Projekty wykonane przez naszych użytkowników. Jeżeli robisz jakąś aplikacje lub mod to pochwal się tutaj.
Awatar użytkownika

Macfly

Posty: 21
Rejestracja: 27 sty 2011, 22:18
    Windows 7 Firefox

Post29 wrz 2013, 0:00

Witam od pewnego czasu chodził mi po głowie pomysł modu jakiegoś Beta systemu Microsoftu. Decyzja padła na Whistlera 2419, gdyż jest on oparty na klasycznym Windowsie 2000 i super motywie Watercolor oraz Logon screen. Pomysł wziął się przypadkiem z nudów. Oglądnąłem kilka filmików na YT z Betą tego systemu i stwierdziłem że jest to po prostu lekko zmodyfikowany Windows 2000 więc jeśli by podłubać w plikach systemowych i oszukać system żeby wykrywało go jako Windows 2000 bez PS szło by doinstalować do niego aktualizacje z Windowsa 2000 i sprawić system sprawny dla domowego użytkownika. Zwykła sztuka dla sztuki ale jakoś mi się spodobał ten system. Niby jeszcze klasyczne okienka ale czuć już nowymi innowacjami z XP ;)

Jak na razie udało mi się do współpracy zmusić WMP 9 (wiem że możliwe jest uruchomienie 10 ale potrzeba do tego SP4). Powoli próbuje coś kombinować żeby przedstawiał się jako NT 5.0 Ale bez skutków przez co nie idzie większości rzeczy z Windy 2000 ogarnąć do działania. Macie pomysł jak zrobić żeby kernel był wykrywany jako 5.0? Kiedyś dłubałem w tym w Windzie 2000 co dawało że aplikacje które z XPka nie chciały się instalować normalnie ruszały na 2000 ale to było wieki temu.

Jak na razie tylko w pełni działające WMP 9.

Obrazek

spacja przed znakiem interpunkcyjnym niszczy moje życie i wyciska wszystkie chęci do dalszego istnienia, poprawiłem //pisarzksiazkowicz
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2013, 0:59 przez Macfly, łącznie zmieniany 1 raz.
Sprzęt :
Samsung R520 2009-2013 [RIP] :(
Eee PC 1011CX 1 + Win 7 mini [Tymczasowo]

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2389
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Macintosh Opera

Post29 wrz 2013, 0:48

Nie jestem pewien, ale czy Whistler różnił się czymś od 2000 prócz drobnych zmian w wyglądzie? Nie prościej byłoby do działającego 2k przenieść sobie motyw i logonscreen?

I popraw błędy zanim moderatorzy się obudzą i cię zlinczują, na tym forum pisze się po polsku.

Awatar użytkownika

Macfly

Posty: 21
Rejestracja: 27 sty 2011, 22:18
    Windows 7 Firefox

Post29 wrz 2013, 1:01

Właśnie za chiny ludowe tego nie da rady zrobić więc kombinuje jak zapodać mu aktualizacje z Win 2000 wtedy by ruszył DX 9.0c WMM 2.6 z XP , WMP 10 i reszta udogodnień z 2000 lecz żeby jakakolwiek praca ruszyła muszę rozgryźć jak oszukać krenel żeby był wykrywany jako NT 5.0
Sprzęt :
Samsung R520 2009-2013 [RIP] :(
Eee PC 1011CX 1 + Win 7 mini [Tymczasowo]

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2389
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Macintosh Opera

Post29 wrz 2013, 1:07

Tu kiedyś było XP wyglądające jak Whisler, jutro wstaną mądrzejsi ludzie ode mnie i ci powiedzą.

Awatar użytkownika

Macfly

Posty: 21
Rejestracja: 27 sty 2011, 22:18
    Windows 7 Firefox

Post29 wrz 2013, 1:24

Że XP da radę tak zmodować żeby wyglądał jak Wh. to wiem że jest możliwe sam się bawiłem w takie pierdoły dawno temu ale nie o to nie o to chodzi . Główny cel tego moda to po prostu zrobienie czegoś dla fanu , Nauczenie się czegoś i satysfakcja że po kilkudziesięciu próbach w Końcu coś działa jak powinno ;) Jutro biorę się za próbę uruchomienia instalatora SP1 do niego kto wie może się uda ;)

Na razie Update.exe wali errorem . Lecz myślę że gdyby ten plik podmienić na żywca do systemu i udało by się żeby Krenel był wykrywany jako 5.0 instalacja by ruszyła . WMP też walił Errory ale po wgraniu kilku plików z W2000 ruszył ;)

Obrazek
Sprzęt :
Samsung R520 2009-2013 [RIP] :(
Eee PC 1011CX 1 + Win 7 mini [Tymczasowo]

Awatar użytkownika

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2208
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    Windows 8.1 Opera

Post29 wrz 2013, 7:59

to po prostu zrobienie czegoś dla fanu
Obrazek
SO MUCH FAN


Projekt w sumie ciekawy. Sztuka dla sztuki, to fakt, ale zobaczymy, co tam dalej z tego wyniknie.
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

winuser

Zasłużony użytkownik
Posty: 1024
Rejestracja: 29 sie 2013, 12:15
    Windows 8.1 Internet Explorer

Post29 wrz 2013, 8:49

Macie pomysł jak zrobić żeby kernel był wykrywany jako 5.0?
Tutaj masz poradnik, jak zrobić, aby system był wykrywany jako 2000 (oczywiście pewnie będziesz musiał zmienić wartości, ale pewnie się uda).
http://www.betaarchive.com/forum/viewto ... =6&t=27164 Ostatecznie możesz użyć jeszcze Application Verifier oraz spróbować zwykłego trybu kompatybilności z 2000. Po uruchomieniu i zainstalowaniu SP1 system prawdopodobnie przemieni się w Windows 2000, bo instalator SP1 podmieni kluczowe pliki.
Ciekawy projekt, życzę powodzienia :)
Mój PC:
Intel Core2Quad Q9650 @3GHz + SilentiumPC SpartanPro | MSI P35 Neo2 FR | ATI Radeon HD5450 1GB | 8 GB RAM Kingston| Patriot Blaze SSD 120 GB | Seagate ST2000DM001 HDD 2TB | Windows 7 Pro x64
Laptop:
Lenovo IdeaPad Y580 | Intel Core i7 3630QM @ 3.4 GHz| nVidia GeForce GTX650M | 16GB RAM Kingston | LiteON LCS 128-L9S 128GB | MacOS Sierra 10.12.6 i Windows 10
Apple iPhone SE | Apple A9 @1.85 GHz | PowerVR GT7600 | 2GB RAM | 128GB PAMIĘCI | iOS 10.3
PlayStation 4 | CUH-1116A | 1TB |
Inne telefony:
Spoilerpokaż
Apple iPhone 5 | Apple A6 @1.3 GHz | PowerVR G6430 | 1GB RAM | 32GB PAMIĘCI | iOS 10.3
Nokia N9 | TI OMAP3630 @1,1GHz OC | PowerVR SGX-530 | 1GB RAM LPDDR | 16 GB PAMIĘCI | MeeGo 1.2 Harmattan
Lumia 520 | Qualcomm MSM8227 @ 1GHz | Qualcomm Adreno 305 | 512MB RAM | 8GB PAMIĘCI| WP 8.1 GDR2

Awatar użytkownika

Conrado967

Zasłużony użytkownik
Posty: 1082
Rejestracja: 24 sie 2010, 20:45
Lokalizacja: Skorzów
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post29 wrz 2013, 9:36

Jak dla mnie bomba. Jeśli się tylko Ci chce to kombinuj, bo taką modyfikacje chętnie bym sobie przetestował. Spróbuj zaimplementować też niektóre rzeczy z XP z racji tego, ze system już się przedstawia jako NT5.1 i może się uda frameworka 3.5 wrzucić. Powodzenia!
AMD Athlon x2 7750 2.7Ghz (Kuma)
ASRock K10N78-1394
3x1GB 800Mhz GoodRAM + 1GB 667@800Mhz Corsair
WD10EZEX 1TB
AMD Radeon 5770 1GB DDR5
NVidia MCP78 HD Audio.

Awatar użytkownika

urban92

Administrator
Posty: 5145
Rejestracja: 06 lut 2008, 22:25
Lokalizacja: Michalin, gdzieś w Polsce
Kontakt:
    Windows 8 Chrome

Post29 wrz 2013, 11:04

Whistler 2419 - dziurawy i zabugowany wczesny XP SP0, ale za to jaka radocha podczas modowania :D
Powoli próbuje coś kombinować żeby przedstawiał się jako NT 5.0 Ale bez skutków przez co nie idzie większości rzeczy z Windy 2000 ogarnąć do działania.
Jedyny pewny sposób to patchowanie kernela. Spróbuj pokombinować z edycją hexeditem ntoskrnl.exe takim samym sposobem jakim byl zrobiony patch żeby 4074 przedstawiał się jako XP: http://www.betaarchive.com/forum/viewtopic.php?t=27164 (wymagana jest podstawowa wiedza matematyczna z zakresu przeliczania systemów liczbowych).
Obrazek
Moje maszyny:pokaż
Komputery używane na co dzień:

Stacja robocza (główny pecet):
Core i5 4570 @ 3,2-3,6Ghz + Thermaltake Frio Silent 14
MSI H87-G43
16GB Ram HyperX Fury 1600MHz 9-10-9-26
Geforce GTX 960 2GB MSI + 2x Dell P2416D
SSD Crucial MX100 256GB
HDD 2TB WD Green + 500GB Seagate 7200.12
Thermaltake Smart SE Modular 530W + Thermaltake Urban T31
Windows 10

Testowy-1:
Pentium G3258 @ 4Ghz + Thermaltake Contac 30
MSI B85-G43
8GB RAM Crucial Ballistix Sport @ 1333Mhz
Intel HD Graphics
SSD Samsung 840 120GB + OCZ Vertex 4 128GB
HDD 500GB Samsung F2G
OCZ GameXStream 600W (fanswap na zephyra 120mm) + SPC Gladius M40 + panel boczny z oknem
Na pierwszym SSD Win 10 Insider Fast, na drugim system który akurat testuję, na HDD obrazy i dane

Testowy-2 (warsztatowy):
Xeon X5460 @ 3,8Ghz + Pentagram Karakorum
Gigabyte GA-P35-DS3R
8GB Ram OCZ + Goodram 800 Mhz CL5
Nvidia Quadro 2000 1GB
SSD Toshiba 128GB
HDD 160GB Samsung F1
Sharkoon Rebel 9 (Okno ze szkła + LED)
Windows 7

Testowy-3 (stacja do testowania dysków ATA, obsługi LPT oraz zgrywania obrazu z karty TV):
Pentium D 930 @ 3,6Ghz
GA-8i945P Pro
1GB Ram Goodram DDR2 533Mhz (4x256)
Geforce 8500GT
HDD 80GB WD + 250GB WD
Windows XP

Serwer rev.8:
Pentium G3420 @ 3,2Ghz
Asrock Rack H97M WS
8GB Ram HyperX Fury 1600MHz 10-10-10-30
Intel HD Graphics
SSD 128GB Samsung PM871 M.2
HDD 3TB WD Red na dane + 1TB Toshiba na backupy
Windows Server 2016

Laptop:
Dell Latitude E6430
Core i5-3320M @ 2,6-3,3Ghz
8GB Ram DDR3 1333Mhz
Intel HD Graphics 4000 + Nvidia Quadro NVS 5200M
SSD Samsung 840 EVO 256GB
HDD Seagate 500GB
Windows 10


Komputery referencyjne do pokazów i testów systemów:

Sigma OS:
Athlon 64 3800+ @ 2400Mhz Venice + chłodzenie Cooler Master
Abit AX8
1 GB Ram DDR Kingston 400Mhz
Geforce 7600GT Palit
HDD 80 GB Seagate 7200.10 ATA
Sigma OS 3.0

Windows 98 i stare gry:
Pentium III Coppermine 1 @ 1,2Ghz
Asus CUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 160Mhz
GeForce 4 Ti 4200 64MB + Voodoo 2 12MB
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB Samsung
Windows 98 SE

DOS, Windows 3.11 i oprogramowanie 16 bitowe:
Pentium 166 Mhz (P54C)
Micronics M55HI-PLUS
64MB RAM EDO
S3 Trio64V2/DX 1MB
Sound Blaster Vibra 16C
HDD 3GB WD
DOS 6.22 + Windows 3.11


Komputery używane rzadziej lub zabytkowe:

Athlon XP (mój pierwszy pecet):
Athlon XP 2000+ (Thoroughbred-B) 1667 @ 2100Mhz + Thermaltake TR-2
Soltek SL-75DRV5-C (Wymienione kondensatory, thx SzymekRak)
1GB Ram DDR1 333Mhz
Radeon 9600 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 80GB Samsung
Longhorn 4074

Tualatin:
Pentium III-S Tualatin 1400 @ 1606Mhz + Arctic Cooling Copper Silent 3
Asus TUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 153Mhz
Geforce FX5200
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB WD
Windows XP

K6:
AMD K6-2 @ 550Mhz
Acorp 5ALI61
256 MB Ram SDR 100 Mhz CL2
3dfx Voodoo Banshee 16MB
HDD 40 GB Seagate 7200.4 ATA
Windows 98

Optimus:
Celeron Coppermine 1000 @ 1120Mhz
Procomp BVD1M
256MB Ram SDRAM @ 145Mhz
GeForce 2 MX 32MB
HDD 20GB Samsung
Windows Me (oryginalna naklejka na obudowie i pudełko z płytą)

Compaq P3:
Compaq Deskpro EP
Pentium III 600Mhz Coppermine Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
Matrox G200 8MB
HDD 20 GB Samsung
Windows 2000

Compaq P2:
Compaq Deskpro PD
Pentium II 400Mhz Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
ATI Rage Pro 3D 6MB (4MB + SIMM 2MB)
HDD 6 GB Quantum
Windows NT4

Compaq P1:
Compaq Deskpro 5133
Pentium 166 Mhz (P54CS)
128 MB Ram EDO (w 6 slotach)
Cirrus Logic 5434 1MB
HDD 6GB Quantum
Windows NT 3.51

486 DX4:
AMD 486 DX4 100 Mhz
Chicony CH-471A
24 MB Ram SIMM (72 pin)
Tritent TVGA9000 512KB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX2:
Intel 486 DX2 66 Mhz
Biostar MB-1433FA
8 MB Ram SIMM (30 pin)
Macronix Super VGA 512KB
HDD 504 MB Quantum ATA
DOS 6.22 + Win 3.11

386:
AMD 386 DX 40 Mhz
Morse 386 M3
8 MB Ram SIMM (30 pin)
ATI VGA Wonder VGA 256KB
HDD 124MB ST3144AT
DOS 6.22 + Win 3.11

Zabytkowy laptop:
Compaq LTE Elite 4/50E
Intel SL486DX2 50Mhz
8 MB Ram
Karta graficzna WD (wiem, dziwne)
Matryca 640x480, 4 odcienie szarości
HDD Quantum 255MB
Windows 95a

Do tego masa innych gratów.

Awatar użytkownika

Macfly

Posty: 21
Rejestracja: 27 sty 2011, 22:18
    Windows 7 Firefox

Post29 wrz 2013, 12:13

Urban dzięki za info w takim razie powalczę coś a nóż coś wyjdzie ;)
Spróbuj zaimplementować też niektóre rzeczy z XP z racji tego, ze system już się przedstawia jako NT5.1 i może się uda frameworka 3.5 wrzucić.


Conrado dobry pomysł spróbuję ;) .

Co do SP1 jestem pewien że na 100% po przerobieniu Kernela uda się uruchomić instalacje ponieważ po podmienieniu płku .dll. z 2000 wywala tylko błąd że Posiadana wersja nie pasuje do Aktualizacji . Lecz przed jaką kolwiek próbą patchowania Kernala spróbuję przenieść kilka aplikacji z XP tak jak mi posunął pomysł Conrado

Obrazek
Sprzęt :
Samsung R520 2009-2013 [RIP] :(
Eee PC 1011CX 1 + Win 7 mini [Tymczasowo]

Awatar użytkownika

Captain

Zasłużony użytkownik
Posty: 427
Rejestracja: 13 mar 2013, 14:57
    Windows XP Opera

Post29 wrz 2013, 13:38

Ciekawy projekt sam interesuje się nim jak Longhorn :].Uda ci się Frameworka 3.5 zrobić na spokojnie tylko dużo czasu trzeba mieć :p
Telefony: Samsung Galaxy S3,Samsung Galaxy S3 Mini, Samsung Galaxy Mini 2, Samsung Galaxy Core Plus,Huawei Ascend G620S,Sony Xperia Miro
Moje sprzęty
Spoilerpokaż
Laptop: "CrapTop" aka. Asus L3800 (zapasowy)
Laptop #2: Acer Aspire E1-571
Procesor: Intel Core i3-2328M
K.graf: Integra - Intel HD Graphics 3000
Ram: 4GB
Dysk: WDC WD3200BPVT (320GB)
Ekran: 15,6"
System: Windows 10

---------------------------------------------------
Komputer - Dell Optiplex 330
Mobo:Dell OptiPlex 330
Procesor:C2D E4500 @ 2.20GHz
Ram:4GB DDR2
Grafika:Ati Radeon 3600HD
Dysk: 3" Seagate ST350413AS 7200RPM - 500GB
System:Windows 7
Tablet Lark 8i Ultimate - System Windows 10

Awatar użytkownika

Macfly

Posty: 21
Rejestracja: 27 sty 2011, 22:18
    Windows 7 Firefox

Post29 wrz 2013, 13:47

Framework woła w instalacji o SP2 do XP oraz Windows Instaler 3.1 coś trzeba z tym pokminić . Na razie kombinuję z przetransportowywaniem podstawowych aplikacji z XP
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2013, 13:49 przez Macfly, łącznie zmieniany 1 raz.
Sprzęt :
Samsung R520 2009-2013 [RIP] :(
Eee PC 1011CX 1 + Win 7 mini [Tymczasowo]

Awatar użytkownika

Captain

Zasłużony użytkownik
Posty: 427
Rejestracja: 13 mar 2013, 14:57
    Windows XP Opera

Post29 wrz 2013, 13:49

Urban kiedyś coś kombinował na temat instalacji SP2 do 4074. Może spróbuj zainstalować SP2 od XP ;p, ale to i tak nie pójdzie :|
Telefony: Samsung Galaxy S3,Samsung Galaxy S3 Mini, Samsung Galaxy Mini 2, Samsung Galaxy Core Plus,Huawei Ascend G620S,Sony Xperia Miro
Moje sprzęty
Spoilerpokaż
Laptop: "CrapTop" aka. Asus L3800 (zapasowy)
Laptop #2: Acer Aspire E1-571
Procesor: Intel Core i3-2328M
K.graf: Integra - Intel HD Graphics 3000
Ram: 4GB
Dysk: WDC WD3200BPVT (320GB)
Ekran: 15,6"
System: Windows 10

---------------------------------------------------
Komputer - Dell Optiplex 330
Mobo:Dell OptiPlex 330
Procesor:C2D E4500 @ 2.20GHz
Ram:4GB DDR2
Grafika:Ati Radeon 3600HD
Dysk: 3" Seagate ST350413AS 7200RPM - 500GB
System:Windows 7
Tablet Lark 8i Ultimate - System Windows 10

Awatar użytkownika

Macfly

Posty: 21
Rejestracja: 27 sty 2011, 22:18
    Windows 7 Firefox

Post29 wrz 2013, 13:55

SP2 można by w rejestrze w sumie wpisać jak w Win 2000 tylko muszę sprawdzić czy w WH jest identyczny wpis bo jak tam sprawdzałem to wyglądał tak
Hkey-lokal-machine\software\Microsoft\windows NT\current version\CSDVersion=Service PackX (numer SP)
Jedynie mnie trzyma instalator Installera 3.1 który wypieprza błąd:

Obrazek
Sprzęt :
Samsung R520 2009-2013 [RIP] :(
Eee PC 1011CX 1 + Win 7 mini [Tymczasowo]

Awatar użytkownika

Captain

Zasłużony użytkownik
Posty: 427
Rejestracja: 13 mar 2013, 14:57
    Windows XP Opera

Post29 wrz 2013, 14:01

Spróbuj zainstalować Windows Installer z Windows FLP
Telefony: Samsung Galaxy S3,Samsung Galaxy S3 Mini, Samsung Galaxy Mini 2, Samsung Galaxy Core Plus,Huawei Ascend G620S,Sony Xperia Miro
Moje sprzęty
Spoilerpokaż
Laptop: "CrapTop" aka. Asus L3800 (zapasowy)
Laptop #2: Acer Aspire E1-571
Procesor: Intel Core i3-2328M
K.graf: Integra - Intel HD Graphics 3000
Ram: 4GB
Dysk: WDC WD3200BPVT (320GB)
Ekran: 15,6"
System: Windows 10

---------------------------------------------------
Komputer - Dell Optiplex 330
Mobo:Dell OptiPlex 330
Procesor:C2D E4500 @ 2.20GHz
Ram:4GB DDR2
Grafika:Ati Radeon 3600HD
Dysk: 3" Seagate ST350413AS 7200RPM - 500GB
System:Windows 7
Tablet Lark 8i Ultimate - System Windows 10

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości