Dyskusja o systemach firmy Apple na komputery Macintosh.
Awatar użytkownika

FZajac

Posty: 76
Rejestracja: 05 paź 2009, 22:24
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:
    Windows 7 Firefox

Post10 paź 2009, 19:19

Wiem, że Maczki wciąż są mało popularne w Polsce, ale i tak w ciągu ostatniej dekady stały się u nas kilkakrotnie popularniejsze, niż były. Macie jakieś w domu? Może najnowszy Mac Pro z Core2Duo i 8 giga RAMu? A może zabytkowa już lodóweczka, bądź też jakaś Performa na procesorze Motorolki?

Ja osobiście, jestem wielkim fanem wszystkich komputerów Apple pod każdym względem (no, ok - za wyjątkiem ich ceny :P). Oto moje komputery sygnowane jabłuszkiem:

iMac G5
Obrazek
To jest najnowszy maczek z mojej kolekcji. Tak, wciąż z procesorem PowerPC, ale mnie to wystarcza. Jakbym chciał Maca z Intelem, zainstalowałbym Leo na zwykłym PC najprawdopodobniej (ew. sprzedał PC i dopiero wtedy kupił Intelowskiego Maca). Nie jestem pewien, która to reveiw, ale najprawdopodobniej ostatnia przed wprowadzeniem iSighta (kamerki internetowej).

iBook G3 Clamshell
Obrazek
Chyba najbardziej cukierkowy laptop jaki powstał :lol: Niestety już nie działa - bateria i HDD odmówiły współpracy, a wyjęcie z tego komputera dysku wcale nie jest takie proste..! (kiedyś się za to wezmę)

Macintosh Performa 630/DOS
Obrazek
Kupiłem go na Allegro, jakieś 2 lata temu. To, co mnie najbardziej zafascynowało to wbudowany system emulacji peceta - mam na nim zainstalowany obok Mac OS 7 także MS-DOS 6.22 oraz Windows 3.1 :D

A, i sorry za kiepskie kolory fotek - coś popieprzyłem w ustawieniach aparatu i wyszły całe czerwone, musiałem trochę w PS pozmieniać...

Awatar użytkownika

Ult1me

Administrator
Posty: 2425
Rejestracja: 05 sie 2008, 14:48
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:
    Linux Opera

Post10 paź 2009, 19:46

koło G5 masz głośniczki z Lampki, czy mam tylko takie uczucie? ;P
Komputery:
Spoilerpokaż
Laptop (mój główny komputer): Acer Aspire 5750G | Intel Core i3 2330M (Sandy Bridge) 0.8-2.2GHz | Intel HM65 | 6GB RAM DDR3 | Intel HD Graphics 3000 + nVidia GeForce GT540M (nVidia Optimus) | Crucial MX100 256GB SSD | Broadcom 802.11n Network Adapter | Broadcom NetLink Gigabit Ethernet | Realtek ALC269 (+Dolby Advanced Audio)

Laptop służbowy: HP ProBook

Komputer brata (mój stary): Intel Pentium DualCore E6300 (2x 2.8@1.6-3.25 GHz EIST, 64bit, Intel-VT) | Gigabyte EP43T-UD3L (P43, ICH10) | 2x2 GB RAM DDR3 1066MHz GoodRAM | Palit GeForce GT220 | 2x500 GB (Seagate + SpinPoint F3)

Stacja do napraw: Intel Pentium 4 630 (3.00@2.43 GHz, 64bit, HT, Prescott) | ASUS P5GPL (Intel i915, ICH6) | 2x512 MB RAM DDR1 Kingston (PC-3200) | Gainward GeForce 7300 GT 256 MB DDR2 | jakiś dysk :)

Komputer na części: Intel Pentium III 600 MHz Slot 1 | ASUS P3B-F | 128 MB SDR SDRAM | GeForce 2 MX400 (?) | Seagate 8.4GB PATA

Lumia 625
Dowódca Grupy Odwetowej Mafii C-QUAM, łączącej fanów fal długich, średnich i krótkich, nak***iania kabli j**anych, France Bleu Alsace, The Mighty KBC, Voice of Korea, Warszawskiej Radiostacji Centralnej z najwyższym masztem świata Konstantynowie koło Gąbina, oraz Radiowego Centrum Nadawczego z prawie najwyższymi masztami w Solcu Kujawskim

Awatar użytkownika

FZajac

Posty: 76
Rejestracja: 05 paź 2009, 22:24
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:
    Windows 7 Firefox

Post10 paź 2009, 19:55

[quote=""Ult1me""]koło G5 masz głośniczki z Lampki, czy mam tylko takie uczucie? ;P[/quote]
Tak, to są głośniczki z tzw. "Lampki" - iMaca G4, który był pierwszym moim jabłkowym komputerem. Niestety został on skradziony :( Po tym incydencie kupiłem iBooka G3, chyba tylko ze względu na sentyment, bo w tamtym roku nie nadawał się już do zbyt wielu rzeczy. Jakoś później na następny rok dopiero kupiłem G5. Ironicznie, moim najnowszym nabytkiem jest Performa - najstarszy Macintosh w mojej kolekcji ;)

EDIT: Te głośniczki nie pasują do G5, stoją "tak sobie", bo przywiozłem je z zaplecza razem z myszą do G4, kiedy ta od G5 się zepsuła.

Awatar użytkownika

Ult1me

Administrator
Posty: 2425
Rejestracja: 05 sie 2008, 14:48
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:
    Linux Opera

Post10 paź 2009, 19:57

Tak właściwie. Skoro masz Maka, to czemu siedzisz na Windows7 ? ;>
Btw. myślę o kupnie nowego kompa, i wgraniu na niego Snow Leosia. Ale jeszcze muszę trochę poczekać. A ja mam takiego zloma, że 7 ledwo na nim działa.
Komputery:
Spoilerpokaż
Laptop (mój główny komputer): Acer Aspire 5750G | Intel Core i3 2330M (Sandy Bridge) 0.8-2.2GHz | Intel HM65 | 6GB RAM DDR3 | Intel HD Graphics 3000 + nVidia GeForce GT540M (nVidia Optimus) | Crucial MX100 256GB SSD | Broadcom 802.11n Network Adapter | Broadcom NetLink Gigabit Ethernet | Realtek ALC269 (+Dolby Advanced Audio)

Laptop służbowy: HP ProBook

Komputer brata (mój stary): Intel Pentium DualCore E6300 (2x 2.8@1.6-3.25 GHz EIST, 64bit, Intel-VT) | Gigabyte EP43T-UD3L (P43, ICH10) | 2x2 GB RAM DDR3 1066MHz GoodRAM | Palit GeForce GT220 | 2x500 GB (Seagate + SpinPoint F3)

Stacja do napraw: Intel Pentium 4 630 (3.00@2.43 GHz, 64bit, HT, Prescott) | ASUS P5GPL (Intel i915, ICH6) | 2x512 MB RAM DDR1 Kingston (PC-3200) | Gainward GeForce 7300 GT 256 MB DDR2 | jakiś dysk :)

Komputer na części: Intel Pentium III 600 MHz Slot 1 | ASUS P3B-F | 128 MB SDR SDRAM | GeForce 2 MX400 (?) | Seagate 8.4GB PATA

Lumia 625
Dowódca Grupy Odwetowej Mafii C-QUAM, łączącej fanów fal długich, średnich i krótkich, nak***iania kabli j**anych, France Bleu Alsace, The Mighty KBC, Voice of Korea, Warszawskiej Radiostacji Centralnej z najwyższym masztem świata Konstantynowie koło Gąbina, oraz Radiowego Centrum Nadawczego z prawie najwyższymi masztami w Solcu Kujawskim

Awatar użytkownika

FZajac

Posty: 76
Rejestracja: 05 paź 2009, 22:24
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:
    Windows 7 Firefox

Post10 paź 2009, 20:05

[quote=""Ult1me""]Tak właściwie. Skoro masz Maka, to czemu siedzisz na Windows7 ? ;>[/quote]
Mimo wielu licznych prób, nie udało się mnie jeszcze odczepić od Windowsa, chociaż podejrzewam, że gdyby siódemka była niewypałem, to... kto wie, najprawdopodobniej do PC bym powrócił dopiero po wydaniu Haiku, na które teraz liczę. Alternatywny plan wyglądałby tak, że sprzedałbym mojego głównego PC, wzmacniacz gitarowy, oraz G5 i nabył Maca Pro jakiegoś porządnego :]

Awatar użytkownika

tbgkol

Posty: 62
Rejestracja: 07 paź 2009, 18:34
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Kontakt:
    Macintosh Safari

Post10 paź 2009, 20:05

Hmmm... A iPod touch się liczy ? : ) W końcu jest on rozpoznawany jako mac os x. : ) A co do instalacji mac os xa na pc, to nei polecam, za dużo roboty, a i tak potem połowa rzeczy nie chodzi lub ne chodzi poprawnie. : )

Awatar użytkownika

FZajac

Posty: 76
Rejestracja: 05 paź 2009, 22:24
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:
    Windows 7 Firefox

Post10 paź 2009, 20:06

[quote=""tbgkol""]Hmmm... A iPod touch się liczy ? : ) W końcu jest on rozpoznawany jako mac os. : )[/quote]
To nie komputer tylko... przenośne urządzenie multimedialne? :rotfl:

Awatar użytkownika

Ult1me

Administrator
Posty: 2425
Rejestracja: 05 sie 2008, 14:48
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:
    Windows 2003 Opera

Post10 paź 2009, 20:07

[quote=""FZajac""][quote=""Ult1me""]Tak właściwie. Skoro masz Maka, to czemu siedzisz na Windows7 ? ;>[/quote]
Mimo wielu licznych prób, nie udało się mnie jeszcze odczepić od Windowsa, chociaż podejrzewam, że gdyby siódemka była niewypałem, to... kto wie, najprawdopodobniej do PC bym powrócił dopiero po wydaniu Haiku, na które teraz liczę. Alternatywny plan wyglądałby tak, że sprzedałbym mojego głównego PC, wzmacniacz gitarowy, oraz G5 i nabył Maca Pro jakiegoś porządnego :][/quote]

Haiku... hm. Dobre to jest? czytałem kiedyś o tym.

Mac Pro... lepiej sobie kupić jakiegoś kompa z i7, i dostosować go pod Maka.
Komputery:
Spoilerpokaż
Laptop (mój główny komputer): Acer Aspire 5750G | Intel Core i3 2330M (Sandy Bridge) 0.8-2.2GHz | Intel HM65 | 6GB RAM DDR3 | Intel HD Graphics 3000 + nVidia GeForce GT540M (nVidia Optimus) | Crucial MX100 256GB SSD | Broadcom 802.11n Network Adapter | Broadcom NetLink Gigabit Ethernet | Realtek ALC269 (+Dolby Advanced Audio)

Laptop służbowy: HP ProBook

Komputer brata (mój stary): Intel Pentium DualCore E6300 (2x 2.8@1.6-3.25 GHz EIST, 64bit, Intel-VT) | Gigabyte EP43T-UD3L (P43, ICH10) | 2x2 GB RAM DDR3 1066MHz GoodRAM | Palit GeForce GT220 | 2x500 GB (Seagate + SpinPoint F3)

Stacja do napraw: Intel Pentium 4 630 (3.00@2.43 GHz, 64bit, HT, Prescott) | ASUS P5GPL (Intel i915, ICH6) | 2x512 MB RAM DDR1 Kingston (PC-3200) | Gainward GeForce 7300 GT 256 MB DDR2 | jakiś dysk :)

Komputer na części: Intel Pentium III 600 MHz Slot 1 | ASUS P3B-F | 128 MB SDR SDRAM | GeForce 2 MX400 (?) | Seagate 8.4GB PATA

Lumia 625
Dowódca Grupy Odwetowej Mafii C-QUAM, łączącej fanów fal długich, średnich i krótkich, nak***iania kabli j**anych, France Bleu Alsace, The Mighty KBC, Voice of Korea, Warszawskiej Radiostacji Centralnej z najwyższym masztem świata Konstantynowie koło Gąbina, oraz Radiowego Centrum Nadawczego z prawie najwyższymi masztami w Solcu Kujawskim

Awatar użytkownika

tbgkol

Posty: 62
Rejestracja: 07 paź 2009, 18:34
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Kontakt:
    Windows 7 Safari

Post10 paź 2009, 20:08

Ale apple promuje ipoda jako przenośny komputer. ;p

Awatar użytkownika

jedrekk

Administrator
Posty: 1150
Rejestracja: 01 sie 2008, 13:50
Lokalizacja: Gdańsk/Gorzów Wielkopolski
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post10 paź 2009, 20:09

[quote=""tbgkol""]A co do instalacji mac os xa na pc, to nei polecam, za dużo roboty, a i tak potem połowa rzeczy nie chodzi lub ne chodzi poprawnie. : )[/quote]

To nie jest dużo roboty i potem wszystko działa :P

No cóż ja jako swojego Maka używam PC'ta i Asus'a EEE PC :D
Komputer do pracy: Intel Core i7 4770S | ASUS H87-PRO | 16 GB RAM DDR3 | nVidia GeForce GTX1060 6GB | Samsung 830 PRO 256 GB | 4x Seagate 7200.14 1000 GB RAID10 | Dell U2515H | Dell U2212HM
MacBook Pro Retina Early 2013: Intel Core i5 3210M | 8 GB RAM DDR3 | Intel HD4000 | SSD 256GB
+ iPhone 7 32GB

Awatar użytkownika

tbgkol

Posty: 62
Rejestracja: 07 paź 2009, 18:34
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Kontakt:
    Windows 7 Safari

Post10 paź 2009, 20:09

[quote=""Ult1me""]Mac Pro... lepiej sobie kupić jakiegoś kompa z i7, i dostosować go pod Maka.[/quote]

A moze niektórzy chcą być legalni ? : D

[quote=""jedrekk""]To nie jest dużo roboty i potem wszystko działa :P[/quote]

Dobra, to znajdź mi działające POPRAWNIE stery do grafiki do 8600GTS to się przeniose na niego, bo ja nic takiego nei mogłem znaleźć i takie dziwne pasy się pojawiały na ekranie. : )

Awatar użytkownika

Ult1me

Administrator
Posty: 2425
Rejestracja: 05 sie 2008, 14:48
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:
    Windows 2003 Opera

Post10 paź 2009, 20:10

Wolisz być legalnym? Idź na Linuksa. :D
Tu się liczy (ponoć) wygoda.
Komputery:
Spoilerpokaż
Laptop (mój główny komputer): Acer Aspire 5750G | Intel Core i3 2330M (Sandy Bridge) 0.8-2.2GHz | Intel HM65 | 6GB RAM DDR3 | Intel HD Graphics 3000 + nVidia GeForce GT540M (nVidia Optimus) | Crucial MX100 256GB SSD | Broadcom 802.11n Network Adapter | Broadcom NetLink Gigabit Ethernet | Realtek ALC269 (+Dolby Advanced Audio)

Laptop służbowy: HP ProBook

Komputer brata (mój stary): Intel Pentium DualCore E6300 (2x 2.8@1.6-3.25 GHz EIST, 64bit, Intel-VT) | Gigabyte EP43T-UD3L (P43, ICH10) | 2x2 GB RAM DDR3 1066MHz GoodRAM | Palit GeForce GT220 | 2x500 GB (Seagate + SpinPoint F3)

Stacja do napraw: Intel Pentium 4 630 (3.00@2.43 GHz, 64bit, HT, Prescott) | ASUS P5GPL (Intel i915, ICH6) | 2x512 MB RAM DDR1 Kingston (PC-3200) | Gainward GeForce 7300 GT 256 MB DDR2 | jakiś dysk :)

Komputer na części: Intel Pentium III 600 MHz Slot 1 | ASUS P3B-F | 128 MB SDR SDRAM | GeForce 2 MX400 (?) | Seagate 8.4GB PATA

Lumia 625
Dowódca Grupy Odwetowej Mafii C-QUAM, łączącej fanów fal długich, średnich i krótkich, nak***iania kabli j**anych, France Bleu Alsace, The Mighty KBC, Voice of Korea, Warszawskiej Radiostacji Centralnej z najwyższym masztem świata Konstantynowie koło Gąbina, oraz Radiowego Centrum Nadawczego z prawie najwyższymi masztami w Solcu Kujawskim

Awatar użytkownika

FZajac

Posty: 76
Rejestracja: 05 paź 2009, 22:24
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:
    Windows 7 Firefox

Post10 paź 2009, 20:11

[quote=""Ult1me""]Haiku... hm. Dobre to jest? [/quote]
Powiem tak: jak polubiłeś BeOS'a to polubisz Haiku, jak nie polubiłeś BeOS'a to nie polubisz Haiku. A jak nigdy nie miałeś styczności z BeOS'em to szanse są małe, a interface będzie dla ciebie egzotyczny, najprawdopodobniej w złym tego słowa znaczeniu :P

EDIT: Hakintoshy jakoś z zasady nie lubię... jak już mam piracić to niech twórcy oprogramowania mnie w tym wspomagają xD

Awatar użytkownika

tbgkol

Posty: 62
Rejestracja: 07 paź 2009, 18:34
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Kontakt:
    Windows 7 Safari

Post10 paź 2009, 20:12

[quote=""Ult1me""]Wolisz być legalnym? Idź na Linuksa. :D
Tu się liczy (ponoć) wygoda.[/quote]
Hmmm... A nie da sie być legalnym majac Windowsa? Nie rozumiem, próbujesz udowodnić, ze jak ktoś chce być legalnym to musi iść na linuxa... ehhhh... :suchy:

Awatar użytkownika

FZajac

Posty: 76
Rejestracja: 05 paź 2009, 22:24
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:
    Windows 7 Firefox

Post10 paź 2009, 20:14

Nie nadużywajcie OT. Jak chcecie sobie zrobić wojnę o piraceniu i legalności - pomyliliście działy..

EDIT: o kurde, wygląda nieludzko ten warning :D

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość