Dyskusja dotycząca najpopularniejszej rodziny systemów operacyjnych.
Awatar użytkownika

Klisos

Posty: 74
Rejestracja: 30 gru 2014, 17:19
    Windows 10 Firefox

Post31 lip 2016, 22:51

Jedyny, którego używałem na tyle długo, żeby móc o nim coś powiedzieć, to explorer++. Jego się nawet w ogóle nie instaluje. Po prostu się ściąga, rozpakowuje, uruchamia i działa. Ale ma w opcjach możliwość zaznaczenia, że ma zastąpić systemowy manager plików. Jednak to już zrobiłem. Mam pełne uprawnienia i nie mam z tym problemu. Problem mam z tym, że teraz na swoim koncie nie mam możliwości uruchamiania programów, które zostały zainstalowane razem z windowsem (na razie przetestowałem zdjęcia i kalkulator)

Awatar użytkownika

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2211
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    Windows 10 Opera

Post31 lip 2016, 22:55

Em, ale to jest argument z dupy. Jeśli konto na którym jesteś ma pełne prawa, zakładamy że każdy program jaki uruchomisz, będzie mieć pełne prawa do wszystkiego. Jeśli zależy Ci na bezpieczeństwie... Znaczy, rozumiem, że za każdym razem jak siedzisz na Linuksie, to używasz konta roota, żeby jakiś dureń Cię nie ograniczał, bo co masz jakies sudo pisać i do sudoersów się dodawać, bo ktoś pomyślał że tak trzeba :/PRZECIEŻ LINUKS JEST BEZPIECZNY, LOL. Tak jak serwer Techvortalu swego czasu, prawda Urban? :D :D :D

Tak, od zarania dziejów, Metro nie umie działać gdy nie jesteś w tym sandboksowanym środowisku. Przywróć sobie przeglądaczkę zdjęć z 7 (ona nadal tam jest, tylko wyłączona) i kalkulator i wsio.
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

Klisos

Posty: 74
Rejestracja: 30 gru 2014, 17:19
    Windows 10 Firefox

Post31 lip 2016, 23:10

PisarzKsiazkowicz: trochę się zgubiłem w Twoim poście. To o przywracaniu było do mnie? A jak to zrobić? W ogóle teraz pomyślałem, że może jednak założę nowe konto i zobaczę co się stanie. Wszedłem do ustawień->konta użytkowników i kiedy kliknąłem, żeby dodać nowe konto, kursor przez chwilę się pokręcił, potem przestał i to był koniec. Nic się nie stało. I tak za każdym razem. Winuser, a może mógłbyś mi powiedzieć jak odkręcić to, co zrobił Twój plik dodany do rejestru? Wtedy będę mógł dodać nowego użytkownika, a przynajmniej mam taką nadzieję, i zacząć wszystko na świeżo. Bo jak nie, to chyba już tylko ponowna instalacja systemu :/

Awatar użytkownika

winuser

Zasłużony użytkownik
Posty: 1029
Rejestracja: 29 sie 2013, 12:15
    Linux Opera

Post31 lip 2016, 23:45

W cmd wklep:
%windir%\System32\reg.exe ADD HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System /v EnableLUA /t REG_DWORD /d 1 /f
i zrestartuj komputer.
Albo zmien sobie recznie ta wartosc na 1. Aplikacje Metro beda dzialac.
Mój PC:
Intel Core i5 2400S @2.5GHz + SilentiumPC SpartanPro | Gateway DT71 | ATI Radeon HD5450 1GB | 8 GB RAM Kingston| Patriot Blaze SSD 120 GB | Seagate ST2000DM001 HDD 2TB | Windows 7 Pro x64
Laptop:
Lenovo IdeaPad Y580 | Intel Core i7 3630QM @ 3.4 GHz| nVidia GeForce GTX650M | 16GB RAM Kingston | Kingston mSATA 128GB + 2x HGST 1TB | MacOS Sierra 10.12.6 i Windows 10
Apple iPhone SE | Apple A9 @1.85 GHz | PowerVR GT7600 | 2GB RAM | 128GB PAMIĘCI | iOS 11.0.2
PlayStation 4 | CUH-1116A | 1TB |
Inne telefony:
Spoilerpokaż
Apple iPhone 5 | Apple A6 @1.3 GHz | PowerVR G6430 | 1GB RAM | 32GB PAMIĘCI | iOS 10.3
Nokia N9 | TI OMAP3630 @1,1GHz OC | PowerVR SGX-530 | 1GB RAM LPDDR | 16 GB PAMIĘCI | MeeGo 1.2 Harmattan
Lumia 520 | Qualcomm MSM8227 @ 1GHz | Qualcomm Adreno 305 | 512MB RAM | 8GB PAMIĘCI| WP 8.1 GDR2

Awatar użytkownika

Klisos

Posty: 74
Rejestracja: 30 gru 2014, 17:19
    Android Chrome

Post01 sie 2016, 0:10

Dziękuję. Zadziałało. Teraz jestem w sytuacji początkowej. Mogę uruchamiać aplikacje, ale nie mam uprawnień administratora. To jest o tyle dziwne, że kiedy wejdę w konta użytkowników, jest tam tylko jedno konto, nazywa się Klisos (zgodnie z planem) i jest oznaczone jako administrator. Nawet nie mogę go zmieścić na zwykłe, bo wtedy wyskakuje błąd, że mam tylko jedno konto i najpierw muszę wyznaczyć innego administratora, żeby móc zmienić typ konta na zwykłe.

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2389
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Windows 10 Edge

Post01 sie 2016, 0:17

. Nawet nie mogę go zmieścić na zwykłe, bo wtedy wyskakuje błąd, że mam tylko jedno konto i najpierw muszę wyznaczyć innego administratora, żeby móc zmienić typ konta na zwykłe.
No to ty się ciesz, że Windows jest odporny na próbę zrobienia czegoś tak głupiego. Gdyby ci się powiodła próba usunięcia jedynego administratora to już nie mógłbyś mieć administratorów w ogóle.

Ja bym odpuścił explorer++ bo widać ta opcja jest niekompatybilna z win10, albo tak jak pisarz pisał darowałbym sobie aplikacje Metro/Modern/UWP czy jak to oni teraz przechrzcili.
Teoretycznie jakbyś podmienił eksplorator zamiast bezpośrednio na ten program to na skrypt uruchamiający explorer++ jako administrator to miałoby prawo działać, tylko że przy każdym uruchomieniu dostawałbyś monit z UAC o potwierdzeniu podniesienia uprawnień...

Awatar użytkownika

Klisos

Posty: 74
Rejestracja: 30 gru 2014, 17:19
    Android Chrome

Post01 sie 2016, 0:24

Cieszę się :D Zresztą tego się sam domyśliłem. Ale co mi z tego, że niby mam administratora, jak o jest nim tylko z nazwy. Nadal nie mam pełnych praw. Co prawda to, co chciałem zrobić na razie zrobiłem, czyli zastąpiłem oryginalny manager plików swoim, ale jak na próbę chciałem tę opcję wyłączyć, znów nie mogłem ze względu na brak uprawnień. A mimo wszystko chcę je mieć. A nóż mi będą jeszcze potrzebne ;)
A opcja chyba jednak jest kompatybilna, bo jak miałem wyłączone UAM czy jak to się tam nazywa, to ją włączyłem bez problemu. Mam wrażenie, że to jednak coś z tymi uprawnieniami, chociaż jeśli popatrzeć na ustawienia systemu, to niby je mam.
No i mnie właśnie o to chodzi, żeby nie mieć ciągłych monitów o potwierdzenie tego czy tamtego, a żeby komputer po prostu robił to, co mu próbuję kazać ;)

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2389
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Windows 10 Edge

Post01 sie 2016, 11:08

No właśnie jak musisz wyłączać systemowy system uprawnień, żeby to włączyć to jest to bardzo niekompatybilne.

Awatar użytkownika

Klisos

Posty: 74
Rejestracja: 30 gru 2014, 17:19
    Android Chrome

Post01 sie 2016, 11:37

Aha, w takim razie źle zrozumiałem słowo niekompatybilne ;) W sumie na razie mam to, co chciałem mieć, więc zostawię wszystko tak, jak jest. Explorer++ zastępuje tego systemowego, miejsce na dysku c zwolnione. Jeśli będę miał jeszcze jakieś problemy, będę kombinować dalej. Dziękuję wszystkim za pomoc i zainteresowanie.

Awatar użytkownika

urban92

Administrator
Posty: 5152
Rejestracja: 06 lut 2008, 22:25
Lokalizacja: Michalin, gdzieś w Polsce
Kontakt:
    Android Opera

Post01 sie 2016, 19:13

Od czasów Windows 8 wyłączenie metrowego sandboxa krzaczy wiele aplikacji w systemie. Jeśli chcesz naprawdę mieć pełnego admina bez żadnych kombinacji i problemów wróć na Windows 7.
Obrazek
Moje maszyny:pokaż
Komputery używane na co dzień:

Stacja robocza (główny pecet):
Core i5 4570 @ 3,2-3,6Ghz + Thermaltake Frio Silent 14
MSI H87-G43
16GB Ram HyperX Fury 1600MHz 9-10-9-26
Geforce GTX 960 2GB MSI + 2x Dell P2416D
SSD Crucial MX100 256GB
HDD 2TB WD Green + 500GB Seagate 7200.12
Thermaltake Smart SE Modular 530W + Thermaltake Urban T31
Windows 10

Testowy-1:
Pentium G3258 @ 4Ghz + Thermaltake Contac 30
MSI B85-G43
8GB RAM Crucial Ballistix Sport @ 1333Mhz
Intel HD Graphics
SSD Samsung 840 120GB + OCZ Vertex 4 128GB
HDD 500GB Samsung F2G
OCZ GameXStream 600W (fanswap na zephyra 120mm) + SPC Gladius M40 + panel boczny z oknem
Na pierwszym SSD Win 10 Insider Fast, na drugim system który akurat testuję, na HDD obrazy i dane

Testowy-2 (warsztatowy):
Xeon X5460 @ 3,8Ghz + Pentagram Karakorum
Gigabyte GA-P35-DS3R
8GB Ram OCZ + Goodram 800 Mhz CL5
Nvidia Quadro 2000 1GB
SSD Toshiba 128GB
HDD 160GB Samsung F1
Sharkoon Rebel 9 (Okno ze szkła + LED)
Windows 7

Testowy-3 (stacja do testowania dysków ATA, obsługi LPT oraz zgrywania obrazu z karty TV):
Pentium D 930 @ 3,6Ghz
GA-8i945P Pro
1GB Ram Goodram DDR2 533Mhz (4x256)
Geforce 8500GT
HDD 80GB WD + 250GB WD
Windows XP

Serwer rev.8:
Pentium G3420 @ 3,2Ghz
Asrock Rack H97M WS
8GB Ram HyperX Fury 1600MHz 10-10-10-30
Intel HD Graphics
SSD 128GB Samsung PM871 M.2
HDD 3TB WD Red na dane + 1TB Toshiba na backupy
Windows Server 2016

Laptop:
Dell Latitude E6430
Core i5-3320M @ 2,6-3,3Ghz
8GB Ram DDR3 1333Mhz
Intel HD Graphics 4000 + Nvidia Quadro NVS 5200M
SSD Samsung 840 EVO 256GB
HDD Seagate 500GB
Windows 10


Komputery referencyjne do pokazów i testów systemów:

Sigma OS:
Athlon 64 3800+ @ 2400Mhz Venice + chłodzenie Cooler Master
Abit AX8
1 GB Ram DDR Kingston 400Mhz
Geforce 7600GT Palit
HDD 80 GB Seagate 7200.10 ATA
Sigma OS 3.0

Windows 98 i stare gry:
Pentium III Coppermine 1 @ 1,2Ghz
Asus CUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 160Mhz
GeForce 4 Ti 4200 64MB + Voodoo 2 12MB
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB Samsung
Windows 98 SE

DOS, Windows 3.11 i oprogramowanie 16 bitowe:
Pentium 166 Mhz (P54C)
Micronics M55HI-PLUS
64MB RAM EDO
S3 Trio64V2/DX 1MB
Sound Blaster Vibra 16C
HDD 3GB WD
DOS 6.22 + Windows 3.11


Komputery używane rzadziej lub zabytkowe:

Athlon XP (mój pierwszy pecet):
Athlon XP 2000+ (Thoroughbred-B) 1667 @ 2100Mhz + Thermaltake TR-2
Soltek SL-75DRV5-C (Wymienione kondensatory, thx SzymekRak)
1GB Ram DDR1 333Mhz
Radeon 9600 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 80GB Samsung
Longhorn 4074

Tualatin:
Pentium III-S Tualatin 1400 @ 1606Mhz + Arctic Cooling Copper Silent 3
Asus TUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 153Mhz
Geforce FX5200
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB WD
Windows XP

K6:
AMD K6-2 @ 550Mhz
Acorp 5ALI61
256 MB Ram SDR 100 Mhz CL2
3dfx Voodoo Banshee 16MB
HDD 40 GB Seagate 7200.4 ATA
Windows 98

Optimus:
Celeron Coppermine 1000 @ 1120Mhz
Procomp BVD1M
256MB Ram SDRAM @ 145Mhz
GeForce 2 MX 32MB
HDD 20GB Samsung
Windows Me (oryginalna naklejka na obudowie i pudełko z płytą)

Compaq P3:
Compaq Deskpro EP
Pentium III 600Mhz Coppermine Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
Matrox G200 8MB
HDD 20 GB Samsung
Windows 2000

Compaq P2:
Compaq Deskpro PD
Pentium II 400Mhz Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
ATI Rage Pro 3D 6MB (4MB + SIMM 2MB)
HDD 6 GB Quantum
Windows NT4

Compaq P1:
Compaq Deskpro 5133
Pentium 166 Mhz (P54CS)
128 MB Ram EDO (w 6 slotach)
Cirrus Logic 5434 1MB
HDD 6GB Quantum
Windows NT 3.51

486 DX4:
AMD 486 DX4 100 Mhz
Chicony CH-471A
24 MB Ram SIMM (72 pin)
Tritent TVGA9000 512KB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX2:
Intel 486 DX2 66 Mhz
Biostar MB-1433FA
8 MB Ram SIMM (30 pin)
Macronix Super VGA 512KB
HDD 504 MB Quantum ATA
DOS 6.22 + Win 3.11

386:
AMD 386 DX 40 Mhz
Morse 386 M3
8 MB Ram SIMM (30 pin)
ATI VGA Wonder VGA 256KB
HDD 124MB ST3144AT
DOS 6.22 + Win 3.11

Zabytkowy laptop:
Compaq LTE Elite 4/50E
Intel SL486DX2 50Mhz
8 MB Ram
Karta graficzna WD (wiem, dziwne)
Matryca 640x480, 4 odcienie szarości
HDD Quantum 255MB
Windows 95a

Do tego masa innych gratów.

Awatar użytkownika

Klisos

Posty: 74
Rejestracja: 30 gru 2014, 17:19
    Android Chrome

Post02 sie 2016, 0:24

Najchętniej wróciłbym do xp. Szkoda, że nie ma możliwości w nim uruchomić usb3.0 :D
A nad powrotem do siódemki jeszcze pomyślę. Może nawet się zdecyduję. Chociaż szkoda mi tych 17 funtów wydanych na licencję do 10.

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości