Tutaj użytkownicy mogą zamieścić porady dla innych i recenzje rożnego rodzaju rzeczy związanych z komputerami.
Awatar użytkownika

LHrulez

Posty: 136
Rejestracja: 28 kwie 2010, 20:02
    Windows 7 Firefox

Post01 mar 2014, 12:22

Zrobiłem jeszcze raz test - przejścia powtarzalne.

Systemy - czyste, bez modów: Wndows Vista SP2, Windows 7 SP1, Windows 8.1

2014-02-28 20:40:15 - Crysis2
Frames: 6550 - Time: 101520ms - Avg: 64.521 - Min: 47 - Max: 111
Windows Vista

2014-02-28 20:52:41 - Crysis2
Frames: 6778 - Time: 101666ms - Avg: 66.669 - Min: 49 - Max: 104
Windows 7

2014-02-28 21:10:11 - Crysis2
Frames: 7110 - Time: 106175ms - Avg: 66.955 - Min: 45 - Max: 105
Windows 8.1


2014-02-28 21:20:19 - Crysis3
Frames: 2941 - Time: 78952ms - Avg: 37.252- Min: 25 - Max: 58
Windows Vista


2014-02-28 21:28:35- Crysis3
Frames: 3272 - Time: 79576ms - Avg: 39.545 - Min: 26 - Max: 59
Windows 7

2014-02-28 21:55:29 - Crysis3
Frames: 3217 - Time: 79251ms - Avg: 40.587 - Min: 29 - Max: 60
Windows 8.1


Jak widać, nie ma aż takich różnic między sys'ami - teraz Vista na dole jest, 7 po środku, a 8.1 w nowszych grach lepszy, w starych tak jak było na 7, ale i tak wszystkie mają podobny poziom
Ostatnio zmieniony 02 mar 2014, 20:41 przez LHrulez, łącznie zmieniany 2 razy.
Intel Core i5 2500K~4,5ghz
Asrock P67 Pro3
Sapphire HD7950 OC@1150/1250mhz
Goodram 4GB 1333MHZ CL9
Seagate ST500DM002
OCZ CXS-500W-EU (CoreXStream)
SilenntiumPC Brutus 410
Thermalright MUX-120

Awatar użytkownika

Captain

Zasłużony użytkownik
Posty: 427
Rejestracja: 13 mar 2013, 14:57
    Windows XP Opera

Post01 mar 2014, 12:32

Czyli jednak niggeryjskie metody zwiększają FPS :P.
Dobry test simple zrobiony.
Czyli jednak dobrze że na lapku mam 8 :P.
Telefony: Samsung Galaxy S3,Samsung Galaxy S3 Mini, Samsung Galaxy Mini 2, Samsung Galaxy Core Plus,Huawei Ascend G620S,Sony Xperia Miro
Moje sprzęty
Spoilerpokaż
Laptop: "CrapTop" aka. Asus L3800 (zapasowy)
Laptop #2: Acer Aspire E1-571
Procesor: Intel Core i3-2328M
K.graf: Integra - Intel HD Graphics 3000
Ram: 4GB
Dysk: WDC WD3200BPVT (320GB)
Ekran: 15,6"
System: Windows 10

---------------------------------------------------
Komputer - Dell Optiplex 330
Mobo:Dell OptiPlex 330
Procesor:C2D E4500 @ 2.20GHz
Ram:4GB DDR2
Grafika:Ati Radeon 3600HD
Dysk: 3" Seagate ST350413AS 7200RPM - 500GB
System:Windows 7
Tablet Lark 8i Ultimate - System Windows 10

Awatar użytkownika

bsystem

Zasłużony użytkownik
Posty: 652
Rejestracja: 03 lis 2010, 16:44
    Windows 8 Chrome

Post01 mar 2014, 12:34

Nie rozumiem idei takich testów, jak ktoś chce korzystać z jakiegoś systemu to będzie z niego korzystał. A test w jednej grze, w którą nigdy w życiu nie grałem i nie zagram, imho nie jest zbyt obiektywny.
Spoilerpokaż
Asus n61v | c2d p7450 | GT 240m | 4GB DDR3 | 320GB | Windows 8.1 x64
Fujitsu Siemens Esprimo V5505 | C2D T7550 2,2GHz 4MB Cache L2 (Merom) | 4GB RAM DDR2| 120GB| Windows 8.1 x64
Pentium 4 |Pentium 4 3.0GHz (Prescott) | 1 GB RAM DDR1 | 60 GB |Windows 8 RTM
Toshiba Satellite 1400-503 | Celeron-S 1,33GHz (tualatin :hyhy:) | 768 MB SD-RAM | 40GB | Windows XP SP3
K6-2| AMD K6-2 300MHz | 64MB SD-RAM |1GB| Windows 2000 Fresh by Rublik
Serwer 'Sempik': AMD Sempron 2800+ | ASUS K8V-MX | 1024 MB RAM DDR1 | S3 Graphics DeltaChrome Pro IGP | 20GB + 500GB | Windows 2k8
Pentium 4 1,7 GHz| OEM Fujitsu | 512MB SD RAM| 40GB
Sempron 2200+ | jakieś mobo MSI | 128MB DDR | 40GB
Intel Pentium III Coppermine | mobo na intelu | 128MB SD RAM | 80GB
Sempron 2800+ | ASRock K8NF4G-SATA2 | 512MB DDR | 160GB RAID0
Pentium II | mobo na slot1 | 128MB SD RAM | 2GB


Komputery mniej lub bardziej kompletne:

Amilo M7400 | Pentium M 1,3 GHz (Banias)| 512 MB RAM | dysk zbrickowany | +15" CRT
iPhone 5c + Dell e6230

Awatar użytkownika

LHrulez

Posty: 136
Rejestracja: 28 kwie 2010, 20:02
    Windows 7 Firefox

Post01 mar 2014, 13:08

Tak zwiększają, zwykle miałem ok. 5-10% mniej na pełnej. Taki urok, pełnych wersji Win'a :/. Na gorszym sprzęcie różnice są większe.
Intel Core i5 2500K~4,5ghz
Asrock P67 Pro3
Sapphire HD7950 OC@1150/1250mhz
Goodram 4GB 1333MHZ CL9
Seagate ST500DM002
OCZ CXS-500W-EU (CoreXStream)
SilenntiumPC Brutus 410
Thermalright MUX-120

Awatar użytkownika

Rublik

Moderator
Posty: 2850
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post01 mar 2014, 14:32

Te 'testy' pokazują tyle, że jeden ciul czy bym używał Visty SP2, 7 SP1 czy 8.1, wydajność jest podobna, a różnice na poziomie błędu statystycznego. :)
"Prawo ponad prawem, państwo w państwie, manipulacja całych ludzi mas. Serwowane nam kłamstwo na kłamstwie, otworzyć oczy obudzić się czas"

Honorowy Członek Mafii C-QUAM


Stacjonarny: Gigabyte GA-H81M-S2H | Celeron G1840 | 4GB DDR3 1333 | Radeon HD4870 512MB | Chieftec GPS-400AA-101A | Seagate ST1000DM3 1TB SATA3 | Windows 10 Pro N
Laptop: Samsung NP300E5A-S06PL | Core i5 2450M | 6GB DDR3 1333 | HD3000 | GT520MX | SanDisk SSD Plus 120GB | Windows 10 Pro
Telefon: Hujawei P8 Lite

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3273
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Series 60 Opera

Post01 mar 2014, 14:33

Dobry test simple zrobiony.
Co to za zdanie to ja nawet nie.
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

Onset

Administrator
Posty: 2116
Rejestracja: 06 gru 2008, 19:27
Lokalizacja: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\GDAŃSK
Kontakt:
    Windows 8.1 Chrome

Post01 mar 2014, 16:31

Zakładanie tego typu tematów to jeszcze większa żenada.
Windows 98 supports real multitasking - it can boot and crash simultaneously.
Mój pecet:
Spoilerpokaż

Obudowa: Modecom ThinkBell, Zasilacz: OCZ ModXStream 600W, Mobo: MSI B85M-G43, Procesor: Intel Core i5-4570 (Haswell) , Wypalarka: Optiarc DVD RW AD-7173A ATA, Grafika: Gigabyte Radeon R9 270x, HDD1: OCZ Vertex 4 128 GB, HDD2:WDC WD5001AALS-00L3B2 (500GB), HDD3+4: WD1002FAEX-00Z3A0 (RAID-0), RAM: Kingston HyperX Black + Red 16GB (2x4 GB + 2x4GB Dual-Channel) CL9, Mocarne chłodzenie: Scythe Mugen II Rev. B.
Retina MacBook Pro Early 2015:
Spoilerpokaż
Intel Core i5-5257u(Broadwell) @ 2.7 Ghz, RAM: 8 GB @ 1866 MHz DDR3, Intel Iris 6100, 128GB PCI-e SSD

Awatar użytkownika

Calgon

Posty: 68
Rejestracja: 01 sty 2014, 18:48
Lokalizacja: Wszechświat > Układ Słoneczny > Ziemia > Europa > Polska > Warszawa
    Windows 7 Firefox

Post01 mar 2014, 18:53

Zakładanie tego typu tematów to jeszcze większa żenada.
Otóż tak. :E

P.S. Wytłumacz to tym którzy takie to o to o tematy zakładają. :chytry:

Awatar użytkownika

Rublik

Moderator
Posty: 2850
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post01 mar 2014, 19:42

No wiesz, ja niedźwiedziem nie jestem.
"Prawo ponad prawem, państwo w państwie, manipulacja całych ludzi mas. Serwowane nam kłamstwo na kłamstwie, otworzyć oczy obudzić się czas"

Honorowy Członek Mafii C-QUAM


Stacjonarny: Gigabyte GA-H81M-S2H | Celeron G1840 | 4GB DDR3 1333 | Radeon HD4870 512MB | Chieftec GPS-400AA-101A | Seagate ST1000DM3 1TB SATA3 | Windows 10 Pro N
Laptop: Samsung NP300E5A-S06PL | Core i5 2450M | 6GB DDR3 1333 | HD3000 | GT520MX | SanDisk SSD Plus 120GB | Windows 10 Pro
Telefon: Hujawei P8 Lite

Awatar użytkownika

Calgon

Posty: 68
Rejestracja: 01 sty 2014, 18:48
Lokalizacja: Wszechświat > Układ Słoneczny > Ziemia > Europa > Polska > Warszawa
    Windows 7 Firefox

Post01 mar 2014, 19:59

To dobrze. :D

Awatar użytkownika

LHrulez

Posty: 136
Rejestracja: 28 kwie 2010, 20:02
    Windows 8 Opera

Post02 mar 2014, 20:39

Te 'testy' pokazują tyle, że jeden ciul czy bym używał Visty SP2, 7 SP1 czy 8.1, wydajność jest podobna, a różnice na poziomie błędu statystycznego. :)
Tak i oto mi właśnie chodziło - żeby udowodnić coś o co zawsze podejrzewałem Winy, nie ma różnicy między systemami (jak zawsze vista była oskarżana o najgorszą wydajność).
Zakładanie tego typu tematów to jeszcze większa żenada.
Może dla Ciebie. Mnie uświadomiły, że Windowsy bardzo mało 'przyspieszają' mimo 4 wersji jądra NT6.X.
Dziwie się, że tak mówisz, ale widocznie nie rozumiesz.
Zakładanie tego typu tematów to jeszcze większa żenada.
Otóż tak. :E

P.S. Wytłumacz to tym którzy takie to o to o tematy zakładają. :chytry:
Jak tam mod servera 2k3 ?
Intel Core i5 2500K~4,5ghz
Asrock P67 Pro3
Sapphire HD7950 OC@1150/1250mhz
Goodram 4GB 1333MHZ CL9
Seagate ST500DM002
OCZ CXS-500W-EU (CoreXStream)
SilenntiumPC Brutus 410
Thermalright MUX-120

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2389
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Macintosh Safari

Post02 mar 2014, 20:45

Tak i oto mi właśnie chodziło - żeby udowodnić coś o co zawsze podejrzewałem Winy, nie ma różnicy między systemami (jak zawsze vista była oskarżana o najgorszą wydajność).
Ale to jest przecież ogólnie znany wszystkim fakt i nie trzeba było robić żadnych testów. Na Vistę narzekali ci, którzy mieli za słaby sprzęt do niej, a instalowali ją na siłę zaraz po premierze.

Awatar użytkownika

bsystem

Zasłużony użytkownik
Posty: 652
Rejestracja: 03 lis 2010, 16:44
    Windows 8 Chrome

Post02 mar 2014, 20:46

Zakładanie tego typu tematów to jeszcze większa żenada.

Otóż tak.

P.S. Wytłumacz to tym którzy takie to o to o tematy zakładają.

Jak tam mod servera 2k3 ?
Mistrz!!!
Spoilerpokaż
Asus n61v | c2d p7450 | GT 240m | 4GB DDR3 | 320GB | Windows 8.1 x64
Fujitsu Siemens Esprimo V5505 | C2D T7550 2,2GHz 4MB Cache L2 (Merom) | 4GB RAM DDR2| 120GB| Windows 8.1 x64
Pentium 4 |Pentium 4 3.0GHz (Prescott) | 1 GB RAM DDR1 | 60 GB |Windows 8 RTM
Toshiba Satellite 1400-503 | Celeron-S 1,33GHz (tualatin :hyhy:) | 768 MB SD-RAM | 40GB | Windows XP SP3
K6-2| AMD K6-2 300MHz | 64MB SD-RAM |1GB| Windows 2000 Fresh by Rublik
Serwer 'Sempik': AMD Sempron 2800+ | ASUS K8V-MX | 1024 MB RAM DDR1 | S3 Graphics DeltaChrome Pro IGP | 20GB + 500GB | Windows 2k8
Pentium 4 1,7 GHz| OEM Fujitsu | 512MB SD RAM| 40GB
Sempron 2200+ | jakieś mobo MSI | 128MB DDR | 40GB
Intel Pentium III Coppermine | mobo na intelu | 128MB SD RAM | 80GB
Sempron 2800+ | ASRock K8NF4G-SATA2 | 512MB DDR | 160GB RAID0
Pentium II | mobo na slot1 | 128MB SD RAM | 2GB


Komputery mniej lub bardziej kompletne:

Amilo M7400 | Pentium M 1,3 GHz (Banias)| 512 MB RAM | dysk zbrickowany | +15" CRT
iPhone 5c + Dell e6230

Awatar użytkownika

Calgon

Posty: 68
Rejestracja: 01 sty 2014, 18:48
Lokalizacja: Wszechświat > Układ Słoneczny > Ziemia > Europa > Polska > Warszawa
    Windows 7 Firefox

Post02 mar 2014, 21:27

Jak tam mod servera 2k3 ?
UPS! :...: Problem w tym, że to N I E M O J A M O D Y F I K A C J A ! :chytry:

Awatar użytkownika

winuser

Zasłużony użytkownik
Posty: 1024
Rejestracja: 29 sie 2013, 12:15
    J2ME Opera

Post03 mar 2014, 8:25

No to jak tam mod Whistlera/skrzynki po piwie/czego tam sobie chcesz ?
Mój PC:
Intel Core2Quad Q9650 @3GHz + SilentiumPC SpartanPro | MSI P35 Neo2 FR | ATI Radeon HD5450 1GB | 8 GB RAM Kingston| Patriot Blaze SSD 120 GB | Seagate ST2000DM001 HDD 2TB | Windows 7 Pro x64
Laptop:
Lenovo IdeaPad Y580 | Intel Core i7 3630QM @ 3.4 GHz| nVidia GeForce GTX650M | 16GB RAM Kingston | LiteON LCS 128-L9S 128GB | MacOS Sierra 10.12.6 i Windows 10
Apple iPhone SE | Apple A9 @1.85 GHz | PowerVR GT7600 | 2GB RAM | 128GB PAMIĘCI | iOS 10.3
PlayStation 4 | CUH-1116A | 1TB |
Inne telefony:
Spoilerpokaż
Apple iPhone 5 | Apple A6 @1.3 GHz | PowerVR G6430 | 1GB RAM | 32GB PAMIĘCI | iOS 10.3
Nokia N9 | TI OMAP3630 @1,1GHz OC | PowerVR SGX-530 | 1GB RAM LPDDR | 16 GB PAMIĘCI | MeeGo 1.2 Harmattan
Lumia 520 | Qualcomm MSM8227 @ 1GHz | Qualcomm Adreno 305 | 512MB RAM | 8GB PAMIĘCI| WP 8.1 GDR2

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości