Dyskusja o tym co można kopnąć kiedy Software przestanie działać.
Awatar użytkownika

xKarolo

Posty: 37
Rejestracja: 05 paź 2015, 19:02
    Windows Vista Firefox

Post20 paź 2015, 16:57

Witam,

Ostatnio kupiłem nowy komputer, bo Sempron z sygnaturki już powoli nie wystarcza. Po poskładaniu odpaliłem komputer, nacisnąłem delete żeby wejść do biosu, i po wczytaniu się biosu klawiatura nie działa... parę godzin później postanowiłem odpalić komputer na starym Fortron'ie 250W (wtyczka ATX 20pin) i bios normalnie działa dlatego zdziwiony odpalam komputer na Foxconn'ie 400EBEA ale tym razem na 20 pin, nie 24 i komputer normalnie działa - BIOS działa udało się nawet system zainstalować ale czasem komputer się restartuje. PROSZĘ O POMOC bo nie wiem co z tym zrobić... :(

Specyfikacja tego PC'ta:

Procesor: Intel Core2Duo E4600 | Asus P5GV-VM/S | 3 GB RAM | Foxconn HH-400EBEA (podobno wyprodukowany przez Deltę ale ile w tym prawdy jest to nie wiem) | HDD 250GB + 80GB | Czytnik/Nagrywarka DVD
Spoilerpokaż
Komp(y):

"KłorZłom" - PC do zadań codziennych

MOBO: AS(hit)US P5VD2-VM/S @ Mod na AS(hit)US P5VD2-VM + powolny brick przez Foxconn'a
CPU: Intel Core 2 Duo E4600 2.4GHz@2.7GHz
RAM: 3GB DDR2 @ 667MHz
HDD: WD 80GB SATA2 + Seagate 250GB SATA2
GPU: 8600GT @ 650MHz (GPU) / 500MHz (RAM)
PSU: Foxconn 400EBEA który się powoli brickuje
OS: Windows Vista :trollface: (Serio ;)

"Eskejp" - Złomek xDDD

MOBO: ECS K7S5A [prawie najgorsze mobo na Socket A :/]
CPU: Athlon 2000+
RAM: Brak :P
HDD: Jakieś tam są ale nie podpinam ich dopóki nie zdobęde RAMu
GPU: STRACONA GRAFA :C
PSU: Nołnejm LC-cośtam z wtyczką 4pin! :trollface:
OS: Ni ma póki co

"Sępozłom" - Oddany koledze ale bardzo często go odwiedzam

MOBO: ASRock K8NF4-SATA2 która sie powoli brickuje przez nołnejma
CPU: Sempron 2600+ 1.6GHz@2.3GHz (dałby rade wiecej ale wiatrak na 5V :p)
RAM: 768MB DDR1 @ 400MHz
HDD: Szajsung 20GB
GPU: GeForce 6100 :trollface:
PSU: Nołnejm LC-cośtam
OS: Jak mu sie w ogóle udaje odpalić to Windows 7

"Śmierć" - SZIT JAKICH MAŁO ALE DZIAŁA :P

MOBO: ECS K7VZA [najgorsze mobo na Socket A ;)]
CPU: Duron 750 @ jeszcze nie kręcony
RAM: 512MB SDRAM @ 133 MHz
HDD: Sigejt 20GB + Samsung 20GB + Maxtor 40GB
GPU: Riva TNT2 :trollface:
PSU: Dill[er] 200W
OS: Windows XP, za niedługo postawie tam Win 7 XDDDD

"Cwelezłom" - Już nie używany

MOBO: Intel D815BN @ FCPGA2 mod
CPU: Celek 1200MHz
RAM: 512MB SDRAM @ 133MHz
HDD: 20GB IDE @ 100MB/s UDMA5
GPU: Integra w chipsecie :trollface:
PSU: Dell 200W
OS: XP SP0, Win2000 SP4, Win NT4, Win98 i dos :P

"KraszPC" - Poskładałem go dopiero, zapewne będzie służył jako PC użytkowy numer 2

MOBO: MSI KT3V - Moje ulubione mobo w kolekcji, używałem go przez pare lat zanim zmodernizowałem PC
CPU: Athlon 2200+ [cooled by GlacialTech Igloo czy jakoś tak plus wiatrak z zasilacza (zamienione miejscami wiatraki)]
RAM: 768MB DDR @ 400MHz
HDD: 20GB IDE @ 100MB/s UDMA5
GPU: GF 6200 @ jeszcze nie kręcony
PSU: LP-6100B 250W [cooled by JeszczeNieZmienioneRadiatory + wiatrak z coolera CPU]
OS: Windows 7 (jak się uda odpalić WiFi to będzie Sigma OS 3)

"Zje... to znaczy Laptop :trollface:" - Dell Latitude D630 - ZBRICKOWAŁ SIE [WIEM ŻE TO FUNCEK BRICKUJE WSZYSTKO ALE MI SIE TEŻ SIE UDAŁO COŚ ZBRICKOWAĆ]

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2389
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Macintosh Safari

Post20 paź 2015, 17:40

Kup rozsądny zasilacz/gadaj z typem od którego kupiłeś płytę, bo pewnie nie jest nowa.

Awatar użytkownika

xKarolo

Posty: 37
Rejestracja: 05 paź 2015, 19:02
    Windows Vista Firefox

Post20 paź 2015, 17:54

No nowa nie jest ale jak ją testowałem na innym 24'pinowym zasilaczu to działała normalnie, i testowałem tego Foxconn'a na Athlonie 64 3000+ i mobo Gigabyte z 24 pinami i o dziwo wszystko działa, 0 resetów...
Spoilerpokaż
Komp(y):

"KłorZłom" - PC do zadań codziennych

MOBO: AS(hit)US P5VD2-VM/S @ Mod na AS(hit)US P5VD2-VM + powolny brick przez Foxconn'a
CPU: Intel Core 2 Duo E4600 2.4GHz@2.7GHz
RAM: 3GB DDR2 @ 667MHz
HDD: WD 80GB SATA2 + Seagate 250GB SATA2
GPU: 8600GT @ 650MHz (GPU) / 500MHz (RAM)
PSU: Foxconn 400EBEA który się powoli brickuje
OS: Windows Vista :trollface: (Serio ;)

"Eskejp" - Złomek xDDD

MOBO: ECS K7S5A [prawie najgorsze mobo na Socket A :/]
CPU: Athlon 2000+
RAM: Brak :P
HDD: Jakieś tam są ale nie podpinam ich dopóki nie zdobęde RAMu
GPU: STRACONA GRAFA :C
PSU: Nołnejm LC-cośtam z wtyczką 4pin! :trollface:
OS: Ni ma póki co

"Sępozłom" - Oddany koledze ale bardzo często go odwiedzam

MOBO: ASRock K8NF4-SATA2 która sie powoli brickuje przez nołnejma
CPU: Sempron 2600+ 1.6GHz@2.3GHz (dałby rade wiecej ale wiatrak na 5V :p)
RAM: 768MB DDR1 @ 400MHz
HDD: Szajsung 20GB
GPU: GeForce 6100 :trollface:
PSU: Nołnejm LC-cośtam
OS: Jak mu sie w ogóle udaje odpalić to Windows 7

"Śmierć" - SZIT JAKICH MAŁO ALE DZIAŁA :P

MOBO: ECS K7VZA [najgorsze mobo na Socket A ;)]
CPU: Duron 750 @ jeszcze nie kręcony
RAM: 512MB SDRAM @ 133 MHz
HDD: Sigejt 20GB + Samsung 20GB + Maxtor 40GB
GPU: Riva TNT2 :trollface:
PSU: Dill[er] 200W
OS: Windows XP, za niedługo postawie tam Win 7 XDDDD

"Cwelezłom" - Już nie używany

MOBO: Intel D815BN @ FCPGA2 mod
CPU: Celek 1200MHz
RAM: 512MB SDRAM @ 133MHz
HDD: 20GB IDE @ 100MB/s UDMA5
GPU: Integra w chipsecie :trollface:
PSU: Dell 200W
OS: XP SP0, Win2000 SP4, Win NT4, Win98 i dos :P

"KraszPC" - Poskładałem go dopiero, zapewne będzie służył jako PC użytkowy numer 2

MOBO: MSI KT3V - Moje ulubione mobo w kolekcji, używałem go przez pare lat zanim zmodernizowałem PC
CPU: Athlon 2200+ [cooled by GlacialTech Igloo czy jakoś tak plus wiatrak z zasilacza (zamienione miejscami wiatraki)]
RAM: 768MB DDR @ 400MHz
HDD: 20GB IDE @ 100MB/s UDMA5
GPU: GF 6200 @ jeszcze nie kręcony
PSU: LP-6100B 250W [cooled by JeszczeNieZmienioneRadiatory + wiatrak z coolera CPU]
OS: Windows 7 (jak się uda odpalić WiFi to będzie Sigma OS 3)

"Zje... to znaczy Laptop :trollface:" - Dell Latitude D630 - ZBRICKOWAŁ SIE [WIEM ŻE TO FUNCEK BRICKUJE WSZYSTKO ALE MI SIE TEŻ SIE UDAŁO COŚ ZBRICKOWAĆ]

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2389
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Macintosh Safari

Post20 paź 2015, 19:51

No najwyraźniej się nie lubią, zdarza się tak, musisz mieć inny zasilacz do tej płyty.

Awatar użytkownika

winuser

Zasłużony użytkownik
Posty: 1029
Rejestracja: 29 sie 2013, 12:15
    Macintosh Safari

Post20 paź 2015, 20:04

Sprawdź sobie napięcia, jak masz czym, ale lepiej poszukać nowego zasilacza.
Mój PC:
Intel Core i5 2400S @2.5GHz + SilentiumPC SpartanPro | Gateway DT71 | ATI Radeon HD5450 1GB | 8 GB RAM Kingston| Patriot Blaze SSD 120 GB | Seagate ST2000DM001 HDD 2TB | Windows 7 Pro x64
Laptop:
Lenovo IdeaPad Y580 | Intel Core i7 3630QM @ 3.4 GHz| nVidia GeForce GTX650M | 16GB RAM Kingston | Kingston mSATA 128GB + 2x HGST 1TB | MacOS Sierra 10.12.6 i Windows 10
Apple iPhone SE | Apple A9 @1.85 GHz | PowerVR GT7600 | 2GB RAM | 128GB PAMIĘCI | iOS 11.0.2
PlayStation 4 | CUH-1116A | 1TB |
Inne telefony:
Spoilerpokaż
Apple iPhone 5 | Apple A6 @1.3 GHz | PowerVR G6430 | 1GB RAM | 32GB PAMIĘCI | iOS 10.3
Nokia N9 | TI OMAP3630 @1,1GHz OC | PowerVR SGX-530 | 1GB RAM LPDDR | 16 GB PAMIĘCI | MeeGo 1.2 Harmattan
Lumia 520 | Qualcomm MSM8227 @ 1GHz | Qualcomm Adreno 305 | 512MB RAM | 8GB PAMIĘCI| WP 8.1 GDR2

Awatar użytkownika

WPMaster

    Windows Phone Edge

Post20 paź 2015, 20:51

Też tak miałem jak w wakacje składałem komputer ( specyfikacja w podpisie ) i we wrześniu wymieniłem na WhiteEnergy ATX 2.2 400W i wszystko działa normalnie. Moja rada, zmień zasilacz ;)

Awatar użytkownika

urban92

Administrator
Posty: 5154
Rejestracja: 06 lut 2008, 22:25
Lokalizacja: Michalin, gdzieś w Polsce
Kontakt:
    Windows 10 Opera

Post20 paź 2015, 22:57

Niektóre płyty główne są bardziej wybredne jeśli chodzi o zasilacze. Musisz dobrać odpowiedni metodą prób i błędów. To raczej nie wina tej wtyczki 24 pin, bo te 4 dodatkowe piny dublują się i służą tylko do tego żeby w reszcie kabli szły niższe prądy.
Obrazek
Moje maszyny:pokaż
Komputery używane na co dzień:

Stacja robocza (główny pecet):
Core i5 4570 @ 3,2-3,6Ghz + Thermaltake Frio Silent 14
MSI H87-G43
16GB Ram HyperX Fury 1600MHz 9-10-9-26
Geforce GTX 960 2GB MSI + 2x Dell P2416D
SSD Crucial MX100 256GB
HDD 2TB WD Green + 500GB Seagate 7200.12
Thermaltake Smart SE Modular 530W + Thermaltake Urban T31
Windows 10

Testowy-1:
Pentium G3258 @ 4Ghz + Thermaltake Contac 30
MSI B85-G43
8GB RAM Crucial Ballistix Sport @ 1333Mhz
Intel HD Graphics
SSD Samsung 840 120GB + OCZ Vertex 4 128GB
HDD 500GB Samsung F2G
OCZ GameXStream 600W (fanswap na zephyra 120mm) + SPC Gladius M40 + panel boczny z oknem
Na pierwszym SSD Win 10 Insider Fast, na drugim system który akurat testuję, na HDD obrazy i dane

Testowy-2 (warsztatowy):
Xeon X5460 @ 3,8Ghz + Pentagram Karakorum
Gigabyte GA-P35-DS3R
8GB Ram OCZ + Goodram 800 Mhz CL5
Nvidia Quadro 2000 1GB
SSD Toshiba 128GB
HDD 160GB Samsung F1
Sharkoon Rebel 9 (Okno ze szkła + LED)
Windows 7

Testowy-3 (stacja do testowania dysków ATA, obsługi LPT oraz zgrywania obrazu z karty TV):
Pentium D 930 @ 3,6Ghz
GA-8i945P Pro
1GB Ram Goodram DDR2 533Mhz (4x256)
Geforce 8500GT
HDD 80GB WD + 250GB WD
Windows XP

Serwer rev.8:
Pentium G3420 @ 3,2Ghz
Asrock Rack H97M WS
8GB Ram HyperX Fury 1600MHz 10-10-10-30
Intel HD Graphics
SSD 128GB Samsung PM871 M.2
HDD 3TB WD Red na dane + 1TB Toshiba na backupy
Windows Server 2016

Laptop:
Dell Latitude E6430
Core i5-3320M @ 2,6-3,3Ghz
8GB Ram DDR3 1333Mhz
Intel HD Graphics 4000 + Nvidia Quadro NVS 5200M
SSD Samsung 840 EVO 256GB
HDD Seagate 500GB
Windows 10


Komputery referencyjne do pokazów i testów systemów:

Sigma OS:
Athlon 64 3800+ @ 2400Mhz Venice + chłodzenie Cooler Master
Abit AX8
1 GB Ram DDR Kingston 400Mhz
Geforce 7600GT Palit
HDD 80 GB Seagate 7200.10 ATA
Sigma OS 3.0

Windows 98 i stare gry:
Pentium III Coppermine 1 @ 1,2Ghz
Asus CUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 160Mhz
GeForce 4 Ti 4200 64MB + Voodoo 2 12MB
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB Samsung
Windows 98 SE

DOS, Windows 3.11 i oprogramowanie 16 bitowe:
Pentium 166 Mhz (P54C)
Micronics M55HI-PLUS
64MB RAM EDO
S3 Trio64V2/DX 1MB
Sound Blaster Vibra 16C
HDD 3GB WD
DOS 6.22 + Windows 3.11


Komputery używane rzadziej lub zabytkowe:

Athlon XP (mój pierwszy pecet):
Athlon XP 2000+ (Thoroughbred-B) 1667 @ 2100Mhz + Thermaltake TR-2
Soltek SL-75DRV5-C (Wymienione kondensatory, thx SzymekRak)
1GB Ram DDR1 333Mhz
Radeon 9600 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 80GB Samsung
Longhorn 4074

Tualatin:
Pentium III-S Tualatin 1400 @ 1606Mhz + Arctic Cooling Copper Silent 3
Asus TUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 153Mhz
Geforce FX5200
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB WD
Windows XP

K6:
AMD K6-2 @ 550Mhz
Acorp 5ALI61
256 MB Ram SDR 100 Mhz CL2
3dfx Voodoo Banshee 16MB
HDD 40 GB Seagate 7200.4 ATA
Windows 98

Optimus:
Celeron Coppermine 1000 @ 1120Mhz
Procomp BVD1M
256MB Ram SDRAM @ 145Mhz
GeForce 2 MX 32MB
HDD 20GB Samsung
Windows Me (oryginalna naklejka na obudowie i pudełko z płytą)

Compaq P3:
Compaq Deskpro EP
Pentium III 600Mhz Coppermine Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
Matrox G200 8MB
HDD 20 GB Samsung
Windows 2000

Compaq P2:
Compaq Deskpro PD
Pentium II 400Mhz Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
ATI Rage Pro 3D 6MB (4MB + SIMM 2MB)
HDD 6 GB Quantum
Windows NT4

Compaq P1:
Compaq Deskpro 5133
Pentium 166 Mhz (P54CS)
128 MB Ram EDO (w 6 slotach)
Cirrus Logic 5434 1MB
HDD 6GB Quantum
Windows NT 3.51

486 DX4:
AMD 486 DX4 100 Mhz
Chicony CH-471A
24 MB Ram SIMM (72 pin)
Tritent TVGA9000 512KB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX2:
Intel 486 DX2 66 Mhz
Biostar MB-1433FA
8 MB Ram SIMM (30 pin)
Macronix Super VGA 512KB
HDD 504 MB Quantum ATA
DOS 6.22 + Win 3.11

386:
AMD 386 DX 40 Mhz
Morse 386 M3
8 MB Ram SIMM (30 pin)
ATI VGA Wonder VGA 256KB
HDD 124MB ST3144AT
DOS 6.22 + Win 3.11

Zabytkowy laptop:
Compaq LTE Elite 4/50E
Intel SL486DX2 50Mhz
8 MB Ram
Karta graficzna WD (wiem, dziwne)
Matryca 640x480, 4 odcienie szarości
HDD Quantum 255MB
Windows 95a

Do tego masa innych gratów.

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości