Tutaj użytkownicy mogą zamieścić porady dla innych i recenzje rożnego rodzaju rzeczy związanych z komputerami.
Awatar użytkownika

lukaszuk1995

Posty: 231
Rejestracja: 21 cze 2011, 8:54
Lokalizacja: Będzin
Kontakt:
    Windows Vista Chrome

Post17 lut 2013, 11:20

Obrazek Ta recenzja ma na celu pokazać blaski i cienie oferty internetu mobilnego w Plusie. Na początek:
MODEM - ZTE MF 669 Obrazek
EDGE/GPRS/GSM 850/900/1800 MHz+HSPA+/HSPA/UMTS 900/2100 MHz
OFERTA - 10 GB (częsta) + 50 GB w nocy <za free>, mówili, że jestem w zasięgu LTE , z mapek Plusa to samo wynika, ale dostałem modem HSDPA+ z kartą LTE ...
Obrazek .
Jestem w zasięgu HSDPA+ [Będzin (Śląskie), Walki Młodych] ale sygnał jest taki sobie (może dlatego, że modem jest na poziomie podłogi :) ) Obrazek
Do tego dodam jeszcze speedtesta :
Obrazek .
Modem często gubi zasięg, albo sam z siebie się rozłącza. Aplikacja Plus Internet do doskonałych nie należy, czasami się zawiesza i trzeba zabijać proces :P Za nic nie idzie w niej sprawdzić zużycia pakietu internetowego -> za każdym razem gdy chcę sprawdzić ile pakietu pozostało muszę logować się na Plus Online i sprawdzać <na dłuższą metę bardzo denerwujące> . Generalnie HSDPA z Plusa nie polecam (podobno najlepszy jest Play) - może LTE będzie lepsze <za 2 lata - jak się umowa skończy :wsciekly: >.
Mój blaszak :
CPU --->Intel Celeron Dual-Core E1200 --> 1,60 GHz
RAM ---> 2 x 1 GB
GPU ---> Intel GMA 950 --> 256MB
Płyta główna ---> Gigabyte GA-945-GZM-S2

Awatar użytkownika

urban92

Administrator
Posty: 5161
Rejestracja: 06 lut 2008, 22:25
Lokalizacja: Michalin, gdzieś w Polsce
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post17 lut 2013, 12:07

Plus jest bardziej uniwersalny, Play działa tylko na nadajnikach 3G więc odpada na wielu zadupiach.
Obrazek
Moje maszyny:pokaż
Komputery używane na co dzień:

Stacja robocza (główny pecet):
Core i5 4570 @ 3,2-3,6Ghz + Thermaltake Frio Silent 14
MSI H87-G43
16GB Ram HyperX Fury 1600MHz 9-10-9-26
Geforce GTX 960 2GB MSI + 2x Dell P2416D
SSD Crucial MX100 256GB
HDD 2TB WD Green + 500GB Seagate 7200.12
Thermaltake Smart SE Modular 530W + Thermaltake Urban T31
Windows 10

Testowy-1:
Pentium G3258 @ 4Ghz + Thermaltake Contac 30
MSI B85-G43
8GB RAM Crucial Ballistix Sport @ 1333Mhz
Intel HD Graphics
SSD Samsung 840 120GB + OCZ Vertex 4 128GB
HDD 500GB Samsung F2G
OCZ GameXStream 600W (fanswap na zephyra 120mm) + SPC Gladius M40 + panel boczny z oknem
Na pierwszym SSD Win 10 Insider Fast, na drugim system który akurat testuję, na HDD obrazy i dane

Testowy-2 (warsztatowy):
Xeon X5460 @ 3,8Ghz + Pentagram Karakorum
Gigabyte GA-P35-DS3R
8GB Ram OCZ + Goodram 800 Mhz CL5
Nvidia Quadro 2000 1GB
SSD Toshiba 128GB
HDD 160GB Samsung F1
Sharkoon Rebel 9 (Okno ze szkła + LED)
Windows 7

Testowy-3 (stacja do testowania dysków ATA, obsługi LPT oraz zgrywania obrazu z karty TV):
Pentium D 930 @ 3,6Ghz
GA-8i945P Pro
1GB Ram Goodram DDR2 533Mhz (4x256)
Geforce 8500GT
HDD 80GB WD + 250GB WD
Windows XP

Serwer rev.8:
Pentium G3420 @ 3,2Ghz
Asrock Rack H97M WS
8GB Ram HyperX Fury 1600MHz 10-10-10-30
Intel HD Graphics
SSD 128GB Samsung PM871 M.2
HDD 3TB WD Red na dane + 1TB Toshiba na backupy
Windows Server 2016

Laptop:
Dell Latitude E6430
Core i5-3320M @ 2,6-3,3Ghz
8GB Ram DDR3 1333Mhz
Intel HD Graphics 4000 + Nvidia Quadro NVS 5200M
SSD Samsung 840 EVO 256GB
HDD Seagate 500GB
Windows 10


Komputery referencyjne do pokazów i testów systemów:

Sigma OS:
Athlon 64 3800+ @ 2400Mhz Venice + chłodzenie Cooler Master
Abit AX8
1 GB Ram DDR Kingston 400Mhz
Geforce 7600GT Palit
HDD 80 GB Seagate 7200.10 ATA
Sigma OS 3.0

Windows 98 i stare gry:
Pentium III Coppermine 1 @ 1,2Ghz
Asus CUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 160Mhz
GeForce 4 Ti 4200 64MB + Voodoo 2 12MB
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB Samsung
Windows 98 SE

DOS, Windows 3.11 i oprogramowanie 16 bitowe:
Pentium 166 Mhz (P54C)
Micronics M55HI-PLUS
64MB RAM EDO
S3 Trio64V2/DX 1MB
Sound Blaster Vibra 16C
HDD 3GB WD
DOS 6.22 + Windows 3.11


Komputery używane rzadziej lub zabytkowe:

Athlon XP (mój pierwszy pecet):
Athlon XP 2000+ (Thoroughbred-B) 1667 @ 2100Mhz + Thermaltake TR-2
Soltek SL-75DRV5-C (Wymienione kondensatory, thx SzymekRak)
1GB Ram DDR1 333Mhz
Radeon 9600 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 80GB Samsung
Longhorn 4074

Tualatin:
Pentium III-S Tualatin 1400 @ 1606Mhz + Arctic Cooling Copper Silent 3
Asus TUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 153Mhz
Geforce FX5200
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB WD
Windows XP

K6:
AMD K6-2 @ 550Mhz
Acorp 5ALI61
256 MB Ram SDR 100 Mhz CL2
3dfx Voodoo Banshee 16MB
HDD 40 GB Seagate 7200.4 ATA
Windows 98

Optimus:
Celeron Coppermine 1000 @ 1120Mhz
Procomp BVD1M
256MB Ram SDRAM @ 145Mhz
GeForce 2 MX 32MB
HDD 20GB Samsung
Windows Me (oryginalna naklejka na obudowie i pudełko z płytą)

Compaq P3:
Compaq Deskpro EP
Pentium III 600Mhz Coppermine Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
Matrox G200 8MB
HDD 20 GB Samsung
Windows 2000

Compaq P2:
Compaq Deskpro PD
Pentium II 400Mhz Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
ATI Rage Pro 3D 6MB (4MB + SIMM 2MB)
HDD 6 GB Quantum
Windows NT4

Compaq P1:
Compaq Deskpro 5133
Pentium 166 Mhz (P54CS)
128 MB Ram EDO (w 6 slotach)
Cirrus Logic 5434 1MB
HDD 6GB Quantum
Windows NT 3.51

486 DX4:
AMD 486 DX4 100 Mhz
Chicony CH-471A
24 MB Ram SIMM (72 pin)
Tritent TVGA9000 512KB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX2:
Intel 486 DX2 66 Mhz
Biostar MB-1433FA
8 MB Ram SIMM (30 pin)
Macronix Super VGA 512KB
HDD 504 MB Quantum ATA
DOS 6.22 + Win 3.11

386:
AMD 386 DX 40 Mhz
Morse 386 M3
8 MB Ram SIMM (30 pin)
ATI VGA Wonder VGA 256KB
HDD 124MB ST3144AT
DOS 6.22 + Win 3.11

Zabytkowy laptop:
Compaq LTE Elite 4/50E
Intel SL486DX2 50Mhz
8 MB Ram
Karta graficzna WD (wiem, dziwne)
Matryca 640x480, 4 odcienie szarości
HDD Quantum 255MB
Windows 95a

Do tego masa innych gratów.

Awatar użytkownika

lukaszuk1995

Posty: 231
Rejestracja: 21 cze 2011, 8:54
Lokalizacja: Będzin
Kontakt:
    Windows Vista Chrome

Post17 lut 2013, 12:15

Dodam, ze zasięg jest tak słaby pewnie dlatego, że nie korzystam z zewnętrznej anteny tylko z tej w modemie. Tak btw. jestem zaawansowany ? Dzięki :D
Mój blaszak :
CPU --->Intel Celeron Dual-Core E1200 --> 1,60 GHz
RAM ---> 2 x 1 GB
GPU ---> Intel GMA 950 --> 256MB
Płyta główna ---> Gigabyte GA-945-GZM-S2

Awatar użytkownika

Rublik

Moderator
Posty: 2850
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Kontakt:
    Windows 7 Firefox

Post17 lut 2013, 13:33

Można powiedzieć, że ja korzystam z 'uboższej' wersji twojego netu - czyli Aero2. Nawet przy dość słabym sygnale strony się w miarę szybko ładują, a i YT da się w 240p obejrzeć :P
Najgorzej jest wieczorami kiedy BTS jest dość obciążony, wtedy ping jest bardzo wysoki co z automatu powoduje wolniejsze działanie, no ale darowanemu koniowi się w zęby nie zagląda i jak jestem na studiach to ten net w zupełności mi wystarcza. Używam modemu Huawei E3131-s2 z Play.
"Prawo ponad prawem, państwo w państwie, manipulacja całych ludzi mas. Serwowane nam kłamstwo na kłamstwie, otworzyć oczy obudzić się czas"

Honorowy Członek Mafii C-QUAM


Stacjonarny: Gigabyte GA-H81M-S2H | Celeron G1840 | 4GB DDR3 1333 | Radeon HD4870 512MB | Chieftec GPS-400AA-101A | Seagate ST1000DM3 1TB SATA3 | Windows 10 Pro N
Laptop: Samsung NP300E5A-S06PL | Core i5 2450M | 6GB DDR3 1333 | HD3000 | GT520MX | SanDisk SSD Plus 120GB | Windows 10 Pro
Telefon: Hujawei P8 Lite

Awatar użytkownika

Ult1me

Administrator
Posty: 2425
Rejestracja: 05 sie 2008, 14:48
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:
    Windows 8 Opera

Post17 lut 2013, 14:09

Można powiedzieć, że ja korzystam z 'uboższej' wersji twojego netu - czyli Aero2. Nawet przy dość słabym sygnale strony się w miarę szybko ładują, a i YT da się w 240p obejrzeć :P
Najgorzej jest wieczorami kiedy BTS jest dość obciążony, wtedy ping jest bardzo wysoki co z automatu powoduje wolniejsze działanie, no ale darowanemu koniowi się w zęby nie zagląda i jak jestem na studiach to ten net w zupełności mi wystarcza. Używam modemu Huawei E3131-s2 z Play.
W Kielcach-Dąbrowie na sporym wzniesieniu przy zewnętrznej antenie Aero2 śmiga aż miło. Działa nawet lepiej niż neostrada 1 mbit (2000 ludzi wpiętych w jedną puchę robi swoje).
Komputery:
Spoilerpokaż
Laptop (mój główny komputer): Acer Aspire 5750G | Intel Core i3 2330M (Sandy Bridge) 0.8-2.2GHz | Intel HM65 | 6GB RAM DDR3 | Intel HD Graphics 3000 + nVidia GeForce GT540M (nVidia Optimus) | Crucial MX100 256GB SSD | Broadcom 802.11n Network Adapter | Broadcom NetLink Gigabit Ethernet | Realtek ALC269 (+Dolby Advanced Audio)

Laptop służbowy: HP ProBook

Komputer brata (mój stary): Intel Pentium DualCore E6300 (2x 2.8@1.6-3.25 GHz EIST, 64bit, Intel-VT) | Gigabyte EP43T-UD3L (P43, ICH10) | 2x2 GB RAM DDR3 1066MHz GoodRAM | Palit GeForce GT220 | 2x500 GB (Seagate + SpinPoint F3)

Stacja do napraw: Intel Pentium 4 630 (3.00@2.43 GHz, 64bit, HT, Prescott) | ASUS P5GPL (Intel i915, ICH6) | 2x512 MB RAM DDR1 Kingston (PC-3200) | Gainward GeForce 7300 GT 256 MB DDR2 | jakiś dysk :)

Komputer na części: Intel Pentium III 600 MHz Slot 1 | ASUS P3B-F | 128 MB SDR SDRAM | GeForce 2 MX400 (?) | Seagate 8.4GB PATA

Lumia 625
Dowódca Grupy Odwetowej Mafii C-QUAM, łączącej fanów fal długich, średnich i krótkich, nak***iania kabli j**anych, France Bleu Alsace, The Mighty KBC, Voice of Korea, Warszawskiej Radiostacji Centralnej z najwyższym masztem świata Konstantynowie koło Gąbina, oraz Radiowego Centrum Nadawczego z prawie najwyższymi masztami w Solcu Kujawskim

Awatar użytkownika

lukaszuk1995

Posty: 231
Rejestracja: 21 cze 2011, 8:54
Lokalizacja: Będzin
Kontakt:
    J2ME Opera

Post17 lut 2013, 14:24

Tyle, że ja <moja starsza> płacę za neta 50 zł miesięcznie, a Aero2 jest darmowe. Poza tym to Plus (Cyfrowy Polsat) korzysta z infrastruktury Aero2. W Aero2 z tego co wiem połączenie jest kończone po godzinie ciągłego korzystania <u mnie z resztą też, bo jak mnie modem nie rozłączy to aplikacja od Plusa>. Btw. po zakończeniu/przedłużeniu umowy trzeba oddać modem operatorowi, czy można go zatrzymać ?
Mój blaszak :
CPU --->Intel Celeron Dual-Core E1200 --> 1,60 GHz
RAM ---> 2 x 1 GB
GPU ---> Intel GMA 950 --> 256MB
Płyta główna ---> Gigabyte GA-945-GZM-S2

Awatar użytkownika

kadet

Moderator
Posty: 184
Rejestracja: 18 cze 2012, 17:46
Lokalizacja: Szczecinek
Kontakt:
    Windows 8 Firefox

Post17 lut 2013, 15:04

Zatrzymujesz, no chyba że nie kupiłeś modemu a go wypożyczyłeś (w co szczerze wątpię) sam wiedzieć powinieneś :P
Obrazek Obrazek
Lenovo z580: CPU: Intel Core i3 2350m, GPU: NVIDIA 630m RAM: 8GB System: Kafel
Złom: CPU: Intel Pentium D 805, GPU: ATI radeon x1600 Pro, RAM: 1,5GB, Zasilacz: Logic 300W. System: Kafel
Lat ma 6 a radzi sobie lepiej niż niektóre nowe :D

Awatar użytkownika

lukaszuk1995

Posty: 231
Rejestracja: 21 cze 2011, 8:54
Lokalizacja: Będzin
Kontakt:
    J2ME Opera

Post17 lut 2013, 15:15

Plus sieje dezinformację. Kupiłem, czyli zatrzymuję. :P
Mój blaszak :
CPU --->Intel Celeron Dual-Core E1200 --> 1,60 GHz
RAM ---> 2 x 1 GB
GPU ---> Intel GMA 950 --> 256MB
Płyta główna ---> Gigabyte GA-945-GZM-S2

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3273
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Macintosh Opera

Post17 lut 2013, 18:10

Co do tej aplikacji Plusa, to nie da się normalnie skonfigurować połączenia w Windowsie tak jak dialup?
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

kadet

Moderator
Posty: 184
Rejestracja: 18 cze 2012, 17:46
Lokalizacja: Szczecinek
Kontakt:
    Windows 8 Firefox

Post17 lut 2013, 18:17

pc.qwerty: Da radę, sam miałem tak skonfigurowane bo przez te aplikacje idzie nerwicy dostać.
Obrazek Obrazek
Lenovo z580: CPU: Intel Core i3 2350m, GPU: NVIDIA 630m RAM: 8GB System: Kafel
Złom: CPU: Intel Pentium D 805, GPU: ATI radeon x1600 Pro, RAM: 1,5GB, Zasilacz: Logic 300W. System: Kafel
Lat ma 6 a radzi sobie lepiej niż niektóre nowe :D

Awatar użytkownika

Rublik

Moderator
Posty: 2850
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Kontakt:
    Windows 7 Firefox

Post17 lut 2013, 19:12

/me preferuje topnetinfo.
"Prawo ponad prawem, państwo w państwie, manipulacja całych ludzi mas. Serwowane nam kłamstwo na kłamstwie, otworzyć oczy obudzić się czas"

Honorowy Członek Mafii C-QUAM


Stacjonarny: Gigabyte GA-H81M-S2H | Celeron G1840 | 4GB DDR3 1333 | Radeon HD4870 512MB | Chieftec GPS-400AA-101A | Seagate ST1000DM3 1TB SATA3 | Windows 10 Pro N
Laptop: Samsung NP300E5A-S06PL | Core i5 2450M | 6GB DDR3 1333 | HD3000 | GT520MX | SanDisk SSD Plus 120GB | Windows 10 Pro
Telefon: Hujawei P8 Lite

Awatar użytkownika

lukaszuk1995

Posty: 231
Rejestracja: 21 cze 2011, 8:54
Lokalizacja: Będzin
Kontakt:
    J2ME Opera

Post17 lut 2013, 21:40

pc.qwerty: Da radę, sam miałem tak skonfigurowane bo przez te aplikacje idzie nerwicy dostać.
Jakieś wskazówki ?
EDIT:
www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=155630#155630 znalazłem.
Mój blaszak :
CPU --->Intel Celeron Dual-Core E1200 --> 1,60 GHz
RAM ---> 2 x 1 GB
GPU ---> Intel GMA 950 --> 256MB
Płyta główna ---> Gigabyte GA-945-GZM-S2

Awatar użytkownika

kadet

Moderator
Posty: 184
Rejestracja: 18 cze 2012, 17:46
Lokalizacja: Szczecinek
Kontakt:
    Windows 8 Firefox

Post17 lut 2013, 22:27

Generalnie z tego co pamiętam to ten program sam generuje takie połączenie, a może to było w starej wersji. http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211 to też powinno być pomocne.
Obrazek Obrazek
Lenovo z580: CPU: Intel Core i3 2350m, GPU: NVIDIA 630m RAM: 8GB System: Kafel
Złom: CPU: Intel Pentium D 805, GPU: ATI radeon x1600 Pro, RAM: 1,5GB, Zasilacz: Logic 300W. System: Kafel
Lat ma 6 a radzi sobie lepiej niż niektóre nowe :D

Awatar użytkownika

lukaszuk1995

Posty: 231
Rejestracja: 21 cze 2011, 8:54
Lokalizacja: Będzin
Kontakt:
    J2ME Opera

Post18 lut 2013, 18:52

Jutro przekonfiguruję sobie ten internet, chociaż tyle, że się aplikacja nie będzie restartować.
Mój blaszak :
CPU --->Intel Celeron Dual-Core E1200 --> 1,60 GHz
RAM ---> 2 x 1 GB
GPU ---> Intel GMA 950 --> 256MB
Płyta główna ---> Gigabyte GA-945-GZM-S2

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość