Projekty wykonane przez naszych użytkowników. Jeżeli robisz jakąś aplikacje lub mod to pochwal się tutaj.
Awatar użytkownika

Macfly

Posty: 21
Rejestracja: 27 sty 2011, 22:18
    Windows 7 Firefox

Post29 wrz 2013, 0:00

Witam od pewnego czasu chodził mi po głowie pomysł modu jakiegoś Beta systemu Microsoftu. Decyzja padła na Whistlera 2419, gdyż jest on oparty na klasycznym Windowsie 2000 i super motywie Watercolor oraz Logon screen. Pomysł wziął się przypadkiem z nudów. Oglądnąłem kilka filmików na YT z Betą tego systemu i stwierdziłem że jest to po prostu lekko zmodyfikowany Windows 2000 więc jeśli by podłubać w plikach systemowych i oszukać system żeby wykrywało go jako Windows 2000 bez PS szło by doinstalować do niego aktualizacje z Windowsa 2000 i sprawić system sprawny dla domowego użytkownika. Zwykła sztuka dla sztuki ale jakoś mi się spodobał ten system. Niby jeszcze klasyczne okienka ale czuć już nowymi innowacjami z XP ;)

Jak na razie udało mi się do współpracy zmusić WMP 9 (wiem że możliwe jest uruchomienie 10 ale potrzeba do tego SP4). Powoli próbuje coś kombinować żeby przedstawiał się jako NT 5.0 Ale bez skutków przez co nie idzie większości rzeczy z Windy 2000 ogarnąć do działania. Macie pomysł jak zrobić żeby kernel był wykrywany jako 5.0? Kiedyś dłubałem w tym w Windzie 2000 co dawało że aplikacje które z XPka nie chciały się instalować normalnie ruszały na 2000 ale to było wieki temu.

Jak na razie tylko w pełni działające WMP 9.

Obrazek

spacja przed znakiem interpunkcyjnym niszczy moje życie i wyciska wszystkie chęci do dalszego istnienia, poprawiłem //pisarzksiazkowicz
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2013, 0:59 przez Macfly, łącznie zmieniany 1 raz.
Sprzęt :
Samsung R520 2009-2013 [RIP] :(
Eee PC 1011CX 1 + Win 7 mini [Tymczasowo]

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2382
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontaktowanie:
    Macintosh Opera

Post29 wrz 2013, 0:48

Nie jestem pewien, ale czy Whistler różnił się czymś od 2000 prócz drobnych zmian w wyglądzie? Nie prościej byłoby do działającego 2k przenieść sobie motyw i logonscreen?

I popraw błędy zanim moderatorzy się obudzą i cię zlinczują, na tym forum pisze się po polsku.

Awatar użytkownika

Macfly

Posty: 21
Rejestracja: 27 sty 2011, 22:18
    Windows 7 Firefox

Post29 wrz 2013, 1:01

Właśnie za chiny ludowe tego nie da rady zrobić więc kombinuje jak zapodać mu aktualizacje z Win 2000 wtedy by ruszył DX 9.0c WMM 2.6 z XP , WMP 10 i reszta udogodnień z 2000 lecz żeby jakakolwiek praca ruszyła muszę rozgryźć jak oszukać krenel żeby był wykrywany jako NT 5.0
Sprzęt :
Samsung R520 2009-2013 [RIP] :(
Eee PC 1011CX 1 + Win 7 mini [Tymczasowo]

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2382
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontaktowanie:
    Macintosh Opera

Post29 wrz 2013, 1:07

Tu kiedyś było XP wyglądające jak Whisler, jutro wstaną mądrzejsi ludzie ode mnie i ci powiedzą.

Awatar użytkownika

Macfly

Posty: 21
Rejestracja: 27 sty 2011, 22:18
    Windows 7 Firefox

Post29 wrz 2013, 1:24

Że XP da radę tak zmodować żeby wyglądał jak Wh. to wiem że jest możliwe sam się bawiłem w takie pierdoły dawno temu ale nie o to nie o to chodzi . Główny cel tego moda to po prostu zrobienie czegoś dla fanu , Nauczenie się czegoś i satysfakcja że po kilkudziesięciu próbach w Końcu coś działa jak powinno ;) Jutro biorę się za próbę uruchomienia instalatora SP1 do niego kto wie może się uda ;)

Na razie Update.exe wali errorem . Lecz myślę że gdyby ten plik podmienić na żywca do systemu i udało by się żeby Krenel był wykrywany jako 5.0 instalacja by ruszyła . WMP też walił Errory ale po wgraniu kilku plików z W2000 ruszył ;)

Obrazek
Sprzęt :
Samsung R520 2009-2013 [RIP] :(
Eee PC 1011CX 1 + Win 7 mini [Tymczasowo]

Awatar użytkownika

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2191
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    Windows 8.1 Opera

Post29 wrz 2013, 7:59

Macfly pisze:to po prostu zrobienie czegoś dla fanu

Obrazek
SO MUCH FAN


Projekt w sumie ciekawy. Sztuka dla sztuki, to fakt, ale zobaczymy, co tam dalej z tego wyniknie.
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

winuser

Zasłużony użytkownik
Posty: 951
Rejestracja: 29 sie 2013, 12:15
    Windows 8.1 Internet Explorer

Post29 wrz 2013, 8:49

Macfly pisze:Macie pomysł jak zrobić żeby kernel był wykrywany jako 5.0?

Tutaj masz poradnik, jak zrobić, aby system był wykrywany jako 2000 (oczywiście pewnie będziesz musiał zmienić wartości, ale pewnie się uda).
http://www.betaarchive.com/forum/viewtopic.php?f=6&t=27164 Ostatecznie możesz użyć jeszcze Application Verifier oraz spróbować zwykłego trybu kompatybilności z 2000. Po uruchomieniu i zainstalowaniu SP1 system prawdopodobnie przemieni się w Windows 2000, bo instalator SP1 podmieni kluczowe pliki.
Ciekawy projekt, życzę powodzienia :)
Mój PC:
Intel Core i3-4170 @3.70GHz + SilentiumPC SpartanPro | MSI B85M-G43 | Zotac GeForce GTX 750 Ti 1GB | 8 GB RAM Crucial Ballistix Sport 1600Mhz 9-9-9-24| Patriot Blaze SSD 120 GB | Windows 10 Pro 1703 x64
Laptop:
Dell Latitude E6400 | Intel Core2Duo T9400 @ 2.4 GHz | nVidia Quadro 160M | 8GB RAM Corsair | LiteON LCS 128-L9S 128GB | Hitachi TravelStar 240GB | Windows 7 Ultimate x64
Apple iPhone 5s | Apple A7 @1.3 GHz | PowerVR SGX543MP3 | 1GB RAM | 16GB PAMIĘCI | iOS 10.3
Inne telefony:

Spoiler: pokaż
Apple iPhone 5 | Apple A6 @1.3 GHz | PowerVR G6430 | 1GB RAM | 32GB PAMIĘCI | iOS 10.3
Nokia N9 | TI OMAP3630 @1,1GHz OC | PowerVR SGX-530 | 1GB RAM LPDDR | 16 GB PAMIĘCI | MeeGo 1.2 Harmattan
Lumia 520 | Qualcomm MSM8227 @ 1GHz | Qualcomm Adreno 305 | 512MB RAM | 8GB PAMIĘCI| WP 8.1 GDR2

Awatar użytkownika

Conrado967

Zasłużony użytkownik
Posty: 1079
Rejestracja: 24 sie 2010, 20:45
Lokalizacja: Skorzów
Kontaktowanie:
    Windows 7 Opera

Post29 wrz 2013, 9:36

Jak dla mnie bomba. Jeśli się tylko Ci chce to kombinuj, bo taką modyfikacje chętnie bym sobie przetestował. Spróbuj zaimplementować też niektóre rzeczy z XP z racji tego, ze system już się przedstawia jako NT5.1 i może się uda frameworka 3.5 wrzucić. Powodzenia!
AMD Athlon x2 7750 2.7Ghz (Kuma)
ASRock K10N78-1394
3x1GB 800Mhz GoodRAM + 1GB 667@800Mhz Corsair
WD10EZEX 1TB
AMD Radeon 5770 1GB DDR5
NVidia MCP78 HD Audio.

Awatar użytkownika

urban92

Administrator
Posty: 5073
Rejestracja: 06 lut 2008, 22:25
Lokalizacja: Michalin, gdzieś w Polsce
Kontaktowanie:
    Windows 8 Chrome

Post29 wrz 2013, 11:04

Whistler 2419 - dziurawy i zabugowany wczesny XP SP0, ale za to jaka radocha podczas modowania :D

Macfly pisze:Powoli próbuje coś kombinować żeby przedstawiał się jako NT 5.0 Ale bez skutków przez co nie idzie większości rzeczy z Windy 2000 ogarnąć do działania.


Jedyny pewny sposób to patchowanie kernela. Spróbuj pokombinować z edycją hexeditem ntoskrnl.exe takim samym sposobem jakim byl zrobiony patch żeby 4074 przedstawiał się jako XP: http://www.betaarchive.com/forum/viewtopic.php?t=27164 (wymagana jest podstawowa wiedza matematyczna z zakresu przeliczania systemów liczbowych).
Obrazek
Moje maszyny:
Spoiler: pokaż
Komputery używane na co dzień:

Stacja robocza (główny pecet):
    Core i5 4570 @ 3,2-3,6Ghz + Pentagram Karakorum
    MSI H87-G43
    16GB Ram HyperX Fury 1600MHz 9-10-9-26
    Nvidia Quadro 2000 + 2x Dell P2416D
    SSD Crucial MX100 256GB
    HDD 2TB WD Green + 500GB Seagate 7200.12
    Thermaltake Smart SE Modular 530W +Thermaltake Urban T31
    Windows 10

Testowy-1:
    Pentium G3258 @ 4Ghz + Thermaltake Contac 30
    MSI B85-G43
    8GB RAM Crucial Ballistix Sport @ 1333Mhz
    Intel HD Graphics
    SSD Samsung 840 120GB + Toshiba 128GB
    HDD 500GB Samsung F2G
    OCZ GameXStream 600W (fanswap na zephyra 120mm) + SPC Gladius M40 + panel boczny z oknem
    Na pierwszym SSD Win 10 Insider Fast, na drugim system który akurat testuję, na HDD obrazy i dane

Testowy-2 (warsztatowy):
    Xeon E5420 @ 3Ghz
    Gigabyte GA-P35-DS3R
    8GB Ram OCZ+Goodram 800 Mhz CL4
    Geforce GT 630 Gigabyte
    HDD 160GB Samsung F1
    Sharkoon Rebel 9 (Okno ze szkła + LED)
    Windows 7

Testowy-3 (stacja do testowania dysków ATA, obsługi LPT oraz zgrywania obrazu z karty TV):
    Pentium D 930 @ 3,6Ghz
    GA-8i945P Pro
    1GB Ram Goodram DDR2 533Mhz (4x256)
    Geforce 8500GT
    HDD 80GB WD + 250GB WD
    Windows XP

Serwer rev. 7.2:
    Pentium G860 @ 3Ghz
    Gigabyte GA-H61M-S1
    6GB Ram Goodram DDR3 1333Mhz CL9
    Intel HD Graphics 2000
    SSD 128GB OCZ Vertex 3
    HDD 3TB WD Red
    Server 2016

Laptop:
    Dell Latitude E6430
    Core i5-3320M @ 2,6-3,3Ghz
    8GB Ram DDR3 1333Mhz
    Intel HD Graphics 4000 + Nvidia Quadro NVS 5200M
    SSD Samsung 840 EVO 256GB
    HDD Seagate 500GB
    Windows 10


Komputery referencyjne do pokazów i testów systemów:

Sigma OS:
    Athlon 64 3800+ @ 2400Mhz Venice + chłodzenie Cooler Master
    Abit AX8
    1 GB Ram DDR Kingston 400Mhz
    Geforce 7600GT Palit
    HDD 80 GB Seagate 7200.10 ATA
    Sigma OS 3.0

Windows 98 i stare gry:
    Pentium III Coppermine 1 @ 1,2Ghz
    Asus CUSL2-C
    512MB Ram SDRAM 133 @ 160Mhz
    GeForce 4 Ti 4200 64MB + Voodoo 2 12MB
    Sound Blaster Live! 5.1
    HDD 40GB Samsung
    Windows 98 SE

DOS, Windows 3.11 i oprogramowanie 16 bitowe:
    Pentium 100 Mhz (P54C)
    Gemlight GMB-P54SPS
    16MB RAM EDO
    S3 Trio64V2/DX 1MB
    Sound Blaster AWE64 ISA
    HDD 3GB WD
    DOS 6.22 + Windows 3.11


Komputery używane rzadziej lub zabytkowe:

Athlon XP (mój pierwszy pecet):
    Athlon XP 2000+ (Thoroughbred-B) 1667 @ 2100Mhz + Thermaltake TR-2
    Soltek SL-75DRV5-C (Wymienione kondensatory, thx SzymekRak)
    1GB Ram DDR1 333Mhz
    Radeon 9600 Pro
    Sound Blaster Live! 5.1
    HDD 80GB Samsung
    Longhorn 4074

Tualatin:
    Pentium III-S Tualatin 1400 @ 1606Mhz + Arctic Cooling Copper Silent 3
    Asus TUSL2-C
    512MB Ram SDRAM 133 @ 153Mhz
    Geforce FX5200
    Sound Blaster Live! 5.1
    HDD 40GB WD
    Windows XP

K6:
    AMD K6-2 @ 550Mhz
    Acorp 5ALI61
    256 MB Ram SDR 100 Mhz CL2
    3dfx Voodoo Banshee 16MB
    HDD 40 GB Seagate 7200.4 ATA
    Windows 98

Optimus:
    Celeron Coppermine 1000 @ 1120Mhz
    Procomp BVD1M
    256MB Ram SDRAM @ 145Mhz
    GeForce 2 MX 32MB
    HDD 20GB Samsung
    Windows Me (oryginalna naklejka na obudowie i pudełko z płytą)

Compaq:
    Compaq Deskpro EP
    Pentium III 600Mhz Coppermine Slot 1
    320 MB SDRAM 100Mhz
    Matrox G200 8MB
    HDD 20 GB Samsung
    Windows 2000

Drugi Compaq:
    Compaq Deskpro 5133
    Pentium 166 Mhz (P54CS)
    128 MB Ram EDO (w 6 slotach)
    Cirrus Logic 5434 1MB
    HDD 6GB Quantum
    Windows NT 3.51

Drugi 486:
    AMD 486 DX4 100 Mhz
    Chicony CH-471A
    32 MB Ram SIMM (72 pin)
    Macronix Super VGA 512KB
    HDD 2 GB Seagate ATA
    Windows 95a

Królestwo Rdzy (486 za 5zł z Allegro):
    Intel 486 DX 25 @ 33 Mhz
    Biostar MB-1433FA
    8 MB Ram SIMM (30 pin)
    ATI VGA Wonder VGA 256KB
    HDD 504 MB Quantum ATA
    DOS 6.22 + Win 3.11

Zabytkowy laptop:
    Compaq LTE Elite 4/50E
    Intel SL486DX2 50Mhz
    8 MB Ram
    Karta graficzna WD (wiem, dziwne)
    Matryca 640x480, 4 odcienie szarości
    HDD Quantum 255MB
    Windows 95a

Do tego masa innych gratów.

Awatar użytkownika

Macfly

Posty: 21
Rejestracja: 27 sty 2011, 22:18
    Windows 7 Firefox

Post29 wrz 2013, 12:13

Urban dzięki za info w takim razie powalczę coś a nóż coś wyjdzie ;)

Conrado967 pisze: Spróbuj zaimplementować też niektóre rzeczy z XP z racji tego, ze system już się przedstawia jako NT5.1 i może się uda frameworka 3.5 wrzucić.


Conrado dobry pomysł spróbuję ;) .

Co do SP1 jestem pewien że na 100% po przerobieniu Kernela uda się uruchomić instalacje ponieważ po podmienieniu płku .dll. z 2000 wywala tylko błąd że Posiadana wersja nie pasuje do Aktualizacji . Lecz przed jaką kolwiek próbą patchowania Kernala spróbuję przenieść kilka aplikacji z XP tak jak mi posunął pomysł Conrado

Obrazek
Sprzęt :
Samsung R520 2009-2013 [RIP] :(
Eee PC 1011CX 1 + Win 7 mini [Tymczasowo]

Awatar użytkownika

Captain

Posty: 414
Rejestracja: 13 mar 2013, 14:57
    Windows XP Opera

Post29 wrz 2013, 13:38

Ciekawy projekt sam interesuje się nim jak Longhorn :].Uda ci się Frameworka 3.5 zrobić na spokojnie tylko dużo czasu trzeba mieć :p
Telefony: Samsung Galaxy S3 Mini - Android 6.0.1
Moje sprzęty
Spoiler: pokaż
Laptop: "CrapTop" aka. Asus L3800 (zapasowy)
Laptop #2: Acer Aspire E1-571
Procesor: Intel Core i3-2328M
K.graf: Integra - Intel HD Graphics 3000
Ram: 4GB
Dysk: WDC WD3200BPVT (320GB)
Ekran: 15,6"
System: Windows 10

---------------------------------------------------
Komputer
Mobo:Asus M2N68+
Procesor:AMD Athlon 4600+ 2,41GHz
Ram:4GB DDR2
Grafika:Ati Radeon 3600HD
Dysk: 2,5" Seagate ST500LT012
System:Windows 10

Awatar użytkownika

Macfly

Posty: 21
Rejestracja: 27 sty 2011, 22:18
    Windows 7 Firefox

Post29 wrz 2013, 13:47

Framework woła w instalacji o SP2 do XP oraz Windows Instaler 3.1 coś trzeba z tym pokminić . Na razie kombinuję z przetransportowywaniem podstawowych aplikacji z XP
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2013, 13:49 przez Macfly, łącznie zmieniany 1 raz.
Sprzęt :
Samsung R520 2009-2013 [RIP] :(
Eee PC 1011CX 1 + Win 7 mini [Tymczasowo]

Awatar użytkownika

Captain

Posty: 414
Rejestracja: 13 mar 2013, 14:57
    Windows XP Opera

Post29 wrz 2013, 13:49

Urban kiedyś coś kombinował na temat instalacji SP2 do 4074. Może spróbuj zainstalować SP2 od XP ;p, ale to i tak nie pójdzie :|
Telefony: Samsung Galaxy S3 Mini - Android 6.0.1
Moje sprzęty
Spoiler: pokaż
Laptop: "CrapTop" aka. Asus L3800 (zapasowy)
Laptop #2: Acer Aspire E1-571
Procesor: Intel Core i3-2328M
K.graf: Integra - Intel HD Graphics 3000
Ram: 4GB
Dysk: WDC WD3200BPVT (320GB)
Ekran: 15,6"
System: Windows 10

---------------------------------------------------
Komputer
Mobo:Asus M2N68+
Procesor:AMD Athlon 4600+ 2,41GHz
Ram:4GB DDR2
Grafika:Ati Radeon 3600HD
Dysk: 2,5" Seagate ST500LT012
System:Windows 10

Awatar użytkownika

Macfly

Posty: 21
Rejestracja: 27 sty 2011, 22:18
    Windows 7 Firefox

Post29 wrz 2013, 13:55

SP2 można by w rejestrze w sumie wpisać jak w Win 2000 tylko muszę sprawdzić czy w WH jest identyczny wpis bo jak tam sprawdzałem to wyglądał tak

Hkey-lokal-machine\software\Microsoft\windows NT\current version\CSDVersion=Service PackX (numer SP)


Jedynie mnie trzyma instalator Installera 3.1 który wypieprza błąd:

Obrazek
Sprzęt :
Samsung R520 2009-2013 [RIP] :(
Eee PC 1011CX 1 + Win 7 mini [Tymczasowo]

Awatar użytkownika

Captain

Posty: 414
Rejestracja: 13 mar 2013, 14:57
    Windows XP Opera

Post29 wrz 2013, 14:01

Spróbuj zainstalować Windows Installer z Windows FLP
Telefony: Samsung Galaxy S3 Mini - Android 6.0.1
Moje sprzęty
Spoiler: pokaż
Laptop: "CrapTop" aka. Asus L3800 (zapasowy)
Laptop #2: Acer Aspire E1-571
Procesor: Intel Core i3-2328M
K.graf: Integra - Intel HD Graphics 3000
Ram: 4GB
Dysk: WDC WD3200BPVT (320GB)
Ekran: 15,6"
System: Windows 10

---------------------------------------------------
Komputer
Mobo:Asus M2N68+
Procesor:AMD Athlon 4600+ 2,41GHz
Ram:4GB DDR2
Grafika:Ati Radeon 3600HD
Dysk: 2,5" Seagate ST500LT012
System:Windows 10

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość