Dyskusja o tym co można kopnąć kiedy Software przestanie działać.
Awatar użytkownika

winuser

Zasłużony użytkownik
Posty: 947
Rejestracja: 29 sie 2013, 12:15
    Windows 7 Chrome

Post04 wrz 2015, 15:00

Jak wiecie przymierzam się do wykonania tego moda :) Zamieszcze tutaj mały worklog wraz z testami serwerowego, zmodyfikowanego Xeona na LGA775.
Na początek - jak zmostkować piny na CPU:
Obrazek
(grafika przygotowana na bazie tutoriala z PurePC, bardziej czytelna).
Modyfikacja socketu:
Obrazek
(wycinamy ząbki pozycjonujące zaznaczone na foto)
Zakładamy procesor, i montujemy resztę sprzętu. Jeśli procesor zachowuje się stabilnie i ma normalne temperatury, nie musimy wgrywać modyfikowanego BIOSu. Jeśli nie, należy wgrać BIOS z mikrokodami Xeonów. Wiele biosów jest dostępnych tutaj: http://genius239239.myweb.hinet.net/771/ Same mikrokody dostępne są tutaj: http://www.delidded.com/lga-771-775-mic ... ocodes.zip
Xeony są kompatybilne z tymi chipsetami:
Obrazek

Kompendium wiedzy: http://www.delidded.com/lga-771-to-775-adapter
Mój PC:
Intel Core i3-4170 @3.70GHz + SilentiumPC SpartanPro | MSI B85M-G43 | Zotac GeForce GTX 750 Ti 1GB | 8 GB RAM Crucial Ballistix Sport 1600Mhz 9-9-9-24| Patriot Blaze SSD 120 GB | Windows 7 x64
Apple iPhone 5s | Apple A7 @1.3 GHz | PowerVR SGX543MP3 | 1GB RAM | 16GB PAMIĘCI | iOS 10.2
Inne telefony:

Spoiler: pokaż
Apple iPhone 5 | Apple A6 @1.3 GHz | PowerVR G6430 | 1GB RAM | 32GB PAMIĘCI | iOS 10.2
Nokia N9 | TI OMAP3630 @1,1GHz OC | PowerVR SGX-530 | 1GB RAM LPDDR | 16 GB PAMIĘCI | MeeGo 1.2 Harmattan
Lumia 520 | Qualcomm MSM8227 @ 1GHz | Qualcomm Adreno 305 | 512MB RAM | 8GB PAMIĘCI| WP 8.1 GDR2

Awatar użytkownika

winuser

Zasłużony użytkownik
Posty: 947
Rejestracja: 29 sie 2013, 12:15
    Macintosh Safari

Post05 wrz 2015, 13:31

Wgrałem zmodyfikowany BIOS z pliku przez @BIOS i Xeon jest wykrywany, ale dalej nic się nie dzieje, POST się nie pojawia. Po zmianie na Core2Duo wszystko jest ok.
Mój PC:
Intel Core i3-4170 @3.70GHz + SilentiumPC SpartanPro | MSI B85M-G43 | Zotac GeForce GTX 750 Ti 1GB | 8 GB RAM Crucial Ballistix Sport 1600Mhz 9-9-9-24| Patriot Blaze SSD 120 GB | Windows 7 x64
Apple iPhone 5s | Apple A7 @1.3 GHz | PowerVR SGX543MP3 | 1GB RAM | 16GB PAMIĘCI | iOS 10.2
Inne telefony:

Spoiler: pokaż
Apple iPhone 5 | Apple A6 @1.3 GHz | PowerVR G6430 | 1GB RAM | 32GB PAMIĘCI | iOS 10.2
Nokia N9 | TI OMAP3630 @1,1GHz OC | PowerVR SGX-530 | 1GB RAM LPDDR | 16 GB PAMIĘCI | MeeGo 1.2 Harmattan
Lumia 520 | Qualcomm MSM8227 @ 1GHz | Qualcomm Adreno 305 | 512MB RAM | 8GB PAMIĘCI| WP 8.1 GDR2

Awatar użytkownika

winuser

Zasłużony użytkownik
Posty: 947
Rejestracja: 29 sie 2013, 12:15
    Windows 7 Chrome

Post05 wrz 2015, 17:41

Przepraszam za post pod postem, ale się udało :)
Po samodzielnym zmodyfikowaniu BIOSu (nie wolno ufać chińczykom i innym) Xeon ruszył i ma się dobrze :)
Obrazek
Obrazek
Najwyższa zanotowana temperatura w OCCT 50 stopni ;)
Mój PC:
Intel Core i3-4170 @3.70GHz + SilentiumPC SpartanPro | MSI B85M-G43 | Zotac GeForce GTX 750 Ti 1GB | 8 GB RAM Crucial Ballistix Sport 1600Mhz 9-9-9-24| Patriot Blaze SSD 120 GB | Windows 7 x64
Apple iPhone 5s | Apple A7 @1.3 GHz | PowerVR SGX543MP3 | 1GB RAM | 16GB PAMIĘCI | iOS 10.2
Inne telefony:

Spoiler: pokaż
Apple iPhone 5 | Apple A6 @1.3 GHz | PowerVR G6430 | 1GB RAM | 32GB PAMIĘCI | iOS 10.2
Nokia N9 | TI OMAP3630 @1,1GHz OC | PowerVR SGX-530 | 1GB RAM LPDDR | 16 GB PAMIĘCI | MeeGo 1.2 Harmattan
Lumia 520 | Qualcomm MSM8227 @ 1GHz | Qualcomm Adreno 305 | 512MB RAM | 8GB PAMIĘCI| WP 8.1 GDR2

Awatar użytkownika

winuser

Zasłużony użytkownik
Posty: 947
Rejestracja: 29 sie 2013, 12:15
    Macintosh Safari

Post05 wrz 2015, 19:53

Nie mogę edytować posta :(
Obrazek
Adapter prawie niewidoczny, jutro będziemy kręcić ;)
Mój PC:
Intel Core i3-4170 @3.70GHz + SilentiumPC SpartanPro | MSI B85M-G43 | Zotac GeForce GTX 750 Ti 1GB | 8 GB RAM Crucial Ballistix Sport 1600Mhz 9-9-9-24| Patriot Blaze SSD 120 GB | Windows 7 x64
Apple iPhone 5s | Apple A7 @1.3 GHz | PowerVR SGX543MP3 | 1GB RAM | 16GB PAMIĘCI | iOS 10.2
Inne telefony:

Spoiler: pokaż
Apple iPhone 5 | Apple A6 @1.3 GHz | PowerVR G6430 | 1GB RAM | 32GB PAMIĘCI | iOS 10.2
Nokia N9 | TI OMAP3630 @1,1GHz OC | PowerVR SGX-530 | 1GB RAM LPDDR | 16 GB PAMIĘCI | MeeGo 1.2 Harmattan
Lumia 520 | Qualcomm MSM8227 @ 1GHz | Qualcomm Adreno 305 | 512MB RAM | 8GB PAMIĘCI| WP 8.1 GDR2

Awatar użytkownika

winuser

Zasłużony użytkownik
Posty: 947
Rejestracja: 29 sie 2013, 12:15
    Macintosh Safari

Post05 wrz 2015, 22:00

Poradzicie, jak go podkręcić ? Już zapomniałem jak to jest na Gigabyte i Intelu :P
Zasilacz to Chieftec iArena 400W. 40 st. idle na standardowym taktowaniu, 50 st. stres. RAM Kingston PC2-6400U 2x2 GB.
Mój PC:
Intel Core i3-4170 @3.70GHz + SilentiumPC SpartanPro | MSI B85M-G43 | Zotac GeForce GTX 750 Ti 1GB | 8 GB RAM Crucial Ballistix Sport 1600Mhz 9-9-9-24| Patriot Blaze SSD 120 GB | Windows 7 x64
Apple iPhone 5s | Apple A7 @1.3 GHz | PowerVR SGX543MP3 | 1GB RAM | 16GB PAMIĘCI | iOS 10.2
Inne telefony:

Spoiler: pokaż
Apple iPhone 5 | Apple A6 @1.3 GHz | PowerVR G6430 | 1GB RAM | 32GB PAMIĘCI | iOS 10.2
Nokia N9 | TI OMAP3630 @1,1GHz OC | PowerVR SGX-530 | 1GB RAM LPDDR | 16 GB PAMIĘCI | MeeGo 1.2 Harmattan
Lumia 520 | Qualcomm MSM8227 @ 1GHz | Qualcomm Adreno 305 | 512MB RAM | 8GB PAMIĘCI| WP 8.1 GDR2

Awatar użytkownika

robi_10

Zasłużony użytkownik
Posty: 714
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:38
Lokalizacja: Rumia / Gdynia
Kontaktowanie:
    Windows 10 Chrome

Post05 wrz 2015, 23:52

Ustawiasz napięcia na stałe, zmieniasz dzielnik RAM'u aby miał mniejsze taktowanie i podnosisz FSB. Ot cała filozofia :P

Awatar użytkownika

winuser

Zasłużony użytkownik
Posty: 947
Rejestracja: 29 sie 2013, 12:15
    Macintosh Safari

Post06 wrz 2015, 8:59

Znalazłem coś tutaj: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2843264.html
Identyczny procesor i płyta główna, inne pamięci. Nie wiem tylko, czy idą mi się podnieść FSB, bo Xeon działa na 1333 MHz.
Mój PC:
Intel Core i3-4170 @3.70GHz + SilentiumPC SpartanPro | MSI B85M-G43 | Zotac GeForce GTX 750 Ti 1GB | 8 GB RAM Crucial Ballistix Sport 1600Mhz 9-9-9-24| Patriot Blaze SSD 120 GB | Windows 7 x64
Apple iPhone 5s | Apple A7 @1.3 GHz | PowerVR SGX543MP3 | 1GB RAM | 16GB PAMIĘCI | iOS 10.2
Inne telefony:

Spoiler: pokaż
Apple iPhone 5 | Apple A6 @1.3 GHz | PowerVR G6430 | 1GB RAM | 32GB PAMIĘCI | iOS 10.2
Nokia N9 | TI OMAP3630 @1,1GHz OC | PowerVR SGX-530 | 1GB RAM LPDDR | 16 GB PAMIĘCI | MeeGo 1.2 Harmattan
Lumia 520 | Qualcomm MSM8227 @ 1GHz | Qualcomm Adreno 305 | 512MB RAM | 8GB PAMIĘCI| WP 8.1 GDR2

Awatar użytkownika

urban92

Administrator
Posty: 5068
Rejestracja: 06 lut 2008, 22:25
Lokalizacja: Michalin, gdzieś w Polsce
Kontaktowanie:
    Windows Phone Edge

Post06 wrz 2015, 10:16

A widzi Ci 8GB ramu?
Obrazek
Moje maszyny:
Spoiler: pokaż
Komputery używane na co dzień:

Stacja robocza (główny pecet):
    Core i5 4570 @ 3,2-3,6Ghz + Pentagram Karakorum
    MSI H87-G43
    16GB Ram HyperX Fury 1600MHz 9-10-9-26
    Nvidia Quadro 2000 + 2x Dell P2416D
    SSD Crucial MX100 256GB
    HDD 2TB WD Green + 500GB Seagate 7200.12
    Thermaltake Smart SE Modular 530W +Thermaltake Urban T31
    Windows 10

Testowy-1:
    Pentium G3258 @ 4Ghz + Thermaltake Contac 30
    MSI B85-G43
    8GB RAM Crucial Ballistix Sport @ 1333Mhz
    Intel HD Graphics
    SSD Samsung 840 120GB + Toshiba 128GB
    HDD 500GB Samsung F2G
    OCZ GameXStream 600W (fanswap na zephyra 120mm) + SPC Gladius M40 + panel boczny z oknem
    Na pierwszym SSD Win 10 Insider Fast, na drugim system który akurat testuję, na HDD obrazy i dane

Testowy-2 (warsztatowy):
    Xeon E5420 @ 3Ghz
    Gigabyte GA-P35-DS3R
    8GB Ram OCZ+Goodram 800 Mhz CL4
    Geforce GT 630 Gigabyte
    HDD 160GB Samsung F1
    Sharkoon Rebel 9 (Okno ze szkła + LED)
    Windows 7

Testowy-3 (stacja do testowania dysków ATA, obsługi LPT oraz zgrywania obrazu z karty TV):
    Pentium D 930 @ 3,6Ghz
    GA-8i945P Pro
    1GB Ram Goodram DDR2 533Mhz (4x256)
    Geforce 8500GT
    HDD 80GB WD + 250GB WD
    Windows XP

Serwer rev. 7.2:
    Pentium G860 @ 3Ghz
    Gigabyte GA-H61M-S1
    6GB Ram Goodram DDR3 1333Mhz CL9
    Intel HD Graphics 2000
    SSD 128GB OCZ Vertex 3
    HDD 3TB WD Red
    Server 2016

Laptop:
    Dell Latitude E6430
    Core i5-3320M @ 2,6-3,3Ghz
    8GB Ram DDR3 1333Mhz
    Intel HD Graphics 4000 + Nvidia Quadro NVS 5200M
    SSD Samsung 840 EVO 256GB
    HDD Seagate 500GB
    Windows 10


Komputery referencyjne do pokazów i testów systemów:

Sigma OS:
    Athlon 64 3800+ @ 2400Mhz Venice + chłodzenie Cooler Master
    Abit AX8
    1 GB Ram DDR Kingston 400Mhz
    Geforce 7600GT Palit
    HDD 80 GB Seagate 7200.10 ATA
    Sigma OS 3.0

Windows 98 i stare gry:
    Pentium III Coppermine 1 @ 1,2Ghz
    Asus CUSL2-C
    512MB Ram SDRAM 133 @ 160Mhz
    GeForce 4 Ti 4200 64MB + Voodoo 2 12MB
    Sound Blaster Live! 5.1
    HDD 40GB Samsung
    Windows 98 SE

DOS, Windows 3.11 i oprogramowanie 16 bitowe:
    Pentium 100 Mhz (P54C)
    Gemlight GMB-P54SPS
    16MB RAM EDO
    S3 Trio64V2/DX 1MB
    Sound Blaster AWE64 ISA
    HDD 3GB WD
    DOS 6.22 + Windows 3.11


Komputery używane rzadziej lub zabytkowe:

Athlon XP (mój pierwszy pecet):
    Athlon XP 2000+ (Thoroughbred-B) 1667 @ 2100Mhz + Thermaltake TR-2
    Soltek SL-75DRV5-C (Wymienione kondensatory, thx SzymekRak)
    1GB Ram DDR1 333Mhz
    Radeon 9600 Pro
    Sound Blaster Live! 5.1
    HDD 80GB Samsung
    Longhorn 4074

Tualatin:
    Pentium III-S Tualatin 1400 @ 1606Mhz + Arctic Cooling Copper Silent 3
    Asus TUSL2-C
    512MB Ram SDRAM 133 @ 153Mhz
    Geforce FX5200
    Sound Blaster Live! 5.1
    HDD 40GB WD
    Windows XP

K6:
    AMD K6-2 @ 550Mhz
    Acorp 5ALI61
    256 MB Ram SDR 100 Mhz CL2
    3dfx Voodoo Banshee 16MB
    HDD 40 GB Seagate 7200.4 ATA
    Windows 98

Optimus:
    Celeron Coppermine 1000 @ 1120Mhz
    Procomp BVD1M
    256MB Ram SDRAM @ 145Mhz
    GeForce 2 MX 32MB
    HDD 20GB Samsung
    Windows Me (oryginalna naklejka na obudowie i pudełko z płytą)

Compaq:
    Compaq Deskpro EP
    Pentium III 600Mhz Coppermine Slot 1
    320 MB SDRAM 100Mhz
    Matrox G200 8MB
    HDD 20 GB Samsung
    Windows 2000

Drugi Compaq:
    Compaq Deskpro 5133
    Pentium 166 Mhz (P54CS)
    128 MB Ram EDO (w 6 slotach)
    Cirrus Logic 5434 1MB
    HDD 6GB Quantum
    Windows NT 3.51

Drugi 486:
    AMD 486 DX4 100 Mhz
    Chicony CH-471A
    32 MB Ram SIMM (72 pin)
    Macronix Super VGA 512KB
    HDD 2 GB Seagate ATA
    Windows 95a

Królestwo Rdzy (486 za 5zł z Allegro):
    Intel 486 DX 25 @ 33 Mhz
    Biostar MB-1433FA
    8 MB Ram SIMM (30 pin)
    ATI VGA Wonder VGA 256KB
    HDD 504 MB Quantum ATA
    DOS 6.22 + Win 3.11

Zabytkowy laptop:
    Compaq LTE Elite 4/50E
    Intel SL486DX2 50Mhz
    8 MB Ram
    Karta graficzna WD (wiem, dziwne)
    Matryca 640x480, 4 odcienie szarości
    HDD Quantum 255MB
    Windows 95a

Do tego masa innych gratów.

Awatar użytkownika

winuser

Zasłużony użytkownik
Posty: 947
Rejestracja: 29 sie 2013, 12:15
    Macintosh Safari

Post06 wrz 2015, 11:07

Próbowałem z trzema kościami i nie widziało.
Mój PC:
Intel Core i3-4170 @3.70GHz + SilentiumPC SpartanPro | MSI B85M-G43 | Zotac GeForce GTX 750 Ti 1GB | 8 GB RAM Crucial Ballistix Sport 1600Mhz 9-9-9-24| Patriot Blaze SSD 120 GB | Windows 7 x64
Apple iPhone 5s | Apple A7 @1.3 GHz | PowerVR SGX543MP3 | 1GB RAM | 16GB PAMIĘCI | iOS 10.2
Inne telefony:

Spoiler: pokaż
Apple iPhone 5 | Apple A6 @1.3 GHz | PowerVR G6430 | 1GB RAM | 32GB PAMIĘCI | iOS 10.2
Nokia N9 | TI OMAP3630 @1,1GHz OC | PowerVR SGX-530 | 1GB RAM LPDDR | 16 GB PAMIĘCI | MeeGo 1.2 Harmattan
Lumia 520 | Qualcomm MSM8227 @ 1GHz | Qualcomm Adreno 305 | 512MB RAM | 8GB PAMIĘCI| WP 8.1 GDR2

Awatar użytkownika

robi_10

Zasłużony użytkownik
Posty: 714
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:38
Lokalizacja: Rumia / Gdynia
Kontaktowanie:
    Windows 10 Chrome

Post06 wrz 2015, 11:21

winuser pisze:Znalazłem coś tutaj: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2843264.html
Identyczny procesor i płyta główna, inne pamięci. Nie wiem tylko, czy idą mi się podnieść FSB, bo Xeon działa na 1333 MHz.


Jak identyczna, jak w temacie masz GA-P35-DS3R? Z tego co pamiętam, to wziałeś GA-EP31-DS3L :P. Ta na P35 jest dużo bardziej nadająca sie do podkręcania.

Na P31 ciężko może być z OC, mówiłem, ze te płyty do podkręcania się nie nadają, sam chipset jest sporym ogranicznikiem, do tego dochodzi dość słaba sekcja zasilania. Na tej płycie od biedy da się kręcić jakieś Celerony/Pentiumy Dual Core ze względu na wysoki mnożnik (co skutkuje brakiem konieczności dawania ogromnego FSB) i niską prądożerność, ale nie prądożerne Quady/Xeony.

Kiedyś na G31 próbowałem kręcić. Z tego co pamiętam, to stabilność udawało się osiągnąć poprzez... podbijanie szyny PCI-E. Nie wiem jaki to miało wpływ na resztę sprzętu - podobno nie zaleca się podwyższania tego i najlepiej zostawić to na 100MHz, ale nvm. W każdym razie, podbicie tego do wyższych wartości pozwoliło na trochę większe możliwości podniesienia FSB. Może tu także się to sprawdzi, tylko uprzedzam - ogólnie wszędzie się pisze, żeby tego nie ruszać. U mnie przy 105MHz zestaw dalej działał, wyżej nie ryzykowałem ;-)

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3268
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows Phone Edge

Post06 lip 2016, 18:08

Według strony podlinkowanej w pierwszym poście na Asusie P5Q Pro zadziała E5450, ale czy trzeba robić do tego jakieś modyfikacje w biosie?
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

WolfX

Posty: 115
Rejestracja: 11 lut 2015, 15:29
Lokalizacja: Legionowo/Warszawa
    Windows XP Chrome

Post06 lip 2016, 19:26

Trzeba dograć Microcode xeonów albo ściągnąć niggeryjski bios z wgranym microcodem

Whiteghost: Gigabyte B150-HD3 DDR4 / Core i5-6400 / Intel HD 530 / 1x HyperX Fury 8GB DDR4 2133MHz / SSD Crucial BX100 120GB / HDD; WD Blue 250GB, Seagate Barracuda 500GB / TT SE Modular 530W / Zalman Z3 Plus White
Latitud: Dell Latitude e6330: Core i5-3340M / Intel HD 4000 / 8GB RAM /SSD Crucial MX100 256GB / HDD Seagate 320GB 5400rpm

Spoiler: pokaż
Reszta Kolekcji:

NAS:
MOBO MiniATX Foxconn 45CMX
+Gigabit Ethernet PCI
Celezłom 420 1,6GHz (Conroe-L)
512MB RAM DDR2
Samsung 2,5" 5400rpm 640GB
Systemowy nośnik; Kingston DTSE9 16GB
FSP 350W
OpenMediaVault 3 x64 (Debian 8)

Poligony:

P5K PDC:
Asus P5K
Pentium Dual-Core e5200 2.50GHz@3.3GHz
6 GB RAM DDR2 800MHz (2x1GB OCZ + 2x2GB Kingston)
Seagate 80GB Sata
Seagate 40GB Sata
MSI Geforce GT240
FSP 450W

P5B PDC:
ASUS P5B-MX
Intel Pentium Dual-Core e2160 1.6@2.25GHz
2GB RAM (2x1GB 667MHz)
Gainward Geforce GT220
Samsung 80GB ATA
Enlight 400W

ASUS AM2:
ASUS M2NPV-VM
AMD Athlon 64 x2 4400+
2GB RAM DDR2 667MHz (2x512MB + 1GB)
GeForce 6150 (integra)
Maxtor 80GB ATA
FSP 400W

Do przegrywania materiałów w szkole:
Acer Aspire ZG5:
Intel Za2godziny Atom N270 1.60 GHz
1.5GB RAM DDR2
Intel GMA 945
HDD Fujitsu 120GB 5400rpm
Windows 7

Arsenał podpierający ścianę/sufit:

Sempronica
MSI MS-7191
AMD Sempron 3000+
Inttegra srATI Radeon Xpress 200
1,5 GB RAM
HDD WD 40GB
IBOX 400W

Fujitsu-Siemens Amilo M1450G:
Pentium M 725 1.6@2.13GHz (pinmod)
2GB RAM DDR2
Intel GMA 915
Nośnik systemowy; Silicon Power Ultima U03 16GB USB 2.0

Fujitsu-Siemens Amilo Pro V2010:
Celeron M 1.5GHz
512MB RAM DDR1 (2x256MB)
Grafika VIA
Chipset VIA
HDD brak

Athlonica:
Gigabyte M61SME-S2 (AM2, nForce 405)
AMD Athlon 64 3000+
Nvidia Geforce 6150SE
2GB RAM DDR2@800MHz
HDD 20GB
IBOX 350W

PeCztery:
ECS P4VXASD2 socket 478 - 2x slot DDR1 + 2x slot SDRAM
Pentium 4 2.4GHz
512MB DDR1 (1x512MB)
HDD brak
Zasilacz Noname 300W

Antyki

Dureń:
Jakiś ECS na socket A
AMD Duron 800MHz
256mb RAM SDRAM (1x256MB)
ATI Radeon 9200SE 64MB
HDD Seagate 20GB
Noname 300W

Copermajn:
(Desktop Fujitsu)
Pentium III Coppermine 1GHz
512MB RAM
Zintegrowana grafika
HDD 20GB
Zasilacz dedyk 100W

Optimus:
Intel Pentium III 450MHz (Katmai, Slot 1)
192MB RAM
Gigabyte i440BX-8671
Geforce 4 MX440 64MB
Creative SB Vibra 16 CT4180 ISA
Sparcle Power SPI-235HI (8A na linii 12V, 22A na linii 5V i 14 na 3.3V)
HDD Samsung SpinPoint SV0322A 3.2GB ATA-33 --kilkunastoletni Windows 98SE
HDD 13GB -- świeży 98SE

IBM Thinpad 390:
Pentium MMX
32MB RAM
HDD 20GB
Windows 98 --Również kilkunastoletni

IBM Thinkpad 380D:
Pentium MMX @152MHz
16MB RAM
Windows 95

Razem sztuk 17 + 1 nieopisany

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3268
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows Phone Edge

Post06 lip 2016, 20:57

Coś więcej na ten temat? Najlepiej z linkami :]
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

miki100

Zasłużony użytkownik
Posty: 163
Rejestracja: 13 sie 2010, 6:43
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontaktowanie:
    Linux Firefox

Post07 lip 2016, 17:54

http://www.delidded.com/how-to-update-cpu-microcode-in-ami-bios/
Od siebie dodam, że najlepiej przed dodaniem microcode usunąć kilka najstarszych wpisów, tak aby "Total Size" było jak najbliższe oryginałowi.
Niggerowy bios do P5Q Pro jest tu https://mega.co.nz/#!XxRzzSZC!cQm4L14lsofjdo28C_CNvnwckmzhX66XencOrb0GkyU
Spoiler: pokaż
openSUSE Leap (x64), Plasma 5
ASUS P5K/EPU | Xeon E5410 2,3 GHz | 4GB DDRII | Gigabyte Geforce GTS 450 | Sound Blaster Audigy | WD VelociRaptor 800HLFS

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3268
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows 10 Chrome

Post07 lip 2016, 19:10

O dzięki, ten niggeryjski jest przetestowany?
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości