Dyskusja na temat gier dla PC, konsol i urządzeń mobilnych.
Awatar użytkownika

robi_10

Zasłużony użytkownik
Posty: 735
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:38
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post29 lis 2012, 18:33

Witajcie,
Mam dość dziwny problem na laptopie, głowię się nad nim i głowię i nie potrafię go rozwiązać, mam nadzieję, że bedziecie wiedzieli o co chodzi :D

Ściągnąłem sobie na niego Portala 2 i Left 4 Dead 2 (oryginały zakupione w promocji na Steamie). W trybie single player wszystko działa jak należy, gry chodzą płynnie (nieco gorzej jest w L4D2, bo jest tylko 30fps na low w 640x480, ale da się grać). W momencie, gdy próbuję jednak zagrać ze znajomym w którąś z ww. gier, nieważne, czy ja zakładam serwer do gry, czy znajomy, po wczytaniu dźwięk się "zapętla" i gra się zawiesza, przy tym ekran zaczyna się podświetlać i gasnąć co jakiś czas. Czasem na bardzo krótki moment drgnie dźwięk, ale potem znów się zapętla. Jedynym wyjściem jest ubicie gry przez menedżer zadań. Dlaczego tak się dzieje? Wiem, że laptop słaby do gier, ale jednak w singlu wszystko chodzi, więc sądzę, że w trybie kooperacji powinno się chociaż włączyć a nie od razu zawieszać. Miał ktoś z was może coś podobnego? Obie gry ściągałem od nowa i reinstalowałem - bez efektów. A, nie jest to także wina łącza internetowego, bo na drugim komputerze działa bez problemów. Wyłączałem także Aero - też nie pomogło

Parametry laptopa (ten co z podpisu): Dell Latitude E6400
Intel Core 2 Duo P8400 2.26GHz
4GB RAM DDR2 800MHz
Intel GMA X4500M HD (wgrane modyfikowane sterowniki, aby gry płynniej chodziły - zmiana na oryginalne nie pomaga)
Windows 7 64-bitowy
Seagate 80GB

Z góry dzięki za odpowiedzi ;)
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

exploder

Posty: 176
Rejestracja: 05 gru 2011, 20:20
    Windows 8 Internet Explorer

Post29 lis 2012, 18:54

Grałem w L4D2 całkiem sporo i takie coś mi się nie zdarzało (chociaż czasami gra się zawiesiła przy ładowaniu kampanii). Zrób weryfikację plików w Steam (chociaż to raczej nic nie da), wyłącz zaporę i antywirusa jeśli masz.
Spoilerpokaż
Obrazek
Spoilerpokaż
MoBo: Gigabyte GA-870A-USB3 + DIY mosfet cooler
CPU: AMD Phenom II X6 1600T @ 3,3 GHz
Cooler: Zalman CNPS10X Performa
Grafika: ASUS GeForce GTX 950 2GB
SSD: Goodram C50 120GB
HDD: WD Caviar Green WD10EZRX 1TB
RAM: 2x4GB Kingston DDR3 1333 MHz CL9 @ 1600 MHz
Zasilacz: XFX Core 550W
Buda: Zalman Z5 Plus
Monitor: LG 24EA53


Telefon: Motorola Moto E LTE
Kaflotablet: Toshiba Encore 2 WT8

Awatar użytkownika

robi_10

Zasłużony użytkownik
Posty: 735
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:38
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post29 lis 2012, 19:06

Mi zawiesza się przy każdej próbie uruchomienia trybu kooperacji. Po wczytywaniu czarny ekran i to co opisałem wyżej się dzieje. Weryfikację robiłem już wcześniej, nic nie dało. Zaporę mam wyłączoną, antywirusa nie posiadam.

Awatar użytkownika

Rublik

Moderator
Posty: 2851
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post29 lis 2012, 19:52

Spróbuj uruchomić grę jako administrator, często to pomaga.
Pojawia ci się jakiś ekran błędu? Być może na forum steama jest odpowiedź. http://forums.steampowered.com/forums/s ... ?t=1849054
"Prawo ponad prawem, państwo w państwie, manipulacja całych ludzi mas. Serwowane nam kłamstwo na kłamstwie, otworzyć oczy obudzić się czas"

Honorowy Członek Mafii C-QUAM


Stacjonarny: Gigabyte GA-H81M-S2H | Celeron G1840 | 4GB DDR3 1333 | Radeon HD4870 512MB | Chieftec GPS-400AA-101A | Seagate ST1000DM3 1TB SATA3 | Windows 10 Pro N
Laptop: Samsung NP300E5A-S06PL | Core i5 2450M | 6GB DDR3 1333 | HD3000 | GT520MX | SanDisk SSD Plus 120GB | Windows 10 Pro
Telefon: Hujawei P8 Lite

Awatar użytkownika

robi_10

Zasłużony użytkownik
Posty: 735
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:38
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post01 gru 2012, 1:21

Żaden ekran błędu. Po prostu przywiesza.
Teraz stała się rzecz o tyle dziwna, że w Left 4 Dead 2 single player też przestał działać i zawiesza się tak jak kooperacja...
Uruchomienie jako administrator nie pomogło - ten sam efekt.
Robię jeszcze raz reinstalację gry (prawdę mówiąc to nie wiem co to ma dać, ale cuda się zdarzają, a 1.5MB/s ze Steama to jeszcze nie ma tragedii :D)
Macie może jeszcze jakieś pomysły?
Zaraz postaram się wstawić filmik, który dokładniej zobrazuje co się dzieje z grą.

EDIT: http://picturepush.com/public/11529490
sorry, że dźwięk tak cicho. W okolicach 1:18 dźwięk się zacina, jednak zdarzy mu sie co jakis czas ruszyc. No i jak widać ekran miga.

EDIT2: Reinstalacja była i nadal brick, nawet w SP.

Awatar użytkownika

exploder

Posty: 176
Rejestracja: 05 gru 2011, 20:20
    Android Opera

Post01 gru 2012, 18:29

Pisz do supportu Valve. Może coś Ci podpowiedzą.
Spoilerpokaż
Obrazek
Spoilerpokaż
MoBo: Gigabyte GA-870A-USB3 + DIY mosfet cooler
CPU: AMD Phenom II X6 1600T @ 3,3 GHz
Cooler: Zalman CNPS10X Performa
Grafika: ASUS GeForce GTX 950 2GB
SSD: Goodram C50 120GB
HDD: WD Caviar Green WD10EZRX 1TB
RAM: 2x4GB Kingston DDR3 1333 MHz CL9 @ 1600 MHz
Zasilacz: XFX Core 550W
Buda: Zalman Z5 Plus
Monitor: LG 24EA53


Telefon: Motorola Moto E LTE
Kaflotablet: Toshiba Encore 2 WT8

Awatar użytkownika

robi_10

Zasłużony użytkownik
Posty: 735
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:38
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post01 gru 2012, 19:17

Napisałem, zobaczymy co z tego wyniknie.

Awatar użytkownika

GENERiC

Zasłużony użytkownik
Posty: 1161
Rejestracja: 21 mar 2009, 19:39
Lokalizacja: wszedzie
    Linux Firefox

Post02 gru 2012, 18:16

Próbowałeś może zaktualizować DirectX?

Awatar użytkownika

robi_10

Zasłużony użytkownik
Posty: 735
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:38
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post02 gru 2012, 19:35

Wraz z instalacją którejś tam gry zainstalował mi się chyba 9.0c, albo 10... już nie pamiętam, ale wydaje mi się, że powinienem mieć najnowszy. A od strony Valve nadal głucho...
W przyszłym tygodniu jak będę miał czas, to mam zamiar przetestować kafla na tym laptopie (obok Win7). Zobaczę, czy na kaflu L4D2 będzie działał.

Awatar użytkownika

robi_10

Zasłużony użytkownik
Posty: 735
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:38
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post04 gru 2012, 0:19

Odinstalowałem sterowniki jeszcze raz i wgrałem najnowsze ze strony Intela. DirectX zainstalowałem jeszcze raz. W grze zmieniłem rozdzielczość na 1440x900 (ostatnia obsługiwana przez matrycę), i teraz dźwięk zaciął się na chwilę, a za moment gra sama się wyłączyła... Ludziska, ja już naprawdę nie mam pomysłów, a może ta grafika rzeczywiście jest za słaba lub w jakiś sposób niekompatybilna z tą grą? A od strony Valve nadal zero odpowiedzi... Z testem drugiego systemu na tym laptopie to jest problem, bo nie ma tyle miejsca na dysku aby go zainstalować (no chyba, że by zamordować kotka, to wtedy by się zmieścił), ewentualnie inny dysk wsadzę... sporo będzie tylko z tym zachodu

Awatar użytkownika

exploder

Posty: 176
Rejestracja: 05 gru 2011, 20:20
    Windows 8 Internet Explorer

Post04 gru 2012, 17:40

Karta chyba jest obsługiwana:

Ale płynność rozgrywki wzorowa :trollface:
Spoilerpokaż
Obrazek
Spoilerpokaż
MoBo: Gigabyte GA-870A-USB3 + DIY mosfet cooler
CPU: AMD Phenom II X6 1600T @ 3,3 GHz
Cooler: Zalman CNPS10X Performa
Grafika: ASUS GeForce GTX 950 2GB
SSD: Goodram C50 120GB
HDD: WD Caviar Green WD10EZRX 1TB
RAM: 2x4GB Kingston DDR3 1333 MHz CL9 @ 1600 MHz
Zasilacz: XFX Core 550W
Buda: Zalman Z5 Plus
Monitor: LG 24EA53


Telefon: Motorola Moto E LTE
Kaflotablet: Toshiba Encore 2 WT8

Awatar użytkownika

funcek

Zasłużony użytkownik
Posty: 1791
Rejestracja: 06 lut 2011, 12:36
Lokalizacja: Bolesławiec
Kontakt:
    Windows Vista Opera

Post04 gru 2012, 18:12

Ja tak grałem w fable I na GMA950, w mafię na GF MX2, w Gothica 2 z modem wanderer na Gothicu 2...

I w pierdyliard innych gier, dlatego takie coś to jest dla mnie płynnie.
Spoilerpokaż

Życiowa Książka; Fujitsu LifeBook AH532:
Intel i3 3310M @ 2.4GHz 3 MB L3 || 4 GB RAM DDR3 || Intel HD4000; NVidia GT640M LE || Realtek HD || HDD 500 GB || Win 10 Pro N 64-bit, Arch Linux 64-bit + Plasma 5
Deska (w sumie to i Kijanka); Kiano SlimTab 8MS:
Intel Atom Z3735F 4x1.33GHz (1.83 GHz turbo) 2 MB cache || 1GB DDR3 || Intel HD Graphics || 8" IPS touch-screen || 16GB FLASH + 32GB MicroSD Class 10 UHS-I || Windows 8.1 with Bing x86
Serwer rev. 2, aka "Pudełko zapałek":
Raspberry Pi Zero || 2GB MicroSD Class 4 || SSH || USB Wi-Fi Sagem XN-762n || Minibian
Bulbulator Czasoprzestrzeni, bliźniak Masturbatora Czasu; Sony Vaio PCG-N505SN:
Mobile Pentium II 400MHz || 128MB SŁONY-RAM || NeoMagic MagicGraph 256AV 2.5 MB || 10.4" 1024x768 || jakaś-tam dźwiękówka || HDD 30GB 5400RPM || Dualboot Windows 98 & Windows 2000 || 1999r. :)
Masturbator czasu aka Stalingrad rev.2; Sony Vaio PCG-505G:
Pentium MMX 233MHz || 32 MB SŁONY-RAM || NeoMagic MagicGraph 128XD 2 MB || 10.4" 800x600 || jakaś-tam dźwiękówka || HDD 6 GB 4200RPM || Windows 98 SE || 1998r. :)


Malina - Raspberry Pi 2 + 16GB SanDisk UHS-I 533x; Raspbian + Kodi
Sony PlayStation 2 Slim SCPH-77004 with modbo760 chip & fmcb + OPL
Sony PlayStation 3 Slim CECH-3004B 320GB
Sony Playstation 4 Slim CUH-2016B 1TB

Xiaomi Redmi Note 3 Pro Special Edition

Awatar użytkownika

robi_10

Zasłużony użytkownik
Posty: 735
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:38
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post04 gru 2012, 18:31

Ale płynność rozgrywki wzorowa :trollface:
Moja to wersja HD, więc nieco wydajniejsza, no i lepszy procesor mam. Poza tym, jak się zastosuje zabieg zmiany "Vertex Processing Mode" z Hardware'owego na Software'owe, to powinno jeszcze trochę fpsów przybyć. Pomijając fakt, że jednak to musiało zostać nagrane, więc znów fpsy od tego spadają. No i koleś w opisie filmu napisał
Textures: HIGH.
Jak się da na low to może by było lepiej... :oczami:

Ale tak czy siak najpierw aby się o tym przekonać, to trzeba uruchomić grę, dziś podłączam drugi dysk i wrzucam testowo kafla/sevena/catkillera na niego. Zobaczymy co z tego wyjdzie

Awatar użytkownika

bsystem

Zasłużony użytkownik
Posty: 652
Rejestracja: 03 lis 2010, 16:44
    Windows 8 Opera

Post04 gru 2012, 21:45

Obrazek

Putin, jedyny człowiek, który gra w Gothica na Gothicu. SEEMS LEGIT.
Spoilerpokaż
Asus n61v | c2d p7450 | GT 240m | 4GB DDR3 | 320GB | Windows 8.1 x64
Fujitsu Siemens Esprimo V5505 | C2D T7550 2,2GHz 4MB Cache L2 (Merom) | 4GB RAM DDR2| 120GB| Windows 8.1 x64
Pentium 4 |Pentium 4 3.0GHz (Prescott) | 1 GB RAM DDR1 | 60 GB |Windows 8 RTM
Toshiba Satellite 1400-503 | Celeron-S 1,33GHz (tualatin :hyhy:) | 768 MB SD-RAM | 40GB | Windows XP SP3
K6-2| AMD K6-2 300MHz | 64MB SD-RAM |1GB| Windows 2000 Fresh by Rublik
Serwer 'Sempik': AMD Sempron 2800+ | ASUS K8V-MX | 1024 MB RAM DDR1 | S3 Graphics DeltaChrome Pro IGP | 20GB + 500GB | Windows 2k8
Pentium 4 1,7 GHz| OEM Fujitsu | 512MB SD RAM| 40GB
Sempron 2200+ | jakieś mobo MSI | 128MB DDR | 40GB
Intel Pentium III Coppermine | mobo na intelu | 128MB SD RAM | 80GB
Sempron 2800+ | ASRock K8NF4G-SATA2 | 512MB DDR | 160GB RAID0
Pentium II | mobo na slot1 | 128MB SD RAM | 2GB


Komputery mniej lub bardziej kompletne:

Amilo M7400 | Pentium M 1,3 GHz (Banias)| 512 MB RAM | dysk zbrickowany | +15" CRT
iPhone 5c + Dell e6230

Awatar użytkownika

kadet

Moderator
Posty: 184
Rejestracja: 18 cze 2012, 17:46
Lokalizacja: Szczecinek
Kontakt:
    Windows 8 Opera

Post04 gru 2012, 21:48

Incepcja. We need to go deeper!
Obrazek Obrazek
Lenovo z580: CPU: Intel Core i3 2350m, GPU: NVIDIA 630m RAM: 8GB System: Kafel
Złom: CPU: Intel Pentium D 805, GPU: ATI radeon x1600 Pro, RAM: 1,5GB, Zasilacz: Logic 300W. System: Kafel
Lat ma 6 a radzi sobie lepiej niż niektóre nowe :D

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości