Dyskusja o tym co można kopnąć kiedy Software przestanie działać.
Awatar użytkownika

kucma

Zasłużony użytkownik
Posty: 310
Rejestracja: 28 wrz 2011, 15:27
Lokalizacja: teraz juz Warszawa
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post22 lis 2015, 22:35

Wiesz że w tym siłowniku masz krańcówkę...
No nie moze byc :P

Pstryczek jest slaby, bo musze fizycznie go pstryknąć. Na przekaznikach zrobie automatyzacje. Komp sie wlacza, maszyna sie wysuwa, komp gasnie... maszyna sie chowa.
To samo z czujnikiem ruchu. Po co pstrykac pstryczkami... niech automatycznie sie zapala i gasnie. Niech bedzie troche interakcji maszyny i czlowieka

Awatar użytkownika

kucma

Zasłużony użytkownik
Posty: 310
Rejestracja: 28 wrz 2011, 15:27
Lokalizacja: teraz juz Warszawa
Kontakt:
    Windows 10 Chrome

Post26 lis 2015, 21:50

Dotarly kluczowe skladniki kontrukcji. Duperele zamowie miedzy czasie. Przede mną pracowity weekend.

Obrazek

Mamy ladnie docieta plexe pod wymiar. Wszystkie rogi pod kątem 45st. Sprawdzalem. Wszystko swieci tak jak bozia przykazala

Obrazek

sa tez ramiona do monitorow. Poniewaz komp ma wyjeżdżać zza monitorow, potrzebne jest miejsce a dzieki mocowaniom beda wisialy w powietrzu.

Obrazek

czujnik ruchu. Calkowita klasyka

Obrazek

Mam nadzieje ze w Niedziele nabierze to juz mniej wiecej kształtów a za tydzien bedzie to juz smigac

Awatar użytkownika

Onset

Administrator
Posty: 2116
Rejestracja: 06 gru 2008, 19:27
Lokalizacja: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\GDAŃSK
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post27 lis 2015, 20:43

Jesteś szalony z tymi projektami, propsuję dożywotnio.
Windows 98 supports real multitasking - it can boot and crash simultaneously.
Mój pecet:
Spoilerpokaż

Obudowa: Modecom ThinkBell, Zasilacz: OCZ ModXStream 600W, Mobo: MSI B85M-G43, Procesor: Intel Core i5-4570 (Haswell) , Wypalarka: Optiarc DVD RW AD-7173A ATA, Grafika: Gigabyte Radeon R9 270x, HDD1: OCZ Vertex 4 128 GB, HDD2:WDC WD5001AALS-00L3B2 (500GB), HDD3+4: WD1002FAEX-00Z3A0 (RAID-0), RAM: Kingston HyperX Black + Red 16GB (2x4 GB + 2x4GB Dual-Channel) CL9, Mocarne chłodzenie: Scythe Mugen II Rev. B.
Retina MacBook Pro Early 2015:
Spoilerpokaż
Intel Core i5-5257u(Broadwell) @ 2.7 Ghz, RAM: 8 GB @ 1866 MHz DDR3, Intel Iris 6100, 128GB PCI-e SSD

Awatar użytkownika

kucma

Zasłużony użytkownik
Posty: 310
Rejestracja: 28 wrz 2011, 15:27
Lokalizacja: teraz juz Warszawa
Kontakt:
    Windows 10 Chrome

Post29 lis 2015, 16:36

@Onset
Thanks Bro!

Lecimy dalej z tym koksem.
Mimo wolnej soboty i niedzili okazalo sie ze calosc jest bardzo czasochłonna i zebym sie do swiat wyrobil z tym wszystkim to bedzie dobrze.

Znalazlem przekazniki
Obrazek

Te monitory hp sa naprawde niezłe. Kupione po taniosci, z DVI, HDMI i DP, z piwotem i mocowaniem sciennym

Obrazek

solidne i do tego podstawki skladaja sie jak chcesz

Obrazek

nie obylo sie oczywiscie bez problemow. Okazalo sie ze moje mocowania na monitor sa za wąskie a parapet za gruby...

Obrazek

musialem wprowadzic kilka modyfikacji... i jak to sie mowi: "bez mlota to *uj nie robota"

Obrazek

Te mocowania tez kupione po taniosci... nie ma grymaszenia

Obrazek

robi robote

Obrazek

Obrazek

wstepna przymiarka

Obrazek

ale juz na wlasciwych czesciach

Obrazek

otwory pod plyte

Obrazek

piekne fazki na krawedziach

Obrazek

moja chinska wiertarka hałasuje jak zarzynana swiania. Łącze sie w bólu z sasiadami

Obrazek

ale niestety, postęp wymaga ofiar

Obrazek

test ledow

Obrazek

prawda ze elegancko swieci?

Obrazek

choć patrząc na te zdjecia trzeba w połowie użyć wyobrazni

Obrazek

mocowanie czesci "statycznej"

Obrazek

niby kawal tej plyty kupilem ale wychodzi na to ze wystarczy jej na styk

Obrazek

cdn...

Awatar użytkownika

BBB

Posty: 95
Rejestracja: 12 wrz 2011, 14:04
    Windows 10 Chrome

Post29 lis 2015, 19:33

Bidny ten kaloryfer.
Obrazek

Awatar użytkownika

kucma

Zasłużony użytkownik
Posty: 310
Rejestracja: 28 wrz 2011, 15:27
Lokalizacja: teraz juz Warszawa
Kontakt:
    Windows 10 Chrome

Post03 gru 2015, 22:36

Bidny ten kaloryfer.
Co z nim nie tak?


Specjalnie wziąłem urlop na 2 dni zeby ukonczyc kompa (albo przynajmniej zrobic 90% roboty a estetyke zostawic na potem)

Tak wiec czas nagli a pracy naprawde duzo

Obrazek

mocowania dysków. Jeszcze nie wiem jak je przymocuje ale cos wymysle

Obrazek

Potrzebna jest precyzja, a w tych warunkach i z tymi narzędziami...

Obrazek

prawie wszystkie otwory przygotowane, pozostale dopieszczenie detali, sprawdzenie czy sruby pasuja

Obrazek

Ledy. wszystkie pasy sa RGB i maja 4 wyjscia ktore trzeba polutowac. Tak wiec wesoly piatek przede mną

Obrazek

ledy maja 3mm grubosci, a to sa rowki na te ledy. wyszlo jakies 2 metry ( w razie czego mam jeszcze 3 w zapasie)

Obrazek

Mam ladny zasilacz, z jeszcze rok gwarancji w morelach i plombą gwarancyjna.
Pytanie, jak przymocowac to ciężkie żelastwo do pionowej plyty? A i jeszcze moze byc jakies oswietlenie dorobil, i moze karbonem okleil...

Obrazek

W machinie olejowej wsadzilem nowiutkie czesci za kilka tys. prosto do oleju... to tutaj zasilacza nie odkrece?

Obrazek

przydalo by sie to przykrecic zeby mi na leb nie spadlo...

Obrazek

Co? ja nie wywierce?... potrzymaj mi piwo...

Obrazek

Kupilem przedłużacze pci-e. Zeby bylo smiesznie to 8pin na 8 pin (karty sa zasilane w sumie 4x 6 pin). Oznacza to ze trzeba bedzie rzeźbić.

Obrazek

Zeby bylo smiesznie te przedłużki mimo wszystko, dalej sa minimalnie za krótkie. Nie wiem co z tym robic. (mozliwe ze rzeba bedzie przedłużać/lutowac). Rozmina do rozkminięcia.

Obrazek

Jest tez filtr... a raczej gąbką ktora moze sie przydac. Po co do komputera gąbka? wszystko w swoim czasie...

Obrazek

Obrazek

sa tez koszulki termokurczliwe... takie lepszejsze... będą pelnic role wylącznie estetyczną. Kolor czerwony nie jest przypadkowy

Obrazek

skoro ma byc odpustowo to nie moglo zabraknąć świecących przewodow.

Obrazek

razem z koszulkami licze ze będą robic robote

Obrazek

Awatar użytkownika

Onset

Administrator
Posty: 2116
Rejestracja: 06 gru 2008, 19:27
Lokalizacja: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\GDAŃSK
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post04 gru 2015, 1:28

Pokaż szkic tego, co chcesz wytworzyć. :D
Windows 98 supports real multitasking - it can boot and crash simultaneously.
Mój pecet:
Spoilerpokaż

Obudowa: Modecom ThinkBell, Zasilacz: OCZ ModXStream 600W, Mobo: MSI B85M-G43, Procesor: Intel Core i5-4570 (Haswell) , Wypalarka: Optiarc DVD RW AD-7173A ATA, Grafika: Gigabyte Radeon R9 270x, HDD1: OCZ Vertex 4 128 GB, HDD2:WDC WD5001AALS-00L3B2 (500GB), HDD3+4: WD1002FAEX-00Z3A0 (RAID-0), RAM: Kingston HyperX Black + Red 16GB (2x4 GB + 2x4GB Dual-Channel) CL9, Mocarne chłodzenie: Scythe Mugen II Rev. B.
Retina MacBook Pro Early 2015:
Spoilerpokaż
Intel Core i5-5257u(Broadwell) @ 2.7 Ghz, RAM: 8 GB @ 1866 MHz DDR3, Intel Iris 6100, 128GB PCI-e SSD

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2390
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Windows 10 Edge

Post04 gru 2015, 11:29

Czy ja wiem, bez szkicu jest ciekawej ;)

Awatar użytkownika

xKarolo

Posty: 37
Rejestracja: 05 paź 2015, 19:02
    Windows Phone Edge

Post04 gru 2015, 14:06

Kucma, nie używaj kabli (przedłużek) firmy "Akyga", bo ci jeszcze komputer spłonie! :trollface:
Spoilerpokaż
Komp(y):

"KłorZłom" - PC do zadań codziennych

MOBO: AS(hit)US P5VD2-VM/S @ Mod na AS(hit)US P5VD2-VM + powolny brick przez Foxconn'a
CPU: Intel Core 2 Duo E4600 2.4GHz@2.7GHz
RAM: 3GB DDR2 @ 667MHz
HDD: WD 80GB SATA2 + Seagate 250GB SATA2
GPU: 8600GT @ 650MHz (GPU) / 500MHz (RAM)
PSU: Foxconn 400EBEA który się powoli brickuje
OS: Windows Vista :trollface: (Serio ;)

"Eskejp" - Złomek xDDD

MOBO: ECS K7S5A [prawie najgorsze mobo na Socket A :/]
CPU: Athlon 2000+
RAM: Brak :P
HDD: Jakieś tam są ale nie podpinam ich dopóki nie zdobęde RAMu
GPU: STRACONA GRAFA :C
PSU: Nołnejm LC-cośtam z wtyczką 4pin! :trollface:
OS: Ni ma póki co

"Sępozłom" - Oddany koledze ale bardzo często go odwiedzam

MOBO: ASRock K8NF4-SATA2 która sie powoli brickuje przez nołnejma
CPU: Sempron 2600+ 1.6GHz@2.3GHz (dałby rade wiecej ale wiatrak na 5V :p)
RAM: 768MB DDR1 @ 400MHz
HDD: Szajsung 20GB
GPU: GeForce 6100 :trollface:
PSU: Nołnejm LC-cośtam
OS: Jak mu sie w ogóle udaje odpalić to Windows 7

"Śmierć" - SZIT JAKICH MAŁO ALE DZIAŁA :P

MOBO: ECS K7VZA [najgorsze mobo na Socket A ;)]
CPU: Duron 750 @ jeszcze nie kręcony
RAM: 512MB SDRAM @ 133 MHz
HDD: Sigejt 20GB + Samsung 20GB + Maxtor 40GB
GPU: Riva TNT2 :trollface:
PSU: Dill[er] 200W
OS: Windows XP, za niedługo postawie tam Win 7 XDDDD

"Cwelezłom" - Już nie używany

MOBO: Intel D815BN @ FCPGA2 mod
CPU: Celek 1200MHz
RAM: 512MB SDRAM @ 133MHz
HDD: 20GB IDE @ 100MB/s UDMA5
GPU: Integra w chipsecie :trollface:
PSU: Dell 200W
OS: XP SP0, Win2000 SP4, Win NT4, Win98 i dos :P

"KraszPC" - Poskładałem go dopiero, zapewne będzie służył jako PC użytkowy numer 2

MOBO: MSI KT3V - Moje ulubione mobo w kolekcji, używałem go przez pare lat zanim zmodernizowałem PC
CPU: Athlon 2200+ [cooled by GlacialTech Igloo czy jakoś tak plus wiatrak z zasilacza (zamienione miejscami wiatraki)]
RAM: 768MB DDR @ 400MHz
HDD: 20GB IDE @ 100MB/s UDMA5
GPU: GF 6200 @ jeszcze nie kręcony
PSU: LP-6100B 250W [cooled by JeszczeNieZmienioneRadiatory + wiatrak z coolera CPU]
OS: Windows 7 (jak się uda odpalić WiFi to będzie Sigma OS 3)

"Zje... to znaczy Laptop :trollface:" - Dell Latitude D630 - ZBRICKOWAŁ SIE [WIEM ŻE TO FUNCEK BRICKUJE WSZYSTKO ALE MI SIE TEŻ SIE UDAŁO COŚ ZBRICKOWAĆ]

Awatar użytkownika

BBB

Posty: 95
Rejestracja: 12 wrz 2011, 14:04
    Windows 8.1 Chrome

Post05 gru 2015, 18:37

Bidny ten kaloryfer.
Co z nim nie tak?
Zabudowany w 99%
Obrazek

Awatar użytkownika

kucma

Zasłużony użytkownik
Posty: 310
Rejestracja: 28 wrz 2011, 15:27
Lokalizacja: teraz juz Warszawa
Kontakt:
    Windows 10 Opera

Post06 gru 2015, 0:14

Pokaż szkic tego, co chcesz wytworzyć. :D
Nie ma żadnego szkicu. Powodow jest kilka, ale nie czas na gadanie o pier.dolach. weekend sie konczy, ja w pocie czola kontruuje konstrukcje od rana do wieczora a efekty takie sobie. Wszystko pochlania mase czasu, mase energii i mase wszystkiego :P

poległ w boju. Co ja poradze ze musze wiercic w metalowej prowadnicy wiertlem do drewna. Co Pan zrobisz? Nic Pan nie zrobisz.

Obrazek

szarpanie sie z ledami. Ja nie wiem dlaczego do tej pory jeszcze nie kupilem stacji lutowniczej

Obrazek

teraz troche lepiej

Obrazek

szyna po ktorej ma jezdzic komp

Obrazek

test ledow

Obrazek

Obrazek

Obrazek

czesc statyczna

Obrazek

prowadnice niestety ida do wymiany

Obrazek

plus minus o to sie rozchodzi

Obrazek

silownik zamontowany, oczywiscie w tej samej plaszczyznie ruchomu z obu koncow

Obrazek

użyłem folie odbijającą swiatlo do rozproszenia swiatla. testy pokazaly ze poprawia to efekt

Obrazek

karbon naklejony

Obrazek

ten element mamy gotowy. oczywiscie wszystkie krawedzie beda sie swiecic

Obrazek

Tak jak wspominalem, folia z obu stron

Obrazek

mocowanie silownika

Obrazek

przymiarka bez zamontowanych podzespołów.

Obrazek


byc moze te analogowe woltomierze nie pasuja, ale podobaja mi sie, mam taki fetysz, byly w machinie olejowej, beda i przy tej kontrukcji.

naprawiłem //pisarzksiazkowicz

Awatar użytkownika

Onset

Administrator
Posty: 2116
Rejestracja: 06 gru 2008, 19:27
Lokalizacja: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\GDAŃSK
Kontakt:
    Windows 10 Chrome

Post07 gru 2015, 15:03

No pod karbonową naklejkę to fakt, cyfrowe byłyby lepsze. Do booju Panie inżynier, do booooju.
Windows 98 supports real multitasking - it can boot and crash simultaneously.
Mój pecet:
Spoilerpokaż

Obudowa: Modecom ThinkBell, Zasilacz: OCZ ModXStream 600W, Mobo: MSI B85M-G43, Procesor: Intel Core i5-4570 (Haswell) , Wypalarka: Optiarc DVD RW AD-7173A ATA, Grafika: Gigabyte Radeon R9 270x, HDD1: OCZ Vertex 4 128 GB, HDD2:WDC WD5001AALS-00L3B2 (500GB), HDD3+4: WD1002FAEX-00Z3A0 (RAID-0), RAM: Kingston HyperX Black + Red 16GB (2x4 GB + 2x4GB Dual-Channel) CL9, Mocarne chłodzenie: Scythe Mugen II Rev. B.
Retina MacBook Pro Early 2015:
Spoilerpokaż
Intel Core i5-5257u(Broadwell) @ 2.7 Ghz, RAM: 8 GB @ 1866 MHz DDR3, Intel Iris 6100, 128GB PCI-e SSD

Awatar użytkownika

kucma

Zasłużony użytkownik
Posty: 310
Rejestracja: 28 wrz 2011, 15:27
Lokalizacja: teraz juz Warszawa
Kontakt:
    Windows 10 Chrome

Post13 gru 2015, 21:07

od czego by tu...

ahhh... przedłużki akyga. Czy ogarniacie ze chińczycy tak prosta kontrukcje jak przedłużacz, schrzaniali? No nie pasuje wtyczka... takie jaja. Oczywiscie poradzilem sobie z tym przerabiając i rzeźbiąc... no ale jestem pod wrazeniem

Obrazek

moj wspomniany wczesniej mechanizm sterowania silownikiem. tylko dwa przekazniki a wszystko bangla jak należy. Bardzo ciesza mnie chwile kiedy jakąś trudnosc pokonuje prostym, tanim i szybkim sposobem. Dziala to tak ze wraz zwlaczeniem komputera, silownik wysuwa cale to kałatajstwo do góry. Gdy komputer gasnie, wszystko chowa sie do najniższego poziomu

Obrazek

wcale to nie jest taki prosty montaż

Obrazek

siedzi tak jak należy

Obrazek

trzyma sie stabilnie i solidnie

Obrazek

calosc wazy tonę, nie ma tego jak zlapac bo ma ponad metr dlugosci, ledwie podnioslem to cholerstwo na parapet. A na parapecie ciasno, nawet nie stawialem tego na swoim miejscu tylko postawilem z boku dla przymiarki

Obrazek

sporo problemow technicznych jeszcze do pokonania, wszystko zamontowane do przymierzenia, daleko droga do konca

Obrazek

tutaj chyba wysunieta franca na maxa. (dalo by sie wyżej ale prowadnice odmawia współpracy)

Obrazek

tak to mniej wiecej swieci, pilocik ma duzy zasieg, az sie zdziwilem

Obrazek

brak zamontowanych wszystkich elementow oslepia i nie wyglada jeszcze najlepiej. Karty oraz zasilacz beda mialy wlasne, czerwone oswietlenie (zintegruje z czujnikiem ruchu)

Obrazek

wiem ze nic nie widac ale z odrobiną wyobrazni....

Obrazek

Do konca niestety dalej niz blizej. mimo ze czesc elementow zamontowanych i ledy sie swieca (poszlo 5 metrow). Czeka mnie duzo szarpania z przewodami, przedłużkami, wtyczkami, i podswietleniami, koszulkami i wykonczeniem. Aktualnie etetyka lezy.

Awatar użytkownika

kucma

Zasłużony użytkownik
Posty: 310
Rejestracja: 28 wrz 2011, 15:27
Lokalizacja: teraz juz Warszawa
Kontakt:
    Windows 10 Chrome

Post20 gru 2015, 21:30

No dobra. Czas na troche spamu.

otwory na przewody sa mozliwie male zeby ladnie to wygladalo. oznacza to ze wszystkie wtyczki trzeba porozpinac

Obrazek

co sie namordowalem to moje

Obrazek

moc atrakcji i zabawy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

zasilanie sata

Obrazek

co by sie nie bawic z kazdym przewodem osobno (pci-e) to zastosowalem rurki

Obrazek

dla estetyki

Obrazek

Obrazek

rurki maja ograniczona srednice, a przedłużacz akyga ograniczona dlugosc. musialem pozbyc sie wtyczek

Obrazek

pelna profeska

Obrazek

Obrazek

smiesznie wyglada gdy zolty laczy sie z czarnym a czarny z zoltym

Obrazek

troche lepiej

Obrazek

duzo lepiej

Obrazek

sata. Sata goni sata i satą pogania

Obrazek

siedzi jak ta lala

Obrazek

nie wiem o co tu chodzi i ldaczego tak ale coz... kto zrozumie artyste...

Obrazek

Obrazek

przymiarka

Obrazek

nawet tako

Obrazek

z tymi przewodami nie wiem czy nie przesadzilem, nie wiem tez czy pasuja, ale skoro zrobilem to są.
Znajac mnie to zaraz pewnie bede zmienial karty, proca albo cholera wie co jeszcze i za miesiac kolejna partia spamu z fotkami. Choc mam nadzieje ze troche sie uspokoje i przynajmniej kilka miesiecy dam rade wytrzymac zeby nic nie modyfikowac... no chyba ze wybuchnie... Jak wybuchnie, bede mial moralne usprawiedliwienie przed zmianami (chodzi mi po glowie sli gtx 660 albo cf r7 360)

Obrazek

oswietlenie karty. mialo byc czerwone ale uznalem ze wsadze tam rgb

Obrazek

odpustowo, wiem. Ale tak mialo byc przeciez

Obrazek

dyski siedza. miejsca w ktorych wychodza saty bedzie zaslepione tak zeby ladnie to wygladalo. dopieszczenie estetyki zostawilem na sam koniec

Obrazek

odpustowo ze jasna cholera:)

Obrazek

Obrazek

woltomierze banglają

Obrazek

zasilacz zakarbonowalem

Obrazek

miejsce z ktorego wychodza rury tez bedzie zaslepione wiec prosze nie panikowac.
Komputer jeszcze nie skonczony ale widac juz koniec.

Obrazek

Co jeszcze zostalo do fajrantu?
Poniewaz spalilem zasilacz od ledow musialem przylutowac nowy. przy okazji prawdopodobnie szlag trafil steronik ledow bo nie dziala tak jak trzeba (zamowilem nowy)
Dodatkowo nie stykaja wtyczki zasilajace sata. Nie wiem czy je jakos naprawie czy zamowic nowe.
Musze polutowac jeszcze obwod 230V i czujnik ruchu.
Trzeba bedzie zrobic lad i sklad z przewodami za plyta. Tam bedzie duzo zabawy bo jest strasznie ciasno a bardzo duzo różnorakich przewodow.
Reszta dziala. Przed swietami na bank nie skoncze ale moze uda sie przed koncem roku

wiem ze jakosc zdjec rzuca na kolana ale po ukonczeniu projektu nagram dzialanie tego cuda czyms co ma wiecej niz 2 pixele rozdzielczosci i wrzuce na jutuby

Awatar użytkownika

urban92

Administrator
Posty: 5178
Rejestracja: 06 lut 2008, 22:25
Lokalizacja: Michalin, gdzieś w Polsce
Kontakt:
    Windows 10 Opera

Post20 gru 2015, 21:53

Wygląda super i włożyłeś w to masę pracy. Mam nadzieje że nie rozbierzesz tego po kilku miesiącach jak poprzednich projektów. :D
Obrazek
Moje maszyny:pokaż
Komputery używane na co dzień:

Stacja robocza (główny pecet):
Core i5 4570 @ 3,2-3,6Ghz + Thermaltake Frio Silent 14
MSI H87-G43
16GB Ram HyperX Fury 1600MHz 9-10-9-26
Geforce GTX 960 2GB MSI + 2x Dell P2416D
SSD Crucial MX100 256GB
HDD 2TB WD Green + 500GB Seagate 7200.12
Thermaltake Smart SE Modular 530W + Thermaltake Urban T31
Windows 10

Testowy-1:
Pentium G3258 @ 4Ghz + Thermaltake Contac 30
MSI B85-G43
8GB RAM Crucial Ballistix Sport @ 1333Mhz
Intel HD Graphics
SSD Samsung 840 120GB + OCZ Vertex 4 128GB
HDD 500GB Samsung F2G
OCZ GameXStream 600W (fanswap na zephyra 120mm) + SPC Gladius M40 + panel boczny z oknem
Na pierwszym SSD Win 10 Insider Fast, na drugim system który akurat testuję, na HDD obrazy i dane

Testowy-2 (warsztatowy):
Xeon X5460 @ 3,8Ghz + Pentagram Karakorum
Gigabyte GA-P35-DS3R
8GB Ram OCZ + Goodram 800 Mhz CL5
Nvidia Quadro 2000 1GB
SSD Toshiba 128GB
HDD 160GB Samsung F1
Sharkoon Rebel 9 (Okno ze szkła + LED)
Windows 7

Testowy-3 (stacja do testowania dysków ATA, obsługi LPT oraz zgrywania obrazu z karty TV):
Pentium D 930 @ 3,6Ghz
GA-8i945P Pro
1GB Ram Goodram DDR2 533Mhz (4x256)
Geforce 8500GT
HDD 80GB WD + 250GB WD
Windows XP

Serwer rev.8:
Pentium G3420 @ 3,2Ghz
Asrock Rack H97M WS
8GB Ram HyperX Fury 1600MHz 10-10-10-30
Intel HD Graphics
SSD 128GB Samsung PM871 M.2
HDD 3TB WD Red na dane + 1TB Toshiba na backupy
Windows Server 2016

Laptop:
Dell Latitude E6430
Core i5-3320M @ 2,6-3,3Ghz
8GB Ram DDR3 1333Mhz
Intel HD Graphics 4000 + Nvidia Quadro NVS 5200M
SSD Samsung 840 EVO 256GB
HDD Seagate 500GB
Windows 10


Komputery referencyjne do pokazów i testów systemów:

Sigma OS:
Athlon 64 3800+ @ 2400Mhz Venice + chłodzenie Cooler Master
Abit AX8
1 GB Ram DDR Kingston 400Mhz
Geforce 7600GT Palit
HDD 80 GB Seagate 7200.10 ATA
Sigma OS 3.0

Windows 98 i stare gry:
Pentium III Coppermine 1 @ 1,2Ghz
Asus CUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 160Mhz
GeForce 4 Ti 4200 64MB + Voodoo 2 12MB
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB Samsung
Windows 98 SE

DOS, Windows 3.11 i oprogramowanie 16 bitowe:
Pentium 166 Mhz (P54C)
Micronics M55HI-PLUS
64MB RAM EDO
S3 Trio64V2/DX 1MB
Sound Blaster Vibra 16C
HDD 3GB WD
DOS 6.22 + Windows 3.11


Komputery używane rzadziej lub zabytkowe:

Athlon XP (mój pierwszy pecet):
Athlon XP 2000+ (Thoroughbred-B) 1667 @ 2100Mhz + Thermaltake TR-2
Soltek SL-75DRV5-C (Wymienione kondensatory, thx SzymekRak)
1GB Ram DDR1 333Mhz
Radeon 9600 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 80GB Samsung
Longhorn 4074

Tualatin:
Pentium III-S Tualatin 1400 @ 1606Mhz + Arctic Cooling Copper Silent 3
Asus TUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 153Mhz
Geforce FX5200
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB WD
Windows XP

K6:
AMD K6-2 @ 550Mhz
Acorp 5ALI61
256 MB Ram SDR 100 Mhz CL2
3dfx Voodoo Banshee 16MB
HDD 40 GB Seagate 7200.4 ATA
Windows 98

Optimus:
Celeron Coppermine 1000 @ 1120Mhz
Procomp BVD1M
256MB Ram SDRAM @ 145Mhz
GeForce 2 MX 32MB
HDD 20GB Samsung
Windows Me (oryginalna naklejka na obudowie i pudełko z płytą)

Compaq P3:
Compaq Deskpro EP
Pentium III 600Mhz Coppermine Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
Matrox G200 8MB
HDD 20 GB Samsung
Windows 2000

Compaq P2:
Compaq Deskpro PD
Pentium II 400Mhz Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
ATI Rage Pro 3D 6MB (4MB + SIMM 2MB)
HDD 6 GB Quantum
Windows NT4

Compaq P1:
Compaq Deskpro 5133
Pentium 166 Mhz (P54CS)
128 MB Ram EDO (w 6 slotach)
Cirrus Logic 5434 1MB
HDD 6GB Quantum
Windows NT 3.51

486 DX4:
AMD 486 DX4 100 Mhz
Chicony CH-471A
24 MB Ram SIMM (72 pin)
Tritent TVGA9000 512KB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX2:
Intel 486 DX2 66 Mhz
Biostar MB-1433FA
8 MB Ram SIMM (30 pin)
Macronix Super VGA 512KB
HDD 504 MB Quantum ATA
DOS 6.22 + Win 3.11

386:
AMD 386 DX 40 Mhz
Morse 386 M3
8 MB Ram SIMM (30 pin)
ATI VGA Wonder VGA 256KB
HDD 124MB ST3144AT
DOS 6.22 + Win 3.11

Zabytkowy laptop:
Compaq LTE Elite 4/50E
Intel SL486DX2 50Mhz
8 MB Ram
Karta graficzna WD (wiem, dziwne)
Matryca 640x480, 4 odcienie szarości
HDD Quantum 255MB
Windows 95a

Do tego masa innych gratów.

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: robi_10 i 5 gości