Dyskusja o systemach firmy Apple na komputery Macintosh.
Awatar użytkownika

Ult1me

Administrator
Posty: 2425
Rejestracja: 05 sie 2008, 14:48
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:
    Windows 2003 Opera

Post10 paź 2009, 20:16

[quote=""tbgkol""][quote=""Ult1me""]Wolisz być legalnym? Idź na Linuksa. :D
Tu się liczy (ponoć) wygoda.[/quote]
Hmmm... A nie da sie być legalnym majac Windowsa? Nie rozumiem, próbujesz udowodnić, ze jak ktoś chce być legalnym to musi iść na linuxa... ehhhh... :suchy:[/quote]

offtop, no ale cóż.

Windows - 350 zł
Office - 400 zł...
Antywirus co rok - 150 zł
Nero - 150 zł
Cyberlink PowerDVD - 100 zł..

Przecież przeciętny user przy takich wydatkach by wiecznie w pracy siedział

// sry. długo mi się ładowało. pousuwajcie posty. :P
Komputery:
Spoilerpokaż
Laptop (mój główny komputer): Acer Aspire 5750G | Intel Core i3 2330M (Sandy Bridge) 0.8-2.2GHz | Intel HM65 | 6GB RAM DDR3 | Intel HD Graphics 3000 + nVidia GeForce GT540M (nVidia Optimus) | Crucial MX100 256GB SSD | Broadcom 802.11n Network Adapter | Broadcom NetLink Gigabit Ethernet | Realtek ALC269 (+Dolby Advanced Audio)

Laptop służbowy: HP ProBook

Komputer brata (mój stary): Intel Pentium DualCore E6300 (2x 2.8@1.6-3.25 GHz EIST, 64bit, Intel-VT) | Gigabyte EP43T-UD3L (P43, ICH10) | 2x2 GB RAM DDR3 1066MHz GoodRAM | Palit GeForce GT220 | 2x500 GB (Seagate + SpinPoint F3)

Stacja do napraw: Intel Pentium 4 630 (3.00@2.43 GHz, 64bit, HT, Prescott) | ASUS P5GPL (Intel i915, ICH6) | 2x512 MB RAM DDR1 Kingston (PC-3200) | Gainward GeForce 7300 GT 256 MB DDR2 | jakiś dysk :)

Komputer na części: Intel Pentium III 600 MHz Slot 1 | ASUS P3B-F | 128 MB SDR SDRAM | GeForce 2 MX400 (?) | Seagate 8.4GB PATA

Lumia 625
Dowódca Grupy Odwetowej Mafii C-QUAM, łączącej fanów fal długich, średnich i krótkich, nak***iania kabli j**anych, France Bleu Alsace, The Mighty KBC, Voice of Korea, Warszawskiej Radiostacji Centralnej z najwyższym masztem świata Konstantynowie koło Gąbina, oraz Radiowego Centrum Nadawczego z prawie najwyższymi masztami w Solcu Kujawskim

Awatar użytkownika

tbgkol

Posty: 62
Rejestracja: 07 paź 2009, 18:34
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Kontakt:
    Windows 7 Safari

Post10 paź 2009, 20:20

Hmmm... Tak? A znasz jakiś inny sposób na życie, jak nie siedzenie w pracy? Ale nie o to tu chodzi. Ludzi moze stać lub nie na Windowsa, jeżeli nie niech się przesiadaja na linuxa. A teraz skorygujmy listę:
Office-zamiana na openoffice.org-darmo
antywirus-avast-darmo
nero-z nagrywarką-darmo
powerdvdwindvd-z nagrywarką-darmo.

Więc widać że mając Windowsa bardzo prosto być legalnym. A tak wogóle to to temat o macach i każdy następny post nie na temat będę usuwał!

//edit:
Mój przenośny komputer od Apple (jak ktoś nie wierzy to: http://www.apple.com/pl/ipodtouch/what- ... puter.html): iPod Touch 2G 16 GB(przepraszam za jakość, ale zdjęcie na szybko z telefonu : ) )
Obrazek

//edit2:

fajna aplikacja ? xD

Awatar użytkownika

FZajac

Posty: 76
Rejestracja: 05 paź 2009, 22:24
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:
    Windows 7 Firefox

Post10 paź 2009, 20:23

Dobra panowie albo koniec OT, albo rozdzielamy temat. Albo sami sobie załóżcie, nie wiem...

Awatar użytkownika

urban92

Administrator
Posty: 5159
Rejestracja: 06 lut 2008, 22:25
Lokalizacja: Michalin, gdzieś w Polsce
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post10 paź 2009, 20:41

Dawno dawno temu kupiłem okazyjnie podobną Performę, ale wtedy nie potrafiłem jej wykorzystać i ją sprzedałem po kilku dniach, był to mój jedyny komputer Apple jaki kiedykolwiek miałem.
Obrazek
Moje maszyny:pokaż
Komputery używane na co dzień:

Stacja robocza (główny pecet):
Core i5 4570 @ 3,2-3,6Ghz + Thermaltake Frio Silent 14
MSI H87-G43
16GB Ram HyperX Fury 1600MHz 9-10-9-26
Geforce GTX 960 2GB MSI + 2x Dell P2416D
SSD Crucial MX100 256GB
HDD 2TB WD Green + 500GB Seagate 7200.12
Thermaltake Smart SE Modular 530W + Thermaltake Urban T31
Windows 10

Testowy-1:
Pentium G3258 @ 4Ghz + Thermaltake Contac 30
MSI B85-G43
8GB RAM Crucial Ballistix Sport @ 1333Mhz
Intel HD Graphics
SSD Samsung 840 120GB + OCZ Vertex 4 128GB
HDD 500GB Samsung F2G
OCZ GameXStream 600W (fanswap na zephyra 120mm) + SPC Gladius M40 + panel boczny z oknem
Na pierwszym SSD Win 10 Insider Fast, na drugim system który akurat testuję, na HDD obrazy i dane

Testowy-2 (warsztatowy):
Xeon X5460 @ 3,8Ghz + Pentagram Karakorum
Gigabyte GA-P35-DS3R
8GB Ram OCZ + Goodram 800 Mhz CL5
Nvidia Quadro 2000 1GB
SSD Toshiba 128GB
HDD 160GB Samsung F1
Sharkoon Rebel 9 (Okno ze szkła + LED)
Windows 7

Testowy-3 (stacja do testowania dysków ATA, obsługi LPT oraz zgrywania obrazu z karty TV):
Pentium D 930 @ 3,6Ghz
GA-8i945P Pro
1GB Ram Goodram DDR2 533Mhz (4x256)
Geforce 8500GT
HDD 80GB WD + 250GB WD
Windows XP

Serwer rev.8:
Pentium G3420 @ 3,2Ghz
Asrock Rack H97M WS
8GB Ram HyperX Fury 1600MHz 10-10-10-30
Intel HD Graphics
SSD 128GB Samsung PM871 M.2
HDD 3TB WD Red na dane + 1TB Toshiba na backupy
Windows Server 2016

Laptop:
Dell Latitude E6430
Core i5-3320M @ 2,6-3,3Ghz
8GB Ram DDR3 1333Mhz
Intel HD Graphics 4000 + Nvidia Quadro NVS 5200M
SSD Samsung 840 EVO 256GB
HDD Seagate 500GB
Windows 10


Komputery referencyjne do pokazów i testów systemów:

Sigma OS:
Athlon 64 3800+ @ 2400Mhz Venice + chłodzenie Cooler Master
Abit AX8
1 GB Ram DDR Kingston 400Mhz
Geforce 7600GT Palit
HDD 80 GB Seagate 7200.10 ATA
Sigma OS 3.0

Windows 98 i stare gry:
Pentium III Coppermine 1 @ 1,2Ghz
Asus CUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 160Mhz
GeForce 4 Ti 4200 64MB + Voodoo 2 12MB
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB Samsung
Windows 98 SE

DOS, Windows 3.11 i oprogramowanie 16 bitowe:
Pentium 166 Mhz (P54C)
Micronics M55HI-PLUS
64MB RAM EDO
S3 Trio64V2/DX 1MB
Sound Blaster Vibra 16C
HDD 3GB WD
DOS 6.22 + Windows 3.11


Komputery używane rzadziej lub zabytkowe:

Athlon XP (mój pierwszy pecet):
Athlon XP 2000+ (Thoroughbred-B) 1667 @ 2100Mhz + Thermaltake TR-2
Soltek SL-75DRV5-C (Wymienione kondensatory, thx SzymekRak)
1GB Ram DDR1 333Mhz
Radeon 9600 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 80GB Samsung
Longhorn 4074

Tualatin:
Pentium III-S Tualatin 1400 @ 1606Mhz + Arctic Cooling Copper Silent 3
Asus TUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 153Mhz
Geforce FX5200
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB WD
Windows XP

K6:
AMD K6-2 @ 550Mhz
Acorp 5ALI61
256 MB Ram SDR 100 Mhz CL2
3dfx Voodoo Banshee 16MB
HDD 40 GB Seagate 7200.4 ATA
Windows 98

Optimus:
Celeron Coppermine 1000 @ 1120Mhz
Procomp BVD1M
256MB Ram SDRAM @ 145Mhz
GeForce 2 MX 32MB
HDD 20GB Samsung
Windows Me (oryginalna naklejka na obudowie i pudełko z płytą)

Compaq P3:
Compaq Deskpro EP
Pentium III 600Mhz Coppermine Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
Matrox G200 8MB
HDD 20 GB Samsung
Windows 2000

Compaq P2:
Compaq Deskpro PD
Pentium II 400Mhz Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
ATI Rage Pro 3D 6MB (4MB + SIMM 2MB)
HDD 6 GB Quantum
Windows NT4

Compaq P1:
Compaq Deskpro 5133
Pentium 166 Mhz (P54CS)
128 MB Ram EDO (w 6 slotach)
Cirrus Logic 5434 1MB
HDD 6GB Quantum
Windows NT 3.51

486 DX4:
AMD 486 DX4 100 Mhz
Chicony CH-471A
24 MB Ram SIMM (72 pin)
Tritent TVGA9000 512KB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX2:
Intel 486 DX2 66 Mhz
Biostar MB-1433FA
8 MB Ram SIMM (30 pin)
Macronix Super VGA 512KB
HDD 504 MB Quantum ATA
DOS 6.22 + Win 3.11

386:
AMD 386 DX 40 Mhz
Morse 386 M3
8 MB Ram SIMM (30 pin)
ATI VGA Wonder VGA 256KB
HDD 124MB ST3144AT
DOS 6.22 + Win 3.11

Zabytkowy laptop:
Compaq LTE Elite 4/50E
Intel SL486DX2 50Mhz
8 MB Ram
Karta graficzna WD (wiem, dziwne)
Matryca 640x480, 4 odcienie szarości
HDD Quantum 255MB
Windows 95a

Do tego masa innych gratów.

Awatar użytkownika

lzieba

Posty: 14
Rejestracja: 05 paź 2009, 19:42
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post10 paź 2009, 21:00

A u mnie Mac Pro do montażu filmów :)

Awatar użytkownika

tbgkol

Posty: 62
Rejestracja: 07 paź 2009, 18:34
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Kontakt:
    Windows 7 Safari

Post10 paź 2009, 21:06

Może jakaś fotka, Łukasz ? : )

Awatar użytkownika

sIMson

Posty: 13
Rejestracja: 09 paź 2009, 21:10
    Windows 7 Firefox

Post11 paź 2009, 19:47

OK, to czas na mojego iMac' a G3 :D Kupiłem go w lipcu za UWAGA: 25 zł :P Był wypruty z połowy części i babka myślała że jedyne do czego się nadaje to robienie dobrego wrażenia na wystawie, troszkę się zdziwiła jak jej powiedziałem że wszytko piknie działa xD CD-ROM u nie było i do tej pory nie ma, więc musiałem na czas instalki podłączyć taki zwykły, a żeby to zrobić trzeba było maczkowi zdjąć obudowę i go postawić do góry nogami (wyobraźcie sobie pracę w takim stanie xD) a CD-ROM podłączyć zwykłą, podpiłowaną (sic!) taśmą IDE bo tej przeznaczonej do maczka nie było. Podczas doprowadzania go do stanu używalności zjarałem oryginalny 6-cio gigowy HDD więc władowałem stary 80 GB. Ale opłacało się, teraz działa super, głośniczki brzmią perfekcyjnie (Harmany / Kardony sprzed 10 lat), służy głównie do neta i muzyki, chodzą na nim też 2 pierwsze Quake' i :D Zdjęcie:

Obrazek

Fota z wakacji, teraz ma jeszcze myszkę podłączoną oczywiście, niestety nieoryginalną :/
Parametry:
Procesor: PowerPC 350 MHz
RAM: 384 MB SDR RAM
Dysk twardy: Seagate Barracuda 80 GB
Grafika: ATI Rage 128 VR 8 MB
2 x USB 1.1, Karta dźwiękowa, głośniki Harman / Kardon, karta sieciowa 10/100Mbps, modem 56k, klawiatura Apple US keyboard jak na zdjęciu i jakaś no name' owa mysz optyczna
[EDIT] No i karta AirPort (dzięki, Filip, faktycznie zapomniałem), ona sama warta jest dziś parę dych

Ogółem opłacało się wydać te 25 zł xD
Ostatnio zmieniony 11 paź 2009, 20:03 przez sIMson, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

FZajac

Posty: 76
Rejestracja: 05 paź 2009, 22:24
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:
    Windows 7 Firefox

Post11 paź 2009, 19:52

Zapomniałeś jeszcze o AirPorcie ^^

Awatar użytkownika

Ult1me

Administrator
Posty: 2425
Rejestracja: 05 sie 2008, 14:48
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:
    Linux Opera

Post11 paź 2009, 20:18

A ile przesyłka w tym ? ;>

Btw, też myślę nad jakimś starym Makiem.
Komputery:
Spoilerpokaż
Laptop (mój główny komputer): Acer Aspire 5750G | Intel Core i3 2330M (Sandy Bridge) 0.8-2.2GHz | Intel HM65 | 6GB RAM DDR3 | Intel HD Graphics 3000 + nVidia GeForce GT540M (nVidia Optimus) | Crucial MX100 256GB SSD | Broadcom 802.11n Network Adapter | Broadcom NetLink Gigabit Ethernet | Realtek ALC269 (+Dolby Advanced Audio)

Laptop służbowy: HP ProBook

Komputer brata (mój stary): Intel Pentium DualCore E6300 (2x 2.8@1.6-3.25 GHz EIST, 64bit, Intel-VT) | Gigabyte EP43T-UD3L (P43, ICH10) | 2x2 GB RAM DDR3 1066MHz GoodRAM | Palit GeForce GT220 | 2x500 GB (Seagate + SpinPoint F3)

Stacja do napraw: Intel Pentium 4 630 (3.00@2.43 GHz, 64bit, HT, Prescott) | ASUS P5GPL (Intel i915, ICH6) | 2x512 MB RAM DDR1 Kingston (PC-3200) | Gainward GeForce 7300 GT 256 MB DDR2 | jakiś dysk :)

Komputer na części: Intel Pentium III 600 MHz Slot 1 | ASUS P3B-F | 128 MB SDR SDRAM | GeForce 2 MX400 (?) | Seagate 8.4GB PATA

Lumia 625
Dowódca Grupy Odwetowej Mafii C-QUAM, łączącej fanów fal długich, średnich i krótkich, nak***iania kabli j**anych, France Bleu Alsace, The Mighty KBC, Voice of Korea, Warszawskiej Radiostacji Centralnej z najwyższym masztem świata Konstantynowie koło Gąbina, oraz Radiowego Centrum Nadawczego z prawie najwyższymi masztami w Solcu Kujawskim

Awatar użytkownika

tbgkol

Posty: 62
Rejestracja: 07 paź 2009, 18:34
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Kontakt:
    Windows 7 Safari

Post11 paź 2009, 20:25

:O Toś się obłowił taka rzecz za 25 zł, aż mi szczęka opadła. :D

Awatar użytkownika

Rublik

Moderator
Posty: 2850
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Kontakt:
    Windows Vista Opera

Post11 paź 2009, 20:26

Monitor ogromny :P Aż piętnastka.
"Prawo ponad prawem, państwo w państwie, manipulacja całych ludzi mas. Serwowane nam kłamstwo na kłamstwie, otworzyć oczy obudzić się czas"

Honorowy Członek Mafii C-QUAM


Stacjonarny: Gigabyte GA-H81M-S2H | Celeron G1840 | 4GB DDR3 1333 | Radeon HD4870 512MB | Chieftec GPS-400AA-101A | Seagate ST1000DM3 1TB SATA3 | Windows 10 Pro N
Laptop: Samsung NP300E5A-S06PL | Core i5 2450M | 6GB DDR3 1333 | HD3000 | GT520MX | SanDisk SSD Plus 120GB | Windows 10 Pro
Telefon: Hujawei P8 Lite

Awatar użytkownika

sIMson

Posty: 13
Rejestracja: 09 paź 2009, 21:10
    Windows 7 Firefox

Post11 paź 2009, 20:37

Bez przesyłki, znalazłem w jednym sklepie ze złomem komputerowym, sprzedawczyni najwyraźniej nie za bardzo wiedziała co sprzedaje xD Tak wogole to musiałem to sam taszczyć do domu troche z buta i komunikacją miejską (a to cholerstwo 15 kilosów waży O_o) ale jak już pisałem: warto było!
Aaa, i jeszcze jedno: iMac bateryjkie od PRAMu ma zużytą a nowa kosztuje więcej niż sam maczek (3 dychy xD)

Awatar użytkownika

tbgkol

Posty: 62
Rejestracja: 07 paź 2009, 18:34
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Kontakt:
    Windows 7 Safari

Post11 paź 2009, 20:46

[quote=""devilday""]Monitor ogromny Aż piętnastka.[/quote]

Marudzisz. :P Ale trzeba tu dodać, że rozmiar samego ekranu to 13,8'', czyli tyle ile dzisiejsze macbooki. No i poza tym, kiedyś to był normalny ekran, pamiętam mój pierwszy bardzo dobrze, byłą to 15'' Samsunga, pod koniec swojego żywota, zaczęła wyświetlać jakieś takie zółtawe kolorki. :D

Awatar użytkownika

sIMson

Posty: 13
Rejestracja: 09 paź 2009, 21:10
    Windows 7 Firefox

Post11 paź 2009, 22:05

Nie no, mój ma kolorki i ostrość rewelacyjne, w końcu to Apple :P Do tej pory się zastanawiam jakim cudem ja go za tyle kupiłem xD

Awatar użytkownika

dratefix85

Posty: 51
Rejestracja: 10 paź 2009, 14:06
    Windows XP Firefox

Post13 paź 2009, 5:44

Ja miałem eMac G4 to dopiero żyleta, G4 1.2GHz 1GB RAM Dysk 80GB oraz grafika ATi Radeon (nie pamiętam dokładnie jaki ale integret z 32MB). Komputer dobry wydajny i w zasadzie to iMac G3 na sterydach :D Oczywiście kineskop CTR 17" :P
Polecam każdemu kto szuka pierwszego maca z uwagi na zgodność z Mac OS X Leopard tylko że jest jeden pikuś komputery na allegro to chłam bo są to podstawowe modela i kosztują około 300zł a za taki dawałem ponad 600zł :cool:
A co denerwuje to mało męski kolor -> biały :hyhy:

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość