Dyskusja o systemach firmy Apple na komputery Macintosh.
Awatar użytkownika

Bejbiborn

Posty: 73
Rejestracja: 03 lip 2012, 10:15
Kontaktowanie:
    Windows 7 Chrome

Post02 lis 2012, 20:41

Długo się zastanawiałem, czy w mac os czy w osx86, ale ostatecznie tutaj. Jak nie, to moderatorzy - czyńcie swoje rodeo.

Panowie (i od pewnego czasu też Panie), czy jest możliwość, sens i czy opłaca się kupić Powermaca g5, wyciągnąć mu bebechy i wymienić wszystko, ale na oryginalne komponenty Maca Pro? Tzn oryginalna płytka główna nowa i chłodzenie, a RAM czy CPU to już wiadomo, wolna elekcja. Ja nigdy nie widziałem Powermaca czy Maca Pro na oczy, więc się wypowiedzieć nie mogę. Być może ktoś z was wie coś nt. kompatybilności obudow od G5 z mobo nowych pro.

Awatar użytkownika

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2194
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    Windows 7 Opera

Post02 lis 2012, 20:46

I tak Cię nie stać.
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

Conrado967

Zasłużony użytkownik
Posty: 1081
Rejestracja: 24 sie 2010, 20:45
Lokalizacja: Skorzów
Kontaktowanie:
    Windows 7 Opera

Post02 lis 2012, 20:58

A jaki byłby w tym wszystkim sens?
Ostatnio zmieniony 02 lis 2012, 21:13 przez Conrado967, łącznie zmieniany 1 raz.
AMD Athlon x2 7750 2.7Ghz (Kuma)
ASRock K10N78-1394
3x1GB 800Mhz GoodRAM + 1GB 667@800Mhz Corsair
WD10EZEX 1TB
AMD Radeon 5770 1GB DDR5
NVidia MCP78 HD Audio.

Awatar użytkownika

Bejbiborn

Posty: 73
Rejestracja: 03 lip 2012, 10:15
Kontaktowanie:
    Windows 7 Chrome

Post02 lis 2012, 20:59

Sens byłby posiadania oryginalnego Maca Pro taniej niż oryginalny Mac Pro.
----------------------------
Chociaż nie do końca, bo na allegro mobo z maca pro są po 1700zł. Ale ufam, że da się znaleźć taniej.

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2384
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontaktowanie:
    Macintosh Opera

Post02 lis 2012, 21:18

A to nie lepiej wsadzić do środka jakiegoś tzw perfekcyjnego hackintosha? Czyli dobrać komponenty niemal w stu procentach zgodne z Makiem, ale PC? I masz pewność, że płyta z Mac Pro wejdzie do G5? Bo mi się nie chce wierzyć, że one są zgodne na wymiar...

Awatar użytkownika

Bejbiborn

Posty: 73
Rejestracja: 03 lip 2012, 10:15
Kontaktowanie:
    Windows 7 Chrome

Post02 lis 2012, 21:26

lolasher pisze: I masz pewność, że płyta z Mac Pro wejdzie do G5?

Nosz przecie o tym właśnie jest temat, że nie mam pewności

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2384
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontaktowanie:
    Macintosh Opera

Post02 lis 2012, 21:32

Na tym forum jedna osoba ma G5, albo G4 i jest to Pisarz, a Mac Pro nie ma nikt...

//Nawet po polsku, google nie bolą

http://student.math.uni.opole.pl/~iz080 ... .php?id=49

A płyta z Mac Pro chyba wejdzie, bo to są wręcz bliźniacze obudowy, ale poczytaj o tym dokładnie.

Awatar użytkownika

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2194
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    Windows 7 Opera

Post02 lis 2012, 21:37

Ja mam G3. Maki PowerPC to niestety wymarła i zapomniana przez wszystkich platforma.
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

Bejbiborn

Posty: 73
Rejestracja: 03 lip 2012, 10:15
Kontaktowanie:
    Windows 7 Chrome

Post02 lis 2012, 22:09

A tak z innej trochę beczki - zna ktoś podobne obudowy? To nie tak, że jestem fanboyem Apple, nein. Ja po prostu lubię ten styl, no podoba mi się. Lubię srebrne i zaokrąglone.
A jak się nie da srebrne to białe. Nie rozróżniam praktycznie innych kolorów niż biały, srebrny i czarny.

Awatar użytkownika

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2194
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    Windows 7 Opera

Post02 lis 2012, 22:13

Bejbiborn pisze:Nie rozróżniam praktycznie innych kolorów niż biały, srebrny i czarny.

Obrazek
Patrz, jaki fajny, czerwony kwadrat! :trollface:
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2384
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontaktowanie:
    Macintosh Opera

Post02 lis 2012, 22:15

http://myapple.pl/tuning-benchmark/2373 ... ost1945194 tu ktoś coś pokazał, naprawde, google są często szybsze niż pytanie na forum :3

Awatar użytkownika

Conrado967

Zasłużony użytkownik
Posty: 1081
Rejestracja: 24 sie 2010, 20:45
Lokalizacja: Skorzów
Kontaktowanie:
    Windows 7 Opera

Post02 lis 2012, 22:17

Podpinam się pod pytanie Bejbi, bo mi z kolei podobają się te nawiercone otwory.
AMD Athlon x2 7750 2.7Ghz (Kuma)
ASRock K10N78-1394
3x1GB 800Mhz GoodRAM + 1GB 667@800Mhz Corsair
WD10EZEX 1TB
AMD Radeon 5770 1GB DDR5
NVidia MCP78 HD Audio.

Awatar użytkownika

Bejbiborn

Posty: 73
Rejestracja: 03 lip 2012, 10:15
Kontaktowanie:
    Windows 7 Chrome

Post02 lis 2012, 22:21

Znalazłem coś takiego http://www.ebay.com/itm/Linkworld-ATX-Mid-Tower-PC-Case-W-500w-PSU-LC321-06-/130780826170?pt=US_Computer_Cases&hash=item1e73250a3a, ale te okrągłe kształty przy włączniku czy stacjach dysków wyglądają trochę badziewnie. Psują całą obudowę, a ta wgląda świetnie.

-------------------------
Praktycznie tylko klapkę od napędu bym wyrzucił, ale to już za dużo
Ostatnio zmieniony 02 lis 2012, 22:26 przez Bejbiborn, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Conrado967

Zasłużony użytkownik
Posty: 1081
Rejestracja: 24 sie 2010, 20:45
Lokalizacja: Skorzów
Kontaktowanie:
    Windows 7 Opera

Post02 lis 2012, 22:25

Dzięki, ale chyba jednak nie będzie szedł w kupowanie obudów.

Może sam sobie taką wymodzę...
AMD Athlon x2 7750 2.7Ghz (Kuma)
ASRock K10N78-1394
3x1GB 800Mhz GoodRAM + 1GB 667@800Mhz Corsair
WD10EZEX 1TB
AMD Radeon 5770 1GB DDR5
NVidia MCP78 HD Audio.

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2384
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontaktowanie:
    Macintosh Opera

Post02 lis 2012, 22:32

Bo ja wiem, może się nie znam, ale moim zdaniem wyłączniki wyglądają spoko...

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość