Dyskusja o tym co można kopnąć kiedy Software przestanie działać.
Awatar użytkownika

Lewan

Posty: 443
Rejestracja: 28 gru 2010, 10:32
Lokalizacja: Biała Podlaska
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post26 lip 2012, 22:11

Na sam początek proszę o podwieszenie tematu.
Czarna lista zasilaczy

Obrazek
Czy Twój komputer działa niestabilnie? Czy przy programach/grach, które mocno wykorzystują podzespoły komputera, on samoistnie resetuje się albo wyłącza? To mogą być problemy z zasilaczem! Ale i nie tylko, przy okazji problemów warto zainteresować się tym dostarczycielem prądu. Przy zakupie komputera kupujemy taki, który ma dobrą moc, nie zwracając uwagi na jego producenta. Większość laików kupuje tanie zasilacze za 60 zł o mocy 500W. Toż to absurd!

Tanie zasilacze nie trzymają napięć, nie posiadaja odpowiednich zabezpieczeń. Więc, może grozić to w konsekwencji nawet pożarem. Dlatego warto zapoznać się z markami zasilaczy, które posiadają w sobie potencjalną bombę:

• Akyga
• Altis
• Aspire
• Aton
• Bestec
• Coba
• Codegen (pozdrawiamy fanów Kodiego!)
• ColorSit
• COMPAQ
• Computer
• Deer
• Eurocase
• Everpower
• Feel
• Fever
• Four Star
• Gembird
• Gigabajt
• GoodWatt
• Hawk
• Hec
• Impet
• i-box
• Incore
• I-TEC
• Levicom
• Linkword
• L&C
• Logic
• LOGISYS
• Megabajt
• Mercury,
• Metropilis,
• Modecom Feel (aczkolwiek III już jest porządną edycją)
• Mustang
• Newton Power
• Platin Power
• Power Color
• Powercomp
• Power Man
• Procomp
• Octigen
• QTECHNOLOGY
• Q-tec
• RAIDMAX
• Rubikon
• Ropla
• Sansun
• SilenX
• Sun Pro
• Suntek
• Take Me
• Task
• TE
• Tracer
• Tronje
• Ultra Media
• V Power
• Whitenergy
• Win
• Xilence
• XION
• X-Power
• 2N
a także niewymienione wyżej no-name


Natomiast zasilacze warte uwagi (i pieniędzy :trollface: ) to:
Amacrox, Antec, Astec, be quiet, Chieftec, CoolerMaster, Corsair, Delta, Enermax, Enlight, Fortron, Modecom, OCZ, PCPower&Cooling, Pentagram, Seasonic, Silver Power, Tacens, Tagan, Topower, Yesico, Zalman


made by Lewan

_________________________________________________________
Inspiracje, lekko źródła: elektroda.pl, programosy.pl

Awatar użytkownika

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2205
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    Windows 8 Opera

Post26 lip 2012, 22:14

Codegen (pozdrawiamy fanów Kodiego!)
Gorąco polecam osobom często podróżującym w czasie!
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

kadet

Moderator
Posty: 184
Rejestracja: 18 cze 2012, 17:46
Lokalizacja: Szczecinek
Kontakt:
    Ubuntu Firefox

Post26 lip 2012, 22:15

Mam deja vu, czy skopiowałeś treść skądś ? Bo idę o zakład że gdzieś już widziałem te zdania (nie samą listę bo znaleźć ją to łatwizna...). Zwłaszcza to pogrubione zdanie.
Ostatnio zmieniony 26 lip 2012, 22:16 przez kadet, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek Obrazek
Lenovo z580: CPU: Intel Core i3 2350m, GPU: NVIDIA 630m RAM: 8GB System: Kafel
Złom: CPU: Intel Pentium D 805, GPU: ATI radeon x1600 Pro, RAM: 1,5GB, Zasilacz: Logic 300W. System: Kafel
Lat ma 6 a radzi sobie lepiej niż niektóre nowe :D

Awatar użytkownika

Lewan

Posty: 443
Rejestracja: 28 gru 2010, 10:32
Lokalizacja: Biała Podlaska
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post26 lip 2012, 22:16

ale bardzo proszę bez komentarzy, zbędne komentarze proszę tu:

Forum › Pozostałe › Ośla łączka › Forumowy postbox

edit. kadet, akurat nie, treść jest mojego autorstwa, nie chciałem robić plagiatu i sam napisałem :)

Awatar użytkownika

kadet

Moderator
Posty: 184
Rejestracja: 18 cze 2012, 17:46
Lokalizacja: Szczecinek
Kontakt:
    Ubuntu Firefox

Post26 lip 2012, 22:21

Po szybkim googlu stwierdzam że fakt, przepraszam, znów miałem deja vu ;< BTW. Mam logica od 6 lat, i działa tak jak trzeba, napięcia poprawne, a z zaufanej firmy padł po uwaga tygodniu.
Obrazek Obrazek
Lenovo z580: CPU: Intel Core i3 2350m, GPU: NVIDIA 630m RAM: 8GB System: Kafel
Złom: CPU: Intel Pentium D 805, GPU: ATI radeon x1600 Pro, RAM: 1,5GB, Zasilacz: Logic 300W. System: Kafel
Lat ma 6 a radzi sobie lepiej niż niektóre nowe :D

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3273
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Series 60 Opera

Post26 lip 2012, 22:25

Może to selekt?
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

robi_10

Zasłużony użytkownik
Posty: 726
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:38
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post26 lip 2012, 22:46

Do listy dodałbym tzw. zasilacze "niepewne".

Tracer Highlander - Fakt, nie jest to dobra konstrukcja, jednak nie powinien także nic spalić. Jak już go mamy to nie ma konieczności wymiany (jeśli nie zmieniamy sprzętu na bardziej prądożerny), jednakże - pod żadnym pozorem nie kupować!

Modecom Feel - Mam tu na myśli "nowe feele" z odświeżoną nalepką (różnią się od tych starych Feelów I i II). Tak jak w przypadku Highlandera - nie ma konieczności wymiany, ale jednak nie kupować.

Chieftec HPC - Bubel Chiefteca, zwykle dawał mniej niż miał na nalepce i nie zawsze był stabilny. Pocieszał fakt, że miał zabezpieczenia.

Jak chcesz to dodaj to do tego poradnika :)

Jak jeszcze sobie coś przypomnę to dopiszę.

BTW. Mam logica od 6 lat, i działa tak jak trzeba, napięcia poprawne, a z zaufanej firmy padł po uwaga tygodniu.
Zasadnicze pytanie, czy gdy padł to wziął coś ze sobą? Bo ryzyko spalenia zasilacza w gruncie rzeczy można jedynie zminimalizować, jednak mając markowy z zabezpieczeniami ryzyko to maleje
Ostatnio zmieniony 26 lip 2012, 22:52 przez robi_10, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Lewan

Posty: 443
Rejestracja: 28 gru 2010, 10:32
Lokalizacja: Biała Podlaska
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post26 lip 2012, 22:52

W sumie dwa pierwsze są, a Chieftec, mimo wszystko, nie będę go dopisywać, ponieważ jak twierdzisz, ma zabezpieczenia. Zresztą, to pomimo tego jednego modelu solidna marka.

Awatar użytkownika

urban92

Administrator
Posty: 5134
Rejestracja: 06 lut 2008, 22:25
Lokalizacja: Michalin, gdzieś w Polsce
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post26 lip 2012, 23:23

Tracer Highlander to dobra, nowoczesna i stabilna konstrukcja z porządnie wyglądającymi elementami. Mam go w serwerze, jednak do nowych i wydajnych komputerów bym nie ryzykował.
Obrazek
Moje maszyny:pokaż
Komputery używane na co dzień:

Stacja robocza (główny pecet):
Core i5 4570 @ 3,2-3,6Ghz + Thermaltake Frio Silent 14
MSI H87-G43
16GB Ram HyperX Fury 1600MHz 9-10-9-26
Geforce GTX 960 2GB MSI + 2x Dell P2416D
SSD Crucial MX100 256GB
HDD 2TB WD Green + 500GB Seagate 7200.12
Thermaltake Smart SE Modular 530W + Thermaltake Urban T31
Windows 10

Testowy-1:
Pentium G3258 @ 4Ghz + Thermaltake Contac 30
MSI B85-G43
8GB RAM Crucial Ballistix Sport @ 1333Mhz
Intel HD Graphics
SSD Samsung 840 120GB + OCZ Vertex 4 128GB
HDD 500GB Samsung F2G
OCZ GameXStream 600W (fanswap na zephyra 120mm) + SPC Gladius M40 + panel boczny z oknem
Na pierwszym SSD Win 10 Insider Fast, na drugim system który akurat testuję, na HDD obrazy i dane

Testowy-2 (warsztatowy):
Xeon X5460 @ 3,8Ghz + Pentagram Karakorum
Gigabyte GA-P35-DS3R
8GB Ram OCZ + Goodram 800 Mhz CL5
Nvidia Quadro 2000 1GB
SSD Toshiba 128GB
HDD 160GB Samsung F1
Sharkoon Rebel 9 (Okno ze szkła + LED)
Windows 7

Testowy-3 (stacja do testowania dysków ATA, obsługi LPT oraz zgrywania obrazu z karty TV):
Pentium D 930 @ 3,6Ghz
GA-8i945P Pro
1GB Ram Goodram DDR2 533Mhz (4x256)
Geforce 8500GT
HDD 80GB WD + 250GB WD
Windows XP

Serwer rev.8:
Pentium G3420 @ 3,2Ghz
Asrock Rack H97M WS
8GB Ram HyperX Fury 1600MHz 10-10-10-30
Intel HD Graphics
SSD 128GB Samsung PM871 M.2
HDD 3TB WD Red na dane + 1TB Toshiba na backupy
Windows Server 2016

Laptop:
Dell Latitude E6430
Core i5-3320M @ 2,6-3,3Ghz
8GB Ram DDR3 1333Mhz
Intel HD Graphics 4000 + Nvidia Quadro NVS 5200M
SSD Samsung 840 EVO 256GB
HDD Seagate 500GB
Windows 10


Komputery referencyjne do pokazów i testów systemów:

Sigma OS:
Athlon 64 3800+ @ 2400Mhz Venice + chłodzenie Cooler Master
Abit AX8
1 GB Ram DDR Kingston 400Mhz
Geforce 7600GT Palit
HDD 80 GB Seagate 7200.10 ATA
Sigma OS 3.0

Windows 98 i stare gry:
Pentium III Coppermine 1 @ 1,2Ghz
Asus CUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 160Mhz
GeForce 4 Ti 4200 64MB + Voodoo 2 12MB
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB Samsung
Windows 98 SE

DOS, Windows 3.11 i oprogramowanie 16 bitowe:
Pentium 166 Mhz (P54C)
Micronics M55HI-PLUS
64MB RAM EDO
S3 Trio64V2/DX 1MB
Sound Blaster Vibra 16C
HDD 3GB WD
DOS 6.22 + Windows 3.11


Komputery używane rzadziej lub zabytkowe:

Athlon XP (mój pierwszy pecet):
Athlon XP 2000+ (Thoroughbred-B) 1667 @ 2100Mhz + Thermaltake TR-2
Soltek SL-75DRV5-C (Wymienione kondensatory, thx SzymekRak)
1GB Ram DDR1 333Mhz
Radeon 9600 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 80GB Samsung
Longhorn 4074

Tualatin:
Pentium III-S Tualatin 1400 @ 1606Mhz + Arctic Cooling Copper Silent 3
Asus TUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 153Mhz
Geforce FX5200
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB WD
Windows XP

K6:
AMD K6-2 @ 550Mhz
Acorp 5ALI61
256 MB Ram SDR 100 Mhz CL2
3dfx Voodoo Banshee 16MB
HDD 40 GB Seagate 7200.4 ATA
Windows 98

Optimus:
Celeron Coppermine 1000 @ 1120Mhz
Procomp BVD1M
256MB Ram SDRAM @ 145Mhz
GeForce 2 MX 32MB
HDD 20GB Samsung
Windows Me (oryginalna naklejka na obudowie i pudełko z płytą)

Compaq P3:
Compaq Deskpro EP
Pentium III 600Mhz Coppermine Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
Matrox G200 8MB
HDD 20 GB Samsung
Windows 2000

Compaq P2:
Compaq Deskpro PD
Pentium II 400Mhz Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
ATI Rage Pro 3D 6MB (4MB + SIMM 2MB)
HDD 6 GB Quantum
Windows NT4

Compaq P1:
Compaq Deskpro 5133
Pentium 166 Mhz (P54CS)
128 MB Ram EDO (w 6 slotach)
Cirrus Logic 5434 1MB
HDD 6GB Quantum
Windows NT 3.51

486 DX4:
AMD 486 DX4 100 Mhz
Chicony CH-471A
24 MB Ram SIMM (72 pin)
Tritent TVGA9000 512KB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX2:
Intel 486 DX2 66 Mhz
Biostar MB-1433FA
8 MB Ram SIMM (30 pin)
Macronix Super VGA 512KB
HDD 504 MB Quantum ATA
DOS 6.22 + Win 3.11

386:
AMD 386 DX 40 Mhz
Morse 386 M3
8 MB Ram SIMM (30 pin)
ATI VGA Wonder VGA 256KB
HDD 124MB ST3144AT
DOS 6.22 + Win 3.11

Zabytkowy laptop:
Compaq LTE Elite 4/50E
Intel SL486DX2 50Mhz
8 MB Ram
Karta graficzna WD (wiem, dziwne)
Matryca 640x480, 4 odcienie szarości
HDD Quantum 255MB
Windows 95a

Do tego masa innych gratów.

Awatar użytkownika

robi_10

Zasłużony użytkownik
Posty: 726
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:38
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post26 lip 2012, 23:42

Dlatego napisałem - można mieć, ale lepiej nie kupować

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości