Dyskusja o tym co można kopnąć kiedy Software przestanie działać.
Awatar użytkownika

Klisos

Posty: 74
Rejestracja: 30 gru 2014, 17:19
    Windows XP Firefox

Post03 gru 2015, 0:13

Mam dziwaczny problem na laptopie syna. Dziś po włączeniu ni z tego ni z owego ekran podzielił się na trzy części. Środkowa jest tam gdzie być powinna, natomiast prawa jest zamieniona z lewą miejscami. Wszystko się wyświetla ok, tylko właśnie w ten sposób zamienione. Tak jest wyświetlane wszystko włącznie z kursorem myszy, a jego ruch jest do tego dopasowany (jeśli pojadę "do oporu" w lewo, to znajduje się w dwóch trzecich ekranu, jeśli jadę w prawo, to dojeżdża do krawędzi ekranu, znika i pojawia się w części środkowej, czyli w jednej trzeciej ekranu, a jak jadę dalej, to znów w dwóch trzecich znika i pojawia się na lewej krawędzi). Tak się dzieje nie tylko w windowsie, ale też przy uruchamianiu komputera na ekranie startowym (tym od biosu, nie od windowsa). Laptop do fujitsu lifebook ah531 z kartą graficzną intela. Ktoś się z czymś takim spotkał? Wie, czy i jak można to naprawić? Próbowałem usunąć i zainstalować na nowo sterowniki karty graficznej, ale nie było żadnej różnicy. Po usunięciu sterowników było to samo, po zainstalowaniu nowych też.

Awatar użytkownika

jedrekk

Administrator
Posty: 1150
Rejestracja: 01 sie 2008, 13:50
Lokalizacja: Gdańsk/Gorzów Wielkopolski
Kontakt:
    Windows 10 Chrome

Post03 gru 2015, 0:22

Zacząłbym od dociśnięcia tasiemek od matrycy.
Komputer do pracy: Intel Core i7 4770S | ASUS H87-PRO | 16 GB RAM DDR3 | nVidia GeForce GTX1060 6GB | Samsung 830 PRO 256 GB | 4x Seagate 7200.14 1000 GB RAID10 | Dell U2515H | Dell U2212HM
MacBook Pro Retina Early 2013: Intel Core i5 3210M | 8 GB RAM DDR3 | Intel HD4000 | SSD 256GB
+ iPhone 7 32GB

Awatar użytkownika

urban92

Administrator
Posty: 5154
Rejestracja: 06 lut 2008, 22:25
Lokalizacja: Michalin, gdzieś w Polsce
Kontakt:
    Android Opera

Post03 gru 2015, 0:26

Uwalona taśma albo kontroler matrycy. Jeśli masz możliwość przełożenia matrycy z podobnego laptopa to przetestuj.
Obrazek
Moje maszyny:pokaż
Komputery używane na co dzień:

Stacja robocza (główny pecet):
Core i5 4570 @ 3,2-3,6Ghz + Thermaltake Frio Silent 14
MSI H87-G43
16GB Ram HyperX Fury 1600MHz 9-10-9-26
Geforce GTX 960 2GB MSI + 2x Dell P2416D
SSD Crucial MX100 256GB
HDD 2TB WD Green + 500GB Seagate 7200.12
Thermaltake Smart SE Modular 530W + Thermaltake Urban T31
Windows 10

Testowy-1:
Pentium G3258 @ 4Ghz + Thermaltake Contac 30
MSI B85-G43
8GB RAM Crucial Ballistix Sport @ 1333Mhz
Intel HD Graphics
SSD Samsung 840 120GB + OCZ Vertex 4 128GB
HDD 500GB Samsung F2G
OCZ GameXStream 600W (fanswap na zephyra 120mm) + SPC Gladius M40 + panel boczny z oknem
Na pierwszym SSD Win 10 Insider Fast, na drugim system który akurat testuję, na HDD obrazy i dane

Testowy-2 (warsztatowy):
Xeon X5460 @ 3,8Ghz + Pentagram Karakorum
Gigabyte GA-P35-DS3R
8GB Ram OCZ + Goodram 800 Mhz CL5
Nvidia Quadro 2000 1GB
SSD Toshiba 128GB
HDD 160GB Samsung F1
Sharkoon Rebel 9 (Okno ze szkła + LED)
Windows 7

Testowy-3 (stacja do testowania dysków ATA, obsługi LPT oraz zgrywania obrazu z karty TV):
Pentium D 930 @ 3,6Ghz
GA-8i945P Pro
1GB Ram Goodram DDR2 533Mhz (4x256)
Geforce 8500GT
HDD 80GB WD + 250GB WD
Windows XP

Serwer rev.8:
Pentium G3420 @ 3,2Ghz
Asrock Rack H97M WS
8GB Ram HyperX Fury 1600MHz 10-10-10-30
Intel HD Graphics
SSD 128GB Samsung PM871 M.2
HDD 3TB WD Red na dane + 1TB Toshiba na backupy
Windows Server 2016

Laptop:
Dell Latitude E6430
Core i5-3320M @ 2,6-3,3Ghz
8GB Ram DDR3 1333Mhz
Intel HD Graphics 4000 + Nvidia Quadro NVS 5200M
SSD Samsung 840 EVO 256GB
HDD Seagate 500GB
Windows 10


Komputery referencyjne do pokazów i testów systemów:

Sigma OS:
Athlon 64 3800+ @ 2400Mhz Venice + chłodzenie Cooler Master
Abit AX8
1 GB Ram DDR Kingston 400Mhz
Geforce 7600GT Palit
HDD 80 GB Seagate 7200.10 ATA
Sigma OS 3.0

Windows 98 i stare gry:
Pentium III Coppermine 1 @ 1,2Ghz
Asus CUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 160Mhz
GeForce 4 Ti 4200 64MB + Voodoo 2 12MB
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB Samsung
Windows 98 SE

DOS, Windows 3.11 i oprogramowanie 16 bitowe:
Pentium 166 Mhz (P54C)
Micronics M55HI-PLUS
64MB RAM EDO
S3 Trio64V2/DX 1MB
Sound Blaster Vibra 16C
HDD 3GB WD
DOS 6.22 + Windows 3.11


Komputery używane rzadziej lub zabytkowe:

Athlon XP (mój pierwszy pecet):
Athlon XP 2000+ (Thoroughbred-B) 1667 @ 2100Mhz + Thermaltake TR-2
Soltek SL-75DRV5-C (Wymienione kondensatory, thx SzymekRak)
1GB Ram DDR1 333Mhz
Radeon 9600 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 80GB Samsung
Longhorn 4074

Tualatin:
Pentium III-S Tualatin 1400 @ 1606Mhz + Arctic Cooling Copper Silent 3
Asus TUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 153Mhz
Geforce FX5200
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB WD
Windows XP

K6:
AMD K6-2 @ 550Mhz
Acorp 5ALI61
256 MB Ram SDR 100 Mhz CL2
3dfx Voodoo Banshee 16MB
HDD 40 GB Seagate 7200.4 ATA
Windows 98

Optimus:
Celeron Coppermine 1000 @ 1120Mhz
Procomp BVD1M
256MB Ram SDRAM @ 145Mhz
GeForce 2 MX 32MB
HDD 20GB Samsung
Windows Me (oryginalna naklejka na obudowie i pudełko z płytą)

Compaq P3:
Compaq Deskpro EP
Pentium III 600Mhz Coppermine Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
Matrox G200 8MB
HDD 20 GB Samsung
Windows 2000

Compaq P2:
Compaq Deskpro PD
Pentium II 400Mhz Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
ATI Rage Pro 3D 6MB (4MB + SIMM 2MB)
HDD 6 GB Quantum
Windows NT4

Compaq P1:
Compaq Deskpro 5133
Pentium 166 Mhz (P54CS)
128 MB Ram EDO (w 6 slotach)
Cirrus Logic 5434 1MB
HDD 6GB Quantum
Windows NT 3.51

486 DX4:
AMD 486 DX4 100 Mhz
Chicony CH-471A
24 MB Ram SIMM (72 pin)
Tritent TVGA9000 512KB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX2:
Intel 486 DX2 66 Mhz
Biostar MB-1433FA
8 MB Ram SIMM (30 pin)
Macronix Super VGA 512KB
HDD 504 MB Quantum ATA
DOS 6.22 + Win 3.11

386:
AMD 386 DX 40 Mhz
Morse 386 M3
8 MB Ram SIMM (30 pin)
ATI VGA Wonder VGA 256KB
HDD 124MB ST3144AT
DOS 6.22 + Win 3.11

Zabytkowy laptop:
Compaq LTE Elite 4/50E
Intel SL486DX2 50Mhz
8 MB Ram
Karta graficzna WD (wiem, dziwne)
Matryca 640x480, 4 odcienie szarości
HDD Quantum 255MB
Windows 95a

Do tego masa innych gratów.

Awatar użytkownika

Klisos

Posty: 74
Rejestracja: 30 gru 2014, 17:19
    Windows XP Firefox

Post03 gru 2015, 0:32

Niestety nie mam. Musiałbym kupić matrycę. Pytanie czy się opłaca. Ale mam też update. Wpadłem na genialny pomysł i podłączyłem laptopa do zewnętrznego monitora. Na nim jest ok, czyli macie rację. Problem jest w matrycy. A ja myślałem, że to karta graficzna padła.

Awatar użytkownika

Conrado967

Zasłużony użytkownik
Posty: 1084
Rejestracja: 24 sie 2010, 20:45
Lokalizacja: Skorzów
Kontakt:
    unknown Safari

Post03 gru 2015, 0:53

Rozebrać, sprawdzić czy jest wszystko poprawnie połączone nie zaszkodzi. Jeżeli taśma matrycy będzie miała wyraźne fizyczne uszkodzenia to może się obyć bez zakupu nowej matrycy.
AMD Athlon x2 7750 2.7Ghz (Kuma)
ASRock K10N78-1394
3x1GB 800Mhz GoodRAM + 1GB 667@800Mhz Corsair
WD10EZEX 1TB
AMD Radeon 5770 1GB DDR5
NVidia MCP78 HD Audio.

Awatar użytkownika

Klisos

Posty: 74
Rejestracja: 30 gru 2014, 17:19
    Android Chrome

Post03 gru 2015, 1:06

W takim razie w wolnej chwili sprawdzę. Dam znać jak poszło ;)

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości