Dyskusja dotycząca najpopularniejszej rodziny systemów operacyjnych.
Awatar użytkownika

Klisos

Posty: 74
Rejestracja: 30 gru 2014, 17:19
    Windows 10 Firefox

Post31 lip 2016, 0:28

Zainstalowałem ostatnio ten wynalazek (nawet legalnie ;)) Mam w nim jedno konto i teoretycznie jest ono oznaczone jako konto administratora, ale nie mam na nim pełnych uprawnień. Postanowiłem sobie zainstalowań innego niż systemowy managera plików. Kiedy kazałem mu zastąpić ten domyślny, pojawił mi się błąd i informacja, że żeby to zrobić potrzebuję uprawnień administratora. Później na dysku systemowym pojawił mi się katalog windows.old. Mniejsza o to skąd i dlaczego, to nie jest akurat problem. Zajmuje prawie 20 GB, więc postanowiłem go usunąć. I znów przy próbie usunięcia dostaję komunikat, że nie mam uprawnień administratora. Znalazłem w sieci kilka prób rozwiązania, ale żadna nie działa. Kontrola użytkownika jest całkowicie wyłączona. Próbowałem użyć polecenia net user (coś tam było dalej, teraz już nie pamiętam co), żeby nadać uprawnienia administratora/włączyć to konto. Dostałem komunikat o odmowie. Ktoś wie może jak mogę to rozwiązać? Generalnie chodzi mi o to, żeby mieć na stałe pełne uprawnienia bez konieczności zakładania innego konta, przelogowywania się itp. Jestem jedyną osobą używającą tego komputera, więc nie potrzebuję go zabezpieczać poprzez używanie konta bez pełnych uprawnień na co dzień.

Awatar użytkownika

WinSxS

Posty: 40
Rejestracja: 03 lut 2016, 20:36
    Windows 7 Opera

Post31 lip 2016, 0:31

możesz zainstalować aplikacje jakiekolwiek?

proponuję odblokowanie głównego admina z poziomu planszy logowania, coś na wzór tego:
http://www.howtogeek.com/96630/how-to-r ... -easy-way/
i tu mozesz odblokować
Mój sprzęt: KLIK

Awatar użytkownika

Klisos

Posty: 74
Rejestracja: 30 gru 2014, 17:19
    Android Chrome

Post31 lip 2016, 5:14

Tak, aplikacje mogę instalować bez problemu. Nie mogłem tylko zastąpić domyślnego managera plików. A co do linka... tam przecież jest pokazane jak zresetować hasło. Ja nie mam żadnego hasła ustawionego.

Awatar użytkownika

WinSxS

Posty: 40
Rejestracja: 03 lut 2016, 20:36
    Windows 7 Opera

Post31 lip 2016, 11:04

Podmieniasz sethc na cmd, potem na planszy logowania 5x shift i wyświetli się CMD, gdzie będziesz mógł włączyć to co potrzebujesz
Mój sprzęt: KLIK

Awatar użytkownika

Onset

Administrator
Posty: 2116
Rejestracja: 06 gru 2008, 19:27
Lokalizacja: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\GDAŃSK
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post31 lip 2016, 11:31

Obawiam się, że ta metoda w przypadku Windows 10 może nie zadziałać.

Na początek:
Win + R => lusrmgr.msc, w gałęzi "Użytkownicy / Users" wybierz konto użytkownika, na którym rzekomo nie masz uprawnień, potem wciśnij prawym i z menu wybierz właściwości, a na końcu wyślij nam screena z zakładki "Członek grupy / Member of".
Windows 98 supports real multitasking - it can boot and crash simultaneously.
Mój pecet:
Spoilerpokaż

Obudowa: Modecom ThinkBell, Zasilacz: OCZ ModXStream 600W, Mobo: MSI B85M-G43, Procesor: Intel Core i5-4570 (Haswell) , Wypalarka: Optiarc DVD RW AD-7173A ATA, Grafika: Gigabyte Radeon R9 270x, HDD1: OCZ Vertex 4 128 GB, HDD2:WDC WD5001AALS-00L3B2 (500GB), HDD3+4: WD1002FAEX-00Z3A0 (RAID-0), RAM: Kingston HyperX Black + Red 16GB (2x4 GB + 2x4GB Dual-Channel) CL9, Mocarne chłodzenie: Scythe Mugen II Rev. B.
Retina MacBook Pro Early 2015:
Spoilerpokaż
Intel Core i5-5257u(Broadwell) @ 2.7 Ghz, RAM: 8 GB @ 1866 MHz DDR3, Intel Iris 6100, 128GB PCI-e SSD

Awatar użytkownika

winuser

Zasłużony użytkownik
Posty: 1035
Rejestracja: 29 sie 2013, 12:15
    Windows 7 Opera

Post31 lip 2016, 11:50

Spróbuj użyć wpisu odpowiedniego do architektury:
http://www15.zippyshare.com/v/uPytuFgV/file.html

(wyłącza UAC, LUA i inne badziewia dając pełnego admina)
Mój PC:
Intel Core i5 2400S @2.5GHz + SilentiumPC SpartanPro | Gateway DT71 | ATI Radeon HD5450 1GB | 8 GB RAM Kingston| Patriot Blaze SSD 120 GB | Seagate ST2000DM001 HDD 2TB | Windows 7 Pro x64
Laptop:
Lenovo IdeaPad Y580 | Intel Core i7 3630QM @ 3.4 GHz| nVidia GeForce GTX650M | 16GB RAM Kingston | Kingston mSATA 128GB + 2x HGST 1TB | MacOS Sierra 10.12.6 i Windows 10
Serwer:
HP Thin T610 | AMD G-T56N @ 1.65GHz | Radeon HD 6320 | 6GB RAM Kingston | HGST 500GB + Seagate 2TB | Debian 9 Testing x64
Apple iPhone SE | Apple A9 @1.85 GHz | PowerVR GT7600 | 2GB RAM | 128GB PAMIĘCI | iOS 11.0.2
PlayStation 4 | CUH-1116A | 1TB |
Inne telefony:
Spoilerpokaż
Apple iPhone 5 | Apple A6 @1.3 GHz | PowerVR G6430 | 1GB RAM | 32GB PAMIĘCI | iOS 10.3
Nokia N9 | TI OMAP3630 @1,1GHz OC | PowerVR SGX-530 | 1GB RAM LPDDR | 16 GB PAMIĘCI | MeeGo 1.2 Harmattan
Lumia 520 | Qualcomm MSM8227 @ 1GHz | Qualcomm Adreno 305 | 512MB RAM | 8GB PAMIĘCI| WP 8.1 GDR2

Awatar użytkownika

Klisos

Posty: 74
Rejestracja: 30 gru 2014, 17:19
    Windows 10 Firefox

Post31 lip 2016, 14:52

winuser: Twój plik pomógł. Dziękuję. Niestety pomógł tylko częściowo. Po jego dodaniu mogłem bez problemu zmienić ustawienia managera plików, z czego domyślam się, że mam już pełne uprawnienia administratora na moim koncie. Niestety pojawił się drugi problem, przy czym to chyba ja sam coś pokręciłem. Szukając rozwiązania i próbując usunąć ten folder porobiłem coś z opcjami tego, kto jest jego właścicielem (w sensie, że właścicielem tego folderu do usunięcia). Ponieważ robiłem to trochę na ślepo, to chyba nie do końca mi to wyszło i teraz kiedy próbuję go usunąć, pojawia mi się komunikat: potrzebujesz uprawnień do wykonania tej akcji.
Uzyskaj uprawnienia do KLISOS/klisos w celu wprowadzenia zmian w tym folderze. Klisos to oczywiście nazwa mojego konta. Tego, na które jestem zalogowany. Ktoś ma może pomysł co pokręciłem i jak to odkręcić? Ewentualnie usunąć folder bez odkręcania. Wiem, że prawdopodobnie zrobię to unlockerem, ale chciałbym się też dowiedzieć dlaczego dzieje się to, co się dzieje i jak tego uniknąć, a jak to wykorzystać :D

Awatar użytkownika

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2212
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    Windows 10 Opera

Post31 lip 2016, 15:59

windows.old czyścisz z poziomu Oczyszczania dysku i to jest jedna z niewielu sytuacji, gdy to jest przydatne. Jesteś pewien, że nie instalowałeś aktualizacji do November Update albo jakiegoś Insidera?
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2390
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Windows 10 Edge

Post31 lip 2016, 16:25

Daj tego screena co Onset prosił, bo wygląda, że masz coś mocno namieszane. Jesteś pewny, że nie potrzebujesz po prostu tego? http://www.howtogeek.com/howto/windows- ... -in-vista/
Od czasów Visty to jest normalne, że administrator nie jest właścicielem wszystkich plików, do części ścieżek dostęp ma tylko konto SYSTEM.

Awatar użytkownika

Klisos

Posty: 74
Rejestracja: 30 gru 2014, 17:19
    Windows 10 Firefox

Post31 lip 2016, 16:43

Teraz to coś jest serio namieszane i nie wiem już co dalej. Zacznę od tego, że folder usunąłem za pomocą oczyszczania dysku tak, jak PisarzKsiazkowicz powiedział. Dziękuję. Pomogło.
Screen jest tutaj
Obrazek
Natomiast tworząc go odkryłem przy okazji inny problem. Kiedy próbowałem go otworzyć i zobaczyć, czy wszystko z nim w porządku, pojawił mi się komunikat, że aplikacji zdjęcia nie można otworzyć za pomocą wbudowanego konta administratora. Pomijając już kwestię tego, że coś takiego, przynajmniej dla mnie, nie ma kompletnie sensu, wynika z tego, że jestem teraz zalogowany na wbudowanym koncie administratora. A kiedy otworzę meny start (czy jak ono się tam teraz nazywa :)) mam na samej górze wyraźnie napisane "Klisos", jakbym właśnie na tym koncie był. Ten problem najprawdopodobniej się pojawił w momencie, kiedy uruchomiłem ten plik od winuser, bo wcześniej zdjęcia działały. Sprawdzałem.
EDIT: Właśnie próbowałem użyć kalkulatora. Ten sam komunikat.

Awatar użytkownika

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2212
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    Windows 10 Opera

Post31 lip 2016, 17:28

Na Twoim miejscu założyłbym od nowa konto i starał się nie gwałcić zabezpieczeń systemu, to nie jest już Windows XP. :D
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

Klisos

Posty: 74
Rejestracja: 30 gru 2014, 17:19
    Windows 10 Firefox

Post31 lip 2016, 17:31

A jest możliwość założyć to konto tak, żebym mógł przenieść wszystkie ustawienia i aplikacje ze starego? Bo na przykład zainstalowałem system po angielsku, potem dołożyłem pakiet językowy na polski, zmieniałem klawiaturę itp. Nie chce mi się znowu kombinować. Poza tym gwałcenie gwałceniem, ale chcę mieć dostęp do swojego komputera. Pełen dostęp. Jak mam ochotę coś usunąć z dysku c, to chciałby móc to zrobić, a nie mieć zabronione, bo Bill Gates wie lepiej.

Awatar użytkownika

winuser

Zasłużony użytkownik
Posty: 1035
Rejestracja: 29 sie 2013, 12:15
    Windows 7 Opera

Post31 lip 2016, 17:35

chcę mieć dostęp do swojego komputera. Pełen dostęp.
Zainstaluj Linuxa.
chciałby móc to zrobić, a nie mieć zabronione, bo Bill Gates wie lepiej
Windows to Windows, eksplorator jest częścią powłoki, więc w jaki sposób i czym chcesz go zastąpić ?
Mój PC:
Intel Core i5 2400S @2.5GHz + SilentiumPC SpartanPro | Gateway DT71 | ATI Radeon HD5450 1GB | 8 GB RAM Kingston| Patriot Blaze SSD 120 GB | Seagate ST2000DM001 HDD 2TB | Windows 7 Pro x64
Laptop:
Lenovo IdeaPad Y580 | Intel Core i7 3630QM @ 3.4 GHz| nVidia GeForce GTX650M | 16GB RAM Kingston | Kingston mSATA 128GB + 2x HGST 1TB | MacOS Sierra 10.12.6 i Windows 10
Serwer:
HP Thin T610 | AMD G-T56N @ 1.65GHz | Radeon HD 6320 | 6GB RAM Kingston | HGST 500GB + Seagate 2TB | Debian 9 Testing x64
Apple iPhone SE | Apple A9 @1.85 GHz | PowerVR GT7600 | 2GB RAM | 128GB PAMIĘCI | iOS 11.0.2
PlayStation 4 | CUH-1116A | 1TB |
Inne telefony:
Spoilerpokaż
Apple iPhone 5 | Apple A6 @1.3 GHz | PowerVR G6430 | 1GB RAM | 32GB PAMIĘCI | iOS 10.3
Nokia N9 | TI OMAP3630 @1,1GHz OC | PowerVR SGX-530 | 1GB RAM LPDDR | 16 GB PAMIĘCI | MeeGo 1.2 Harmattan
Lumia 520 | Qualcomm MSM8227 @ 1GHz | Qualcomm Adreno 305 | 512MB RAM | 8GB PAMIĘCI| WP 8.1 GDR2

Awatar użytkownika

Klisos

Posty: 74
Rejestracja: 30 gru 2014, 17:19
    Windows 10 Firefox

Post31 lip 2016, 17:52

No dobra. W kwestii linuxa przyznaję rację. Ale wolę zostać przy windowsie. A co do exploratora... no może nie do końca precyzyjnie się wyraziłem. Jasne, że nie można o fizycznie zastąpić. Ale są inne managery plików których można używać zamiast eksploratora. I można je skonfigurować tak, żeby przejęły jego obowiązki i były domyślnymi programami do obsługi tego typu operacji. Wiem, bo miałem tak dokładnie w win7 wcześniej. Taki program to na przykład explorer++. Mniej więcej jak z przeglądarką. Masz w systemie IE, albo to nowe. Edge czy jakoś tak. A i tak używasz Chrome, Firefoxa, albo czegoś jeszcze innego. Zresztą to już zrobiłem. Mam teraz domyślnie explorer++ zamiast windowsowego eksploratora. Tylko innych aplikacji wbudowanych w system nie mogę uruchamiać :D

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2390
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Macintosh Chrome

Post31 lip 2016, 20:27

A te programy zastępujące explorera nie mają po prosty instrukcji instalacji na Windows 10?

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości