Dział dla miłośników radioelektroniki i telewizji. Miejsce wymiany wspomnień, wiedzy i doświadczeń dla DXerów i nie tylko.
Awatar użytkownika

Rublik

Moderator
Posty: 2851
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post31 mar 2012, 23:19

Zupełnie przypadkowo wyciekły najnowsze informacje o planowanej rewolucji w Polskim Radiu. Podczas niedawnej konferencji Rady Ministrów Michał Boni - minister cyfryzacji powiedział:
Obrazek
"Z informacji, które otrzymaliśmy od zarządu Polskiego Radia jesteśmy niezwykle zadowoleni z postępu prac nad cyfryzacją poszczególnych anten i mamy nadzieję, że już niebawem polskie słowo w wysokiej jakości dźwięku usłyszy wielu naszych rodaków w całej Europie."

Obrazek
Jan Dworak - szef Krajowej Radiofonii i Telewizji
"Potwierdzamy słowa ministra Boniego, Polskie Radio szykuje wielką radiową rewolucję. Oprócz planów nadawania programów TVP w formacie HD w naziemnej telewizji cyfrowej, na Euro 2012 ma pojawić się ogólnopolski program radiowy w cyfrowej jakości."

Od 1 czerwca Polskie Radio ma wystartować z nowym projektem, który obejmie nie tylko obszar naszego kraju, ale i Europę. Na falach długich pojawi się Program I w technologii DRM (Digital Radio Mondiale).

Obrazek
"Wkraczamy w przyszłość z podniesionymi głowami. Euro 2012 jest dla nas idealną okazją do wypromowania nadawania programów w cyfrowej jakości na terenie całej Europy. Wielu kibiców będzie chciało wysłuchać komentatora nie w piskach i szumach, ale czysto i zrozumiale" - mówi o rewolucji prezes PR1, Kamil Dąbrowa.

Dokonanie tego znaczącego postępu technologicznego jest możliwe dzięki owocnej współpracy zarządu Polskiego Radia, Ministerstwa Cyfryzacji oraz Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji. System DRM to korzyści dla każdego. Dla Polskiego Radia oznacza to mniejsze koszty nadawania, a dla słuchaczy całkowicie nowe wrażenia ze słuchania radia.

Prezes Polskiego Radia Andrzej Siezieniewski tak mówi o szczegółach cyfrowej rewolucji:
Obrazek
"Radiowe Centrum Nadawcze w Solcu Kujawskim w przeciągu półtora miesiąca zostanie przystosowane do nowego rodzaju emisji. Planujemy też przenieść nasze programy na satelitę ASTRA oraz udostępnić sygnał wszystkim tym, którzy nie zdążą z zakupem odbiorników do emisji cyfrowej. Myślę, że do czasu rozpoczęcia Euro 2012, które jest dla nas priorytetową imprezą zdążymy wszystko uruchomić."

Jak będzie trzeba się przygotować na tak dużą zmianę? Wszystko wyjaśnia Dyrektor do Spraw Technicznych PR inż. Wojciech Makowski:
Obrazek
(pierwszy od lewej, podczas rozmów z zarządem Polskiego Radia)

"Powiedzmy sobie prawdę, fale długie są już reliktem przeszłości i nikt ich nie słucha. Nowoczesne państwa zrezygnowały już całkowicie nie tylko z nich, ale też z nadawania programów modulowanych amplitudowo także na falach średnich i krótkich, zastępując ją radiofonią cyfrową DRM. W tym miejscu pragnę bardzo podziękować specjalistom z firmy Emitel, co do których jestem pewny, że spiszą się na medal przy przeprowadzaniu tej cyfrowej rewolucji - udowodnili to już, uruchamiając w Warszawie inny rodzaj radia cyfrowego, czyli DAB+. Jeśli zaś chodzi o stronę odbiorczą, to każdy ze słuchaczy na pewno będzie musiał wymienić swoje radio na nowocześniejsze. Na szczęście jest to niewielki wydatek, bo najtańszy odbiornik DRM to w obecnej chwili koszt ok. 600 zł, a możemy być pewni, że jeśli wzrośnie popyt na takiego rodzaju sprzęt cena obniży się jeszcze bardziej. By przekonać się do radia w technologii DRM, paradoksalnie wystarczy dzisiaj włączyć radio na częstotliwość 225 kHz. Uzyskamy dźwięk nie nadający się do słuchania - pełny zakłóceń a także niszczony przez tzw. fading czy odbijanie się fali od jonosfery. Biorąc pod uwagę, że uzyskujemy za to doskonały dźwięk, przewyższający jakością nawet płytę kompaktową, a wyzbywamy się starego systemu z jego wszystkimi wadami, mogę śmiało stwierdzić, że DRM zostanie entuzjastycznie przyjęte przez Polaków w całej Europie."

Doskonała jakość to nie jedyna zaleta radia DRM. Otóż, nadając w tym systemie, można stworzyć radiowy multipleks - prawie jak w naziemnej telewizji cyfrowej. Oznacza to, że można nadawać dowolną ilość programów, zajmując tylko jedną częstotliwość. O tej możliwości wspominał też prezes Polskiego Radia.

"W przyszłości, oprócz Programu 1, możemy zacząć nadawać cyfrowo na fali długiej także inne nasze programy. Jestem pewien, że gdy dołączymy do multipleksu także Program 2, jego słuchacze będą zachwyceni. Będzie go słychać w całej Polsce, a szumy, jakie znamy doskonale z transmisji analogowej, będą pieśnią przeszłości".

A co ze słuchaczami, których na przykład nie będzie stać na zakup nowego odbiornika? Makowski komentuje tą sprawę tak:
"Na początku naszego nadawania w DRM z ośrodka w Solcu Kujawskim dla tych, którzy nie będą mieli nowego odbiornika, a ponadto dostęp do strumienia internetowego i satelity będzie utrudniony, planujemy nadawanie w godzinach nocnych jednogodzinnego programu Polskiego Radia dla Zagranicy w analogowej modulacji AM, czyli tej, w której mogą Państwo aktualnie słuchać Programu Pierwszego na częstotliwości 225 kHz."

Czy cyfryzacja przyniesie oczekiwane skutki?
"Coroczny koszt utrzymania Centrum Nadawczego to ponad 20 milionów złotych. Wpływy z abonamentu spadają z roku na rok. Technologia DRM pozwoli nam obniżyć koszty, ponieważ do uzyskania podobnego zasięgu jak w analogu potrzeba mniejszej mocy nadajników. Sądzę, że wliczając w to zaletę w postaci krystalicznie czystego dźwięku słuchacze będą usatysfakcjonowani zmianami."

Obrazek
Czy Polskie Radio postępuje słusznie? Temat cyfrowej rewolucji na pewno będzie jeszcze wielokrotnie poruszany, a na pierwsze podsumowania przyjdzie czas tuż po Euro 2012.
"Prawo ponad prawem, państwo w państwie, manipulacja całych ludzi mas. Serwowane nam kłamstwo na kłamstwie, otworzyć oczy obudzić się czas"

Honorowy Członek Mafii C-QUAM


Stacjonarny: Gigabyte GA-H81M-S2H | Celeron G1840 | 4GB DDR3 1333 | Radeon HD4870 512MB | Chieftec GPS-400AA-101A | Seagate ST1000DM3 1TB SATA3 | Windows 10 Pro N
Laptop: Samsung NP300E5A-S06PL | Core i5 2450M | 6GB DDR3 1333 | HD3000 | GT520MX | SanDisk SSD Plus 120GB | Windows 10 Pro
Telefon: Hujawei P8 Lite

Awatar użytkownika

bsystem

Zasłużony użytkownik
Posty: 652
Rejestracja: 03 lis 2010, 16:44
    Windows 7 Opera

Post31 mar 2012, 23:58

Jeśli 600zł to mało, to ja jestem makowski.
Spoilerpokaż
Asus n61v | c2d p7450 | GT 240m | 4GB DDR3 | 320GB | Windows 8.1 x64
Fujitsu Siemens Esprimo V5505 | C2D T7550 2,2GHz 4MB Cache L2 (Merom) | 4GB RAM DDR2| 120GB| Windows 8.1 x64
Pentium 4 |Pentium 4 3.0GHz (Prescott) | 1 GB RAM DDR1 | 60 GB |Windows 8 RTM
Toshiba Satellite 1400-503 | Celeron-S 1,33GHz (tualatin :hyhy:) | 768 MB SD-RAM | 40GB | Windows XP SP3
K6-2| AMD K6-2 300MHz | 64MB SD-RAM |1GB| Windows 2000 Fresh by Rublik
Serwer 'Sempik': AMD Sempron 2800+ | ASUS K8V-MX | 1024 MB RAM DDR1 | S3 Graphics DeltaChrome Pro IGP | 20GB + 500GB | Windows 2k8
Pentium 4 1,7 GHz| OEM Fujitsu | 512MB SD RAM| 40GB
Sempron 2200+ | jakieś mobo MSI | 128MB DDR | 40GB
Intel Pentium III Coppermine | mobo na intelu | 128MB SD RAM | 80GB
Sempron 2800+ | ASRock K8NF4G-SATA2 | 512MB DDR | 160GB RAID0
Pentium II | mobo na slot1 | 128MB SD RAM | 2GB


Komputery mniej lub bardziej kompletne:

Amilo M7400 | Pentium M 1,3 GHz (Banias)| 512 MB RAM | dysk zbrickowany | +15" CRT
iPhone 5c + Dell e6230

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2390
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Windows 8 Opera

Post01 kwie 2012, 0:39

Najlepszy jest fragment o tym, że DRM przewyższa jakością płytę kompaktową. W ogóle technicznie dałoby się nadawać z taką przepływnością? Bo jestem pewny, ze nawet gdyby była taka możliwość to i tak będą nadawać beznadziejnie.

Awatar użytkownika

urban92

Administrator
Posty: 5178
Rejestracja: 06 lut 2008, 22:25
Lokalizacja: Michalin, gdzieś w Polsce
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post01 kwie 2012, 0:57

Mam nadzieje że to prawda, potestujemy sobie nową technologię, już zbieram kasę na nowy sprzęt :D
Obrazek
Moje maszyny:pokaż
Komputery używane na co dzień:

Stacja robocza (główny pecet):
Core i5 4570 @ 3,2-3,6Ghz + Thermaltake Frio Silent 14
MSI H87-G43
16GB Ram HyperX Fury 1600MHz 9-10-9-26
Geforce GTX 960 2GB MSI + 2x Dell P2416D
SSD Crucial MX100 256GB
HDD 2TB WD Green + 500GB Seagate 7200.12
Thermaltake Smart SE Modular 530W + Thermaltake Urban T31
Windows 10

Testowy-1:
Pentium G3258 @ 4Ghz + Thermaltake Contac 30
MSI B85-G43
8GB RAM Crucial Ballistix Sport @ 1333Mhz
Intel HD Graphics
SSD Samsung 840 120GB + OCZ Vertex 4 128GB
HDD 500GB Samsung F2G
OCZ GameXStream 600W (fanswap na zephyra 120mm) + SPC Gladius M40 + panel boczny z oknem
Na pierwszym SSD Win 10 Insider Fast, na drugim system który akurat testuję, na HDD obrazy i dane

Testowy-2 (warsztatowy):
Xeon X5460 @ 3,8Ghz + Pentagram Karakorum
Gigabyte GA-P35-DS3R
8GB Ram OCZ + Goodram 800 Mhz CL5
Nvidia Quadro 2000 1GB
SSD Toshiba 128GB
HDD 160GB Samsung F1
Sharkoon Rebel 9 (Okno ze szkła + LED)
Windows 7

Testowy-3 (stacja do testowania dysków ATA, obsługi LPT oraz zgrywania obrazu z karty TV):
Pentium D 930 @ 3,6Ghz
GA-8i945P Pro
1GB Ram Goodram DDR2 533Mhz (4x256)
Geforce 8500GT
HDD 80GB WD + 250GB WD
Windows XP

Serwer rev.8:
Pentium G3420 @ 3,2Ghz
Asrock Rack H97M WS
8GB Ram HyperX Fury 1600MHz 10-10-10-30
Intel HD Graphics
SSD 128GB Samsung PM871 M.2
HDD 3TB WD Red na dane + 1TB Toshiba na backupy
Windows Server 2016

Laptop:
Dell Latitude E6430
Core i5-3320M @ 2,6-3,3Ghz
8GB Ram DDR3 1333Mhz
Intel HD Graphics 4000 + Nvidia Quadro NVS 5200M
SSD Samsung 840 EVO 256GB
HDD Seagate 500GB
Windows 10


Komputery referencyjne do pokazów i testów systemów:

Sigma OS:
Athlon 64 3800+ @ 2400Mhz Venice + chłodzenie Cooler Master
Abit AX8
1 GB Ram DDR Kingston 400Mhz
Geforce 7600GT Palit
HDD 80 GB Seagate 7200.10 ATA
Sigma OS 3.0

Windows 98 i stare gry:
Pentium III Coppermine 1 @ 1,2Ghz
Asus CUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 160Mhz
GeForce 4 Ti 4200 64MB + Voodoo 2 12MB
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB Samsung
Windows 98 SE

DOS, Windows 3.11 i oprogramowanie 16 bitowe:
Pentium 166 Mhz (P54C)
Micronics M55HI-PLUS
64MB RAM EDO
S3 Trio64V2/DX 1MB
Sound Blaster Vibra 16C
HDD 3GB WD
DOS 6.22 + Windows 3.11


Komputery używane rzadziej lub zabytkowe:

Athlon XP (mój pierwszy pecet):
Athlon XP 2000+ (Thoroughbred-B) 1667 @ 2100Mhz + Thermaltake TR-2
Soltek SL-75DRV5-C (Wymienione kondensatory, thx SzymekRak)
1GB Ram DDR1 333Mhz
Radeon 9600 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 80GB Samsung
Longhorn 4074

Tualatin:
Pentium III-S Tualatin 1400 @ 1606Mhz + Arctic Cooling Copper Silent 3
Asus TUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 153Mhz
Geforce FX5200
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB WD
Windows XP

K6:
AMD K6-2 @ 550Mhz
Acorp 5ALI61
256 MB Ram SDR 100 Mhz CL2
3dfx Voodoo Banshee 16MB
HDD 40 GB Seagate 7200.4 ATA
Windows 98

Optimus:
Celeron Coppermine 1000 @ 1120Mhz
Procomp BVD1M
256MB Ram SDRAM @ 145Mhz
GeForce 2 MX 32MB
HDD 20GB Samsung
Windows Me (oryginalna naklejka na obudowie i pudełko z płytą)

Compaq P3:
Compaq Deskpro EP
Pentium III 600Mhz Coppermine Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
Matrox G200 8MB
HDD 20 GB Samsung
Windows 2000

Compaq P2:
Compaq Deskpro PD
Pentium II 400Mhz Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
ATI Rage Pro 3D 6MB (4MB + SIMM 2MB)
HDD 6 GB Quantum
Windows NT4

Compaq P1:
Compaq Deskpro 5133
Pentium 166 Mhz (P54CS)
128 MB Ram EDO (w 6 slotach)
Cirrus Logic 5434 1MB
HDD 6GB Quantum
Windows NT 3.51

486 DX4:
AMD 486 DX4 100 Mhz
Chicony CH-471A
24 MB Ram SIMM (72 pin)
Tritent TVGA9000 512KB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX2:
Intel 486 DX2 66 Mhz
Biostar MB-1433FA
8 MB Ram SIMM (30 pin)
Macronix Super VGA 512KB
HDD 504 MB Quantum ATA
DOS 6.22 + Win 3.11

386:
AMD 386 DX 40 Mhz
Morse 386 M3
8 MB Ram SIMM (30 pin)
ATI VGA Wonder VGA 256KB
HDD 124MB ST3144AT
DOS 6.22 + Win 3.11

Zabytkowy laptop:
Compaq LTE Elite 4/50E
Intel SL486DX2 50Mhz
8 MB Ram
Karta graficzna WD (wiem, dziwne)
Matryca 640x480, 4 odcienie szarości
HDD Quantum 255MB
Windows 95a

Do tego masa innych gratów.

Awatar użytkownika

Codemajster

Posty: 50
Rejestracja: 05 sty 2012, 18:45
Kontakt:
    Windows XP Opera

Post01 kwie 2012, 8:31

Prędzej to żart primaaprilisowy :hyhy:
Ostatnio zmieniony 01 kwie 2012, 16:40 przez Codemajster, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Rublik

Moderator
Posty: 2851
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post01 kwie 2012, 10:53

Mam nadzieje że to prawda, potestujemy sobie nową technologię, już zbieram kasę na nowy sprzęt :D
A co kupujesz? Ja ze sklepu Erica K-PO biorę Himalayę DRM 2009 - genialnie odbiera nawet na teleskopie.
"Prawo ponad prawem, państwo w państwie, manipulacja całych ludzi mas. Serwowane nam kłamstwo na kłamstwie, otworzyć oczy obudzić się czas"

Honorowy Członek Mafii C-QUAM


Stacjonarny: Gigabyte GA-H81M-S2H | Celeron G1840 | 4GB DDR3 1333 | Radeon HD4870 512MB | Chieftec GPS-400AA-101A | Seagate ST1000DM3 1TB SATA3 | Windows 10 Pro N
Laptop: Samsung NP300E5A-S06PL | Core i5 2450M | 6GB DDR3 1333 | HD3000 | GT520MX | SanDisk SSD Plus 120GB | Windows 10 Pro
Telefon: Hujawei P8 Lite

Awatar użytkownika

Ult1me

Administrator
Posty: 2425
Rejestracja: 05 sie 2008, 14:48
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post01 kwie 2012, 11:02

Fantastycznie! :D
Komputery:
Spoilerpokaż
Laptop (mój główny komputer): Acer Aspire 5750G | Intel Core i3 2330M (Sandy Bridge) 0.8-2.2GHz | Intel HM65 | 6GB RAM DDR3 | Intel HD Graphics 3000 + nVidia GeForce GT540M (nVidia Optimus) | Crucial MX100 256GB SSD | Broadcom 802.11n Network Adapter | Broadcom NetLink Gigabit Ethernet | Realtek ALC269 (+Dolby Advanced Audio)

Laptop służbowy: HP ProBook

Komputer brata (mój stary): Intel Pentium DualCore E6300 (2x 2.8@1.6-3.25 GHz EIST, 64bit, Intel-VT) | Gigabyte EP43T-UD3L (P43, ICH10) | 2x2 GB RAM DDR3 1066MHz GoodRAM | Palit GeForce GT220 | 2x500 GB (Seagate + SpinPoint F3)

Stacja do napraw: Intel Pentium 4 630 (3.00@2.43 GHz, 64bit, HT, Prescott) | ASUS P5GPL (Intel i915, ICH6) | 2x512 MB RAM DDR1 Kingston (PC-3200) | Gainward GeForce 7300 GT 256 MB DDR2 | jakiś dysk :)

Komputer na części: Intel Pentium III 600 MHz Slot 1 | ASUS P3B-F | 128 MB SDR SDRAM | GeForce 2 MX400 (?) | Seagate 8.4GB PATA

Lumia 625
Dowódca Grupy Odwetowej Mafii C-QUAM, łączącej fanów fal długich, średnich i krótkich, nak***iania kabli j**anych, France Bleu Alsace, The Mighty KBC, Voice of Korea, Warszawskiej Radiostacji Centralnej z najwyższym masztem świata Konstantynowie koło Gąbina, oraz Radiowego Centrum Nadawczego z prawie najwyższymi masztami w Solcu Kujawskim

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3273
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Macintosh Opera

Post01 kwie 2012, 11:09

Najlepszy jest fragment o tym, że DRM przewyższa jakością płytę kompaktową. W ogóle technicznie dałoby się nadawać z taką przepływnością? Bo jestem pewny, ze nawet gdyby była taka możliwość to i tak będą nadawać beznadziejnie.
Maksimum w DRM30 (czyli tym w zakresie 0,15-30MHz) to ~30kbps. Jakość jest fenomenalna, można się o tym przekonać na oficjalnej stronie DRM.
http://drm.org/what_can_i_hear

Co do radia, to ja spróbuję samodzielnie wykonać konwerter, zawsze to mniejszy wydatek niż nowe radio. Ma ktoś może pod ręką schemat?
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

Rublik

Moderator
Posty: 2851
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post01 kwie 2012, 11:18

Jest na stronie naszego towarzysza januchy: http://janucha.ovh.org/html/przemiana_12_khz.html
"Prawo ponad prawem, państwo w państwie, manipulacja całych ludzi mas. Serwowane nam kłamstwo na kłamstwie, otworzyć oczy obudzić się czas"

Honorowy Członek Mafii C-QUAM


Stacjonarny: Gigabyte GA-H81M-S2H | Celeron G1840 | 4GB DDR3 1333 | Radeon HD4870 512MB | Chieftec GPS-400AA-101A | Seagate ST1000DM3 1TB SATA3 | Windows 10 Pro N
Laptop: Samsung NP300E5A-S06PL | Core i5 2450M | 6GB DDR3 1333 | HD3000 | GT520MX | SanDisk SSD Plus 120GB | Windows 10 Pro
Telefon: Hujawei P8 Lite

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3273
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Macintosh Opera

Post01 kwie 2012, 11:24

Pięknie, widzę że trzeba się będzie trochę pomęczyć, ale dla takiego efektu warto. :)
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

Rublik

Moderator
Posty: 2851
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post01 kwie 2012, 11:30

Nawet napisałem już do Erica by się zastanowił nad dalszymi testami KBC w DRM, skoro bez problemu odbierałem audycję z Armenii, to i z Polski czy Niemiec da radę.
"Prawo ponad prawem, państwo w państwie, manipulacja całych ludzi mas. Serwowane nam kłamstwo na kłamstwie, otworzyć oczy obudzić się czas"

Honorowy Członek Mafii C-QUAM


Stacjonarny: Gigabyte GA-H81M-S2H | Celeron G1840 | 4GB DDR3 1333 | Radeon HD4870 512MB | Chieftec GPS-400AA-101A | Seagate ST1000DM3 1TB SATA3 | Windows 10 Pro N
Laptop: Samsung NP300E5A-S06PL | Core i5 2450M | 6GB DDR3 1333 | HD3000 | GT520MX | SanDisk SSD Plus 120GB | Windows 10 Pro
Telefon: Hujawei P8 Lite

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2390
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Windows 8 Opera

Post01 kwie 2012, 13:34

Maksimum w DRM30 (czyli tym w zakresie 0,15-30MHz) to ~30kbps. Jakość jest fenomenalna, można się o tym przekonać na oficjalnej stronie DRM.
http://drm.org/what_can_i_hear
No zwykły analog przebija, ale do c-quam brakuje dużo brzmienia i to czuć.

Awatar użytkownika

jedrekk

Administrator
Posty: 1150
Rejestracja: 01 sie 2008, 13:50
Lokalizacja: Gdańsk/Gorzów Wielkopolski
Kontakt:
    Windows 8 Opera

Post01 kwie 2012, 13:54

Pytanie tylko jak zasięgiem tego ustrojstwa.
Komputer do pracy: Intel Core i7 4770S | ASUS H87-PRO | 16 GB RAM DDR3 | nVidia GeForce GTX1060 6GB | Samsung 830 PRO 256 GB | 4x Seagate 7200.14 1000 GB RAID10 | Dell U2515H | Dell U2212HM
MacBook Pro Retina Early 2013: Intel Core i5 3210M | 8 GB RAM DDR3 | Intel HD4000 | SSD 256GB
+ iPhone 7 32GB

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3273
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows 7 Opera

Post01 kwie 2012, 13:57

Jeśli nie zmniejszą mocy, to mocno się powiększy - w końcu lepsza, cyfrowa technologia.
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

Rublik

Moderator
Posty: 2851
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post01 kwie 2012, 14:00

Obrazek
Obszar na czerwono - stabilny sygnał bez większych dropów
Obszar na niebiesko - odbiór możliwy, lecz z przerwami
"Prawo ponad prawem, państwo w państwie, manipulacja całych ludzi mas. Serwowane nam kłamstwo na kłamstwie, otworzyć oczy obudzić się czas"

Honorowy Członek Mafii C-QUAM


Stacjonarny: Gigabyte GA-H81M-S2H | Celeron G1840 | 4GB DDR3 1333 | Radeon HD4870 512MB | Chieftec GPS-400AA-101A | Seagate ST1000DM3 1TB SATA3 | Windows 10 Pro N
Laptop: Samsung NP300E5A-S06PL | Core i5 2450M | 6GB DDR3 1333 | HD3000 | GT520MX | SanDisk SSD Plus 120GB | Windows 10 Pro
Telefon: Hujawei P8 Lite

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości