Tutaj użytkownicy mogą zamieścić porady dla innych i recenzje rożnego rodzaju rzeczy związanych z komputerami.
Awatar użytkownika

lukaszuk1995

Posty: 231
Rejestracja: 21 cze 2011, 8:54
Lokalizacja: Będzin
Kontaktowanie:
    Windows Vista Chrome

Post17 lut 2013, 11:20

Obrazek
Ta recenzja ma na celu pokazać blaski i cienie oferty internetu mobilnego w Plusie. Na początek:
MODEM - ZTE MF 669 Obrazek
EDGE/GPRS/GSM 850/900/1800 MHz+HSPA+/HSPA/UMTS 900/2100 MHz

OFERTA - 10 GB (częsta) + 50 GB w nocy <za free>, mówili, że jestem w zasięgu LTE , z mapek Plusa to samo wynika, ale dostałem modem HSDPA+ z kartą LTE ...
Obrazek .
Jestem w zasięgu HSDPA+ [Będzin (Śląskie), Walki Młodych] ale sygnał jest taki sobie (może dlatego, że modem jest na poziomie podłogi :) ) Obrazek
Do tego dodam jeszcze speedtesta :
Obrazek .
Modem często gubi zasięg, albo sam z siebie się rozłącza. Aplikacja Plus Internet do doskonałych nie należy, czasami się zawiesza i trzeba zabijać proces :P Za nic nie idzie w niej sprawdzić zużycia pakietu internetowego -> za każdym razem gdy chcę sprawdzić ile pakietu pozostało muszę logować się na Plus Online i sprawdzać <na dłuższą metę bardzo denerwujące> . Generalnie HSDPA z Plusa nie polecam (podobno najlepszy jest Play) - może LTE będzie lepsze <za 2 lata - jak się umowa skończy :wsciekly: >.
Mój blaszak :
CPU --->Intel Celeron Dual-Core E1200 --> 1,60 GHz
RAM ---> 2 x 1 GB
GPU ---> Intel GMA 950 --> 256MB
Płyta główna ---> Gigabyte GA-945-GZM-S2

Awatar użytkownika

urban92

Administrator
Posty: 5068
Rejestracja: 06 lut 2008, 22:25
Lokalizacja: Michalin, gdzieś w Polsce
Kontaktowanie:
    Windows 7 Chrome

Post17 lut 2013, 12:07

Plus jest bardziej uniwersalny, Play działa tylko na nadajnikach 3G więc odpada na wielu zadupiach.
Obrazek
Moje maszyny:
Spoiler: pokaż
Komputery używane na co dzień:

Stacja robocza (główny pecet):
    Core i5 4570 @ 3,2-3,6Ghz + Pentagram Karakorum
    MSI H87-G43
    16GB Ram HyperX Fury 1600MHz 9-10-9-26
    Nvidia Quadro 2000 + 2x Dell P2416D
    SSD Crucial MX100 256GB
    HDD 2TB WD Green + 500GB Seagate 7200.12
    Thermaltake Smart SE Modular 530W +Thermaltake Urban T31
    Windows 10

Testowy-1:
    Pentium G3258 @ 4Ghz + Thermaltake Contac 30
    MSI B85-G43
    8GB RAM Crucial Ballistix Sport @ 1333Mhz
    Intel HD Graphics
    SSD Samsung 840 120GB + Toshiba 128GB
    HDD 500GB Samsung F2G
    OCZ GameXStream 600W (fanswap na zephyra 120mm) + SPC Gladius M40 + panel boczny z oknem
    Na pierwszym SSD Win 10 Insider Fast, na drugim system który akurat testuję, na HDD obrazy i dane

Testowy-2 (warsztatowy):
    Xeon E5420 @ 3Ghz
    Gigabyte GA-P35-DS3R
    8GB Ram OCZ+Goodram 800 Mhz CL4
    Geforce GT 630 Gigabyte
    HDD 160GB Samsung F1
    Sharkoon Rebel 9 (Okno ze szkła + LED)
    Windows 7

Testowy-3 (stacja do testowania dysków ATA, obsługi LPT oraz zgrywania obrazu z karty TV):
    Pentium D 930 @ 3,6Ghz
    GA-8i945P Pro
    1GB Ram Goodram DDR2 533Mhz (4x256)
    Geforce 8500GT
    HDD 80GB WD + 250GB WD
    Windows XP

Serwer rev. 7.2:
    Pentium G860 @ 3Ghz
    Gigabyte GA-H61M-S1
    6GB Ram Goodram DDR3 1333Mhz CL9
    Intel HD Graphics 2000
    SSD 128GB OCZ Vertex 3
    HDD 3TB WD Red
    Server 2016

Laptop:
    Dell Latitude E6430
    Core i5-3320M @ 2,6-3,3Ghz
    8GB Ram DDR3 1333Mhz
    Intel HD Graphics 4000 + Nvidia Quadro NVS 5200M
    SSD Samsung 840 EVO 256GB
    HDD Seagate 500GB
    Windows 10


Komputery referencyjne do pokazów i testów systemów:

Sigma OS:
    Athlon 64 3800+ @ 2400Mhz Venice + chłodzenie Cooler Master
    Abit AX8
    1 GB Ram DDR Kingston 400Mhz
    Geforce 7600GT Palit
    HDD 80 GB Seagate 7200.10 ATA
    Sigma OS 3.0

Windows 98 i stare gry:
    Pentium III Coppermine 1 @ 1,2Ghz
    Asus CUSL2-C
    512MB Ram SDRAM 133 @ 160Mhz
    GeForce 4 Ti 4200 64MB + Voodoo 2 12MB
    Sound Blaster Live! 5.1
    HDD 40GB Samsung
    Windows 98 SE

DOS, Windows 3.11 i oprogramowanie 16 bitowe:
    Pentium 100 Mhz (P54C)
    Gemlight GMB-P54SPS
    16MB RAM EDO
    S3 Trio64V2/DX 1MB
    Sound Blaster AWE64 ISA
    HDD 3GB WD
    DOS 6.22 + Windows 3.11


Komputery używane rzadziej lub zabytkowe:

Athlon XP (mój pierwszy pecet):
    Athlon XP 2000+ (Thoroughbred-B) 1667 @ 2100Mhz + Thermaltake TR-2
    Soltek SL-75DRV5-C (Wymienione kondensatory, thx SzymekRak)
    1GB Ram DDR1 333Mhz
    Radeon 9600 Pro
    Sound Blaster Live! 5.1
    HDD 80GB Samsung
    Longhorn 4074

Tualatin:
    Pentium III-S Tualatin 1400 @ 1606Mhz + Arctic Cooling Copper Silent 3
    Asus TUSL2-C
    512MB Ram SDRAM 133 @ 153Mhz
    Geforce FX5200
    Sound Blaster Live! 5.1
    HDD 40GB WD
    Windows XP

K6:
    AMD K6-2 @ 550Mhz
    Acorp 5ALI61
    256 MB Ram SDR 100 Mhz CL2
    3dfx Voodoo Banshee 16MB
    HDD 40 GB Seagate 7200.4 ATA
    Windows 98

Optimus:
    Celeron Coppermine 1000 @ 1120Mhz
    Procomp BVD1M
    256MB Ram SDRAM @ 145Mhz
    GeForce 2 MX 32MB
    HDD 20GB Samsung
    Windows Me (oryginalna naklejka na obudowie i pudełko z płytą)

Compaq:
    Compaq Deskpro EP
    Pentium III 600Mhz Coppermine Slot 1
    320 MB SDRAM 100Mhz
    Matrox G200 8MB
    HDD 20 GB Samsung
    Windows 2000

Drugi Compaq:
    Compaq Deskpro 5133
    Pentium 166 Mhz (P54CS)
    128 MB Ram EDO (w 6 slotach)
    Cirrus Logic 5434 1MB
    HDD 6GB Quantum
    Windows NT 3.51

Drugi 486:
    AMD 486 DX4 100 Mhz
    Chicony CH-471A
    32 MB Ram SIMM (72 pin)
    Macronix Super VGA 512KB
    HDD 2 GB Seagate ATA
    Windows 95a

Królestwo Rdzy (486 za 5zł z Allegro):
    Intel 486 DX 25 @ 33 Mhz
    Biostar MB-1433FA
    8 MB Ram SIMM (30 pin)
    ATI VGA Wonder VGA 256KB
    HDD 504 MB Quantum ATA
    DOS 6.22 + Win 3.11

Zabytkowy laptop:
    Compaq LTE Elite 4/50E
    Intel SL486DX2 50Mhz
    8 MB Ram
    Karta graficzna WD (wiem, dziwne)
    Matryca 640x480, 4 odcienie szarości
    HDD Quantum 255MB
    Windows 95a

Do tego masa innych gratów.

Awatar użytkownika

lukaszuk1995

Posty: 231
Rejestracja: 21 cze 2011, 8:54
Lokalizacja: Będzin
Kontaktowanie:
    Windows Vista Chrome

Post17 lut 2013, 12:15

Dodam, ze zasięg jest tak słaby pewnie dlatego, że nie korzystam z zewnętrznej anteny tylko z tej w modemie. Tak btw. jestem zaawansowany ? Dzięki :D
Mój blaszak :
CPU --->Intel Celeron Dual-Core E1200 --> 1,60 GHz
RAM ---> 2 x 1 GB
GPU ---> Intel GMA 950 --> 256MB
Płyta główna ---> Gigabyte GA-945-GZM-S2

Awatar użytkownika

Rublik

Moderator
Posty: 2847
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Kontaktowanie:
    Windows 7 Firefox

Post17 lut 2013, 13:33

Można powiedzieć, że ja korzystam z 'uboższej' wersji twojego netu - czyli Aero2. Nawet przy dość słabym sygnale strony się w miarę szybko ładują, a i YT da się w 240p obejrzeć :P
Najgorzej jest wieczorami kiedy BTS jest dość obciążony, wtedy ping jest bardzo wysoki co z automatu powoduje wolniejsze działanie, no ale darowanemu koniowi się w zęby nie zagląda i jak jestem na studiach to ten net w zupełności mi wystarcza. Używam modemu Huawei E3131-s2 z Play.
"Prawo ponad prawem, państwo w państwie, manipulacja całych ludzi mas. Serwowane nam kłamstwo na kłamstwie, otworzyć oczy obudzić się czas"

Honorowy Członek Mafii C-QUAM


Stacjonarny: Gigabyte GA-H81M-S2H | Celeron G1840 | 4GB DDR3 1333 | Radeon HD4870 512MB | Chieftec GPS-400AA-101A | Seagate ST1000DM3 1TB SATA3 | Windows 10 Pro N
Laptop: Samsung NP300E5A-S06PL | Core i5 2450M | 6GB DDR3 1333 | HD3000 | GT520MX | SanDisk SSD Plus 120GB | Windows 10 Pro
Telefon: Hujawei P8 Lite

Awatar użytkownika

Ult1me

Administrator
Posty: 2425
Rejestracja: 05 sie 2008, 14:48
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:
    Windows 8 Opera

Post17 lut 2013, 14:09

Rublik pisze:Można powiedzieć, że ja korzystam z 'uboższej' wersji twojego netu - czyli Aero2. Nawet przy dość słabym sygnale strony się w miarę szybko ładują, a i YT da się w 240p obejrzeć :P
Najgorzej jest wieczorami kiedy BTS jest dość obciążony, wtedy ping jest bardzo wysoki co z automatu powoduje wolniejsze działanie, no ale darowanemu koniowi się w zęby nie zagląda i jak jestem na studiach to ten net w zupełności mi wystarcza. Używam modemu Huawei E3131-s2 z Play.


W Kielcach-Dąbrowie na sporym wzniesieniu przy zewnętrznej antenie Aero2 śmiga aż miło. Działa nawet lepiej niż neostrada 1 mbit (2000 ludzi wpiętych w jedną puchę robi swoje).
Komputery:
Spoiler: pokaż
Laptop (mój główny komputer): Acer Aspire 5750G | Intel Core i3 2330M (Sandy Bridge) 0.8-2.2GHz | Intel HM65 | 6GB RAM DDR3 | Intel HD Graphics 3000 + nVidia GeForce GT540M (nVidia Optimus) | Crucial MX100 256GB SSD | Broadcom 802.11n Network Adapter | Broadcom NetLink Gigabit Ethernet | Realtek ALC269 (+Dolby Advanced Audio)

Laptop służbowy: HP ProBook

Komputer brata (mój stary): Intel Pentium DualCore E6300 (2x 2.8@1.6-3.25 GHz EIST, 64bit, Intel-VT) | Gigabyte EP43T-UD3L (P43, ICH10) | 2x2 GB RAM DDR3 1066MHz GoodRAM | Palit GeForce GT220 | 2x500 GB (Seagate + SpinPoint F3)

Stacja do napraw: Intel Pentium 4 630 (3.00@2.43 GHz, 64bit, HT, Prescott) | ASUS P5GPL (Intel i915, ICH6) | 2x512 MB RAM DDR1 Kingston (PC-3200) | Gainward GeForce 7300 GT 256 MB DDR2 | jakiś dysk :)

Komputer na części: Intel Pentium III 600 MHz Slot 1 | ASUS P3B-F | 128 MB SDR SDRAM | GeForce 2 MX400 (?) | Seagate 8.4GB PATA

Lumia 625


Dowódca Grupy Odwetowej Mafii C-QUAM, łączącej fanów fal długich, średnich i krótkich, nak***iania kabli j**anych, France Bleu Alsace, The Mighty KBC, Voice of Korea, Warszawskiej Radiostacji Centralnej z najwyższym masztem świata Konstantynowie koło Gąbina, oraz Radiowego Centrum Nadawczego z prawie najwyższymi masztami w Solcu Kujawskim

Awatar użytkownika

lukaszuk1995

Posty: 231
Rejestracja: 21 cze 2011, 8:54
Lokalizacja: Będzin
Kontaktowanie:
    J2ME Opera

Post17 lut 2013, 14:24

Tyle, że ja <moja starsza> płacę za neta 50 zł miesięcznie, a Aero2 jest darmowe. Poza tym to Plus (Cyfrowy Polsat) korzysta z infrastruktury Aero2. W Aero2 z tego co wiem połączenie jest kończone po godzinie ciągłego korzystania <u mnie z resztą też, bo jak mnie modem nie rozłączy to aplikacja od Plusa>. Btw. po zakończeniu/przedłużeniu umowy trzeba oddać modem operatorowi, czy można go zatrzymać ?
Mój blaszak :
CPU --->Intel Celeron Dual-Core E1200 --> 1,60 GHz
RAM ---> 2 x 1 GB
GPU ---> Intel GMA 950 --> 256MB
Płyta główna ---> Gigabyte GA-945-GZM-S2

Awatar użytkownika

kadet

Moderator
Posty: 184
Rejestracja: 18 cze 2012, 17:46
Lokalizacja: Szczecinek
Kontaktowanie:
    Windows 8 Firefox

Post17 lut 2013, 15:04

Zatrzymujesz, no chyba że nie kupiłeś modemu a go wypożyczyłeś (w co szczerze wątpię) sam wiedzieć powinieneś :P
Obrazek Obrazek
Lenovo z580: CPU: Intel Core i3
2350m, GPU: NVIDIA 630m RAM: 8GB System: Kafel
Złom: CPU: Intel Pentium D 805, GPU: ATI radeon x1600 Pro, RAM: 1,5GB, Zasilacz: Logic 300W. System: Kafel
Lat ma 6 a radzi sobie lepiej niż niektóre nowe :D

Awatar użytkownika

lukaszuk1995

Posty: 231
Rejestracja: 21 cze 2011, 8:54
Lokalizacja: Będzin
Kontaktowanie:
    J2ME Opera

Post17 lut 2013, 15:15

Plus sieje dezinformację. Kupiłem, czyli zatrzymuję. :P
Mój blaszak :
CPU --->Intel Celeron Dual-Core E1200 --> 1,60 GHz
RAM ---> 2 x 1 GB
GPU ---> Intel GMA 950 --> 256MB
Płyta główna ---> Gigabyte GA-945-GZM-S2

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3268
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Macintosh Opera

Post17 lut 2013, 18:10

Co do tej aplikacji Plusa, to nie da się normalnie skonfigurować połączenia w Windowsie tak jak dialup?
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

kadet

Moderator
Posty: 184
Rejestracja: 18 cze 2012, 17:46
Lokalizacja: Szczecinek
Kontaktowanie:
    Windows 8 Firefox

Post17 lut 2013, 18:17

pc.qwerty: Da radę, sam miałem tak skonfigurowane bo przez te aplikacje idzie nerwicy dostać.
Obrazek Obrazek
Lenovo z580: CPU: Intel Core i3
2350m, GPU: NVIDIA 630m RAM: 8GB System: Kafel
Złom: CPU: Intel Pentium D 805, GPU: ATI radeon x1600 Pro, RAM: 1,5GB, Zasilacz: Logic 300W. System: Kafel
Lat ma 6 a radzi sobie lepiej niż niektóre nowe :D

Awatar użytkownika

Rublik

Moderator
Posty: 2847
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Kontaktowanie:
    Windows 7 Firefox

Post17 lut 2013, 19:12

/me preferuje topnetinfo.
"Prawo ponad prawem, państwo w państwie, manipulacja całych ludzi mas. Serwowane nam kłamstwo na kłamstwie, otworzyć oczy obudzić się czas"

Honorowy Członek Mafii C-QUAM


Stacjonarny: Gigabyte GA-H81M-S2H | Celeron G1840 | 4GB DDR3 1333 | Radeon HD4870 512MB | Chieftec GPS-400AA-101A | Seagate ST1000DM3 1TB SATA3 | Windows 10 Pro N
Laptop: Samsung NP300E5A-S06PL | Core i5 2450M | 6GB DDR3 1333 | HD3000 | GT520MX | SanDisk SSD Plus 120GB | Windows 10 Pro
Telefon: Hujawei P8 Lite

Awatar użytkownika

lukaszuk1995

Posty: 231
Rejestracja: 21 cze 2011, 8:54
Lokalizacja: Będzin
Kontaktowanie:
    J2ME Opera

Post17 lut 2013, 21:40

kadet pisze:pc.qwerty: Da radę, sam miałem tak skonfigurowane bo przez te aplikacje idzie nerwicy dostać.

Jakieś wskazówki ?
EDIT:
www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=155630#155630 znalazłem.
Mój blaszak :
CPU --->Intel Celeron Dual-Core E1200 --> 1,60 GHz
RAM ---> 2 x 1 GB
GPU ---> Intel GMA 950 --> 256MB
Płyta główna ---> Gigabyte GA-945-GZM-S2

Awatar użytkownika

kadet

Moderator
Posty: 184
Rejestracja: 18 cze 2012, 17:46
Lokalizacja: Szczecinek
Kontaktowanie:
    Windows 8 Firefox

Post17 lut 2013, 22:27

Generalnie z tego co pamiętam to ten program sam generuje takie połączenie, a może to było w starej wersji. http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211 to też powinno być pomocne.
Obrazek Obrazek
Lenovo z580: CPU: Intel Core i3
2350m, GPU: NVIDIA 630m RAM: 8GB System: Kafel
Złom: CPU: Intel Pentium D 805, GPU: ATI radeon x1600 Pro, RAM: 1,5GB, Zasilacz: Logic 300W. System: Kafel
Lat ma 6 a radzi sobie lepiej niż niektóre nowe :D

Awatar użytkownika

lukaszuk1995

Posty: 231
Rejestracja: 21 cze 2011, 8:54
Lokalizacja: Będzin
Kontaktowanie:
    J2ME Opera

Post18 lut 2013, 18:52

Jutro przekonfiguruję sobie ten internet, chociaż tyle, że się aplikacja nie będzie restartować.
Mój blaszak :
CPU --->Intel Celeron Dual-Core E1200 --> 1,60 GHz
RAM ---> 2 x 1 GB
GPU ---> Intel GMA 950 --> 256MB
Płyta główna ---> Gigabyte GA-945-GZM-S2

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość