Dyskusja o systemach firmy Apple na komputery Macintosh.
Awatar użytkownika

robi_10

Zasłużony użytkownik
Posty: 717
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:38
Lokalizacja: Lębork
Kontaktowanie:
    Windows 7 Chrome

Post09 sie 2012, 13:32

Witajcie.
Zainstalowałem Snow Leoparda. Mimo problemów podczas instalacji (komputer sam sie resetował) w końcu się udało. Jednak teraz nie mogę go uruchomić. Przy wyborze Maca przy uruchomieniu (w Chameleonie) po kliknieciu enter system zamiast się załadować to komputer po prostu od razu się restartuje. Gdy użyję bootcd z chameleonem to coś się dzieje, ale ładowanie staje na tym: https://www.dropbox.com/s/mbbwu4f8e9wso ... 010338.jpg
Dodanie do uruchamiania parametru -f -v też nic nie dało. Da radę coś z tym zrobić, czy to komputer jest po prostu za stary na uruchomienie? (Jest to komputer nr. 2 z podpisu). Prosiłbym o rady w jak najprostszym języku krok po kroku, gdyż to moje pierwsze próby "zabaw" z Mac OS X :D

BTW. Po instalacji Maca Windows 7 działa, ale catkiller przestał, przy wyborze catkillera po prostu komputer się restartuje. Wiecie może czemu się uszkodził? Wiem, że to tylko catkiller, ale czasem do gier go używam, które na Win7 nie działają :D

Z góry dzięki za odpowiedzi
Pozdrawiam ^^

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2384
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontaktowanie:
    Windows 8 Opera

Post09 sie 2012, 14:42

Nie jestem wyrocznią, ale celeron to podobno trochę nie bardzo... Na nim chyba można tylko Tigera instalować.

Że system po instalacji bez bootcd nie wstał to oczywiste, na razie jest czysty i zawiera tylko sterowniki dla maka

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3272
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Macintosh Opera

Post09 sie 2012, 15:23

Reset to objaw tego, że kernel nie obsługuje twojego procesora. Jeśli koniecznie chcesz snowa, to polecam nawcom bootcd i instalację przy jego użyciu.
Ja, jak już pisałem na ircu, pakowałbym na ten sprzęt Tigera, bo to Tiger i są szanse na QE/CI.
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

robi_10

Zasłużony użytkownik
Posty: 717
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:38
Lokalizacja: Lębork
Kontaktowanie:
    Windows 7 Chrome

Post10 sie 2012, 0:49

Idąc za radą kima - zajmę się jednak Tigerem.
Zainstalowałem, wszystko zaczynało się pięknie i... https://www.dropbox.com/s/76snudc33s1tg ... 014449.jpg
brick
To samo dzieje się przy próbie uruchomienia z -f -v. Ten Celezłom to naprawdę taki shit i nic nie obsługuje? Mam jeszcze w domu Athlona 2000+ i do tego mobo na socket A, byłby lepszy?

Awatar użytkownika

urban92

Administrator
Posty: 5093
Rejestracja: 06 lut 2008, 22:25
Lokalizacja: Michalin, gdzieś w Polsce
Kontaktowanie:
    Windows Vista Opera

Post10 sie 2012, 9:15

robi_10 pisze:Mam jeszcze w domu Athlona 2000+ i do tego mobo na socket A, byłby lepszy?


Athlon XP nie ma SSE2, więc zapomnij.
Obrazek
Moje maszyny:
Spoiler: pokaż
Komputery używane na co dzień:

Stacja robocza (główny pecet):
    Core i5 4570 @ 3,2-3,6Ghz + Pentagram Karakorum
    MSI H87-G43
    16GB Ram HyperX Fury 1600MHz 9-10-9-26
    Nvidia Quadro 2000 + 2x Dell P2416D
    SSD Crucial MX100 256GB
    HDD 2TB WD Green + 500GB Seagate 7200.12
    Thermaltake Smart SE Modular 530W +Thermaltake Urban T31
    Windows 10

Testowy-1:
    Pentium G3258 @ 4Ghz + Thermaltake Contac 30
    MSI B85-G43
    8GB RAM Crucial Ballistix Sport @ 1333Mhz
    Intel HD Graphics
    SSD Samsung 840 120GB + Toshiba 128GB
    HDD 500GB Samsung F2G
    OCZ GameXStream 600W (fanswap na zephyra 120mm) + SPC Gladius M40 + panel boczny z oknem
    Na pierwszym SSD Win 10 Insider Fast, na drugim system który akurat testuję, na HDD obrazy i dane

Testowy-2 (warsztatowy):
    Xeon E5420 @ 3Ghz
    Gigabyte GA-P35-DS3R
    8GB Ram OCZ+Goodram 800 Mhz CL4
    Geforce GT 630 Gigabyte
    HDD 160GB Samsung F1
    Sharkoon Rebel 9 (Okno ze szkła + LED)
    Windows 7

Testowy-3 (stacja do testowania dysków ATA, obsługi LPT oraz zgrywania obrazu z karty TV):
    Pentium D 930 @ 3,6Ghz
    GA-8i945P Pro
    1GB Ram Goodram DDR2 533Mhz (4x256)
    Geforce 8500GT
    HDD 80GB WD + 250GB WD
    Windows XP

Serwer rev. 7.2:
    Pentium G860 @ 3Ghz
    Gigabyte GA-H61M-S1
    6GB Ram Goodram DDR3 1333Mhz CL9
    Intel HD Graphics 2000
    SSD 128GB OCZ Vertex 3
    HDD 3TB WD Red
    Server 2016

Laptop:
    Dell Latitude E6430
    Core i5-3320M @ 2,6-3,3Ghz
    8GB Ram DDR3 1333Mhz
    Intel HD Graphics 4000 + Nvidia Quadro NVS 5200M
    SSD Samsung 840 EVO 256GB
    HDD Seagate 500GB
    Windows 10


Komputery referencyjne do pokazów i testów systemów:

Sigma OS:
    Athlon 64 3800+ @ 2400Mhz Venice + chłodzenie Cooler Master
    Abit AX8
    1 GB Ram DDR Kingston 400Mhz
    Geforce 7600GT Palit
    HDD 80 GB Seagate 7200.10 ATA
    Sigma OS 3.0

Windows 98 i stare gry:
    Pentium III Coppermine 1 @ 1,2Ghz
    Asus CUSL2-C
    512MB Ram SDRAM 133 @ 160Mhz
    GeForce 4 Ti 4200 64MB + Voodoo 2 12MB
    Sound Blaster Live! 5.1
    HDD 40GB Samsung
    Windows 98 SE

DOS, Windows 3.11 i oprogramowanie 16 bitowe:
    Pentium 166 Mhz (P54C)
    Micronics M55HI-PLUS
    64MB RAM EDO
    S3 Trio64V2/DX 1MB
    Sound Blaster Vibra 16C
    HDD 3GB WD
    DOS 6.22 + Windows 3.11


Komputery używane rzadziej lub zabytkowe:

Athlon XP (mój pierwszy pecet):
    Athlon XP 2000+ (Thoroughbred-B) 1667 @ 2100Mhz + Thermaltake TR-2
    Soltek SL-75DRV5-C (Wymienione kondensatory, thx SzymekRak)
    1GB Ram DDR1 333Mhz
    Radeon 9600 Pro
    Sound Blaster Live! 5.1
    HDD 80GB Samsung
    Longhorn 4074

Tualatin:
    Pentium III-S Tualatin 1400 @ 1606Mhz + Arctic Cooling Copper Silent 3
    Asus TUSL2-C
    512MB Ram SDRAM 133 @ 153Mhz
    Geforce FX5200
    Sound Blaster Live! 5.1
    HDD 40GB WD
    Windows XP

K6:
    AMD K6-2 @ 550Mhz
    Acorp 5ALI61
    256 MB Ram SDR 100 Mhz CL2
    3dfx Voodoo Banshee 16MB
    HDD 40 GB Seagate 7200.4 ATA
    Windows 98

Optimus:
    Celeron Coppermine 1000 @ 1120Mhz
    Procomp BVD1M
    256MB Ram SDRAM @ 145Mhz
    GeForce 2 MX 32MB
    HDD 20GB Samsung
    Windows Me (oryginalna naklejka na obudowie i pudełko z płytą)

Compaq P3:
    Compaq Deskpro EP
    Pentium III 600Mhz Coppermine Slot 1
    320 MB SDRAM 100Mhz
    Matrox G200 8MB
    HDD 20 GB Samsung
    Windows 2000

Compaq P2:
    Compaq Deskpro PD
    Pentium II 400Mhz Slot 1
    320 MB SDRAM 100Mhz
    ATI Rage Pro 3D 6MB (4MB + SIMM 2MB)
    HDD 6 GB Quantum
    Windows NT4

Compaq P1:
    Compaq Deskpro 5133
    Pentium 166 Mhz (P54CS)
    128 MB Ram EDO (w 6 slotach)
    Cirrus Logic 5434 1MB
    HDD 6GB Quantum
    Windows NT 3.51

486 DX4:
    AMD 486 DX4 100 Mhz
    Chicony CH-471A
    24 MB Ram SIMM (72 pin)
    Tritent TVGA9000 512KB
    HDD 2 GB Seagate ATA
    Windows 95a

486 DX2:
    Intel 486 DX2 66 Mhz
    Biostar MB-1433FA
    8 MB Ram SIMM (30 pin)
    Macronix Super VGA 512KB
    HDD 504 MB Quantum ATA
    DOS 6.22 + Win 3.11

386:
    AMD 386 DX 40 Mhz
    Morse 386 M3
    8 MB Ram SIMM (30 pin)
    ATI VGA Wonder VGA 256KB
    HDD 124MB ST3144AT
    DOS 6.22 + Win 3.11

Zabytkowy laptop:
    Compaq LTE Elite 4/50E
    Intel SL486DX2 50Mhz
    8 MB Ram
    Karta graficzna WD (wiem, dziwne)
    Matryca 640x480, 4 odcienie szarości
    HDD Quantum 255MB
    Windows 95a

Do tego masa innych gratów.

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3272
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Macintosh Opera

Post10 sie 2012, 10:59

robi_10: wygląda jakbyś tego tigera (mam nadzieję że to ten, który ci podałem) traktował jeszcze jakimś BootCD... Wrzuć tylko płytkę z tigerem, powinien wystartować. Podczas instalacji zaznacz w customize co trzeba i jesteś na dobrej drodze.
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

robi_10

Zasłużony użytkownik
Posty: 717
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:38
Lokalizacja: Lębork
Kontaktowanie:
    Windows 7 Chrome

Post10 sie 2012, 11:42

Tak, to ten Tiger co mi go poleciłeś. Ja już go zainstalowałem (w customize wybrałem co trzeba) i teraz jest problem z uruchomieniem. Tamto zdjęcie faktycznie - było wykonane przy próbach uruchomienia systemu z pomocą BootCD. Dlaczego BootCD? Ano dlatego, że to się dzieje, gdy uruchamiam go normalnie: https://www.dropbox.com/s/8032vrahukl4q ... 123952.jpg
A to gdy dodałem parametry -v -f: https://www.dropbox.com/s/b11kwiejs3qnj ... 124419.jpg

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość