Prawdziwe oblicze Informatyki. Tysiące linijek kodu i kompilatory które nigdy nie wybaczają.
Awatar użytkownika

Dexter

Posty: 366
Rejestracja: 20 cze 2009, 21:13
Lokalizacja: Kielce
Kontaktowanie:
    Linux Chrome

Post19 maja 2015, 13:19

Hej jestem Kasia i mam 12 lat... A nie to nie tutaj.

Panowie, sprawa wygląda następująco. Postanowiłem zamiast Javy na samym początku programować w Pythonie. I jak każdy na swojej początkującej drodze mam kilka problemów. Pierwszy z nich to dodawanie ;).

Podaje pierwszą liczbę, potem znak działania a na koniec drugą liczbę. I zamiast sumy wychodzi mi podstawienie obok siebie dwóch liczb :(. Leo Why?!

Kod: Zaznacz cały

print "witaj w kalkulatorze"
znak = " a"
t = 0       
t = t + 1
a = 1
b = 2

print a+b

a = raw_input("Wprowadz liczbe " +str(t) +" ")
c = raw_input("Wprowadz znak dzialania ")
b = raw_input("Wprowadz kolejna liczbe ")

if c == "+":
   wynik = a + b
   print "Wynik dodawania wynosi " + wynik
   print b

Awatar użytkownika

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2197
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    Windows 8.1 Opera

Post19 maja 2015, 13:49

Upewnij się, że zmienne są w odpowiednich typach, teraz z tego co widzę, nie masz ich nigdzie określonych, więc możliwe, że traktuje wszystko jako ciągi.
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2384
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontaktowanie:
    Macintosh Safari

Post19 maja 2015, 13:59

Przy problemach tego poziomu to może pobaw się najpierw tym http://www.codecademy.com/en/tracks/python

Awatar użytkownika

Dexter

Posty: 366
Rejestracja: 20 cze 2009, 21:13
Lokalizacja: Kielce
Kontaktowanie:
    Linux Chrome

Post19 maja 2015, 15:54

PisarzKsiazkowicz pisze:Upewnij się, że zmienne są w odpowiednich typach, teraz z tego co widzę, nie masz ich nigdzie określonych, więc możliwe, że traktuje wszystko jako ciągi.


print("%d" % wynik) <<< chyba, że w ten sposób zrobię.

lolasher pisze:Przy problemach tego poziomu to może pobaw się najpierw tym http://www.codecademy.com/en/tracks/python


Ciekawe, na początek sam raz dla mnie. :piwo:

Awatar użytkownika

bsystem

Zasłużony użytkownik
Posty: 652
Rejestracja: 03 lis 2010, 16:44
    Android Chrome

Post19 maja 2015, 20:10

Przerobiłem cały ten kurs, w sumie jest okej tylko z czasem pojawią się problemy z submitowaniem ;P
Spoiler: pokaż
Asus n61v | c2d p7450 | GT 240m | 4GB DDR3 | 320GB | Windows 8.1 x64
Fujitsu Siemens Esprimo V5505 | C2D T7550 2,2GHz 4MB Cache L2 (Merom) | 4GB RAM DDR2| 120GB| Windows 8.1 x64
Pentium 4 |Pentium 4 3.0GHz (Prescott) | 1 GB RAM DDR1 | 60 GB |Windows 8 RTM
Toshiba Satellite 1400-503 | Celeron-S 1,33GHz (tualatin :hyhy:) | 768 MB SD-RAM | 40GB | Windows XP SP3
K6-2| AMD K6-2 300MHz | 64MB SD-RAM |1GB| Windows 2000 Fresh by Rublik
Serwer 'Sempik': AMD Sempron 2800+ | ASUS K8V-MX | 1024 MB RAM DDR1 | S3 Graphics DeltaChrome Pro IGP | 20GB + 500GB | Windows 2k8
Pentium 4 1,7 GHz| OEM Fujitsu | 512MB SD RAM| 40GB
Sempron 2200+ | jakieś mobo MSI | 128MB DDR | 40GB
Intel Pentium III Coppermine | mobo na intelu | 128MB SD RAM | 80GB
Sempron 2800+ | ASRock K8NF4G-SATA2 | 512MB DDR | 160GB RAID0
Pentium II | mobo na slot1 | 128MB SD RAM | 2GB


Komputery mniej lub bardziej kompletne:

Amilo M7400 | Pentium M 1,3 GHz (Banias)| 512 MB RAM | dysk zbrickowany | +15" CRT


iPhone 5c + Dell e6230

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2384
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontaktowanie:
    Macintosh Safari

Post19 maja 2015, 20:19

No mi się pojawia na pierwszym ćwiczeniu i musiałem je pominąć.

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość