Dyskusja o tym co można kopnąć kiedy Software przestanie działać.
Awatar użytkownika

Dejmonio

Posty: 4
Rejestracja: 17 lut 2015, 15:50
    Windows 7 Chrome

Post17 lut 2015, 19:12

Witam sredecznie, pisze do Ciebie w zwiazku z arcydziełem ktore stowrzyles.

Sam osobiscie tez chcialbym zlozyc cos na to podobienstwo, jednakze jest pare spraw ktore mnie martwia i chcialbym przedyskutowac:

1- jaki wybrac olej, jest monstwo artykulow i filmikow, slyszalem o:
mineralnym
transformatorowym [podobno cuchnie]
parafinowym [czystosc farmaceutyczna]

z tego co czytalem parafinowy jest najbrdziej rzadki, ale nie wiem nadal jak to ma sie do komponentow i samego oleju, znaczy sie:
na elektroda pl zostaly prouszaone tematy w ktorych np zasilacz byl uszkodzony przez olej -dlatego zie zastanawiam cyz warto go zanruzac

oraz nigdzie nie moge zdobyc informacji jak sie sprawdza cos takiego na dluzszy okres czasu, co ile nalezlaoby wymienic olej i czy w ogole warto sie w to bawic [mowie tutaj o temepraturze]

Bede zobowiazany jesli moglbys mi udzielic chociaz kilku informacji....

Awatar użytkownika

kucma

Zasłużony użytkownik
Posty: 305
Rejestracja: 28 wrz 2011, 15:27
Lokalizacja: teraz juz Warszawa
Kontakt:
    Windows XP Chrome

Post17 lut 2015, 19:56

Tobie chodzi o machine olejowa czy jednak zwykla zabawe z olejem spożywczym? ale do rzeczy:

1. Wymieniles 3 oleje ale nie ma wlasciwego. Zeby sie nie rospisywac i odpowiedziec celnie to powiem: najlepszy jest wazelinowy, koniec kropka. Parafinowy przez chwile bralem pod uwage ale ma wyzsza lepkosc. transformatorowy jest rakotowrczy, oleje syntetyczne to samo

2. "zasilacz byl uszkodzony przez olej" - co za bzdura. olejem chlodzi sie wiele elementow np. transformatory wysokonapieciowe, olej nie mogl niczego uszkodzic bo jest izolatorem... to tak jak powiedziec ze cos sie zepsulo przez powietrze (btw. tez jest izolatorem)

3. "co ile nalezlaoby wymienic olej" - wogle nie ma takiej potrzeby bez wzgledu na to jakiego oleju użyjesz... (jesli wyczytales ze olej spożywczy jełczeje albo ze smierdzi frytkami to znaczy ze przeczytales kolejna z wielu bzdur na ten temat) (czywiscie mowimy oil pc a nie czarnym oleju z frytkownicy). Olej wazelinowy jest naprawde swietny i nie znam lepszego. czysci sie latwo, prosto, przyjemnie, nie toksyczny i przystosowany do kontaktu z żywnoscia (sprawdzalem jak smakuje z ciekawosci :))

4. Jesli podchodzisz do tego serio to interesuje Cie opinia tylko i wylacznie ludzi którzy mieli z tym do czynienia. Opinie teoretykow poprostu odpuszczasz albo przestajesz czytac bo sa bez sensu. Przerabialem to i tez mialem mnóstwo pytan ktorych nie bylo komu zadac a sprzeczki na forach czy mozna zanurzać zasilacz albo ze wentylatory sie spala w oleju to szkoda bylo czytac. Najlepiej jesli czegos nie wiesz albo nie masz rozwiazania to albo sprawdz to (jesli sie da) a jesli sie nie da to... wymysl to sam. Rozwiazywanie trudnosci technicznych oraz pracowywanie usprawnien według wlasnego projektu to cos co daje ogromna satysfakcje juz na etapie rozkminy/projektowania a na realizowaniu kończąc. Jesli natomiast myslisz ze znajdziesz odpowiedz i rozwiazania na wszystkie pytania od obcych ludzi gdzie ostatnio zaczynaja dominowac na forach pryszczaci gimnazjalisci to obawiam sie ze pierwszy z brzegu problem, niszczelnosc lub błaha usterka moze spowodowac panike.

5. "czy w ogole warto sie w to bawic [mowie tutaj o temepraturze]" - jesli chodzi tylko o temp. to czywiscie ze warto. olej mozesz schlodzic ponizej zera (nie zamarznie, temp. krzepniecia oleju wazelinowego to chyba -25st.) a to oznacza ze mozesz zejsc z temp. cpu i gpu ponizej zera nawet w stresie. Czy to bezpieczne? TAK!
Raczej powienies zadac pytanie czy warto dla temp. pchac sie w takie koszta i sprawiac sobie tyle zachodu. Odpowiem Ci tak: Jesli jestes normalnym użytkownikiem komputera albo nawet zaawansowany ale jednak twardo stąpający po ziemi to nie warto, bo dla takich ludzi komputer to glownie to dzieki ktoremu cos wyswietla sie na ekranie. Natomiast jesli nie jestes normalny... to nie potrzebujesz logicznych argumentow a przyjemnosc jaka Ci to sprawia jest wieksza niz ktokolwiek mógłby to zrozumiec z Twojego otoczenia. Jesli natomiast do tego jestes hardware-owym onanistą z dusza konstruktora i determinacją taka ze brak narządzi, miejsca, ani logiczne myslenie nie sa wstanie zatrzymac twoich chorych pomysl to zdecydowanie warto. To jet poprotu inna sfera przyjemnosci o ktorej sie nie mowi... to sie czuje,

Jaki masz bużet? co chcesz zalac, w czym chcesz zalac, ile jakiego oleju masz i przedewszystkim czym chcesz go chlodzic? To ma wygladac czy raczej chodzi to same tempy? a moze o samo majsterkowanie?

"arcydziełem ktore stowrzyles."

No dobra. Mialem jeszcze nie mowic ale niech bedzie. Nie wiem jak serio kolega Dejmonio podchodzi do komputera w oleju i czy tez chce wybulic kilkanascie klockow na projekt i moze tez chce stworzyc komp na mega wypasie. I jesli tak jest to moze Dejmonio sie wstrzymaj bo moze zmienisz zdanie bo...
kucma od jakiegos czasu opracowal projekt komputera który rzuci internet na kolana, budżet to rowniez kilkanascie klockow (chce sobie kupic motocykl ale ciagle bije sie z myslami... mysle ze swiat potrzebuje pogromcy machiny olejowej a motur moze poczekac), a nowa (3 monitorowa) konstrukcja bedzie zbudowana z takim rozmachem i z takich elementow (skylake i radki r9 3xx ktorych jeszcze nie ma) ze hardware`owi onanisci beda sobie drukowac plakaty na sciane w formacie A0 z kucmowa konstrukcja. Ja juz wiem jak to bedzie wygladac, ale nie zdradze żadnych szczegółów, powiem tylko ze to nie bedzie olej (poprostu takiego kompa nie da sie zrobic w oleju a zlożoność, precyzja i skomplikowanie poprostu deklasuje machine olejowa... to bedzie pogrom machiny i godny nastepca, to bedzie cos czego swiat nie widzial ani na youtube ani na googlach, cos co obiegnie glob i urzeczywistni sen wariata).
Mam na razie sporo wydatkow osobistych dlatego mam niewiele czasu na odkladanie na projekt ktory chce ukonczyc przed bozym narodzeniem tego roku (bylo by super).
Potraktujcie to jako zapowiedz, na jesieni jak bede zamawial zabawki (mam nadzieje ze intel nie przesunie premiery, bo radki mysle ze juz beda) to zaloze odpowiedni wątek (nazwa jest juz wybrana) i zaczniemy prawdziwa zabawe bez trzymanki na naprawde wysokim poziomie trudnosci :)

wiem ze zrobilem maly offtop ale to wszystko przez -----> Dejmonio

pozdro all

Awatar użytkownika

Dejmonio

Posty: 4
Rejestracja: 17 lut 2015, 15:50
    Windows 7 Chrome

Post17 lut 2015, 20:38

Juz zdradzam jak ja widzialem swoj "projekt"
nie mialem zamiaru robic jakiegos mega akwarium ., akwairum mialo byc sklromne i ladne, cos na podobienstwo tych filmow:
https://www.youtube.com/watch?v=ik2Uo3c98zk
https://www.youtube.com/watch?v=T3zxno9cnrE


[mysle ze 25-30l starczy]

czyli poprostu w akwairum o wymiarach wiekszych troszke niz plyta glowna, zeby pomiescic wszytskie podzespoly.

Oczywiscie podzespoly maja byc nowe, ale np mam stary zasilacz 4letni z OCZ i zastanawia mnie to czy bawic sie w jego czyszczenie i wkladanie do zbiornika, czy moze go zostawic na zewnatrz, czy tez kupic nowy.

Kolejna sprawa jak juz mowilem wczesniej jest wymiana oleju- moze spytam dokladniej:
Zauwazylem zeTwoje dzielo powstalo okolo rok temu, od tego czasu jest caly czas on uzywany?
I ile oleju musiales doalc po takim czasie?

Mialem waptliwosci wlasnie co do tego jaki olej wybrac ale teraz juz wiem

Awatar użytkownika

kucma

Zasłużony użytkownik
Posty: 305
Rejestracja: 28 wrz 2011, 15:27
Lokalizacja: teraz juz Warszawa
Kontakt:
    Windows XP Chrome

Post17 lut 2015, 21:27

"mysle ze 25-30l starczy"

troche ciasno, no ale niech bedzie.. oleju do takiego akwarium wejdzie z 15-20l. Jaka karte chcesz zatopic? Tak czy siak musisz pomyslec nad chlodzeniem oleju. no chyba ze wiesz ze kompa używasz 2 godziny dzinnie i tyle... to spoko.

"I ile oleju musiales doalc po takim czasie?"

nic. u mnie 1cm wysokosci to bylo okolo 2.5 litra oleju objetosci, po za tym jesli mialem pokrywe to parowanie oleju bylo na tyle male ze nie wiem czy po 3 latach zobaczylbym jego ubytek (no bo wyobraz sobie odparowanie kilku litrow oleju w zakmnietym akwarium)

"czy bawic sie w jego czyszczenie"

Bez spiny. popsikaj powietrzem, przetrzyj szmatka ewentualnie tam gdzie sie da i styknie, to nie jest tak ze brudy plywaja i psuja efekt. Brudy jakie olej wyciagnie z zakamarkow to ty zobaczysz dopiero jak bedziesz demontowal akwarium na dnie, wiec spokojnie, nie przejmuj sie tym az tak bardzo

Komputer w oleju jadalnym mialem prawie rok
machine olejowa mialem prawie rok

oba kompy, oba oleje byly w swietnej formie, nie trzeba ich wymieniac, dolewac, filtrowac ani sie nimi przejmowac. komputer w oleju jest bezobslugowy. tak jak roslinki, ozdoby, sprzety ułożysz tak beda w niezmienionej formie i po 3 latach.
Pamietaj o jednej rzeczy, olej (wszystko jedno jaki) pozbawi Twoich przewodow gietkosci. A to oznacza ze jak raz ułożysz przewody (wszystko jedno jakie: sata, zasilacza dc, polaczeniowe ac) wszystkie zostana zamrożone w tej pozycji i nawet po wyjeciu i umyciu, jedna czesc ktora byla na powetrzu jest gietka i przyjemna w dotyku natomiast czesc ktora byla w oleju jest twarda jak plastik a po wyginaniu go lub prostowaniu peka.
Kolejna rzecz to wszystkie przewody muszą mieć zlącze na powietrzu lub musza isc powyzej akwarium. jesli podlaczyc np. hub usb do plyty ktora jest w oleju, a hub rzucisz na podloge, to olej zacznie wyplywac po tym przewodze na zewnątrz (ale to chyba wiesz?)


powodzenia

Awatar użytkownika

urban92

Administrator
Posty: 5134
Rejestracja: 06 lut 2008, 22:25
Lokalizacja: Michalin, gdzieś w Polsce
Kontakt:
    Windows 8.1 Chrome

Post17 lut 2015, 21:39

mysle ze swiat potrzebuje pogromcy machiny olejowej a motur moze poczekac), a nowa (3 monitorowa) konstrukcja bedzie zbudowana z takim rozmachem i z takich elementow (skylake i radki r9 3xx ktorych jeszcze nie ma) ze hardware`owi onanisci beda sobie drukowac plakaty na sciane w formacie A0 z kucmowa konstrukcja
Dla takich tekstów warto prowadzić to forum :D
Obrazek
Moje maszyny:pokaż
Komputery używane na co dzień:

Stacja robocza (główny pecet):
Core i5 4570 @ 3,2-3,6Ghz + Thermaltake Frio Silent 14
MSI H87-G43
16GB Ram HyperX Fury 1600MHz 9-10-9-26
Geforce GTX 960 2GB MSI + 2x Dell P2416D
SSD Crucial MX100 256GB
HDD 2TB WD Green + 500GB Seagate 7200.12
Thermaltake Smart SE Modular 530W + Thermaltake Urban T31
Windows 10

Testowy-1:
Pentium G3258 @ 4Ghz + Thermaltake Contac 30
MSI B85-G43
8GB RAM Crucial Ballistix Sport @ 1333Mhz
Intel HD Graphics
SSD Samsung 840 120GB + OCZ Vertex 4 128GB
HDD 500GB Samsung F2G
OCZ GameXStream 600W (fanswap na zephyra 120mm) + SPC Gladius M40 + panel boczny z oknem
Na pierwszym SSD Win 10 Insider Fast, na drugim system który akurat testuję, na HDD obrazy i dane

Testowy-2 (warsztatowy):
Xeon X5460 @ 3,8Ghz + Pentagram Karakorum
Gigabyte GA-P35-DS3R
8GB Ram OCZ + Goodram 800 Mhz CL5
Nvidia Quadro 2000 1GB
SSD Toshiba 128GB
HDD 160GB Samsung F1
Sharkoon Rebel 9 (Okno ze szkła + LED)
Windows 7

Testowy-3 (stacja do testowania dysków ATA, obsługi LPT oraz zgrywania obrazu z karty TV):
Pentium D 930 @ 3,6Ghz
GA-8i945P Pro
1GB Ram Goodram DDR2 533Mhz (4x256)
Geforce 8500GT
HDD 80GB WD + 250GB WD
Windows XP

Serwer rev.8:
Pentium G3420 @ 3,2Ghz
Asrock Rack H97M WS
8GB Ram HyperX Fury 1600MHz 10-10-10-30
Intel HD Graphics
SSD 128GB Samsung PM871 M.2
HDD 3TB WD Red na dane + 1TB Toshiba na backupy
Windows Server 2016

Laptop:
Dell Latitude E6430
Core i5-3320M @ 2,6-3,3Ghz
8GB Ram DDR3 1333Mhz
Intel HD Graphics 4000 + Nvidia Quadro NVS 5200M
SSD Samsung 840 EVO 256GB
HDD Seagate 500GB
Windows 10


Komputery referencyjne do pokazów i testów systemów:

Sigma OS:
Athlon 64 3800+ @ 2400Mhz Venice + chłodzenie Cooler Master
Abit AX8
1 GB Ram DDR Kingston 400Mhz
Geforce 7600GT Palit
HDD 80 GB Seagate 7200.10 ATA
Sigma OS 3.0

Windows 98 i stare gry:
Pentium III Coppermine 1 @ 1,2Ghz
Asus CUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 160Mhz
GeForce 4 Ti 4200 64MB + Voodoo 2 12MB
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB Samsung
Windows 98 SE

DOS, Windows 3.11 i oprogramowanie 16 bitowe:
Pentium 166 Mhz (P54C)
Micronics M55HI-PLUS
64MB RAM EDO
S3 Trio64V2/DX 1MB
Sound Blaster Vibra 16C
HDD 3GB WD
DOS 6.22 + Windows 3.11


Komputery używane rzadziej lub zabytkowe:

Athlon XP (mój pierwszy pecet):
Athlon XP 2000+ (Thoroughbred-B) 1667 @ 2100Mhz + Thermaltake TR-2
Soltek SL-75DRV5-C (Wymienione kondensatory, thx SzymekRak)
1GB Ram DDR1 333Mhz
Radeon 9600 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 80GB Samsung
Longhorn 4074

Tualatin:
Pentium III-S Tualatin 1400 @ 1606Mhz + Arctic Cooling Copper Silent 3
Asus TUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 153Mhz
Geforce FX5200
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB WD
Windows XP

K6:
AMD K6-2 @ 550Mhz
Acorp 5ALI61
256 MB Ram SDR 100 Mhz CL2
3dfx Voodoo Banshee 16MB
HDD 40 GB Seagate 7200.4 ATA
Windows 98

Optimus:
Celeron Coppermine 1000 @ 1120Mhz
Procomp BVD1M
256MB Ram SDRAM @ 145Mhz
GeForce 2 MX 32MB
HDD 20GB Samsung
Windows Me (oryginalna naklejka na obudowie i pudełko z płytą)

Compaq P3:
Compaq Deskpro EP
Pentium III 600Mhz Coppermine Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
Matrox G200 8MB
HDD 20 GB Samsung
Windows 2000

Compaq P2:
Compaq Deskpro PD
Pentium II 400Mhz Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
ATI Rage Pro 3D 6MB (4MB + SIMM 2MB)
HDD 6 GB Quantum
Windows NT4

Compaq P1:
Compaq Deskpro 5133
Pentium 166 Mhz (P54CS)
128 MB Ram EDO (w 6 slotach)
Cirrus Logic 5434 1MB
HDD 6GB Quantum
Windows NT 3.51

486 DX4:
AMD 486 DX4 100 Mhz
Chicony CH-471A
24 MB Ram SIMM (72 pin)
Tritent TVGA9000 512KB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX2:
Intel 486 DX2 66 Mhz
Biostar MB-1433FA
8 MB Ram SIMM (30 pin)
Macronix Super VGA 512KB
HDD 504 MB Quantum ATA
DOS 6.22 + Win 3.11

386:
AMD 386 DX 40 Mhz
Morse 386 M3
8 MB Ram SIMM (30 pin)
ATI VGA Wonder VGA 256KB
HDD 124MB ST3144AT
DOS 6.22 + Win 3.11

Zabytkowy laptop:
Compaq LTE Elite 4/50E
Intel SL486DX2 50Mhz
8 MB Ram
Karta graficzna WD (wiem, dziwne)
Matryca 640x480, 4 odcienie szarości
HDD Quantum 255MB
Windows 95a

Do tego masa innych gratów.

Awatar użytkownika

Dejmonio

Posty: 4
Rejestracja: 17 lut 2015, 15:50
    Windows 7 Chrome

Post18 lut 2015, 7:13

Komputer uzywany 4-6h dziennie, w weekendy wiecej,

co do chlodzenia cieczy: na pewno nie zastouje chlodnicy :D

ale bede musial sie nad tym powaznie zastanowic, bo jelsi mam zamiar w wolne weekendy spedzac 16h to moze byc to malo problem.

jakies propozycje jak na taka mala objetosc?

Ponizej podaje pozdespoly ktore chce zatopic, komputer ma byc nowy, jest jeszcze niekupiony nawet, oto lista:
Procesor:
Intel Core i5-4590 3,3 GHz 6MB
Grafika:
Karta graficzna Gigabyte Radeon R9 280X OC 3GB DDR
RAM:
G.Skill RipjawsX DDR3 2x4GB 1600MHz CL7
Plyta lgowna [tutaj sie zastanawiam] poniewaz mialem sobie zamiar kupic z obsluga crossfire, ale mowisz ze elemnty sa potem sztywne, na tyle sztywne ze nawet nie bede mogl potem nic "odgiac" zeby wpiac kolejna grafe?

Awatar użytkownika

kucma

Zasłużony użytkownik
Posty: 305
Rejestracja: 28 wrz 2011, 15:27
Lokalizacja: teraz juz Warszawa
Kontakt:
    Windows XP Chrome

Post18 lut 2015, 18:27

bedziesz mogl odgiac (i nic sie nie stanie) ale bedzie to trudne w wykonaniu jedna reka, jak chcesz zmiescic zasilacz, plyte pod cf i dwie karty w takim baniaku? minimum 60 litrowe akwarium zeby wogle to zmiescic, a do estetycznego rozmieszczenia dalej bedzie za male. ja dwie karty, zasilacz i pompe zmiescilem idealnie w swoim 112l akwarium. w miejszym bym sie nie zmiescil. a Ty planujesz akwarium 30l. musisz pomyslec nad minimum 60l.

W takim razie chlodzenie oleju jest niezbedne. Im mniej oleju, tym szybciej sie grzeje i tym wiecej ciepla do odprowadzenia. A to sprawia ze masz grzejnik w pokoju. wiem co mowie. W lecie gdy mialem komputer w wiadrze 13l oleju i chlodnice od golfa. w srodku nocy grajac na kompie w pokoju mialem ponad 30st. okno otwarte na max, pierwsza w nocy a ja mam temp. jakby bylo południe. pompa + chlodnica (nawet pasywanie) to dobre i sprawdzone rozwiazanie. Nie mowie zebys odrazu kupowal dużą chlodnice od stara, wystarczy nagrzewnica lub chlodnica wc. jesli zastosujesz pompe to ja rowniez musisz zmiescic w akwarium (zapomnij o 30l zbiorniku). Jesli myslisz ze dasz wentylator na szybe i to zalatwi sprawe to informuje i objasniam... zapomnij o tym rowiazaniu.

Awatar użytkownika

Dejmonio

Posty: 4
Rejestracja: 17 lut 2015, 15:50
    Windows 7 Chrome

Post18 lut 2015, 18:52

Okej dzieki za info, wezme sobie do serca :] takl jak myslalem grzanie takiej objetosci pewno zjamie max 4h, musialbym podwoic albo potroic objetosc akwarium.....

Dzieki za informacje jeszcze raz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości