Prawdziwe oblicze Informatyki. Tysiące linijek kodu i kompilatory które nigdy nie wybaczają.
Awatar użytkownika

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2204
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    Windows 8 Opera

Post12 sie 2012, 12:57

Czyli nie ma czegoś takiego - szkoda :(
Mogę ustawić przed zakończeniem programu ale np. Windows ma kolory czarny\siwy, a Linux Biały\Czarny więc będę musiał robić dwie wersje tego programu.
W każdym OS'ie przecież można ustawić własne kolory, albo chociaż w Uniksoidach.
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2387
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Windows 8 Opera

Post12 sie 2012, 13:07

Ale jemu chodzi o to, żeby samo wracało do domyślnych. W sumie w czasach trybów graficznych i tak każdy zamknie konsolę po wykonaniu programu i kolory same się zresetują.

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3273
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Macintosh Opera

Post12 sie 2012, 13:53

Jaki to jest problem zrobić

Kod: Zaznacz cały

if fileexists(getenv('windir')+'\explorer.exe') then ustaw_kolory_dla_windy; else ustaw_kolory_dla_linuxa;
przecież to tylko linijka kodu.
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2204
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    Windows 8 Opera

Post12 sie 2012, 14:01

Jaki to jest problem zrobić

Kod: Zaznacz cały

if fileexists(getenv('windir')+'\explorer.exe') then ustaw_kolory_dla_windy; else ustaw_kolory_dla_linuxa;
przecież to tylko linijka kodu.
Obrazek
:trollface:
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

TheMediator95

Posty: 468
Rejestracja: 29 kwie 2010, 9:35
Kontakt:
    Windows 8 Internet Explorer

Post12 sie 2012, 15:26

Dzięki, pc.qwerty dodam do mojego programu i gotowe, parę pytań jeszcze dopiszę, poprawie i dodam parę pierdółek i pochwalę się efektem końcowym.
(W POSTACI PLIKU .EXE) :P

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2387
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Macintosh Opera

Post12 sie 2012, 15:29

(W POSTACI PLIKU .EXE)
A szo z linuksem, albo mac osem? DYSKRYMINACJA.

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3273
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows 8 Opera

Post12 sie 2012, 15:30

Być może program będzie free as in freedom i będzie można sobie skompilować :>
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

TheMediator95

Posty: 468
Rejestracja: 29 kwie 2010, 9:35
Kontakt:
    Windows 8 Internet Explorer

Post12 sie 2012, 15:33

(W POSTACI PLIKU .EXE)
A szo z linuksem, albo mac osem? DYSKRYMINACJA.
Monopol Microsoft :rotfl:

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2387
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Macintosh Opera

Post12 sie 2012, 15:35

Skoro i tak planujesz wydać tylko exe, to po co się męczysz z kolorami konsoli?

Awatar użytkownika

TheMediator95

Posty: 468
Rejestracja: 29 kwie 2010, 9:35
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post12 sie 2012, 15:44

Ja się nie męczę tylko uczę, ale w sumie fakt bez sensu byłoby wydać tylko .exe w takim układzie - Linux górą i taka wersja też będzie, ale powiem tak: Trzeba będzie być naprawdę Koksem żeby przejść to grę w ciągu mniej niż 2h - Bo o trudność się postarałem jak nigdy :P Jeszcze jakiś system klasyfikacji końcowej muszę wymyślić i będzie gites malines :lolface:

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2387
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Windows 8 Opera

Post12 sie 2012, 16:39

Ja się nie męczę tylko uczę,
Uczysz się zbędnych w dzisiejszych czasach kolorów w konsoli, zamiast pętli :P Who cares....

Awatar użytkownika

TheMediator95

Posty: 468
Rejestracja: 29 kwie 2010, 9:35
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post13 sie 2012, 12:30

Ktoś ma jakiś dobry pomysł, klasyfikacji końcowej tej gry bo nie wiem, co mam wymyślić. Na razie mam tak że program zlicza złe odpowiedzi i na podstawie nich wystawia (po przejściu gry), oceny gry (ten sam system co w szkole - od pały do szósteczki). Może któryś z was wymyśli coś lepszego, bardziej obiektywnego (W grze jak się ma 20 punktów i źle odpowie na pytanie to można wymienić te 20 punktów i nie wracać na początek). Podpicuję tą klasyfikację dodam jakieś 300-350 pytań i będziecie mogli się spodziewać final edition :P

Awatar użytkownika

urban92

Administrator
Posty: 5133
Rejestracja: 06 lut 2008, 22:25
Lokalizacja: Michalin, gdzieś w Polsce
Kontakt:
    Windows Vista Opera

Post13 sie 2012, 16:34

Najbardziej obiektywne będą procenty.
Obrazek
Moje maszyny:pokaż
Komputery używane na co dzień:

Stacja robocza (główny pecet):
Core i5 4570 @ 3,2-3,6Ghz + Thermaltake Frio Silent 14
MSI H87-G43
16GB Ram HyperX Fury 1600MHz 9-10-9-26
Geforce GTX 960 2GB MSI + 2x Dell P2416D
SSD Crucial MX100 256GB
HDD 2TB WD Green + 500GB Seagate 7200.12
Thermaltake Smart SE Modular 530W + Thermaltake Urban T31
Windows 10

Testowy-1:
Pentium G3258 @ 4Ghz + Thermaltake Contac 30
MSI B85-G43
8GB RAM Crucial Ballistix Sport @ 1333Mhz
Intel HD Graphics
SSD Samsung 840 120GB + Toshiba 128GB
HDD 500GB Samsung F2G
OCZ GameXStream 600W (fanswap na zephyra 120mm) + SPC Gladius M40 + panel boczny z oknem
Na pierwszym SSD Win 10 Insider Fast, na drugim system który akurat testuję, na HDD obrazy i dane

Testowy-2 (warsztatowy):
Xeon X5460 @ 3,8Ghz + Pentagram Karakorum
Gigabyte GA-P35-DS3R
8GB Ram OCZ + Goodram 800 Mhz CL5
Nvidia Quadro 2000 1GB
HDD 160GB Samsung F1
Sharkoon Rebel 9 (Okno ze szkła + LED)
Windows 7

Testowy-3 (stacja do testowania dysków ATA, obsługi LPT oraz zgrywania obrazu z karty TV):
Pentium D 930 @ 3,6Ghz
GA-8i945P Pro
1GB Ram Goodram DDR2 533Mhz (4x256)
Geforce 8500GT
HDD 80GB WD + 250GB WD
Windows XP

Serwer rev.8:
Pentium G3420 @ 3,2Ghz
Asrock Rack H97M WS
8GB Ram HyperX Fury 1600MHz 10-10-10-30
Intel HD Graphics
SSD 128GB Samsung PM871 M.2
HDD 3TB WD Red na dane + 1TB Toshiba na backupy
Windows Server 2016

Laptop:
Dell Latitude E6430
Core i5-3320M @ 2,6-3,3Ghz
8GB Ram DDR3 1333Mhz
Intel HD Graphics 4000 + Nvidia Quadro NVS 5200M
SSD Samsung 840 EVO 256GB
HDD Seagate 500GB
Windows 10


Komputery referencyjne do pokazów i testów systemów:

Sigma OS:
Athlon 64 3800+ @ 2400Mhz Venice + chłodzenie Cooler Master
Abit AX8
1 GB Ram DDR Kingston 400Mhz
Geforce 7600GT Palit
HDD 80 GB Seagate 7200.10 ATA
Sigma OS 3.0

Windows 98 i stare gry:
Pentium III Coppermine 1 @ 1,2Ghz
Asus CUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 160Mhz
GeForce 4 Ti 4200 64MB + Voodoo 2 12MB
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB Samsung
Windows 98 SE

DOS, Windows 3.11 i oprogramowanie 16 bitowe:
Pentium 166 Mhz (P54C)
Micronics M55HI-PLUS
64MB RAM EDO
S3 Trio64V2/DX 1MB
Sound Blaster Vibra 16C
HDD 3GB WD
DOS 6.22 + Windows 3.11


Komputery używane rzadziej lub zabytkowe:

Athlon XP (mój pierwszy pecet):
Athlon XP 2000+ (Thoroughbred-B) 1667 @ 2100Mhz + Thermaltake TR-2
Soltek SL-75DRV5-C (Wymienione kondensatory, thx SzymekRak)
1GB Ram DDR1 333Mhz
Radeon 9600 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 80GB Samsung
Longhorn 4074

Tualatin:
Pentium III-S Tualatin 1400 @ 1606Mhz + Arctic Cooling Copper Silent 3
Asus TUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 153Mhz
Geforce FX5200
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB WD
Windows XP

K6:
AMD K6-2 @ 550Mhz
Acorp 5ALI61
256 MB Ram SDR 100 Mhz CL2
3dfx Voodoo Banshee 16MB
HDD 40 GB Seagate 7200.4 ATA
Windows 98

Optimus:
Celeron Coppermine 1000 @ 1120Mhz
Procomp BVD1M
256MB Ram SDRAM @ 145Mhz
GeForce 2 MX 32MB
HDD 20GB Samsung
Windows Me (oryginalna naklejka na obudowie i pudełko z płytą)

Compaq P3:
Compaq Deskpro EP
Pentium III 600Mhz Coppermine Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
Matrox G200 8MB
HDD 20 GB Samsung
Windows 2000

Compaq P2:
Compaq Deskpro PD
Pentium II 400Mhz Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
ATI Rage Pro 3D 6MB (4MB + SIMM 2MB)
HDD 6 GB Quantum
Windows NT4

Compaq P1:
Compaq Deskpro 5133
Pentium 166 Mhz (P54CS)
128 MB Ram EDO (w 6 slotach)
Cirrus Logic 5434 1MB
HDD 6GB Quantum
Windows NT 3.51

486 DX4:
AMD 486 DX4 100 Mhz
Chicony CH-471A
24 MB Ram SIMM (72 pin)
Tritent TVGA9000 512KB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX2:
Intel 486 DX2 66 Mhz
Biostar MB-1433FA
8 MB Ram SIMM (30 pin)
Macronix Super VGA 512KB
HDD 504 MB Quantum ATA
DOS 6.22 + Win 3.11

386:
AMD 386 DX 40 Mhz
Morse 386 M3
8 MB Ram SIMM (30 pin)
ATI VGA Wonder VGA 256KB
HDD 124MB ST3144AT
DOS 6.22 + Win 3.11

Zabytkowy laptop:
Compaq LTE Elite 4/50E
Intel SL486DX2 50Mhz
8 MB Ram
Karta graficzna WD (wiem, dziwne)
Matryca 640x480, 4 odcienie szarości
HDD Quantum 255MB
Windows 95a

Do tego masa innych gratów.

Awatar użytkownika

TheMediator95

Posty: 468
Rejestracja: 29 kwie 2010, 9:35
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post13 sie 2012, 17:48

I chyba tak zrobię, będzie trzeba dobrze przemyśleć przedziały procentowe żeby nie było za łatwo.
Nie macie gdzieś jakiejś fajnej stronki z konkretnymi pytaniami o informatyce (Ale takie pytania na poziomie technikum i wyżej), bo sam napisałem 100 pytań i już nic więcej nie mogę wymyślić :( A tak przynajmniej 300 pytań by musiało być jak plansza ma 463 pola, żeby pytania się nie powtarzały zbyt często.

Awatar użytkownika

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2204
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    Windows 8 Opera

Post13 sie 2012, 18:05

Najbardziej obiektywne będą procenty.
A najszczersze promile. :trollface:
ObrazekObrazek

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość