Prawdziwe oblicze Informatyki. Tysiące linijek kodu i kompilatory które nigdy nie wybaczają.
Awatar użytkownika

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2197
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    Windows 8 Opera

Post12 sie 2012, 12:57

Mediator14 pisze:Czyli nie ma czegoś takiego - szkoda :(
Mogę ustawić przed zakończeniem programu ale np. Windows ma kolory czarny\siwy, a Linux Biały\Czarny więc będę musiał robić dwie wersje tego programu.

W każdym OS'ie przecież można ustawić własne kolory, albo chociaż w Uniksoidach.
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2384
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontaktowanie:
    Windows 8 Opera

Post12 sie 2012, 13:07

Ale jemu chodzi o to, żeby samo wracało do domyślnych. W sumie w czasach trybów graficznych i tak każdy zamknie konsolę po wykonaniu programu i kolory same się zresetują.

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3272
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Macintosh Opera

Post12 sie 2012, 13:53

Jaki to jest problem zrobić

Kod: Zaznacz cały

if fileexists(getenv('windir')+'\explorer.exe') then ustaw_kolory_dla_windy; else ustaw_kolory_dla_linuxa;

przecież to tylko linijka kodu.
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2197
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    Windows 8 Opera

Post12 sie 2012, 14:01

pc.qwerty pisze:Jaki to jest problem zrobić

Kod: Zaznacz cały

if fileexists(getenv('windir')+'\explorer.exe') then ustaw_kolory_dla_windy; else ustaw_kolory_dla_linuxa;

przecież to tylko linijka kodu.

Obrazek
:trollface:
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

TheMediator95

Posty: 468
Rejestracja: 29 kwie 2010, 9:35
Kontaktowanie:
    Windows 8 Internet Explorer

Post12 sie 2012, 15:26

Dzięki, pc.qwerty dodam do mojego programu i gotowe, parę pytań jeszcze dopiszę, poprawie i dodam parę pierdółek i pochwalę się efektem końcowym.
(W POSTACI PLIKU .EXE) :P

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2384
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontaktowanie:
    Macintosh Opera

Post12 sie 2012, 15:29

Mediator14 pisze:(W POSTACI PLIKU .EXE)


A szo z linuksem, albo mac osem? DYSKRYMINACJA.

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3272
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows 8 Opera

Post12 sie 2012, 15:30

Być może program będzie free as in freedom i będzie można sobie skompilować :>
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

TheMediator95

Posty: 468
Rejestracja: 29 kwie 2010, 9:35
Kontaktowanie:
    Windows 8 Internet Explorer

Post12 sie 2012, 15:33

lolasher pisze:
Mediator14 pisze:(W POSTACI PLIKU .EXE)


A szo z linuksem, albo mac osem? DYSKRYMINACJA.


Monopol Microsoft :rotfl:

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2384
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontaktowanie:
    Macintosh Opera

Post12 sie 2012, 15:35

Skoro i tak planujesz wydać tylko exe, to po co się męczysz z kolorami konsoli?

Awatar użytkownika

TheMediator95

Posty: 468
Rejestracja: 29 kwie 2010, 9:35
Kontaktowanie:
    Windows 7 Opera

Post12 sie 2012, 15:44

Ja się nie męczę tylko uczę, ale w sumie fakt bez sensu byłoby wydać tylko .exe w takim układzie - Linux górą i taka wersja też będzie, ale powiem tak: Trzeba będzie być naprawdę Koksem żeby przejść to grę w ciągu mniej niż 2h - Bo o trudność się postarałem jak nigdy :P Jeszcze jakiś system klasyfikacji końcowej muszę wymyślić i będzie gites malines :lolface:

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2384
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontaktowanie:
    Windows 8 Opera

Post12 sie 2012, 16:39

Mediator14 pisze:Ja się nie męczę tylko uczę,


Uczysz się zbędnych w dzisiejszych czasach kolorów w konsoli, zamiast pętli :P Who cares....

Awatar użytkownika

TheMediator95

Posty: 468
Rejestracja: 29 kwie 2010, 9:35
Kontaktowanie:
    Windows 7 Opera

Post13 sie 2012, 12:30

Ktoś ma jakiś dobry pomysł, klasyfikacji końcowej tej gry bo nie wiem, co mam wymyślić. Na razie mam tak że program zlicza złe odpowiedzi i na podstawie nich wystawia (po przejściu gry), oceny gry (ten sam system co w szkole - od pały do szósteczki). Może któryś z was wymyśli coś lepszego, bardziej obiektywnego (W grze jak się ma 20 punktów i źle odpowie na pytanie to można wymienić te 20 punktów i nie wracać na początek). Podpicuję tą klasyfikację dodam jakieś 300-350 pytań i będziecie mogli się spodziewać final edition :P

Awatar użytkownika

urban92

Administrator
Posty: 5101
Rejestracja: 06 lut 2008, 22:25
Lokalizacja: Michalin, gdzieś w Polsce
Kontaktowanie:
    Windows Vista Opera

Post13 sie 2012, 16:34

Najbardziej obiektywne będą procenty.
Obrazek
Moje maszyny:
Spoiler: pokaż
Komputery używane na co dzień:

Stacja robocza (główny pecet):
    Core i5 4570 @ 3,2-3,6Ghz + Thermaltake Frio Silent 14
    MSI H87-G43
    16GB Ram HyperX Fury 1600MHz 9-10-9-26
    Geforce GTX 960 2GB MSI + 2x Dell P2416D
    SSD Crucial MX100 256GB
    HDD 2TB WD Green + 500GB Seagate 7200.12
    Thermaltake Smart SE Modular 530W + Thermaltake Urban T31
    Windows 10

Testowy-1:
    Pentium G3258 @ 4Ghz + Thermaltake Contac 30
    MSI B85-G43
    8GB RAM Crucial Ballistix Sport @ 1333Mhz
    Intel HD Graphics
    SSD Samsung 840 120GB + Toshiba 128GB
    HDD 500GB Samsung F2G
    OCZ GameXStream 600W (fanswap na zephyra 120mm) + SPC Gladius M40 + panel boczny z oknem
    Na pierwszym SSD Win 10 Insider Fast, na drugim system który akurat testuję, na HDD obrazy i dane

Testowy-2 (warsztatowy):
    Xeon E5420 @ 3,3Ghz
    Gigabyte GA-P35-DS3R
    8GB Ram OCZ + Goodram 800 Mhz CL5
    Nvidia Quadro 2000 1GB
    HDD 160GB Samsung F1
    Sharkoon Rebel 9 (Okno ze szkła + LED)
    Windows 7

Testowy-3 (stacja do testowania dysków ATA, obsługi LPT oraz zgrywania obrazu z karty TV):
    Pentium D 930 @ 3,6Ghz
    GA-8i945P Pro
    1GB Ram Goodram DDR2 533Mhz (4x256)
    Geforce 8500GT
    HDD 80GB WD + 250GB WD
    Windows XP

Serwer rev. 7.2:
    Pentium G860 @ 3Ghz
    Gigabyte GA-H61M-S1
    6GB Ram Goodram DDR3 1333Mhz CL9
    Intel HD Graphics 2000
    SSD 128GB OCZ Vertex 3
    HDD 3TB WD Red na dane + 1TB Toshiba na backupy
    Server 2016

Laptop:
    Dell Latitude E6430
    Core i5-3320M @ 2,6-3,3Ghz
    8GB Ram DDR3 1333Mhz
    Intel HD Graphics 4000 + Nvidia Quadro NVS 5200M
    SSD Samsung 840 EVO 256GB
    HDD Seagate 500GB
    Windows 10


Komputery referencyjne do pokazów i testów systemów:

Sigma OS:
    Athlon 64 3800+ @ 2400Mhz Venice + chłodzenie Cooler Master
    Abit AX8
    1 GB Ram DDR Kingston 400Mhz
    Geforce 7600GT Palit
    HDD 80 GB Seagate 7200.10 ATA
    Sigma OS 3.0

Windows 98 i stare gry:
    Pentium III Coppermine 1 @ 1,2Ghz
    Asus CUSL2-C
    512MB Ram SDRAM 133 @ 160Mhz
    GeForce 4 Ti 4200 64MB + Voodoo 2 12MB
    Sound Blaster Live! 5.1
    HDD 40GB Samsung
    Windows 98 SE

DOS, Windows 3.11 i oprogramowanie 16 bitowe:
    Pentium 166 Mhz (P54C)
    Micronics M55HI-PLUS
    64MB RAM EDO
    S3 Trio64V2/DX 1MB
    Sound Blaster Vibra 16C
    HDD 3GB WD
    DOS 6.22 + Windows 3.11


Komputery używane rzadziej lub zabytkowe:

Athlon XP (mój pierwszy pecet):
    Athlon XP 2000+ (Thoroughbred-B) 1667 @ 2100Mhz + Thermaltake TR-2
    Soltek SL-75DRV5-C (Wymienione kondensatory, thx SzymekRak)
    1GB Ram DDR1 333Mhz
    Radeon 9600 Pro
    Sound Blaster Live! 5.1
    HDD 80GB Samsung
    Longhorn 4074

Tualatin:
    Pentium III-S Tualatin 1400 @ 1606Mhz + Arctic Cooling Copper Silent 3
    Asus TUSL2-C
    512MB Ram SDRAM 133 @ 153Mhz
    Geforce FX5200
    Sound Blaster Live! 5.1
    HDD 40GB WD
    Windows XP

K6:
    AMD K6-2 @ 550Mhz
    Acorp 5ALI61
    256 MB Ram SDR 100 Mhz CL2
    3dfx Voodoo Banshee 16MB
    HDD 40 GB Seagate 7200.4 ATA
    Windows 98

Optimus:
    Celeron Coppermine 1000 @ 1120Mhz
    Procomp BVD1M
    256MB Ram SDRAM @ 145Mhz
    GeForce 2 MX 32MB
    HDD 20GB Samsung
    Windows Me (oryginalna naklejka na obudowie i pudełko z płytą)

Compaq P3:
    Compaq Deskpro EP
    Pentium III 600Mhz Coppermine Slot 1
    320 MB SDRAM 100Mhz
    Matrox G200 8MB
    HDD 20 GB Samsung
    Windows 2000

Compaq P2:
    Compaq Deskpro PD
    Pentium II 400Mhz Slot 1
    320 MB SDRAM 100Mhz
    ATI Rage Pro 3D 6MB (4MB + SIMM 2MB)
    HDD 6 GB Quantum
    Windows NT4

Compaq P1:
    Compaq Deskpro 5133
    Pentium 166 Mhz (P54CS)
    128 MB Ram EDO (w 6 slotach)
    Cirrus Logic 5434 1MB
    HDD 6GB Quantum
    Windows NT 3.51

486 DX4:
    AMD 486 DX4 100 Mhz
    Chicony CH-471A
    24 MB Ram SIMM (72 pin)
    Tritent TVGA9000 512KB
    HDD 2 GB Seagate ATA
    Windows 95a

486 DX2:
    Intel 486 DX2 66 Mhz
    Biostar MB-1433FA
    8 MB Ram SIMM (30 pin)
    Macronix Super VGA 512KB
    HDD 504 MB Quantum ATA
    DOS 6.22 + Win 3.11

386:
    AMD 386 DX 40 Mhz
    Morse 386 M3
    8 MB Ram SIMM (30 pin)
    ATI VGA Wonder VGA 256KB
    HDD 124MB ST3144AT
    DOS 6.22 + Win 3.11

Zabytkowy laptop:
    Compaq LTE Elite 4/50E
    Intel SL486DX2 50Mhz
    8 MB Ram
    Karta graficzna WD (wiem, dziwne)
    Matryca 640x480, 4 odcienie szarości
    HDD Quantum 255MB
    Windows 95a

Do tego masa innych gratów.

Awatar użytkownika

TheMediator95

Posty: 468
Rejestracja: 29 kwie 2010, 9:35
Kontaktowanie:
    Windows 7 Opera

Post13 sie 2012, 17:48

I chyba tak zrobię, będzie trzeba dobrze przemyśleć przedziały procentowe żeby nie było za łatwo.
Nie macie gdzieś jakiejś fajnej stronki z konkretnymi pytaniami o informatyce (Ale takie pytania na poziomie technikum i wyżej), bo sam napisałem 100 pytań i już nic więcej nie mogę wymyślić :( A tak przynajmniej 300 pytań by musiało być jak plansza ma 463 pola, żeby pytania się nie powtarzały zbyt często.

Awatar użytkownika

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2197
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    Windows 8 Opera

Post13 sie 2012, 18:05

urban92 pisze:Najbardziej obiektywne będą procenty.

A najszczersze promile. :trollface:
ObrazekObrazek

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość