Dyskusja dotycząca najpopularniejszej rodziny systemów operacyjnych.
Awatar użytkownika

Klisos

Posty: 74
Rejestracja: 30 gru 2014, 17:19
    Windows 10 Firefox

Post31 lip 2016, 22:51

Jedyny, którego używałem na tyle długo, żeby móc o nim coś powiedzieć, to explorer++. Jego się nawet w ogóle nie instaluje. Po prostu się ściąga, rozpakowuje, uruchamia i działa. Ale ma w opcjach możliwość zaznaczenia, że ma zastąpić systemowy manager plików. Jednak to już zrobiłem. Mam pełne uprawnienia i nie mam z tym problemu. Problem mam z tym, że teraz na swoim koncie nie mam możliwości uruchamiania programów, które zostały zainstalowane razem z windowsem (na razie przetestowałem zdjęcia i kalkulator)

Awatar użytkownika

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2197
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    Windows 10 Opera

Post31 lip 2016, 22:55

Em, ale to jest argument z dupy. Jeśli konto na którym jesteś ma pełne prawa, zakładamy że każdy program jaki uruchomisz, będzie mieć pełne prawa do wszystkiego. Jeśli zależy Ci na bezpieczeństwie... Znaczy, rozumiem, że za każdym razem jak siedzisz na Linuksie, to używasz konta roota, żeby jakiś dureń Cię nie ograniczał, bo co masz jakies sudo pisać i do sudoersów się dodawać, bo ktoś pomyślał że tak trzeba :/PRZECIEŻ LINUKS JEST BEZPIECZNY, LOL. Tak jak serwer Techvortalu swego czasu, prawda Urban? :D :D :D

Tak, od zarania dziejów, Metro nie umie działać gdy nie jesteś w tym sandboksowanym środowisku. Przywróć sobie przeglądaczkę zdjęć z 7 (ona nadal tam jest, tylko wyłączona) i kalkulator i wsio.
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

Klisos

Posty: 74
Rejestracja: 30 gru 2014, 17:19
    Windows 10 Firefox

Post31 lip 2016, 23:10

PisarzKsiazkowicz: trochę się zgubiłem w Twoim poście. To o przywracaniu było do mnie? A jak to zrobić? W ogóle teraz pomyślałem, że może jednak założę nowe konto i zobaczę co się stanie. Wszedłem do ustawień->konta użytkowników i kiedy kliknąłem, żeby dodać nowe konto, kursor przez chwilę się pokręcił, potem przestał i to był koniec. Nic się nie stało. I tak za każdym razem. Winuser, a może mógłbyś mi powiedzieć jak odkręcić to, co zrobił Twój plik dodany do rejestru? Wtedy będę mógł dodać nowego użytkownika, a przynajmniej mam taką nadzieję, i zacząć wszystko na świeżo. Bo jak nie, to chyba już tylko ponowna instalacja systemu :/

Awatar użytkownika

winuser

Zasłużony użytkownik
Posty: 981
Rejestracja: 29 sie 2013, 12:15
    Linux Opera

Post31 lip 2016, 23:45

W cmd wklep:
%windir%\System32\reg.exe ADD HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System /v EnableLUA /t REG_DWORD /d 1 /f
i zrestartuj komputer.
Albo zmien sobie recznie ta wartosc na 1. Aplikacje Metro beda dzialac.
Mój PC:
Intel Core i3-4170 @3.70GHz + SilentiumPC SpartanPro | MSI B85M-G43 | Zotac GeForce GTX 750 Ti 1GB | 8 GB RAM Crucial Ballistix Sport 1600Mhz 9-9-9-24| Patriot Blaze SSD 120 GB | Windows 10 Pro 1703 x64
Laptop:
Lenovo IdeaPad P580 | Intel Core i5 3210M @ 3.1 GHz| nVidia GeForce GT630M | 16GB RAM Kingston | LiteON LCS 128-L9S 128GB | Windows 7 Pro x64
Apple iPhone 5s | Apple A7 @1.3 GHz | PowerVR SGX543MP3 | 1GB RAM | 16GB PAMIĘCI | iOS 10.3
Inne telefony:

Spoiler: pokaż
Apple iPhone 5 | Apple A6 @1.3 GHz | PowerVR G6430 | 1GB RAM | 32GB PAMIĘCI | iOS 10.3
Nokia N9 | TI OMAP3630 @1,1GHz OC | PowerVR SGX-530 | 1GB RAM LPDDR | 16 GB PAMIĘCI | MeeGo 1.2 Harmattan
Lumia 520 | Qualcomm MSM8227 @ 1GHz | Qualcomm Adreno 305 | 512MB RAM | 8GB PAMIĘCI| WP 8.1 GDR2

Awatar użytkownika

Klisos

Posty: 74
Rejestracja: 30 gru 2014, 17:19
    Android Chrome

Post01 sie 2016, 0:10

Dziękuję. Zadziałało. Teraz jestem w sytuacji początkowej. Mogę uruchamiać aplikacje, ale nie mam uprawnień administratora. To jest o tyle dziwne, że kiedy wejdę w konta użytkowników, jest tam tylko jedno konto, nazywa się Klisos (zgodnie z planem) i jest oznaczone jako administrator. Nawet nie mogę go zmieścić na zwykłe, bo wtedy wyskakuje błąd, że mam tylko jedno konto i najpierw muszę wyznaczyć innego administratora, żeby móc zmienić typ konta na zwykłe.

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2384
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontaktowanie:
    Windows 10 Edge

Post01 sie 2016, 0:17

Klisos pisze:. Nawet nie mogę go zmieścić na zwykłe, bo wtedy wyskakuje błąd, że mam tylko jedno konto i najpierw muszę wyznaczyć innego administratora, żeby móc zmienić typ konta na zwykłe.

No to ty się ciesz, że Windows jest odporny na próbę zrobienia czegoś tak głupiego. Gdyby ci się powiodła próba usunięcia jedynego administratora to już nie mógłbyś mieć administratorów w ogóle.

Ja bym odpuścił explorer++ bo widać ta opcja jest niekompatybilna z win10, albo tak jak pisarz pisał darowałbym sobie aplikacje Metro/Modern/UWP czy jak to oni teraz przechrzcili.
Teoretycznie jakbyś podmienił eksplorator zamiast bezpośrednio na ten program to na skrypt uruchamiający explorer++ jako administrator to miałoby prawo działać, tylko że przy każdym uruchomieniu dostawałbyś monit z UAC o potwierdzeniu podniesienia uprawnień...

Awatar użytkownika

Klisos

Posty: 74
Rejestracja: 30 gru 2014, 17:19
    Android Chrome

Post01 sie 2016, 0:24

Cieszę się :D Zresztą tego się sam domyśliłem. Ale co mi z tego, że niby mam administratora, jak o jest nim tylko z nazwy. Nadal nie mam pełnych praw. Co prawda to, co chciałem zrobić na razie zrobiłem, czyli zastąpiłem oryginalny manager plików swoim, ale jak na próbę chciałem tę opcję wyłączyć, znów nie mogłem ze względu na brak uprawnień. A mimo wszystko chcę je mieć. A nóż mi będą jeszcze potrzebne ;)
A opcja chyba jednak jest kompatybilna, bo jak miałem wyłączone UAM czy jak to się tam nazywa, to ją włączyłem bez problemu. Mam wrażenie, że to jednak coś z tymi uprawnieniami, chociaż jeśli popatrzeć na ustawienia systemu, to niby je mam.
No i mnie właśnie o to chodzi, żeby nie mieć ciągłych monitów o potwierdzenie tego czy tamtego, a żeby komputer po prostu robił to, co mu próbuję kazać ;)

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2384
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontaktowanie:
    Windows 10 Edge

Post01 sie 2016, 11:08

No właśnie jak musisz wyłączać systemowy system uprawnień, żeby to włączyć to jest to bardzo niekompatybilne.

Awatar użytkownika

Klisos

Posty: 74
Rejestracja: 30 gru 2014, 17:19
    Android Chrome

Post01 sie 2016, 11:37

Aha, w takim razie źle zrozumiałem słowo niekompatybilne ;) W sumie na razie mam to, co chciałem mieć, więc zostawię wszystko tak, jak jest. Explorer++ zastępuje tego systemowego, miejsce na dysku c zwolnione. Jeśli będę miał jeszcze jakieś problemy, będę kombinować dalej. Dziękuję wszystkim za pomoc i zainteresowanie.

Awatar użytkownika

urban92

Administrator
Posty: 5101
Rejestracja: 06 lut 2008, 22:25
Lokalizacja: Michalin, gdzieś w Polsce
Kontaktowanie:
    Android Opera

Post01 sie 2016, 19:13

Od czasów Windows 8 wyłączenie metrowego sandboxa krzaczy wiele aplikacji w systemie. Jeśli chcesz naprawdę mieć pełnego admina bez żadnych kombinacji i problemów wróć na Windows 7.
Obrazek
Moje maszyny:
Spoiler: pokaż
Komputery używane na co dzień:

Stacja robocza (główny pecet):
    Core i5 4570 @ 3,2-3,6Ghz + Thermaltake Frio Silent 14
    MSI H87-G43
    16GB Ram HyperX Fury 1600MHz 9-10-9-26
    Geforce GTX 960 2GB MSI + 2x Dell P2416D
    SSD Crucial MX100 256GB
    HDD 2TB WD Green + 500GB Seagate 7200.12
    Thermaltake Smart SE Modular 530W + Thermaltake Urban T31
    Windows 10

Testowy-1:
    Pentium G3258 @ 4Ghz + Thermaltake Contac 30
    MSI B85-G43
    8GB RAM Crucial Ballistix Sport @ 1333Mhz
    Intel HD Graphics
    SSD Samsung 840 120GB + Toshiba 128GB
    HDD 500GB Samsung F2G
    OCZ GameXStream 600W (fanswap na zephyra 120mm) + SPC Gladius M40 + panel boczny z oknem
    Na pierwszym SSD Win 10 Insider Fast, na drugim system który akurat testuję, na HDD obrazy i dane

Testowy-2 (warsztatowy):
    Xeon E5420 @ 3,3Ghz
    Gigabyte GA-P35-DS3R
    8GB Ram OCZ + Goodram 800 Mhz CL5
    Nvidia Quadro 2000 1GB
    HDD 160GB Samsung F1
    Sharkoon Rebel 9 (Okno ze szkła + LED)
    Windows 7

Testowy-3 (stacja do testowania dysków ATA, obsługi LPT oraz zgrywania obrazu z karty TV):
    Pentium D 930 @ 3,6Ghz
    GA-8i945P Pro
    1GB Ram Goodram DDR2 533Mhz (4x256)
    Geforce 8500GT
    HDD 80GB WD + 250GB WD
    Windows XP

Serwer rev. 7.2:
    Pentium G860 @ 3Ghz
    Gigabyte GA-H61M-S1
    6GB Ram Goodram DDR3 1333Mhz CL9
    Intel HD Graphics 2000
    SSD 128GB OCZ Vertex 3
    HDD 3TB WD Red na dane + 1TB Toshiba na backupy
    Server 2016

Laptop:
    Dell Latitude E6430
    Core i5-3320M @ 2,6-3,3Ghz
    8GB Ram DDR3 1333Mhz
    Intel HD Graphics 4000 + Nvidia Quadro NVS 5200M
    SSD Samsung 840 EVO 256GB
    HDD Seagate 500GB
    Windows 10


Komputery referencyjne do pokazów i testów systemów:

Sigma OS:
    Athlon 64 3800+ @ 2400Mhz Venice + chłodzenie Cooler Master
    Abit AX8
    1 GB Ram DDR Kingston 400Mhz
    Geforce 7600GT Palit
    HDD 80 GB Seagate 7200.10 ATA
    Sigma OS 3.0

Windows 98 i stare gry:
    Pentium III Coppermine 1 @ 1,2Ghz
    Asus CUSL2-C
    512MB Ram SDRAM 133 @ 160Mhz
    GeForce 4 Ti 4200 64MB + Voodoo 2 12MB
    Sound Blaster Live! 5.1
    HDD 40GB Samsung
    Windows 98 SE

DOS, Windows 3.11 i oprogramowanie 16 bitowe:
    Pentium 166 Mhz (P54C)
    Micronics M55HI-PLUS
    64MB RAM EDO
    S3 Trio64V2/DX 1MB
    Sound Blaster Vibra 16C
    HDD 3GB WD
    DOS 6.22 + Windows 3.11


Komputery używane rzadziej lub zabytkowe:

Athlon XP (mój pierwszy pecet):
    Athlon XP 2000+ (Thoroughbred-B) 1667 @ 2100Mhz + Thermaltake TR-2
    Soltek SL-75DRV5-C (Wymienione kondensatory, thx SzymekRak)
    1GB Ram DDR1 333Mhz
    Radeon 9600 Pro
    Sound Blaster Live! 5.1
    HDD 80GB Samsung
    Longhorn 4074

Tualatin:
    Pentium III-S Tualatin 1400 @ 1606Mhz + Arctic Cooling Copper Silent 3
    Asus TUSL2-C
    512MB Ram SDRAM 133 @ 153Mhz
    Geforce FX5200
    Sound Blaster Live! 5.1
    HDD 40GB WD
    Windows XP

K6:
    AMD K6-2 @ 550Mhz
    Acorp 5ALI61
    256 MB Ram SDR 100 Mhz CL2
    3dfx Voodoo Banshee 16MB
    HDD 40 GB Seagate 7200.4 ATA
    Windows 98

Optimus:
    Celeron Coppermine 1000 @ 1120Mhz
    Procomp BVD1M
    256MB Ram SDRAM @ 145Mhz
    GeForce 2 MX 32MB
    HDD 20GB Samsung
    Windows Me (oryginalna naklejka na obudowie i pudełko z płytą)

Compaq P3:
    Compaq Deskpro EP
    Pentium III 600Mhz Coppermine Slot 1
    320 MB SDRAM 100Mhz
    Matrox G200 8MB
    HDD 20 GB Samsung
    Windows 2000

Compaq P2:
    Compaq Deskpro PD
    Pentium II 400Mhz Slot 1
    320 MB SDRAM 100Mhz
    ATI Rage Pro 3D 6MB (4MB + SIMM 2MB)
    HDD 6 GB Quantum
    Windows NT4

Compaq P1:
    Compaq Deskpro 5133
    Pentium 166 Mhz (P54CS)
    128 MB Ram EDO (w 6 slotach)
    Cirrus Logic 5434 1MB
    HDD 6GB Quantum
    Windows NT 3.51

486 DX4:
    AMD 486 DX4 100 Mhz
    Chicony CH-471A
    24 MB Ram SIMM (72 pin)
    Tritent TVGA9000 512KB
    HDD 2 GB Seagate ATA
    Windows 95a

486 DX2:
    Intel 486 DX2 66 Mhz
    Biostar MB-1433FA
    8 MB Ram SIMM (30 pin)
    Macronix Super VGA 512KB
    HDD 504 MB Quantum ATA
    DOS 6.22 + Win 3.11

386:
    AMD 386 DX 40 Mhz
    Morse 386 M3
    8 MB Ram SIMM (30 pin)
    ATI VGA Wonder VGA 256KB
    HDD 124MB ST3144AT
    DOS 6.22 + Win 3.11

Zabytkowy laptop:
    Compaq LTE Elite 4/50E
    Intel SL486DX2 50Mhz
    8 MB Ram
    Karta graficzna WD (wiem, dziwne)
    Matryca 640x480, 4 odcienie szarości
    HDD Quantum 255MB
    Windows 95a

Do tego masa innych gratów.

Awatar użytkownika

Klisos

Posty: 74
Rejestracja: 30 gru 2014, 17:19
    Android Chrome

Post02 sie 2016, 0:24

Najchętniej wróciłbym do xp. Szkoda, że nie ma możliwości w nim uruchomić usb3.0 :D
A nad powrotem do siódemki jeszcze pomyślę. Może nawet się zdecyduję. Chociaż szkoda mi tych 17 funtów wydanych na licencję do 10.

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości