Dyskusja o tym co można kopnąć kiedy Software przestanie działać.
Awatar użytkownika

Puszekkk

Posty: 15
Rejestracja: 17 lut 2016, 23:23
Kontaktowanie:
    Windows 10 Firefox

Post18 lut 2016, 17:03

Witam. Posiadam tablet który widnieje w tytule tematu, lecz mam z nim pewien problem. Mianowicie chodząc po ustawieniach UEFI SCU, wyłączyłem kontroler xHCI. Czytając informacje znalezione w internecie, zdumpowałem BIOS do pliku .fd programem InsydeFlash i wgrałem go tym samym programem z ustawionym resetowaniem ustawień CMOS ( http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=64669064&postcount=75 ). Niestety to nie pomogło, więc zgrałem plik CMOS programem CmosSave z tabletu kolegi i przywróciłem go na swoim tablecie tym samym programem (tzn. CmosRest służącym do przywracania CMOS z pliku zapisanego przez CMOSSave). To także nie pomogło. Jedyny kontroler USB jaki widzę to wirtualny kontroler zainstalowany przez modem Huawei E353-s2. Nie mam już więcej pomysłów jak to naprawić :(
System na tablecie to Windows 10 Pro 32bit. Screen z menedżera urządzeń: Obrazek
Bardzo proszę o pomoc :rozpacz:

Awatar użytkownika

urban92

Administrator
Posty: 5101
Rejestracja: 06 lut 2008, 22:25
Lokalizacja: Michalin, gdzieś w Polsce
Kontaktowanie:
    Windows 10 Edge

Post19 lut 2016, 1:11

A pod co ten huawei podpięty?
Obrazek
Moje maszyny:
Spoiler: pokaż
Komputery używane na co dzień:

Stacja robocza (główny pecet):
    Core i5 4570 @ 3,2-3,6Ghz + Thermaltake Frio Silent 14
    MSI H87-G43
    16GB Ram HyperX Fury 1600MHz 9-10-9-26
    Geforce GTX 960 2GB MSI + 2x Dell P2416D
    SSD Crucial MX100 256GB
    HDD 2TB WD Green + 500GB Seagate 7200.12
    Thermaltake Smart SE Modular 530W + Thermaltake Urban T31
    Windows 10

Testowy-1:
    Pentium G3258 @ 4Ghz + Thermaltake Contac 30
    MSI B85-G43
    8GB RAM Crucial Ballistix Sport @ 1333Mhz
    Intel HD Graphics
    SSD Samsung 840 120GB + Toshiba 128GB
    HDD 500GB Samsung F2G
    OCZ GameXStream 600W (fanswap na zephyra 120mm) + SPC Gladius M40 + panel boczny z oknem
    Na pierwszym SSD Win 10 Insider Fast, na drugim system który akurat testuję, na HDD obrazy i dane

Testowy-2 (warsztatowy):
    Xeon E5420 @ 3,3Ghz
    Gigabyte GA-P35-DS3R
    8GB Ram OCZ + Goodram 800 Mhz CL5
    Nvidia Quadro 2000 1GB
    HDD 160GB Samsung F1
    Sharkoon Rebel 9 (Okno ze szkła + LED)
    Windows 7

Testowy-3 (stacja do testowania dysków ATA, obsługi LPT oraz zgrywania obrazu z karty TV):
    Pentium D 930 @ 3,6Ghz
    GA-8i945P Pro
    1GB Ram Goodram DDR2 533Mhz (4x256)
    Geforce 8500GT
    HDD 80GB WD + 250GB WD
    Windows XP

Serwer rev. 7.2:
    Pentium G860 @ 3Ghz
    Gigabyte GA-H61M-S1
    6GB Ram Goodram DDR3 1333Mhz CL9
    Intel HD Graphics 2000
    SSD 128GB OCZ Vertex 3
    HDD 3TB WD Red na dane + 1TB Toshiba na backupy
    Server 2016

Laptop:
    Dell Latitude E6430
    Core i5-3320M @ 2,6-3,3Ghz
    8GB Ram DDR3 1333Mhz
    Intel HD Graphics 4000 + Nvidia Quadro NVS 5200M
    SSD Samsung 840 EVO 256GB
    HDD Seagate 500GB
    Windows 10


Komputery referencyjne do pokazów i testów systemów:

Sigma OS:
    Athlon 64 3800+ @ 2400Mhz Venice + chłodzenie Cooler Master
    Abit AX8
    1 GB Ram DDR Kingston 400Mhz
    Geforce 7600GT Palit
    HDD 80 GB Seagate 7200.10 ATA
    Sigma OS 3.0

Windows 98 i stare gry:
    Pentium III Coppermine 1 @ 1,2Ghz
    Asus CUSL2-C
    512MB Ram SDRAM 133 @ 160Mhz
    GeForce 4 Ti 4200 64MB + Voodoo 2 12MB
    Sound Blaster Live! 5.1
    HDD 40GB Samsung
    Windows 98 SE

DOS, Windows 3.11 i oprogramowanie 16 bitowe:
    Pentium 166 Mhz (P54C)
    Micronics M55HI-PLUS
    64MB RAM EDO
    S3 Trio64V2/DX 1MB
    Sound Blaster Vibra 16C
    HDD 3GB WD
    DOS 6.22 + Windows 3.11


Komputery używane rzadziej lub zabytkowe:

Athlon XP (mój pierwszy pecet):
    Athlon XP 2000+ (Thoroughbred-B) 1667 @ 2100Mhz + Thermaltake TR-2
    Soltek SL-75DRV5-C (Wymienione kondensatory, thx SzymekRak)
    1GB Ram DDR1 333Mhz
    Radeon 9600 Pro
    Sound Blaster Live! 5.1
    HDD 80GB Samsung
    Longhorn 4074

Tualatin:
    Pentium III-S Tualatin 1400 @ 1606Mhz + Arctic Cooling Copper Silent 3
    Asus TUSL2-C
    512MB Ram SDRAM 133 @ 153Mhz
    Geforce FX5200
    Sound Blaster Live! 5.1
    HDD 40GB WD
    Windows XP

K6:
    AMD K6-2 @ 550Mhz
    Acorp 5ALI61
    256 MB Ram SDR 100 Mhz CL2
    3dfx Voodoo Banshee 16MB
    HDD 40 GB Seagate 7200.4 ATA
    Windows 98

Optimus:
    Celeron Coppermine 1000 @ 1120Mhz
    Procomp BVD1M
    256MB Ram SDRAM @ 145Mhz
    GeForce 2 MX 32MB
    HDD 20GB Samsung
    Windows Me (oryginalna naklejka na obudowie i pudełko z płytą)

Compaq P3:
    Compaq Deskpro EP
    Pentium III 600Mhz Coppermine Slot 1
    320 MB SDRAM 100Mhz
    Matrox G200 8MB
    HDD 20 GB Samsung
    Windows 2000

Compaq P2:
    Compaq Deskpro PD
    Pentium II 400Mhz Slot 1
    320 MB SDRAM 100Mhz
    ATI Rage Pro 3D 6MB (4MB + SIMM 2MB)
    HDD 6 GB Quantum
    Windows NT4

Compaq P1:
    Compaq Deskpro 5133
    Pentium 166 Mhz (P54CS)
    128 MB Ram EDO (w 6 slotach)
    Cirrus Logic 5434 1MB
    HDD 6GB Quantum
    Windows NT 3.51

486 DX4:
    AMD 486 DX4 100 Mhz
    Chicony CH-471A
    24 MB Ram SIMM (72 pin)
    Tritent TVGA9000 512KB
    HDD 2 GB Seagate ATA
    Windows 95a

486 DX2:
    Intel 486 DX2 66 Mhz
    Biostar MB-1433FA
    8 MB Ram SIMM (30 pin)
    Macronix Super VGA 512KB
    HDD 504 MB Quantum ATA
    DOS 6.22 + Win 3.11

386:
    AMD 386 DX 40 Mhz
    Morse 386 M3
    8 MB Ram SIMM (30 pin)
    ATI VGA Wonder VGA 256KB
    HDD 124MB ST3144AT
    DOS 6.22 + Win 3.11

Zabytkowy laptop:
    Compaq LTE Elite 4/50E
    Intel SL486DX2 50Mhz
    8 MB Ram
    Karta graficzna WD (wiem, dziwne)
    Matryca 640x480, 4 odcienie szarości
    HDD Quantum 255MB
    Windows 95a

Do tego masa innych gratów.

Awatar użytkownika

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2197
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    Windows 10 Opera

Post19 lut 2016, 1:16

głupie pytanie, ale skoro mogłeś to wyłączyć, to nie możesz teraz wejść tam z powrotem i to włączyć? np. poprzez ten magiczny ficzer z Windowsa do zrestartowania do tego menu, by potem wybrać wejście do ustawień układowych uefi. albo poprzez przytrzymanie wszystkich fizycznych przycisków przy włączaniu urządzenia - na kolorowo działa (tylko nie wiem czy ten śmieszny lark potem ogarnia obsłużenie tego dotykiem albo przyciskiem włącznika + vol-/vol+ do nawigacji)
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

urban92

Administrator
Posty: 5101
Rejestracja: 06 lut 2008, 22:25
Lokalizacja: Michalin, gdzieś w Polsce
Kontaktowanie:
    Windows Phone Edge

Post19 lut 2016, 7:45

Skoro wyłączył kontroler USB to nie ma jak teraz cokolwiek w uefi zrobić nawet jak do niego wejdzie z poziomu windy. Uefi działała w larku tylko z klawiaturą xD
Obrazek
Moje maszyny:
Spoiler: pokaż
Komputery używane na co dzień:

Stacja robocza (główny pecet):
    Core i5 4570 @ 3,2-3,6Ghz + Thermaltake Frio Silent 14
    MSI H87-G43
    16GB Ram HyperX Fury 1600MHz 9-10-9-26
    Geforce GTX 960 2GB MSI + 2x Dell P2416D
    SSD Crucial MX100 256GB
    HDD 2TB WD Green + 500GB Seagate 7200.12
    Thermaltake Smart SE Modular 530W + Thermaltake Urban T31
    Windows 10

Testowy-1:
    Pentium G3258 @ 4Ghz + Thermaltake Contac 30
    MSI B85-G43
    8GB RAM Crucial Ballistix Sport @ 1333Mhz
    Intel HD Graphics
    SSD Samsung 840 120GB + Toshiba 128GB
    HDD 500GB Samsung F2G
    OCZ GameXStream 600W (fanswap na zephyra 120mm) + SPC Gladius M40 + panel boczny z oknem
    Na pierwszym SSD Win 10 Insider Fast, na drugim system który akurat testuję, na HDD obrazy i dane

Testowy-2 (warsztatowy):
    Xeon E5420 @ 3,3Ghz
    Gigabyte GA-P35-DS3R
    8GB Ram OCZ + Goodram 800 Mhz CL5
    Nvidia Quadro 2000 1GB
    HDD 160GB Samsung F1
    Sharkoon Rebel 9 (Okno ze szkła + LED)
    Windows 7

Testowy-3 (stacja do testowania dysków ATA, obsługi LPT oraz zgrywania obrazu z karty TV):
    Pentium D 930 @ 3,6Ghz
    GA-8i945P Pro
    1GB Ram Goodram DDR2 533Mhz (4x256)
    Geforce 8500GT
    HDD 80GB WD + 250GB WD
    Windows XP

Serwer rev. 7.2:
    Pentium G860 @ 3Ghz
    Gigabyte GA-H61M-S1
    6GB Ram Goodram DDR3 1333Mhz CL9
    Intel HD Graphics 2000
    SSD 128GB OCZ Vertex 3
    HDD 3TB WD Red na dane + 1TB Toshiba na backupy
    Server 2016

Laptop:
    Dell Latitude E6430
    Core i5-3320M @ 2,6-3,3Ghz
    8GB Ram DDR3 1333Mhz
    Intel HD Graphics 4000 + Nvidia Quadro NVS 5200M
    SSD Samsung 840 EVO 256GB
    HDD Seagate 500GB
    Windows 10


Komputery referencyjne do pokazów i testów systemów:

Sigma OS:
    Athlon 64 3800+ @ 2400Mhz Venice + chłodzenie Cooler Master
    Abit AX8
    1 GB Ram DDR Kingston 400Mhz
    Geforce 7600GT Palit
    HDD 80 GB Seagate 7200.10 ATA
    Sigma OS 3.0

Windows 98 i stare gry:
    Pentium III Coppermine 1 @ 1,2Ghz
    Asus CUSL2-C
    512MB Ram SDRAM 133 @ 160Mhz
    GeForce 4 Ti 4200 64MB + Voodoo 2 12MB
    Sound Blaster Live! 5.1
    HDD 40GB Samsung
    Windows 98 SE

DOS, Windows 3.11 i oprogramowanie 16 bitowe:
    Pentium 166 Mhz (P54C)
    Micronics M55HI-PLUS
    64MB RAM EDO
    S3 Trio64V2/DX 1MB
    Sound Blaster Vibra 16C
    HDD 3GB WD
    DOS 6.22 + Windows 3.11


Komputery używane rzadziej lub zabytkowe:

Athlon XP (mój pierwszy pecet):
    Athlon XP 2000+ (Thoroughbred-B) 1667 @ 2100Mhz + Thermaltake TR-2
    Soltek SL-75DRV5-C (Wymienione kondensatory, thx SzymekRak)
    1GB Ram DDR1 333Mhz
    Radeon 9600 Pro
    Sound Blaster Live! 5.1
    HDD 80GB Samsung
    Longhorn 4074

Tualatin:
    Pentium III-S Tualatin 1400 @ 1606Mhz + Arctic Cooling Copper Silent 3
    Asus TUSL2-C
    512MB Ram SDRAM 133 @ 153Mhz
    Geforce FX5200
    Sound Blaster Live! 5.1
    HDD 40GB WD
    Windows XP

K6:
    AMD K6-2 @ 550Mhz
    Acorp 5ALI61
    256 MB Ram SDR 100 Mhz CL2
    3dfx Voodoo Banshee 16MB
    HDD 40 GB Seagate 7200.4 ATA
    Windows 98

Optimus:
    Celeron Coppermine 1000 @ 1120Mhz
    Procomp BVD1M
    256MB Ram SDRAM @ 145Mhz
    GeForce 2 MX 32MB
    HDD 20GB Samsung
    Windows Me (oryginalna naklejka na obudowie i pudełko z płytą)

Compaq P3:
    Compaq Deskpro EP
    Pentium III 600Mhz Coppermine Slot 1
    320 MB SDRAM 100Mhz
    Matrox G200 8MB
    HDD 20 GB Samsung
    Windows 2000

Compaq P2:
    Compaq Deskpro PD
    Pentium II 400Mhz Slot 1
    320 MB SDRAM 100Mhz
    ATI Rage Pro 3D 6MB (4MB + SIMM 2MB)
    HDD 6 GB Quantum
    Windows NT4

Compaq P1:
    Compaq Deskpro 5133
    Pentium 166 Mhz (P54CS)
    128 MB Ram EDO (w 6 slotach)
    Cirrus Logic 5434 1MB
    HDD 6GB Quantum
    Windows NT 3.51

486 DX4:
    AMD 486 DX4 100 Mhz
    Chicony CH-471A
    24 MB Ram SIMM (72 pin)
    Tritent TVGA9000 512KB
    HDD 2 GB Seagate ATA
    Windows 95a

486 DX2:
    Intel 486 DX2 66 Mhz
    Biostar MB-1433FA
    8 MB Ram SIMM (30 pin)
    Macronix Super VGA 512KB
    HDD 504 MB Quantum ATA
    DOS 6.22 + Win 3.11

386:
    AMD 386 DX 40 Mhz
    Morse 386 M3
    8 MB Ram SIMM (30 pin)
    ATI VGA Wonder VGA 256KB
    HDD 124MB ST3144AT
    DOS 6.22 + Win 3.11

Zabytkowy laptop:
    Compaq LTE Elite 4/50E
    Intel SL486DX2 50Mhz
    8 MB Ram
    Karta graficzna WD (wiem, dziwne)
    Matryca 640x480, 4 odcienie szarości
    HDD Quantum 255MB
    Windows 95a

Do tego masa innych gratów.

Awatar użytkownika

Puszekkk

Posty: 15
Rejestracja: 17 lut 2016, 23:23
Kontaktowanie:
    Windows Phone Edge

Post19 lut 2016, 8:40

PisarzKsiazkowicz pisze:głupie pytanie, ale skoro mogłeś to wyłączyć, to nie możesz teraz wejść tam z powrotem i to włączyć? np. poprzez ten magiczny ficzer z Windowsa do zrestartowania do tego menu, by potem wybrać wejście do ustawień układowych uefi. albo poprzez przytrzymanie wszystkich fizycznych przycisków przy włączaniu urządzenia - na kolorowo działa (tylko nie wiem czy ten śmieszny lark potem ogarnia obsłużenie tego dotykiem albo przyciskiem włącznika + vol-/vol+ do nawigacji)


Właśnie chodzi o to że ten magiczny ficzer restartuje do tego menu 2x3... w którym poruszamy się klawiaturą.

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2384
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontaktowanie:
    Macintosh Safari

Post19 lut 2016, 10:50

A nie da rady dopisać do bootloadera instalatora windowsa i go zabootować? on chyba domyślnie włączy sobie usb, nie?

Awatar użytkownika

WPMaster

Posty: 8
Rejestracja: 14 lut 2016, 18:33
    Windows Phone Edge

Post19 lut 2016, 11:48

lolasher pisze:A nie da rady dopisać do bootloadera instalatora windowsa i go zabootować? on chyba domyślnie włączy sobie usb, nie?


Nie. Posiadam ten sam tablet i ode mnie PonyLover (mogę używać puszekkk?) ma ten backup. Poprostu się nie da. A tak BTW oceni ktoś ? https://m.youtube.com/watch?v=J_GWmw1GGM8 :/

Awatar użytkownika

Puszekkk

Posty: 15
Rejestracja: 17 lut 2016, 23:23
Kontaktowanie:
    Windows 10 Firefox

Post19 lut 2016, 11:57

lolasher pisze:A nie da rady dopisać do bootloadera instalatora windowsa i go zabootować? on chyba domyślnie włączy sobie usb, nie?

Wszystko by było fajnie, tylko jakby to nie zadziałało nie miałbym już nawet możliwości zabootowania Windowsa. O ile V+ i V- pełnią w bootloaderze rolę strzałki w górę i w dół, o tyle nie mam jak wcisnąć Enter, ponieważ Power nie pełni żadnej funkcji, a po ruszeniu strzałką w bootloaderze, odliczanie się zatrzymuje :/

Awatar użytkownika

funcek

Zasłużony użytkownik
Posty: 1769
Rejestracja: 06 lut 2011, 12:36
Lokalizacja: Bolesławiec
Kontaktowanie:
    Linux Chrome

Post19 lut 2016, 12:14

Rozszerzenie EXE pisze:PonyLover (mogę używać puszekkk?)

Musisz mówić "puszka".

Rozszerzenie EXE pisze:A tak BTW oceni ktoś ? https://m.youtube.com/watch?v=J_GWmw1GGM8 :/

Oczywiście, gotowe.
Spoiler: pokaż

Życiowa Książka; Fujitsu LifeBook AH532:
Intel i3 3310M @ 2.4GHz 3 MB L3 || 4 GB RAM DDR3 || Intel HD4000; NVidia GT640M LE || Realtek HD || HDD 500 GB || Win 10 Pro N 64-bit, Arch Linux 64-bit + Plasma 5
Deska (w sumie to i Kijanka); Kiano SlimTab 8MS:
Intel Atom Z3735F 4x1.33GHz (1.83 GHz turbo) 2 MB cache || 1GB DDR3 || Intel HD Graphics || 8" IPS touch-screen || 16GB FLASH + 32GB MicroSD Class 10 UHS-I || Windows 8.1 with Bing x86
Serwer rev. 2, aka "Pudełko zapałek":
Raspberry Pi Zero || 2GB MicroSD Class 4 || SSH || USB Wi-Fi Sagem XN-762n || Minibian
Masturbator czasu aka Stalingrad rev.2; Sony Vaio PCG-505G:
Pentium MMX 233MHz || 96 MB SŁONY-RAM || NeoMagic MagicGraph 128XD 2 MB || 10.4" || jakaś-tam dźwiękówka || HDD 30 GB || Dualboot Windows 98 & Windows 2000 || 1998r. :)

Malina - Raspberry Pi 2 + 16GB SanDisk UHS-I 533x; Raspbian + Kodi
Sony PlayStation 2 Slim SCPH-77004 with modbo760 chip & fmcb + OPL
Sony PlayStation 3 Slim CECH-3004B 320GB
Sony Playstation 4 Slim CUH-2016B 1TB

Xiaomi Redmi Note 3 Pro Special Edition

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2384
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontaktowanie:
    Macintosh Safari

Post19 lut 2016, 12:36

To nie wiem, przywracanie systemu, albo ten śmieszny windowsowy HR? Ja się nie dziwię, że jakieś bezsensowne przekopiowywanie CMOSu nie działa, skoro po nim włączasz system, który znowu ci wyłącza urządzenie.

Awatar użytkownika

Puszekkk

Posty: 15
Rejestracja: 17 lut 2016, 23:23
Kontaktowanie:
    Windows Phone Edge

Post19 lut 2016, 12:37

No i teraz mam najprawdopodobniej cegłę zamiast tabletu... Walnął BSODa i już nie wstal...
Edit: Po zabootowaniu systemu ekran sobie wesolo miga/podswietla sie na czarno...

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2384
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontaktowanie:
    Macintosh Safari

Post19 lut 2016, 13:12

Hmm, a co kombinowałeś, że tak się stało?

Awatar użytkownika

Puszekkk

Posty: 15
Rejestracja: 17 lut 2016, 23:23
Kontaktowanie:
    Windows Phone Edge

Post19 lut 2016, 13:18

Bóg wie, chyba pagefile.sys się zbrickował. Tak mniej więcej rozumiem z tego co zapamiętałem z BSODa... Pagefile wrzucił się tylko do odczytu, system próbował coś zapisać i bam brick. No cóż chyba już nie ma innej możliwości, niż poprostu oddanie go do sklepu na naprawę gwarancyjną :(

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2384
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontaktowanie:
    Macintosh Safari

Post19 lut 2016, 13:29

Nie pytam o czym był bsod, tylko czy próbowałeś cokolwiek zastosować z tego co pisałem, czy po prostu zrobiłeś restart.

Awatar użytkownika

Puszekkk

Posty: 15
Rejestracja: 17 lut 2016, 23:23
Kontaktowanie:
    Windows Phone Edge

Post19 lut 2016, 13:36

Ustawienia>Odzyskiwanie>Usuń wszystkie dane i ponownie zainstaluj Windows czy coś takiego...

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości