Dyskusja dotycząca najpopularniejszej rodziny systemów operacyjnych.
Awatar użytkownika

domel

Zasłużony użytkownik
Posty: 581
Rejestracja: 13 wrz 2008, 16:48
Lokalizacja: Garbatka Letnisko
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post23 lis 2014, 13:50

Problem polega na tym że mam głośniki 4.1 Creativa (2 jacki, czarny i zielony) i nie idzie w sofcie od HD Audio ustawić wyjścia na parę tylną, gra aby przód i subwoofer płyta ma aby 3 standardowe wyjścia czyli Mic, Line in oraz Front. Zmiana ustawień z 5.1 na kwadrofoniczne nic nie daje. Jakieś pomysły?

Awatar użytkownika

winuser

Zasłużony użytkownik
Posty: 1015
Rejestracja: 29 sie 2013, 12:15
    Windows Phone Internet Explorer

Post23 lis 2014, 16:08

Ustaw parametry pomieszczenia na Pokój. Ja mam tak podłączone 5.1 i grają wszystkie.
Mój PC:
Intel Core2Quad Q9650 @3GHz + SilentiumPC SpartanPro | MSI P35 Neo2 FR | ATI Radeon HD5450 1GB | 8 GB RAM Kingston| Patriot Blaze SSD 120 GB | Seagate ST2000DM001 HDD 2TB | Windows 7 Pro x64
Laptop:
Lenovo IdeaPad P580 | Intel Core i7 3610QM @ 3.1 GHz| nVidia GeForce GT630M | 16GB RAM Kingston | LiteON LCS 128-L9S 128GB | Linux Mint 18.2 x64
Apple iPhone SE | Apple A9 @1.85 GHz | PowerVR GT7600 | 2GB RAM | 128GB PAMIĘCI | iOS 10.3
PlayStation 4 | CUH-1116A | 1TB |
Inne telefony:
Spoilerpokaż
Apple iPhone 5 | Apple A6 @1.3 GHz | PowerVR G6430 | 1GB RAM | 32GB PAMIĘCI | iOS 10.3
Nokia N9 | TI OMAP3630 @1,1GHz OC | PowerVR SGX-530 | 1GB RAM LPDDR | 16 GB PAMIĘCI | MeeGo 1.2 Harmattan
Lumia 520 | Qualcomm MSM8227 @ 1GHz | Qualcomm Adreno 305 | 512MB RAM | 8GB PAMIĘCI| WP 8.1 GDR2

Awatar użytkownika

domel

Zasłużony użytkownik
Posty: 581
Rejestracja: 13 wrz 2008, 16:48
Lokalizacja: Garbatka Letnisko
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post23 lis 2014, 16:50

Pomogło na tyle że jeden tylni gra tak że go słychać jedynie jak się przystawi ucho do niego. A i dodam że na wcześniejszym komputerze z płytą Abit IS-7 te głośniki działały, co prawda musiałem trochę przyciszać przód żeby było równo ale jakoś to działało. Jakby komuś było potrzebne to obecna płyta to Gigabyte GA-M61SME-S2L v2.

Awatar użytkownika

GENERiC

Zasłużony użytkownik
Posty: 1161
Rejestracja: 21 mar 2009, 19:39
Lokalizacja: wszedzie
    Windows XP Firefox

Post14 sie 2015, 18:31

przegladajac instrukcje obslugi rozumiem (byc moze blednie z moim angielskim), ze tylne glosniki (czarny wtyk) nalezy polaczyc z niebieskim wyjsciem plyty glownej (line-in) i w panelu sterowania karty zaznaczyc ,iz podlaczone zostaly tylne glosniki. Niby skad maja grac wszystkie glosniki, skoro polaczyles tylko dwa?

Awatar użytkownika

domel

Zasłużony użytkownik
Posty: 581
Rejestracja: 13 wrz 2008, 16:48
Lokalizacja: Garbatka Letnisko
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post15 sie 2015, 8:07

Już dawno sobie odpuściłem zabawę z tymi głośnikami bo jak w panelu miałem ustawione 5.1 to na niektórych filmikach na YT nie miałem dźwięku - pomagało przestawienie na stereo. Szkoda czasu na babranie się z nimi, gra przód i sub i niech tak zostanie.

Awatar użytkownika

GENERiC

Zasłużony użytkownik
Posty: 1161
Rejestracja: 21 mar 2009, 19:39
Lokalizacja: wszedzie
    Windows XP Firefox

Post18 sie 2015, 16:35

no i to chyba nie powinno dziwic, w ustawieniu 5.1 brakuje w Twojej konfiguracji centralnego glosnika, stad braki dzwieku w zaleznosci od zrodla.

Poprawnym powinno byc ustawienie kwadrofoniczne (4 glosniki),a sposob podlaczenia taki, jaki napisalem w poprzedniej wiadomosci. Karta powinna wtedy odpowiednio miksowac sygnal stereo jak i wielokanalowy do zadanych ustawien.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

domel

Zasłużony użytkownik
Posty: 581
Rejestracja: 13 wrz 2008, 16:48
Lokalizacja: Garbatka Letnisko
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post30 sie 2015, 11:32

W tym ustawieniu nadal tył jest zbyt cichy. A na ubuntu jak zwykle działa bez zarzutów.

Awatar użytkownika

GENERiC

Zasłużony użytkownik
Posty: 1161
Rejestracja: 21 mar 2009, 19:39
Lokalizacja: wszedzie
    Windows XP Firefox

Post30 sie 2015, 18:43

sprawdź ustawienia głośności w systemie, wyłącz dodatkowe efekty dźwiękowe. Podany przeze mnie sposób pochodzi z instrukcji obsługi, więc musi być w 100% działający.

Awatar użytkownika

domel

Zasłużony użytkownik
Posty: 581
Rejestracja: 13 wrz 2008, 16:48
Lokalizacja: Garbatka Letnisko
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post31 sie 2015, 11:37

Głośniki grają równo przy takich ustawieniach:
Obrazek
Jak front jest na 100% ustawiony to tyłu w ogóle nie słychać.

Awatar użytkownika

GENERiC

Zasłużony użytkownik
Posty: 1161
Rejestracja: 21 mar 2009, 19:39
Lokalizacja: wszedzie
    Windows XP Firefox

Post13 wrz 2015, 16:55

tylne glosniki w systemach przestrzennych sluza jako efekty specjalne. to,ze graja ciszej jest oznaka prawidlowego dzialania. Nigdy nie mialem do czynienia z HD Audio, ani z glosnikami surround podlaczonymi pod komputer,ale wnioskuje,ze to kwestia systemu operacyjnego,albo sterownikow. windows 7 robi z sygnalu stereo pseudokwadrofonie, a ubuntu daje na tyl to samo co na przod. wg mnie lepszy jest wariant pierwszy, chyba ze ktos lubi sluchac sieczki.

Mozna sie pobawic pluginami do Winampa, chyba byl kiedys taki A3D, za pomoca ktorego mogles sobie dostosowac kazdy kanal audio. Moze faktycznie trzeba bawic sie efektami dzwiekowymi w HD Audio.

stad nie jestem fanem korzystania z glosnikow przestrzennych. Moze to jest i dobre jak ktos korzysta z dobrodziejstw dzwieku surround, w innym przypadku sa tego typu problemy. A i zakladam, ze sam dzwiek jest wtedy "dziwny" w odbiorze.

Awatar użytkownika

domel

Zasłużony użytkownik
Posty: 581
Rejestracja: 13 wrz 2008, 16:48
Lokalizacja: Garbatka Letnisko
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post13 wrz 2015, 23:10

Trochę mnie zaskoczyłeś z zasadą działania ale dzięki za wytłumaczenie. W takim wypadku nie zamierzam dalej kombinować z równymi poziomami tyłu z przodem.

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość