Dział dla miłośników radioelektroniki i telewizji. Miejsce wymiany wspomnień, wiedzy i doświadczeń dla DXerów i nie tylko.
Awatar użytkownika

Ult1me

Administrator
Posty: 2425
Rejestracja: 05 sie 2008, 14:48
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:
    Windows 8.1 Opera

Post18 sty 2014, 19:15

Dobry!

Mam taki problem i w sumie nie wiem jak się za niego zabrać. Posiadam telewizor Sharpa - 40LE830 (całkiem fajny, tutaj recenzja: http://www.hdtv.com.pl/forum/sharp/65908-sharp-40le830-test-otwarty-pierwszy-test-na-rynku.html), który po WiFi jest wpięty w sieć domową. Chciałbym streamować z dowolnego z dwóch komputerów obraz z pulpitu bez większego lagu, chociaż w 720p na tym oto telewizorze przy wydaniu jak najmniejszej liczby pieniędzy.

Macie jakiś pomysł inny niż Raspberry Pi?
Komputery:
Spoiler: pokaż
Laptop (mój główny komputer): Acer Aspire 5750G | Intel Core i3 2330M (Sandy Bridge) 0.8-2.2GHz | Intel HM65 | 6GB RAM DDR3 | Intel HD Graphics 3000 + nVidia GeForce GT540M (nVidia Optimus) | Crucial MX100 256GB SSD | Broadcom 802.11n Network Adapter | Broadcom NetLink Gigabit Ethernet | Realtek ALC269 (+Dolby Advanced Audio)

Laptop służbowy: HP ProBook

Komputer brata (mój stary): Intel Pentium DualCore E6300 (2x 2.8@1.6-3.25 GHz EIST, 64bit, Intel-VT) | Gigabyte EP43T-UD3L (P43, ICH10) | 2x2 GB RAM DDR3 1066MHz GoodRAM | Palit GeForce GT220 | 2x500 GB (Seagate + SpinPoint F3)

Stacja do napraw: Intel Pentium 4 630 (3.00@2.43 GHz, 64bit, HT, Prescott) | ASUS P5GPL (Intel i915, ICH6) | 2x512 MB RAM DDR1 Kingston (PC-3200) | Gainward GeForce 7300 GT 256 MB DDR2 | jakiś dysk :)

Komputer na części: Intel Pentium III 600 MHz Slot 1 | ASUS P3B-F | 128 MB SDR SDRAM | GeForce 2 MX400 (?) | Seagate 8.4GB PATA

Lumia 625


Dowódca Grupy Odwetowej Mafii C-QUAM, łączącej fanów fal długich, średnich i krótkich, nak***iania kabli j**anych, France Bleu Alsace, The Mighty KBC, Voice of Korea, Warszawskiej Radiostacji Centralnej z najwyższym masztem świata Konstantynowie koło Gąbina, oraz Radiowego Centrum Nadawczego z prawie najwyższymi masztami w Solcu Kujawskim

Awatar użytkownika

bsystem

Zasłużony użytkownik
Posty: 652
Rejestracja: 03 lis 2010, 16:44
    Windows 8 Chrome

Post18 sty 2014, 20:28

Streamować pulpit czy filmy?
Spoiler: pokaż
Asus n61v | c2d p7450 | GT 240m | 4GB DDR3 | 320GB | Windows 8.1 x64
Fujitsu Siemens Esprimo V5505 | C2D T7550 2,2GHz 4MB Cache L2 (Merom) | 4GB RAM DDR2| 120GB| Windows 8.1 x64
Pentium 4 |Pentium 4 3.0GHz (Prescott) | 1 GB RAM DDR1 | 60 GB |Windows 8 RTM
Toshiba Satellite 1400-503 | Celeron-S 1,33GHz (tualatin :hyhy:) | 768 MB SD-RAM | 40GB | Windows XP SP3
K6-2| AMD K6-2 300MHz | 64MB SD-RAM |1GB| Windows 2000 Fresh by Rublik
Serwer 'Sempik': AMD Sempron 2800+ | ASUS K8V-MX | 1024 MB RAM DDR1 | S3 Graphics DeltaChrome Pro IGP | 20GB + 500GB | Windows 2k8
Pentium 4 1,7 GHz| OEM Fujitsu | 512MB SD RAM| 40GB
Sempron 2200+ | jakieś mobo MSI | 128MB DDR | 40GB
Intel Pentium III Coppermine | mobo na intelu | 128MB SD RAM | 80GB
Sempron 2800+ | ASRock K8NF4G-SATA2 | 512MB DDR | 160GB RAID0
Pentium II | mobo na slot1 | 128MB SD RAM | 2GB


Komputery mniej lub bardziej kompletne:

Amilo M7400 | Pentium M 1,3 GHz (Banias)| 512 MB RAM | dysk zbrickowany | +15" CRT


iPhone 5c + Dell e6230

Awatar użytkownika

Ult1me

Administrator
Posty: 2425
Rejestracja: 05 sie 2008, 14:48
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:
    Windows 8.1 Opera

Post18 sty 2014, 20:49

Pulpit. Filmy to bez problemu, idzie wolno (WiFi g, ale prawdopodobnie zmienię ruter z czasem) po DLNA, tymczasem chodzi mi o to, żeby obraz z przeglądarki czasem puścić.
Komputery:
Spoiler: pokaż
Laptop (mój główny komputer): Acer Aspire 5750G | Intel Core i3 2330M (Sandy Bridge) 0.8-2.2GHz | Intel HM65 | 6GB RAM DDR3 | Intel HD Graphics 3000 + nVidia GeForce GT540M (nVidia Optimus) | Crucial MX100 256GB SSD | Broadcom 802.11n Network Adapter | Broadcom NetLink Gigabit Ethernet | Realtek ALC269 (+Dolby Advanced Audio)

Laptop służbowy: HP ProBook

Komputer brata (mój stary): Intel Pentium DualCore E6300 (2x 2.8@1.6-3.25 GHz EIST, 64bit, Intel-VT) | Gigabyte EP43T-UD3L (P43, ICH10) | 2x2 GB RAM DDR3 1066MHz GoodRAM | Palit GeForce GT220 | 2x500 GB (Seagate + SpinPoint F3)

Stacja do napraw: Intel Pentium 4 630 (3.00@2.43 GHz, 64bit, HT, Prescott) | ASUS P5GPL (Intel i915, ICH6) | 2x512 MB RAM DDR1 Kingston (PC-3200) | Gainward GeForce 7300 GT 256 MB DDR2 | jakiś dysk :)

Komputer na części: Intel Pentium III 600 MHz Slot 1 | ASUS P3B-F | 128 MB SDR SDRAM | GeForce 2 MX400 (?) | Seagate 8.4GB PATA

Lumia 625


Dowódca Grupy Odwetowej Mafii C-QUAM, łączącej fanów fal długich, średnich i krótkich, nak***iania kabli j**anych, France Bleu Alsace, The Mighty KBC, Voice of Korea, Warszawskiej Radiostacji Centralnej z najwyższym masztem świata Konstantynowie koło Gąbina, oraz Radiowego Centrum Nadawczego z prawie najwyższymi masztami w Solcu Kujawskim

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3272
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows 7 Opera

Post18 sty 2014, 21:28

VLC umie strumieniować pulpit, ale nie wiem jak wygląda odtworzenie tego po stronie telewizora...
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

Dexter

Posty: 366
Rejestracja: 20 cze 2009, 21:13
Lokalizacja: Kielce
Kontaktowanie:
    Windows 7 Firefox

Post18 sty 2014, 23:03

Zależy jaki masz budżet :). Może szukaj czegoś w tym stylu

http://tech.wp.pl/kat,1009783,title,Prz ... aid=1120bf

Awatar użytkownika

bsystem

Zasłużony użytkownik
Posty: 652
Rejestracja: 03 lis 2010, 16:44
    Windows 8 Chrome

Post18 sty 2014, 23:04

Jeśli telewizor miałby możliwość odtworzenia jakiegokolwiek formatu, w którym VLC może streamować po adresie IP (jest w tym telewizorze coś typu przeglądarka?), można próbować wtedy kombinacje z VLC, to może się udać.
Spoiler: pokaż
Asus n61v | c2d p7450 | GT 240m | 4GB DDR3 | 320GB | Windows 8.1 x64
Fujitsu Siemens Esprimo V5505 | C2D T7550 2,2GHz 4MB Cache L2 (Merom) | 4GB RAM DDR2| 120GB| Windows 8.1 x64
Pentium 4 |Pentium 4 3.0GHz (Prescott) | 1 GB RAM DDR1 | 60 GB |Windows 8 RTM
Toshiba Satellite 1400-503 | Celeron-S 1,33GHz (tualatin :hyhy:) | 768 MB SD-RAM | 40GB | Windows XP SP3
K6-2| AMD K6-2 300MHz | 64MB SD-RAM |1GB| Windows 2000 Fresh by Rublik
Serwer 'Sempik': AMD Sempron 2800+ | ASUS K8V-MX | 1024 MB RAM DDR1 | S3 Graphics DeltaChrome Pro IGP | 20GB + 500GB | Windows 2k8
Pentium 4 1,7 GHz| OEM Fujitsu | 512MB SD RAM| 40GB
Sempron 2200+ | jakieś mobo MSI | 128MB DDR | 40GB
Intel Pentium III Coppermine | mobo na intelu | 128MB SD RAM | 80GB
Sempron 2800+ | ASRock K8NF4G-SATA2 | 512MB DDR | 160GB RAID0
Pentium II | mobo na slot1 | 128MB SD RAM | 2GB


Komputery mniej lub bardziej kompletne:

Amilo M7400 | Pentium M 1,3 GHz (Banias)| 512 MB RAM | dysk zbrickowany | +15" CRT


iPhone 5c + Dell e6230

Awatar użytkownika

Ult1me

Administrator
Posty: 2425
Rejestracja: 05 sie 2008, 14:48
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:
    Windows 8.1 Opera

Post19 sty 2014, 15:08

Dexter pisze:Zależy jaki masz budżet :). Może szukaj czegoś w tym stylu

http://tech.wp.pl/kat,1009783,title,Prz ... aid=1120bf


a ić z tym. Te przystawki androidowe to często największe badziewie jakie świat wydał.

bsystem pisze:Jeśli telewizor miałby możliwość odtworzenia jakiegokolwiek formatu, w którym VLC może streamować po adresie IP (jest w tym telewizorze coś typu przeglądarka?), można próbować wtedy kombinacje z VLC, to może się udać.


Ja myślałem o tym, by zrobić coś takiego: http://wiki.serviio.org/doku.php?id=stream_pc
pytanie tylko, czy to ma szansę powodzenia - co o tym myślicie?
Komputery:
Spoiler: pokaż
Laptop (mój główny komputer): Acer Aspire 5750G | Intel Core i3 2330M (Sandy Bridge) 0.8-2.2GHz | Intel HM65 | 6GB RAM DDR3 | Intel HD Graphics 3000 + nVidia GeForce GT540M (nVidia Optimus) | Crucial MX100 256GB SSD | Broadcom 802.11n Network Adapter | Broadcom NetLink Gigabit Ethernet | Realtek ALC269 (+Dolby Advanced Audio)

Laptop służbowy: HP ProBook

Komputer brata (mój stary): Intel Pentium DualCore E6300 (2x 2.8@1.6-3.25 GHz EIST, 64bit, Intel-VT) | Gigabyte EP43T-UD3L (P43, ICH10) | 2x2 GB RAM DDR3 1066MHz GoodRAM | Palit GeForce GT220 | 2x500 GB (Seagate + SpinPoint F3)

Stacja do napraw: Intel Pentium 4 630 (3.00@2.43 GHz, 64bit, HT, Prescott) | ASUS P5GPL (Intel i915, ICH6) | 2x512 MB RAM DDR1 Kingston (PC-3200) | Gainward GeForce 7300 GT 256 MB DDR2 | jakiś dysk :)

Komputer na części: Intel Pentium III 600 MHz Slot 1 | ASUS P3B-F | 128 MB SDR SDRAM | GeForce 2 MX400 (?) | Seagate 8.4GB PATA

Lumia 625


Dowódca Grupy Odwetowej Mafii C-QUAM, łączącej fanów fal długich, średnich i krótkich, nak***iania kabli j**anych, France Bleu Alsace, The Mighty KBC, Voice of Korea, Warszawskiej Radiostacji Centralnej z najwyższym masztem świata Konstantynowie koło Gąbina, oraz Radiowego Centrum Nadawczego z prawie najwyższymi masztami w Solcu Kujawskim

Awatar użytkownika

bsystem

Zasłużony użytkownik
Posty: 652
Rejestracja: 03 lis 2010, 16:44
    Windows 8 Chrome

Post19 sty 2014, 15:37

Dopóki nie spróbujesz to się nie dowiesz :>
Masz wszystko gotowe na tej stronie, trochę nad tym posiedzieć i będzie zrobione :P
Spoiler: pokaż
Asus n61v | c2d p7450 | GT 240m | 4GB DDR3 | 320GB | Windows 8.1 x64
Fujitsu Siemens Esprimo V5505 | C2D T7550 2,2GHz 4MB Cache L2 (Merom) | 4GB RAM DDR2| 120GB| Windows 8.1 x64
Pentium 4 |Pentium 4 3.0GHz (Prescott) | 1 GB RAM DDR1 | 60 GB |Windows 8 RTM
Toshiba Satellite 1400-503 | Celeron-S 1,33GHz (tualatin :hyhy:) | 768 MB SD-RAM | 40GB | Windows XP SP3
K6-2| AMD K6-2 300MHz | 64MB SD-RAM |1GB| Windows 2000 Fresh by Rublik
Serwer 'Sempik': AMD Sempron 2800+ | ASUS K8V-MX | 1024 MB RAM DDR1 | S3 Graphics DeltaChrome Pro IGP | 20GB + 500GB | Windows 2k8
Pentium 4 1,7 GHz| OEM Fujitsu | 512MB SD RAM| 40GB
Sempron 2200+ | jakieś mobo MSI | 128MB DDR | 40GB
Intel Pentium III Coppermine | mobo na intelu | 128MB SD RAM | 80GB
Sempron 2800+ | ASRock K8NF4G-SATA2 | 512MB DDR | 160GB RAID0
Pentium II | mobo na slot1 | 128MB SD RAM | 2GB


Komputery mniej lub bardziej kompletne:

Amilo M7400 | Pentium M 1,3 GHz (Banias)| 512 MB RAM | dysk zbrickowany | +15" CRT


iPhone 5c + Dell e6230

Awatar użytkownika

Ult1me

Administrator
Posty: 2425
Rejestracja: 05 sie 2008, 14:48
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:
    Windows 8.1 Opera

Post19 sty 2014, 20:27

bsystem pisze:Dopóki nie spróbujesz to się nie dowiesz :>
Masz wszystko gotowe na tej stronie, trochę nad tym posiedzieć i będzie zrobione :P


Szukam po prostu jakiejś opcji B, która byłaby jak najprostsza w działaniu :)
Komputery:
Spoiler: pokaż
Laptop (mój główny komputer): Acer Aspire 5750G | Intel Core i3 2330M (Sandy Bridge) 0.8-2.2GHz | Intel HM65 | 6GB RAM DDR3 | Intel HD Graphics 3000 + nVidia GeForce GT540M (nVidia Optimus) | Crucial MX100 256GB SSD | Broadcom 802.11n Network Adapter | Broadcom NetLink Gigabit Ethernet | Realtek ALC269 (+Dolby Advanced Audio)

Laptop służbowy: HP ProBook

Komputer brata (mój stary): Intel Pentium DualCore E6300 (2x 2.8@1.6-3.25 GHz EIST, 64bit, Intel-VT) | Gigabyte EP43T-UD3L (P43, ICH10) | 2x2 GB RAM DDR3 1066MHz GoodRAM | Palit GeForce GT220 | 2x500 GB (Seagate + SpinPoint F3)

Stacja do napraw: Intel Pentium 4 630 (3.00@2.43 GHz, 64bit, HT, Prescott) | ASUS P5GPL (Intel i915, ICH6) | 2x512 MB RAM DDR1 Kingston (PC-3200) | Gainward GeForce 7300 GT 256 MB DDR2 | jakiś dysk :)

Komputer na części: Intel Pentium III 600 MHz Slot 1 | ASUS P3B-F | 128 MB SDR SDRAM | GeForce 2 MX400 (?) | Seagate 8.4GB PATA

Lumia 625


Dowódca Grupy Odwetowej Mafii C-QUAM, łączącej fanów fal długich, średnich i krótkich, nak***iania kabli j**anych, France Bleu Alsace, The Mighty KBC, Voice of Korea, Warszawskiej Radiostacji Centralnej z najwyższym masztem świata Konstantynowie koło Gąbina, oraz Radiowego Centrum Nadawczego z prawie najwyższymi masztami w Solcu Kujawskim

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości