 zł, ale to już i tak mocno wyśrubowana granica. Pojemność myślę, że co najmniej 60-80GB.

Awatar użytkownika

2000mini

Posty: 254
Rejestracja: 20 gru 2010, 2:28
Kontakt:
    Windows Opera

Post05 cze 2011, 11:25

Licytuj ten:

http://allegro.pl/samsung-hm160hc-160gb ... 84503.html

Nie ma lepszego dysku 2,5' na ATA. Nowy kosztuje 160 zł, tutaj jak dobrze pójdzie możesz wylicytować go za mniej niż 100. Warto spróbować :)

Mam taki sam w swoim laptopie i jest on praktycznie niesłyszalny. Poza tym ma on 5400 rpm, a inne używane dyski ATA 2,5' to w większości 4200 rpm i jest spora różnica w wydajności między nimi.

Awatar użytkownika

urban92

Administrator
Posty: 5125
Rejestracja: 06 lut 2008, 22:25
Lokalizacja: Michalin, gdzieś w Polsce
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post08 lip 2011, 3:14

Skończyłem trzecią rewizję serwera

Ostatnio ruszałem sprzęt pół roku temu :P Od tamtego czasu do serwera doszedł drugi Realtek 8139 na PCI (wreszcie) który zwolnił jeden port switcha. Dodałem też śledź z dwoma portami USB i gameportem (nie pytajcie na co mi gameport w serwerze, był to podlączyem :chytry: ).

Największą zmianą jest jednak to że okazyjnie dorwałem dysk 500GB (Samsung F2G) i zrobiłem sobie RAID bo wcześniej miałem tam Barkę 7200.12 500GB. Nforce 4 całkiem nieźle sobie z tym poradził i wydajność jest dobra mimo użycia dwóch dysków które nie mają ze sobą nic wspólnego prócz pojemności. Zaczynało mi brakować miejsca na backupy więc zdecydowałem się na RAID 0 (pojemność i wydajność kosztem bezpieczeństwa). Mam teraz 1TB.

Obrazek

Pięknie to wygląda :trollface:

Jest to dobra okazja by ocenić co daje w praktyce RAID. Na pewno nie da takiego kopa jak SSD. Na dwóch dyskach system uruchamia się i działa tylko nieznacznie szybciej niż na jednym dysku. Czas dostępu do danych nie ulega szokującemu skróceniu podobnie jak IOPS, operacje wykonywane na małych plikach (poniżej rozmiaru paska - u mnie 64KB) są wykonywane z szybkością taką jak na jednym dysku.

Prawdziwa moc macierzy ujawnia się dopiero przy zapisie lub odczycie liniowym przy operowaniu na dużych plikach. Wtedy zarówno prędkość odczytu jak i zapisu ulega podwojeniu np. przy kopiowaniu dużych plików. Dla serwera będącego magazynem danych to całkiem niezła opcja.

Test macierzy RAID:

Obrazek

Dla porównania pojedyńczy dysk Seagate 7200.11:

Obrazek

Czy warto? Jak ktoś może tanio zdobyć dwa dyski i ma płytę główną z raidem to zawsze daje jakiś tam wzrost wydajności, w innym przypadku lepsza jest opcja SSD na system HDD na dane. Dysk SSD pracować będzie o rząd wielkości szybciej niż HDD, komfortu pracy na pamięci masowej o niemalże zerowym czasie dostępu nie da żaden RAID zrobiony z HDD.

Wróciłem do Servera 2003 R2. Server 2008 R2 to świetny system serwerowy, ale do komfortowego działania wymaga przynajmniej dwurdzeniowego procesora i 2GB pamięci ram. U mnie na Athlonie 64 i 1GB działał ociężale i dławił się dużymi porcjami danych zapodawnamymi przez sieć. W dodatku Nvidia wypięła się na Nforce 4 (tak jak na karty graficzne starsze niż gf6) i nie ma nowych sterowników pod ten chipset a co za tym idzie są problemy z raidem na nowych systemach.

Obrazek
Obrazek
Moje maszyny:pokaż
Komputery używane na co dzień:

Stacja robocza (główny pecet):
Core i5 4570 @ 3,2-3,6Ghz + Thermaltake Frio Silent 14
MSI H87-G43
16GB Ram HyperX Fury 1600MHz 9-10-9-26
Geforce GTX 960 2GB MSI + 2x Dell P2416D
SSD Crucial MX100 256GB
HDD 2TB WD Green + 500GB Seagate 7200.12
Thermaltake Smart SE Modular 530W + Thermaltake Urban T31
Windows 10

Testowy-1:
Pentium G3258 @ 4Ghz + Thermaltake Contac 30
MSI B85-G43
8GB RAM Crucial Ballistix Sport @ 1333Mhz
Intel HD Graphics
SSD Samsung 840 120GB + Toshiba 128GB
HDD 500GB Samsung F2G
OCZ GameXStream 600W (fanswap na zephyra 120mm) + SPC Gladius M40 + panel boczny z oknem
Na pierwszym SSD Win 10 Insider Fast, na drugim system który akurat testuję, na HDD obrazy i dane

Testowy-2 (warsztatowy):
Xeon X5460 @ 3,8Ghz + Pentagram Karakorum
Gigabyte GA-P35-DS3R
8GB Ram OCZ + Goodram 800 Mhz CL5
Nvidia Quadro 2000 1GB
HDD 160GB Samsung F1
Sharkoon Rebel 9 (Okno ze szkła + LED)
Windows 7

Testowy-3 (stacja do testowania dysków ATA, obsługi LPT oraz zgrywania obrazu z karty TV):
Pentium D 930 @ 3,6Ghz
GA-8i945P Pro
1GB Ram Goodram DDR2 533Mhz (4x256)
Geforce 8500GT
HDD 80GB WD + 250GB WD
Windows XP

Serwer rev.8:
Pentium G3420 @ 3,2Ghz
Asrock Rack H97M WS
8GB Ram HyperX Fury 1600MHz 10-10-10-30
Intel HD Graphics
SSD 128GB Samsung PM871 M.2
HDD 3TB WD Red na dane + 1TB Toshiba na backupy
Windows Server 2016

Laptop:
Dell Latitude E6430
Core i5-3320M @ 2,6-3,3Ghz
8GB Ram DDR3 1333Mhz
Intel HD Graphics 4000 + Nvidia Quadro NVS 5200M
SSD Samsung 840 EVO 256GB
HDD Seagate 500GB
Windows 10


Komputery referencyjne do pokazów i testów systemów:

Sigma OS:
Athlon 64 3800+ @ 2400Mhz Venice + chłodzenie Cooler Master
Abit AX8
1 GB Ram DDR Kingston 400Mhz
Geforce 7600GT Palit
HDD 80 GB Seagate 7200.10 ATA
Sigma OS 3.0

Windows 98 i stare gry:
Pentium III Coppermine 1 @ 1,2Ghz
Asus CUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 160Mhz
GeForce 4 Ti 4200 64MB + Voodoo 2 12MB
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB Samsung
Windows 98 SE

DOS, Windows 3.11 i oprogramowanie 16 bitowe:
Pentium 166 Mhz (P54C)
Micronics M55HI-PLUS
64MB RAM EDO
S3 Trio64V2/DX 1MB
Sound Blaster Vibra 16C
HDD 3GB WD
DOS 6.22 + Windows 3.11


Komputery używane rzadziej lub zabytkowe:

Athlon XP (mój pierwszy pecet):
Athlon XP 2000+ (Thoroughbred-B) 1667 @ 2100Mhz + Thermaltake TR-2
Soltek SL-75DRV5-C (Wymienione kondensatory, thx SzymekRak)
1GB Ram DDR1 333Mhz
Radeon 9600 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 80GB Samsung
Longhorn 4074

Tualatin:
Pentium III-S Tualatin 1400 @ 1606Mhz + Arctic Cooling Copper Silent 3
Asus TUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 153Mhz
Geforce FX5200
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB WD
Windows XP

K6:
AMD K6-2 @ 550Mhz
Acorp 5ALI61
256 MB Ram SDR 100 Mhz CL2
3dfx Voodoo Banshee 16MB
HDD 40 GB Seagate 7200.4 ATA
Windows 98

Optimus:
Celeron Coppermine 1000 @ 1120Mhz
Procomp BVD1M
256MB Ram SDRAM @ 145Mhz
GeForce 2 MX 32MB
HDD 20GB Samsung
Windows Me (oryginalna naklejka na obudowie i pudełko z płytą)

Compaq P3:
Compaq Deskpro EP
Pentium III 600Mhz Coppermine Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
Matrox G200 8MB
HDD 20 GB Samsung
Windows 2000

Compaq P2:
Compaq Deskpro PD
Pentium II 400Mhz Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
ATI Rage Pro 3D 6MB (4MB + SIMM 2MB)
HDD 6 GB Quantum
Windows NT4

Compaq P1:
Compaq Deskpro 5133
Pentium 166 Mhz (P54CS)
128 MB Ram EDO (w 6 slotach)
Cirrus Logic 5434 1MB
HDD 6GB Quantum
Windows NT 3.51

486 DX4:
AMD 486 DX4 100 Mhz
Chicony CH-471A
24 MB Ram SIMM (72 pin)
Tritent TVGA9000 512KB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX2:
Intel 486 DX2 66 Mhz
Biostar MB-1433FA
8 MB Ram SIMM (30 pin)
Macronix Super VGA 512KB
HDD 504 MB Quantum ATA
DOS 6.22 + Win 3.11

386:
AMD 386 DX 40 Mhz
Morse 386 M3
8 MB Ram SIMM (30 pin)
ATI VGA Wonder VGA 256KB
HDD 124MB ST3144AT
DOS 6.22 + Win 3.11

Zabytkowy laptop:
Compaq LTE Elite 4/50E
Intel SL486DX2 50Mhz
8 MB Ram
Karta graficzna WD (wiem, dziwne)
Matryca 640x480, 4 odcienie szarości
HDD Quantum 255MB
Windows 95a

Do tego masa innych gratów.

Awatar użytkownika

bsystem

Zasłużony użytkownik
Posty: 652
Rejestracja: 03 lis 2010, 16:44
    Windows 7 Opera

Post08 lip 2011, 14:49

Urban w jaki sposób wyświetlasz Uptime na pulpicie? (ostatni screen)
Spoilerpokaż
Asus n61v | c2d p7450 | GT 240m | 4GB DDR3 | 320GB | Windows 8.1 x64
Fujitsu Siemens Esprimo V5505 | C2D T7550 2,2GHz 4MB Cache L2 (Merom) | 4GB RAM DDR2| 120GB| Windows 8.1 x64
Pentium 4 |Pentium 4 3.0GHz (Prescott) | 1 GB RAM DDR1 | 60 GB |Windows 8 RTM
Toshiba Satellite 1400-503 | Celeron-S 1,33GHz (tualatin :hyhy:) | 768 MB SD-RAM | 40GB | Windows XP SP3
K6-2| AMD K6-2 300MHz | 64MB SD-RAM |1GB| Windows 2000 Fresh by Rublik
Serwer 'Sempik': AMD Sempron 2800+ | ASUS K8V-MX | 1024 MB RAM DDR1 | S3 Graphics DeltaChrome Pro IGP | 20GB + 500GB | Windows 2k8
Pentium 4 1,7 GHz| OEM Fujitsu | 512MB SD RAM| 40GB
Sempron 2200+ | jakieś mobo MSI | 128MB DDR | 40GB
Intel Pentium III Coppermine | mobo na intelu | 128MB SD RAM | 80GB
Sempron 2800+ | ASRock K8NF4G-SATA2 | 512MB DDR | 160GB RAID0
Pentium II | mobo na slot1 | 128MB SD RAM | 2GB


Komputery mniej lub bardziej kompletne:

Amilo M7400 | Pentium M 1,3 GHz (Banias)| 512 MB RAM | dysk zbrickowany | +15" CRT
iPhone 5c + Dell e6230

Awatar użytkownika

Ult1me

Administrator
Posty: 2425
Rejestracja: 05 sie 2008, 14:48
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post08 lip 2011, 15:38

Urban, ze screenu wynika, że na 2008r2 miałeś włączone kompozycje... I ty narzekasz, że ci muli. -.-
Komputery:
Spoilerpokaż
Laptop (mój główny komputer): Acer Aspire 5750G | Intel Core i3 2330M (Sandy Bridge) 0.8-2.2GHz | Intel HM65 | 6GB RAM DDR3 | Intel HD Graphics 3000 + nVidia GeForce GT540M (nVidia Optimus) | Crucial MX100 256GB SSD | Broadcom 802.11n Network Adapter | Broadcom NetLink Gigabit Ethernet | Realtek ALC269 (+Dolby Advanced Audio)

Laptop służbowy: HP ProBook

Komputer brata (mój stary): Intel Pentium DualCore E6300 (2x 2.8@1.6-3.25 GHz EIST, 64bit, Intel-VT) | Gigabyte EP43T-UD3L (P43, ICH10) | 2x2 GB RAM DDR3 1066MHz GoodRAM | Palit GeForce GT220 | 2x500 GB (Seagate + SpinPoint F3)

Stacja do napraw: Intel Pentium 4 630 (3.00@2.43 GHz, 64bit, HT, Prescott) | ASUS P5GPL (Intel i915, ICH6) | 2x512 MB RAM DDR1 Kingston (PC-3200) | Gainward GeForce 7300 GT 256 MB DDR2 | jakiś dysk :)

Komputer na części: Intel Pentium III 600 MHz Slot 1 | ASUS P3B-F | 128 MB SDR SDRAM | GeForce 2 MX400 (?) | Seagate 8.4GB PATA

Lumia 625
Dowódca Grupy Odwetowej Mafii C-QUAM, łączącej fanów fal długich, średnich i krótkich, nak***iania kabli j**anych, France Bleu Alsace, The Mighty KBC, Voice of Korea, Warszawskiej Radiostacji Centralnej z najwyższym masztem świata Konstantynowie koło Gąbina, oraz Radiowego Centrum Nadawczego z prawie najwyższymi masztami w Solcu Kujawskim

Awatar użytkownika

urban92

Administrator
Posty: 5125
Rejestracja: 06 lut 2008, 22:25
Lokalizacja: Michalin, gdzieś w Polsce
Kontakt:
    Windows 2003 Opera

Post08 lip 2011, 21:49

Urban, ze screenu wynika, że na 2008r2 miałeś włączone kompozycje... I ty narzekasz, że ci muli. -.-
Na 2008 R2 miałem powyłączane desktop expirence (jedyne co było ustawione to tapeta). Gdy kiedyś dla testu włączyłem to zamulało jeszcze bardziej.
Urban w jaki sposób wyświetlasz Uptime na pulpicie? (ostatni screen)
Prościutki config Samurize zrobiony na szybko (uptime, użycie cpu, ram i łącza).
Obrazek
Moje maszyny:pokaż
Komputery używane na co dzień:

Stacja robocza (główny pecet):
Core i5 4570 @ 3,2-3,6Ghz + Thermaltake Frio Silent 14
MSI H87-G43
16GB Ram HyperX Fury 1600MHz 9-10-9-26
Geforce GTX 960 2GB MSI + 2x Dell P2416D
SSD Crucial MX100 256GB
HDD 2TB WD Green + 500GB Seagate 7200.12
Thermaltake Smart SE Modular 530W + Thermaltake Urban T31
Windows 10

Testowy-1:
Pentium G3258 @ 4Ghz + Thermaltake Contac 30
MSI B85-G43
8GB RAM Crucial Ballistix Sport @ 1333Mhz
Intel HD Graphics
SSD Samsung 840 120GB + Toshiba 128GB
HDD 500GB Samsung F2G
OCZ GameXStream 600W (fanswap na zephyra 120mm) + SPC Gladius M40 + panel boczny z oknem
Na pierwszym SSD Win 10 Insider Fast, na drugim system który akurat testuję, na HDD obrazy i dane

Testowy-2 (warsztatowy):
Xeon X5460 @ 3,8Ghz + Pentagram Karakorum
Gigabyte GA-P35-DS3R
8GB Ram OCZ + Goodram 800 Mhz CL5
Nvidia Quadro 2000 1GB
HDD 160GB Samsung F1
Sharkoon Rebel 9 (Okno ze szkła + LED)
Windows 7

Testowy-3 (stacja do testowania dysków ATA, obsługi LPT oraz zgrywania obrazu z karty TV):
Pentium D 930 @ 3,6Ghz
GA-8i945P Pro
1GB Ram Goodram DDR2 533Mhz (4x256)
Geforce 8500GT
HDD 80GB WD + 250GB WD
Windows XP

Serwer rev.8:
Pentium G3420 @ 3,2Ghz
Asrock Rack H97M WS
8GB Ram HyperX Fury 1600MHz 10-10-10-30
Intel HD Graphics
SSD 128GB Samsung PM871 M.2
HDD 3TB WD Red na dane + 1TB Toshiba na backupy
Windows Server 2016

Laptop:
Dell Latitude E6430
Core i5-3320M @ 2,6-3,3Ghz
8GB Ram DDR3 1333Mhz
Intel HD Graphics 4000 + Nvidia Quadro NVS 5200M
SSD Samsung 840 EVO 256GB
HDD Seagate 500GB
Windows 10


Komputery referencyjne do pokazów i testów systemów:

Sigma OS:
Athlon 64 3800+ @ 2400Mhz Venice + chłodzenie Cooler Master
Abit AX8
1 GB Ram DDR Kingston 400Mhz
Geforce 7600GT Palit
HDD 80 GB Seagate 7200.10 ATA
Sigma OS 3.0

Windows 98 i stare gry:
Pentium III Coppermine 1 @ 1,2Ghz
Asus CUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 160Mhz
GeForce 4 Ti 4200 64MB + Voodoo 2 12MB
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB Samsung
Windows 98 SE

DOS, Windows 3.11 i oprogramowanie 16 bitowe:
Pentium 166 Mhz (P54C)
Micronics M55HI-PLUS
64MB RAM EDO
S3 Trio64V2/DX 1MB
Sound Blaster Vibra 16C
HDD 3GB WD
DOS 6.22 + Windows 3.11


Komputery używane rzadziej lub zabytkowe:

Athlon XP (mój pierwszy pecet):
Athlon XP 2000+ (Thoroughbred-B) 1667 @ 2100Mhz + Thermaltake TR-2
Soltek SL-75DRV5-C (Wymienione kondensatory, thx SzymekRak)
1GB Ram DDR1 333Mhz
Radeon 9600 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 80GB Samsung
Longhorn 4074

Tualatin:
Pentium III-S Tualatin 1400 @ 1606Mhz + Arctic Cooling Copper Silent 3
Asus TUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 153Mhz
Geforce FX5200
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB WD
Windows XP

K6:
AMD K6-2 @ 550Mhz
Acorp 5ALI61
256 MB Ram SDR 100 Mhz CL2
3dfx Voodoo Banshee 16MB
HDD 40 GB Seagate 7200.4 ATA
Windows 98

Optimus:
Celeron Coppermine 1000 @ 1120Mhz
Procomp BVD1M
256MB Ram SDRAM @ 145Mhz
GeForce 2 MX 32MB
HDD 20GB Samsung
Windows Me (oryginalna naklejka na obudowie i pudełko z płytą)

Compaq P3:
Compaq Deskpro EP
Pentium III 600Mhz Coppermine Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
Matrox G200 8MB
HDD 20 GB Samsung
Windows 2000

Compaq P2:
Compaq Deskpro PD
Pentium II 400Mhz Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
ATI Rage Pro 3D 6MB (4MB + SIMM 2MB)
HDD 6 GB Quantum
Windows NT4

Compaq P1:
Compaq Deskpro 5133
Pentium 166 Mhz (P54CS)
128 MB Ram EDO (w 6 slotach)
Cirrus Logic 5434 1MB
HDD 6GB Quantum
Windows NT 3.51

486 DX4:
AMD 486 DX4 100 Mhz
Chicony CH-471A
24 MB Ram SIMM (72 pin)
Tritent TVGA9000 512KB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX2:
Intel 486 DX2 66 Mhz
Biostar MB-1433FA
8 MB Ram SIMM (30 pin)
Macronix Super VGA 512KB
HDD 504 MB Quantum ATA
DOS 6.22 + Win 3.11

386:
AMD 386 DX 40 Mhz
Morse 386 M3
8 MB Ram SIMM (30 pin)
ATI VGA Wonder VGA 256KB
HDD 124MB ST3144AT
DOS 6.22 + Win 3.11

Zabytkowy laptop:
Compaq LTE Elite 4/50E
Intel SL486DX2 50Mhz
8 MB Ram
Karta graficzna WD (wiem, dziwne)
Matryca 640x480, 4 odcienie szarości
HDD Quantum 255MB
Windows 95a

Do tego masa innych gratów.

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2386
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post21 lip 2011, 15:19

Da się wgrać 2k8 r2 na Pentium IV? Dostałem nowe mobo do serwera i zastanawiam się czy jest sens.

Awatar użytkownika

urban92

Administrator
Posty: 5125
Rejestracja: 06 lut 2008, 22:25
Lokalizacja: Michalin, gdzieś w Polsce
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post21 lip 2011, 15:26

Jak jest ponad 1GB ram to ma sens, w przeciwnym razie zostań na 2k3 R2.
Obrazek
Moje maszyny:pokaż
Komputery używane na co dzień:

Stacja robocza (główny pecet):
Core i5 4570 @ 3,2-3,6Ghz + Thermaltake Frio Silent 14
MSI H87-G43
16GB Ram HyperX Fury 1600MHz 9-10-9-26
Geforce GTX 960 2GB MSI + 2x Dell P2416D
SSD Crucial MX100 256GB
HDD 2TB WD Green + 500GB Seagate 7200.12
Thermaltake Smart SE Modular 530W + Thermaltake Urban T31
Windows 10

Testowy-1:
Pentium G3258 @ 4Ghz + Thermaltake Contac 30
MSI B85-G43
8GB RAM Crucial Ballistix Sport @ 1333Mhz
Intel HD Graphics
SSD Samsung 840 120GB + Toshiba 128GB
HDD 500GB Samsung F2G
OCZ GameXStream 600W (fanswap na zephyra 120mm) + SPC Gladius M40 + panel boczny z oknem
Na pierwszym SSD Win 10 Insider Fast, na drugim system który akurat testuję, na HDD obrazy i dane

Testowy-2 (warsztatowy):
Xeon X5460 @ 3,8Ghz + Pentagram Karakorum
Gigabyte GA-P35-DS3R
8GB Ram OCZ + Goodram 800 Mhz CL5
Nvidia Quadro 2000 1GB
HDD 160GB Samsung F1
Sharkoon Rebel 9 (Okno ze szkła + LED)
Windows 7

Testowy-3 (stacja do testowania dysków ATA, obsługi LPT oraz zgrywania obrazu z karty TV):
Pentium D 930 @ 3,6Ghz
GA-8i945P Pro
1GB Ram Goodram DDR2 533Mhz (4x256)
Geforce 8500GT
HDD 80GB WD + 250GB WD
Windows XP

Serwer rev.8:
Pentium G3420 @ 3,2Ghz
Asrock Rack H97M WS
8GB Ram HyperX Fury 1600MHz 10-10-10-30
Intel HD Graphics
SSD 128GB Samsung PM871 M.2
HDD 3TB WD Red na dane + 1TB Toshiba na backupy
Windows Server 2016

Laptop:
Dell Latitude E6430
Core i5-3320M @ 2,6-3,3Ghz
8GB Ram DDR3 1333Mhz
Intel HD Graphics 4000 + Nvidia Quadro NVS 5200M
SSD Samsung 840 EVO 256GB
HDD Seagate 500GB
Windows 10


Komputery referencyjne do pokazów i testów systemów:

Sigma OS:
Athlon 64 3800+ @ 2400Mhz Venice + chłodzenie Cooler Master
Abit AX8
1 GB Ram DDR Kingston 400Mhz
Geforce 7600GT Palit
HDD 80 GB Seagate 7200.10 ATA
Sigma OS 3.0

Windows 98 i stare gry:
Pentium III Coppermine 1 @ 1,2Ghz
Asus CUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 160Mhz
GeForce 4 Ti 4200 64MB + Voodoo 2 12MB
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB Samsung
Windows 98 SE

DOS, Windows 3.11 i oprogramowanie 16 bitowe:
Pentium 166 Mhz (P54C)
Micronics M55HI-PLUS
64MB RAM EDO
S3 Trio64V2/DX 1MB
Sound Blaster Vibra 16C
HDD 3GB WD
DOS 6.22 + Windows 3.11


Komputery używane rzadziej lub zabytkowe:

Athlon XP (mój pierwszy pecet):
Athlon XP 2000+ (Thoroughbred-B) 1667 @ 2100Mhz + Thermaltake TR-2
Soltek SL-75DRV5-C (Wymienione kondensatory, thx SzymekRak)
1GB Ram DDR1 333Mhz
Radeon 9600 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 80GB Samsung
Longhorn 4074

Tualatin:
Pentium III-S Tualatin 1400 @ 1606Mhz + Arctic Cooling Copper Silent 3
Asus TUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 153Mhz
Geforce FX5200
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB WD
Windows XP

K6:
AMD K6-2 @ 550Mhz
Acorp 5ALI61
256 MB Ram SDR 100 Mhz CL2
3dfx Voodoo Banshee 16MB
HDD 40 GB Seagate 7200.4 ATA
Windows 98

Optimus:
Celeron Coppermine 1000 @ 1120Mhz
Procomp BVD1M
256MB Ram SDRAM @ 145Mhz
GeForce 2 MX 32MB
HDD 20GB Samsung
Windows Me (oryginalna naklejka na obudowie i pudełko z płytą)

Compaq P3:
Compaq Deskpro EP
Pentium III 600Mhz Coppermine Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
Matrox G200 8MB
HDD 20 GB Samsung
Windows 2000

Compaq P2:
Compaq Deskpro PD
Pentium II 400Mhz Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
ATI Rage Pro 3D 6MB (4MB + SIMM 2MB)
HDD 6 GB Quantum
Windows NT4

Compaq P1:
Compaq Deskpro 5133
Pentium 166 Mhz (P54CS)
128 MB Ram EDO (w 6 slotach)
Cirrus Logic 5434 1MB
HDD 6GB Quantum
Windows NT 3.51

486 DX4:
AMD 486 DX4 100 Mhz
Chicony CH-471A
24 MB Ram SIMM (72 pin)
Tritent TVGA9000 512KB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX2:
Intel 486 DX2 66 Mhz
Biostar MB-1433FA
8 MB Ram SIMM (30 pin)
Macronix Super VGA 512KB
HDD 504 MB Quantum ATA
DOS 6.22 + Win 3.11

386:
AMD 386 DX 40 Mhz
Morse 386 M3
8 MB Ram SIMM (30 pin)
ATI VGA Wonder VGA 256KB
HDD 124MB ST3144AT
DOS 6.22 + Win 3.11

Zabytkowy laptop:
Compaq LTE Elite 4/50E
Intel SL486DX2 50Mhz
8 MB Ram
Karta graficzna WD (wiem, dziwne)
Matryca 640x480, 4 odcienie szarości
HDD Quantum 255MB
Windows 95a

Do tego masa innych gratów.

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2386
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post21 lip 2011, 15:29

Akurat 1 GB jest, ale pewnie zatrzymają mnie sterowniki do ZTE 852 v2, które na x64 działają tylko przy wyłączeniu sprawdzania podpisów sterowników, da się to jakoś wyłączyć na stałe?

Awatar użytkownika

jedrekk

Administrator
Posty: 1150
Rejestracja: 01 sie 2008, 13:50
Lokalizacja: Gdańsk/Gorzów Wielkopolski
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post21 lip 2011, 15:36

Chyba musisz odpalić test mode na stałe.
Komputer do pracy: Intel Core i7 4770S | ASUS H87-PRO | 16 GB RAM DDR3 | nVidia GeForce GTX1060 6GB | Samsung 830 PRO 256 GB | 4x Seagate 7200.14 1000 GB RAID10 | Dell U2515H | Dell U2212HM
MacBook Pro Retina Early 2013: Intel Core i5 3210M | 8 GB RAM DDR3 | Intel HD4000 | SSD 256GB
+ iPhone 7 32GB

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość