Prawdziwe oblicze Informatyki. Tysiące linijek kodu i kompilatory które nigdy nie wybaczają.
Awatar użytkownika

TheMediator95

Posty: 468
Rejestracja: 29 kwie 2010, 9:35
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post14 sie 2012, 22:06

OK. Wstawiam wersję podglądową mojej gry.
I czekam na sugestie, rady, cokolwiek, klasyfikacja końcowa jest dość surowa, ale mam nadzieję że nie zniechęci to nikogo, aby pochwalić się wynikiem gry tutaj, na forum. Zalecam odpalać tą grę w dość dużych wymiarach okna, Bufor: 110 szerokości i 300 wysokości przy rozmiarze okna 8x12 i przy czcionce rastrowej. Widzicie to się nazywają wymagania gry :P
W każdym razie czekam na sugestie, rady ...i wasze wyniki :beta:

Awatar użytkownika

Ult1me

Administrator
Posty: 2425
Rejestracja: 05 sie 2008, 14:48
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post15 sie 2012, 12:58

W menu dodaj do uses Crt; i używaj KeyPressed niż zmiennych i robienie na casie. Wtedy np. w menu po wciśnięciu 2. automatycznie się coś odpali, bez potwierdzania enterem.
Komputery:
Spoilerpokaż
Laptop (mój główny komputer): Acer Aspire 5750G | Intel Core i3 2330M (Sandy Bridge) 0.8-2.2GHz | Intel HM65 | 6GB RAM DDR3 | Intel HD Graphics 3000 + nVidia GeForce GT540M (nVidia Optimus) | Crucial MX100 256GB SSD | Broadcom 802.11n Network Adapter | Broadcom NetLink Gigabit Ethernet | Realtek ALC269 (+Dolby Advanced Audio)

Laptop służbowy: HP ProBook

Komputer brata (mój stary): Intel Pentium DualCore E6300 (2x 2.8@1.6-3.25 GHz EIST, 64bit, Intel-VT) | Gigabyte EP43T-UD3L (P43, ICH10) | 2x2 GB RAM DDR3 1066MHz GoodRAM | Palit GeForce GT220 | 2x500 GB (Seagate + SpinPoint F3)

Stacja do napraw: Intel Pentium 4 630 (3.00@2.43 GHz, 64bit, HT, Prescott) | ASUS P5GPL (Intel i915, ICH6) | 2x512 MB RAM DDR1 Kingston (PC-3200) | Gainward GeForce 7300 GT 256 MB DDR2 | jakiś dysk :)

Komputer na części: Intel Pentium III 600 MHz Slot 1 | ASUS P3B-F | 128 MB SDR SDRAM | GeForce 2 MX400 (?) | Seagate 8.4GB PATA

Lumia 625
Dowódca Grupy Odwetowej Mafii C-QUAM, łączącej fanów fal długich, średnich i krótkich, nak***iania kabli j**anych, France Bleu Alsace, The Mighty KBC, Voice of Korea, Warszawskiej Radiostacji Centralnej z najwyższym masztem świata Konstantynowie koło Gąbina, oraz Radiowego Centrum Nadawczego z prawie najwyższymi masztami w Solcu Kujawskim

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2389
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Windows 8 Opera

Post15 sie 2012, 13:36

Ult1me nie znasz, się, to taki ficzer, żebyś nie zrobił przez przypadek tego co nie chcesz :P

Awatar użytkownika

TheMediator95

Posty: 468
Rejestracja: 29 kwie 2010, 9:35
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post15 sie 2012, 15:48

Ult1me nie znasz, się, to taki ficzer, żebyś nie zrobił przez przypadek tego co nie chcesz :P
Śmiej się, ale właśnie z myślą o przypadkowym naciskaniu to zrobiłem :P, wkrótce wstawię zaktualizowaną wersję zawierającą mniej bricków, bo parę odkryłem, a nie wiem jak wy :P

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3273
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Macintosh Opera

Post15 sie 2012, 15:50

/me nie odkrył żadnego, bo program jest w .exe i nie ma kodu źródłowego, więc nawet jakby chciał to by sobie go nie skompilował
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

TheMediator95

Posty: 468
Rejestracja: 29 kwie 2010, 9:35
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post15 sie 2012, 16:00

/me nie odkrył żadnego, bo program jest w .exe i nie ma kodu źródłowego, więc nawet jakby chciał to by sobie go nie skompilował
No to jak nie widzisz żadnego bricku to kiepsko z tobą ;)
Wrzucam nową wersję, poprzednia zawierała bricki:
* Odpowiedzi z przecinkami nie działały (a powinny),
* Odpowiedzi z polskimi znakami nie działały,
* Jak było pytanie którego odpowiedzią jest słowo\cyfra - wystarczyło nacisnąć Enter, a program uznałby odpowiedź: "Puste pole" za dobrą - Nie wiem jak uszło to mojej uwadze :wstyd:
Trzy bricki do zauważenia :P Trzeci rzucający się w twarz ;) A pozostałe dwa, ktoś powinien dostrzec po tym że jeśli odpowiedział dobrze (i o tym wie), a program wywalił mu że źle :P

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3273
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Macintosh Opera

Post15 sie 2012, 16:11

Ze mną wszystko w porządku, jak nie mam szans na odpalenie programu, to co tu mówić o szukaniu bricków.
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

TheMediator95

Posty: 468
Rejestracja: 29 kwie 2010, 9:35
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post15 sie 2012, 16:13

MacOSX - wybacz - rozumiem :P

Awatar użytkownika

TheMediator95

Posty: 468
Rejestracja: 29 kwie 2010, 9:35
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post17 sie 2012, 11:35

Istnieje jakaś funkcja\procedura czy cokolwiek, aby sprawiała że program uruchamia się w wyznaczonej przeze mnie wielkości okna (Domyślne jest to x=80 i y=25)?

Awatar użytkownika

TheMediator95

Posty: 468
Rejestracja: 29 kwie 2010, 9:35
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post31 sie 2012, 18:55

Ok. Wydaję finalną (i ostatnią już), wersję mojej gry o nazwie "Gra 2.1", numer wersji to 2.1 bo ta wersja w porównaniu do poprzednich (podglądowych), zawiera sporo ficzerów, modyfikujących wygląd, ponadto wynik z gry zapisuje się do pliku (Wyniki.txt), którego nie można usuwać bo inaczej program się zatrzyma z błędem po przejściu gry (nie mam zamiaru już nic z tym zrobić, może w następne wakacje). Rzecz nie zmieniona to pytania stąd wersja gry finalnej to 2.1, a nie 3.0. Wersja 3.0 (o ile w ogóle powstanie (w co wątpię)), zawierałaby już obsługę myszy. System klasyfikacyjny jest surowy, jeden błąd - ocena niżej, ale jak ktoś zdał egzamin zawodowy (np. na 90 i 92%), to nie powinien mieć problemu z przejściem tej gry z pozytywną oceną. No to co pozostaje mi dodać moje ostateczne efekty pracy (Niestety ale nie będzie wersji dla Linux'a i MacOS, bo nie mam aktualnie na komputerze takiego kompilatora), Enjoy!

Awatar użytkownika

Ult1me

Administrator
Posty: 2425
Rejestracja: 05 sie 2008, 14:48
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:
    Windows 8 Opera

Post31 sie 2012, 18:58

A w Lazarusie nie da się robić aplikacji na takowe platformy?
Komputery:
Spoilerpokaż
Laptop (mój główny komputer): Acer Aspire 5750G | Intel Core i3 2330M (Sandy Bridge) 0.8-2.2GHz | Intel HM65 | 6GB RAM DDR3 | Intel HD Graphics 3000 + nVidia GeForce GT540M (nVidia Optimus) | Crucial MX100 256GB SSD | Broadcom 802.11n Network Adapter | Broadcom NetLink Gigabit Ethernet | Realtek ALC269 (+Dolby Advanced Audio)

Laptop służbowy: HP ProBook

Komputer brata (mój stary): Intel Pentium DualCore E6300 (2x 2.8@1.6-3.25 GHz EIST, 64bit, Intel-VT) | Gigabyte EP43T-UD3L (P43, ICH10) | 2x2 GB RAM DDR3 1066MHz GoodRAM | Palit GeForce GT220 | 2x500 GB (Seagate + SpinPoint F3)

Stacja do napraw: Intel Pentium 4 630 (3.00@2.43 GHz, 64bit, HT, Prescott) | ASUS P5GPL (Intel i915, ICH6) | 2x512 MB RAM DDR1 Kingston (PC-3200) | Gainward GeForce 7300 GT 256 MB DDR2 | jakiś dysk :)

Komputer na części: Intel Pentium III 600 MHz Slot 1 | ASUS P3B-F | 128 MB SDR SDRAM | GeForce 2 MX400 (?) | Seagate 8.4GB PATA

Lumia 625
Dowódca Grupy Odwetowej Mafii C-QUAM, łączącej fanów fal długich, średnich i krótkich, nak***iania kabli j**anych, France Bleu Alsace, The Mighty KBC, Voice of Korea, Warszawskiej Radiostacji Centralnej z najwyższym masztem świata Konstantynowie koło Gąbina, oraz Radiowego Centrum Nadawczego z prawie najwyższymi masztami w Solcu Kujawskim

Awatar użytkownika

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2211
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    Windows 8 Opera

Post31 sie 2012, 18:59

Wgrywasz Free Pascala i tyle. Przy kompilowaniu możesz ustalić platformę docelową, więc co to za problem?
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

TheMediator95

Posty: 468
Rejestracja: 29 kwie 2010, 9:35
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post31 sie 2012, 19:08

Błąd, chciałem skompilować z Windowsa, plik typu "Linux for i386" i wyskakuje błąd kompilacji "Can't find unit system used by Gra" i wszystko.

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3273
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows 7 Opera

Post31 sie 2012, 22:37

No to może się ten unit inaczej nazywa, albo z innego powodu go fpc nie może znaleźć.
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

TheMediator95

Posty: 468
Rejestracja: 29 kwie 2010, 9:35
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post01 wrz 2012, 9:34

Unit czyli Biblioteka lub moduł "System" jest wbudowany w język Pascal i nie wymaga on wcześniejszej deklaracji, zawiera on podstawowe procedury i funkcje matematyczne\znakowe itp. I nazwa tego unitu jest taka sama dla każdego systemu operacyjnego, tak mi się przynajmniej wydaje (a nawet jeśli nie to to nie zmienia faktu że muszę zainstalować Linuxa, chociażby na wirtualnej maszynie).

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość