Dyskusja o tym co można kopnąć kiedy Software przestanie działać.
Awatar użytkownika

Rublik

Moderator
Posty: 2850
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Kontakt:
    Windows 10 Chrome

Post18 wrz 2015, 12:56

Witajcie moi mili. Mój Gigabyte na H81 rzecz jasna nie posiada już wbudowanego złącza IDE, a nie chcę pozbawiać swojego komputera działającej nagrywarki, tym bardziej kupować nowej, dlatego mam pytanie czy taki kontroler na PCI-E x1 sobie poradzi z tym zadaniem? Próbowałem już takiej przejściówki, ale na uefi to nie rabotajet.
"Prawo ponad prawem, państwo w państwie, manipulacja całych ludzi mas. Serwowane nam kłamstwo na kłamstwie, otworzyć oczy obudzić się czas"

Honorowy Członek Mafii C-QUAM


Stacjonarny: Gigabyte GA-H81M-S2H | Celeron G1840 | 4GB DDR3 1333 | Radeon HD4870 512MB | Chieftec GPS-400AA-101A | Seagate ST1000DM3 1TB SATA3 | Windows 10 Pro N
Laptop: Samsung NP300E5A-S06PL | Core i5 2450M | 6GB DDR3 1333 | HD3000 | GT520MX | SanDisk SSD Plus 120GB | Windows 10 Pro
Telefon: Hujawei P8 Lite

Awatar użytkownika

robi_10

Zasłużony użytkownik
Posty: 729
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:38
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:
    Windows 10 Chrome

Post18 wrz 2015, 13:38

Czytałem kiedyś, że takie kontrolery lubią robić problemy i trochę to loteria jest, chociaz moze w tym aspekcie coś się już zmieniło. Trochę nie rozumiem dlaczego nie chcesz nowej nagrywarki kupić, koszt takiej zamknie Ci się w 50zł, co raczej kolosalnym wydatkiem nie jest...

Awatar użytkownika

winuser

Zasłużony użytkownik
Posty: 1029
Rejestracja: 29 sie 2013, 12:15
    Macintosh Safari

Post18 wrz 2015, 18:41

Ja kupiłem taką przejściówkę za 15zł na allegro i na H81 d działa :)
Mój PC:
Intel Core i5 2400S @2.5GHz + SilentiumPC SpartanPro | Gateway DT71 | ATI Radeon HD5450 1GB | 8 GB RAM Kingston| Patriot Blaze SSD 120 GB | Seagate ST2000DM001 HDD 2TB | Windows 7 Pro x64
Laptop:
Lenovo IdeaPad Y580 | Intel Core i7 3630QM @ 3.4 GHz| nVidia GeForce GTX650M | 16GB RAM Kingston | Kingston mSATA 128GB + 2x HGST 1TB | MacOS Sierra 10.12.6 i Windows 10
Serwer:
HP Thin T610 | AMD G-T56N @ 1.65GHz | Radeon HD 6320 | 6GB RAM Kingston | HGST 500GB + Seagate 2TB | Debian 9 Testing x64
Apple iPhone SE | Apple A9 @1.85 GHz | PowerVR GT7600 | 2GB RAM | 128GB PAMIĘCI | iOS 11.0.2
PlayStation 4 | CUH-1116A | 1TB |
Inne telefony:
Spoilerpokaż
Apple iPhone 5 | Apple A6 @1.3 GHz | PowerVR G6430 | 1GB RAM | 32GB PAMIĘCI | iOS 10.3
Nokia N9 | TI OMAP3630 @1,1GHz OC | PowerVR SGX-530 | 1GB RAM LPDDR | 16 GB PAMIĘCI | MeeGo 1.2 Harmattan
Lumia 520 | Qualcomm MSM8227 @ 1GHz | Qualcomm Adreno 305 | 512MB RAM | 8GB PAMIĘCI| WP 8.1 GDR2

Awatar użytkownika

winuser

Zasłużony użytkownik
Posty: 1029
Rejestracja: 29 sie 2013, 12:15
    Windows 10 Opera

Post19 wrz 2015, 18:07

Działa tak, że udało się zainstalować system i nagrywarka nie jest widoczna tak co 2, 3 restarty. Zamówiłem nagrywarkę pod sata.
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2015, 1:52 przez Ult1me, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: na przyszłość: nie pisz double postów ;)
Mój PC:
Intel Core i5 2400S @2.5GHz + SilentiumPC SpartanPro | Gateway DT71 | ATI Radeon HD5450 1GB | 8 GB RAM Kingston| Patriot Blaze SSD 120 GB | Seagate ST2000DM001 HDD 2TB | Windows 7 Pro x64
Laptop:
Lenovo IdeaPad Y580 | Intel Core i7 3630QM @ 3.4 GHz| nVidia GeForce GTX650M | 16GB RAM Kingston | Kingston mSATA 128GB + 2x HGST 1TB | MacOS Sierra 10.12.6 i Windows 10
Serwer:
HP Thin T610 | AMD G-T56N @ 1.65GHz | Radeon HD 6320 | 6GB RAM Kingston | HGST 500GB + Seagate 2TB | Debian 9 Testing x64
Apple iPhone SE | Apple A9 @1.85 GHz | PowerVR GT7600 | 2GB RAM | 128GB PAMIĘCI | iOS 11.0.2
PlayStation 4 | CUH-1116A | 1TB |
Inne telefony:
Spoilerpokaż
Apple iPhone 5 | Apple A6 @1.3 GHz | PowerVR G6430 | 1GB RAM | 32GB PAMIĘCI | iOS 10.3
Nokia N9 | TI OMAP3630 @1,1GHz OC | PowerVR SGX-530 | 1GB RAM LPDDR | 16 GB PAMIĘCI | MeeGo 1.2 Harmattan
Lumia 520 | Qualcomm MSM8227 @ 1GHz | Qualcomm Adreno 305 | 512MB RAM | 8GB PAMIĘCI| WP 8.1 GDR2

Awatar użytkownika

Rublik

Moderator
Posty: 2850
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Kontakt:
    Windows 10 Chrome

Post19 wrz 2015, 18:25

Ja kupiłem taką przejściówkę za 15zł na allegro i na H81 d działa :)
U mnie nie chciał sterownika zainstalować, nie mówiąc o braku bootowania, więc jak u Ciebie to rabotajet?
"Prawo ponad prawem, państwo w państwie, manipulacja całych ludzi mas. Serwowane nam kłamstwo na kłamstwie, otworzyć oczy obudzić się czas"

Honorowy Członek Mafii C-QUAM


Stacjonarny: Gigabyte GA-H81M-S2H | Celeron G1840 | 4GB DDR3 1333 | Radeon HD4870 512MB | Chieftec GPS-400AA-101A | Seagate ST1000DM3 1TB SATA3 | Windows 10 Pro N
Laptop: Samsung NP300E5A-S06PL | Core i5 2450M | 6GB DDR3 1333 | HD3000 | GT520MX | SanDisk SSD Plus 120GB | Windows 10 Pro
Telefon: Hujawei P8 Lite

Awatar użytkownika

winuser

Zasłużony użytkownik
Posty: 1029
Rejestracja: 29 sie 2013, 12:15
    Macintosh Safari

Post19 wrz 2015, 18:31

Zworka ustawiona na master, kabel sata podpięty pod odpowiednie gniazdo i pińcet restartów, żeby UEFI łaskawie wykryło napęd. Kabel sata podłączonypod SATA6 na mobo. Żeby zainstalować Windowsa, myślałem wyłączyć AHCI, bo instalator pluł się o drivery. Z braku chęci, zainstalowałem na GPT.

Napęd niestety jest jak Juzek z piosenki - pojawia się i znika :P
Mój PC:
Intel Core i5 2400S @2.5GHz + SilentiumPC SpartanPro | Gateway DT71 | ATI Radeon HD5450 1GB | 8 GB RAM Kingston| Patriot Blaze SSD 120 GB | Seagate ST2000DM001 HDD 2TB | Windows 7 Pro x64
Laptop:
Lenovo IdeaPad Y580 | Intel Core i7 3630QM @ 3.4 GHz| nVidia GeForce GTX650M | 16GB RAM Kingston | Kingston mSATA 128GB + 2x HGST 1TB | MacOS Sierra 10.12.6 i Windows 10
Serwer:
HP Thin T610 | AMD G-T56N @ 1.65GHz | Radeon HD 6320 | 6GB RAM Kingston | HGST 500GB + Seagate 2TB | Debian 9 Testing x64
Apple iPhone SE | Apple A9 @1.85 GHz | PowerVR GT7600 | 2GB RAM | 128GB PAMIĘCI | iOS 11.0.2
PlayStation 4 | CUH-1116A | 1TB |
Inne telefony:
Spoilerpokaż
Apple iPhone 5 | Apple A6 @1.3 GHz | PowerVR G6430 | 1GB RAM | 32GB PAMIĘCI | iOS 10.3
Nokia N9 | TI OMAP3630 @1,1GHz OC | PowerVR SGX-530 | 1GB RAM LPDDR | 16 GB PAMIĘCI | MeeGo 1.2 Harmattan
Lumia 520 | Qualcomm MSM8227 @ 1GHz | Qualcomm Adreno 305 | 512MB RAM | 8GB PAMIĘCI| WP 8.1 GDR2

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości