Rozmowy o wszystkich systemach i dystrybucjach linuksowych i uniksowych będących alternatywą dla Windows.
Awatar użytkownika

urban92

Administrator
Posty: 5134
Rejestracja: 06 lut 2008, 22:25
Lokalizacja: Michalin, gdzieś w Polsce
Kontakt:
    Windows 10 Opera

Post01 wrz 2015, 17:03

Systemd jest niezgodny z unixowymi standardami i sprawia że przyzwyczajeni administratorzy muszą wyrobić sobie nowe nawyki. To taka pojedyncza krosta w przemyślanej architekturze Linuxa która stara się zastąpić pól systemu i zrywa ze standardami tworzonymi od lat. Ale żeby być sprawiedliwym to trzeba powiedzieć ze do desktopa distra z systemd sa bardzo fajne, bardzo szybko odpalają i łatwo nimi zarządzać.

Linuks staje się coraz bardziej pofragmentowany, distra serwerowe i desktopowe w najbliższym czasie beda coraz bardziej się oddalać.

Nawet już na poziomie jądra są forki z tylko wolnym oprogramowaniem bez złych niedobrych sterowników grafiki AMD/Intela które są niezgodne z GNU bo jak wiadomo prawdziwy fanatyk wolnego oprogramowania działa tylko w konsoli.
Obrazek
Moje maszyny:pokaż
Komputery używane na co dzień:

Stacja robocza (główny pecet):
Core i5 4570 @ 3,2-3,6Ghz + Thermaltake Frio Silent 14
MSI H87-G43
16GB Ram HyperX Fury 1600MHz 9-10-9-26
Geforce GTX 960 2GB MSI + 2x Dell P2416D
SSD Crucial MX100 256GB
HDD 2TB WD Green + 500GB Seagate 7200.12
Thermaltake Smart SE Modular 530W + Thermaltake Urban T31
Windows 10

Testowy-1:
Pentium G3258 @ 4Ghz + Thermaltake Contac 30
MSI B85-G43
8GB RAM Crucial Ballistix Sport @ 1333Mhz
Intel HD Graphics
SSD Samsung 840 120GB + OCZ Vertex 4 128GB
HDD 500GB Samsung F2G
OCZ GameXStream 600W (fanswap na zephyra 120mm) + SPC Gladius M40 + panel boczny z oknem
Na pierwszym SSD Win 10 Insider Fast, na drugim system który akurat testuję, na HDD obrazy i dane

Testowy-2 (warsztatowy):
Xeon X5460 @ 3,8Ghz + Pentagram Karakorum
Gigabyte GA-P35-DS3R
8GB Ram OCZ + Goodram 800 Mhz CL5
Nvidia Quadro 2000 1GB
SSD Toshiba 128GB
HDD 160GB Samsung F1
Sharkoon Rebel 9 (Okno ze szkła + LED)
Windows 7

Testowy-3 (stacja do testowania dysków ATA, obsługi LPT oraz zgrywania obrazu z karty TV):
Pentium D 930 @ 3,6Ghz
GA-8i945P Pro
1GB Ram Goodram DDR2 533Mhz (4x256)
Geforce 8500GT
HDD 80GB WD + 250GB WD
Windows XP

Serwer rev.8:
Pentium G3420 @ 3,2Ghz
Asrock Rack H97M WS
8GB Ram HyperX Fury 1600MHz 10-10-10-30
Intel HD Graphics
SSD 128GB Samsung PM871 M.2
HDD 3TB WD Red na dane + 1TB Toshiba na backupy
Windows Server 2016

Laptop:
Dell Latitude E6430
Core i5-3320M @ 2,6-3,3Ghz
8GB Ram DDR3 1333Mhz
Intel HD Graphics 4000 + Nvidia Quadro NVS 5200M
SSD Samsung 840 EVO 256GB
HDD Seagate 500GB
Windows 10


Komputery referencyjne do pokazów i testów systemów:

Sigma OS:
Athlon 64 3800+ @ 2400Mhz Venice + chłodzenie Cooler Master
Abit AX8
1 GB Ram DDR Kingston 400Mhz
Geforce 7600GT Palit
HDD 80 GB Seagate 7200.10 ATA
Sigma OS 3.0

Windows 98 i stare gry:
Pentium III Coppermine 1 @ 1,2Ghz
Asus CUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 160Mhz
GeForce 4 Ti 4200 64MB + Voodoo 2 12MB
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB Samsung
Windows 98 SE

DOS, Windows 3.11 i oprogramowanie 16 bitowe:
Pentium 166 Mhz (P54C)
Micronics M55HI-PLUS
64MB RAM EDO
S3 Trio64V2/DX 1MB
Sound Blaster Vibra 16C
HDD 3GB WD
DOS 6.22 + Windows 3.11


Komputery używane rzadziej lub zabytkowe:

Athlon XP (mój pierwszy pecet):
Athlon XP 2000+ (Thoroughbred-B) 1667 @ 2100Mhz + Thermaltake TR-2
Soltek SL-75DRV5-C (Wymienione kondensatory, thx SzymekRak)
1GB Ram DDR1 333Mhz
Radeon 9600 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 80GB Samsung
Longhorn 4074

Tualatin:
Pentium III-S Tualatin 1400 @ 1606Mhz + Arctic Cooling Copper Silent 3
Asus TUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 153Mhz
Geforce FX5200
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB WD
Windows XP

K6:
AMD K6-2 @ 550Mhz
Acorp 5ALI61
256 MB Ram SDR 100 Mhz CL2
3dfx Voodoo Banshee 16MB
HDD 40 GB Seagate 7200.4 ATA
Windows 98

Optimus:
Celeron Coppermine 1000 @ 1120Mhz
Procomp BVD1M
256MB Ram SDRAM @ 145Mhz
GeForce 2 MX 32MB
HDD 20GB Samsung
Windows Me (oryginalna naklejka na obudowie i pudełko z płytą)

Compaq P3:
Compaq Deskpro EP
Pentium III 600Mhz Coppermine Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
Matrox G200 8MB
HDD 20 GB Samsung
Windows 2000

Compaq P2:
Compaq Deskpro PD
Pentium II 400Mhz Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
ATI Rage Pro 3D 6MB (4MB + SIMM 2MB)
HDD 6 GB Quantum
Windows NT4

Compaq P1:
Compaq Deskpro 5133
Pentium 166 Mhz (P54CS)
128 MB Ram EDO (w 6 slotach)
Cirrus Logic 5434 1MB
HDD 6GB Quantum
Windows NT 3.51

486 DX4:
AMD 486 DX4 100 Mhz
Chicony CH-471A
24 MB Ram SIMM (72 pin)
Tritent TVGA9000 512KB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX2:
Intel 486 DX2 66 Mhz
Biostar MB-1433FA
8 MB Ram SIMM (30 pin)
Macronix Super VGA 512KB
HDD 504 MB Quantum ATA
DOS 6.22 + Win 3.11

386:
AMD 386 DX 40 Mhz
Morse 386 M3
8 MB Ram SIMM (30 pin)
ATI VGA Wonder VGA 256KB
HDD 124MB ST3144AT
DOS 6.22 + Win 3.11

Zabytkowy laptop:
Compaq LTE Elite 4/50E
Intel SL486DX2 50Mhz
8 MB Ram
Karta graficzna WD (wiem, dziwne)
Matryca 640x480, 4 odcienie szarości
HDD Quantum 255MB
Windows 95a

Do tego masa innych gratów.

Awatar użytkownika

Rublik

Moderator
Posty: 2850
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Kontakt:
    Windows 10 Chrome

Post01 wrz 2015, 18:12

I z tego właśnie powodu Linux nigdy nie osiągnie dwucyfrowego udziału systemów operacyjnych, choć wolę, żeby pozostało tak jak teraz dzięki czemu informatyka nadal zachowa swój urok.
"Prawo ponad prawem, państwo w państwie, manipulacja całych ludzi mas. Serwowane nam kłamstwo na kłamstwie, otworzyć oczy obudzić się czas"

Honorowy Członek Mafii C-QUAM


Stacjonarny: Gigabyte GA-H81M-S2H | Celeron G1840 | 4GB DDR3 1333 | Radeon HD4870 512MB | Chieftec GPS-400AA-101A | Seagate ST1000DM3 1TB SATA3 | Windows 10 Pro N
Laptop: Samsung NP300E5A-S06PL | Core i5 2450M | 6GB DDR3 1333 | HD3000 | GT520MX | SanDisk SSD Plus 120GB | Windows 10 Pro
Telefon: Hujawei P8 Lite

Awatar użytkownika

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2205
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    Windows 10 Opera

Post01 wrz 2015, 18:34

Nie możesz stworzyć spójnego ekosystemu gdy w każdej chwili ktoś może rzucić łopatką i pójść założyć własną piaskownicę, BO TAK. MAM WOLNOŚĆ I KORZYSTAM, SORRY.

Ostatnio jeden z projektów (wolna reimplementacja silnika pewnej gry MMO, którą anulowano), który obserwuję miał taką schizmę. O co poszło?
"poprawiłeś mój kod, a ja chciałem to zrobić sam!!!!1111111"

Powaga. Efektem oczywiście są dwa projekty które próbują osiągnąć dokładnie to samo, z lekko zmienionym kodem sieciowym. Brawo.
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

Onset

Administrator
Posty: 2115
Rejestracja: 06 gru 2008, 19:27
Lokalizacja: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\GDAŃSK
Kontakt:
    Windows 10 Chrome

Post01 wrz 2015, 20:35

Cienie bardzo dobrze dopasowane imho - mimo, żę to jest czysty klon interfejsu OS X. :D
Windows 98 supports real multitasking - it can boot and crash simultaneously.
Mój pecet:
Spoilerpokaż

Obudowa: Modecom ThinkBell, Zasilacz: OCZ ModXStream 600W, Mobo: MSI B85M-G43, Procesor: Intel Core i5-4570 (Haswell) , Wypalarka: Optiarc DVD RW AD-7173A ATA, Grafika: Gigabyte Radeon R9 270x, HDD1: OCZ Vertex 4 128 GB, HDD2:WDC WD5001AALS-00L3B2 (500GB), HDD3+4: WD1002FAEX-00Z3A0 (RAID-0), RAM: Kingston HyperX Black + Red 16GB (2x4 GB + 2x4GB Dual-Channel) CL9, Mocarne chłodzenie: Scythe Mugen II Rev. B.
Retina MacBook Pro Early 2015:
Spoilerpokaż
Intel Core i5-5257u(Broadwell) @ 2.7 Ghz, RAM: 8 GB @ 1866 MHz DDR3, Intel Iris 6100, 128GB PCI-e SSD

Awatar użytkownika

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2205
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    Windows 10 Opera

Post01 wrz 2015, 20:47

Ale to jest bardzo udany klon interfejsu OSX.
Obrazek
(tak, wiem że stary skrin i że krzywo ale ciii. i tak, miałem dwie vmki na fullscreenie na dwóch różnych ekranach)
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

Onset

Administrator
Posty: 2115
Rejestracja: 06 gru 2008, 19:27
Lokalizacja: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\GDAŃSK
Kontakt:
    Linux Firefox

Post02 wrz 2015, 10:49

Rak Star OS.
Windows 98 supports real multitasking - it can boot and crash simultaneously.
Mój pecet:
Spoilerpokaż

Obudowa: Modecom ThinkBell, Zasilacz: OCZ ModXStream 600W, Mobo: MSI B85M-G43, Procesor: Intel Core i5-4570 (Haswell) , Wypalarka: Optiarc DVD RW AD-7173A ATA, Grafika: Gigabyte Radeon R9 270x, HDD1: OCZ Vertex 4 128 GB, HDD2:WDC WD5001AALS-00L3B2 (500GB), HDD3+4: WD1002FAEX-00Z3A0 (RAID-0), RAM: Kingston HyperX Black + Red 16GB (2x4 GB + 2x4GB Dual-Channel) CL9, Mocarne chłodzenie: Scythe Mugen II Rev. B.
Retina MacBook Pro Early 2015:
Spoilerpokaż
Intel Core i5-5257u(Broadwell) @ 2.7 Ghz, RAM: 8 GB @ 1866 MHz DDR3, Intel Iris 6100, 128GB PCI-e SSD

Awatar użytkownika

funcek

Zasłużony użytkownik
Posty: 1776
Rejestracja: 06 lut 2011, 12:36
Lokalizacja: Bolesławiec
Kontakt:
    Linux Firefox

Post03 wrz 2015, 20:00

Testy ROSA Desktop wciąż trwają.
Muszę przyznać, że naprawdę fajne distro. ;)
Spoilerpokaż

Życiowa Książka; Fujitsu LifeBook AH532:
Intel i3 3310M @ 2.4GHz 3 MB L3 || 4 GB RAM DDR3 || Intel HD4000; NVidia GT640M LE || Realtek HD || HDD 500 GB || Win 10 Pro N 64-bit, Arch Linux 64-bit + Plasma 5
Deska (w sumie to i Kijanka); Kiano SlimTab 8MS:
Intel Atom Z3735F 4x1.33GHz (1.83 GHz turbo) 2 MB cache || 1GB DDR3 || Intel HD Graphics || 8" IPS touch-screen || 16GB FLASH + 32GB MicroSD Class 10 UHS-I || Windows 8.1 with Bing x86
Serwer rev. 2, aka "Pudełko zapałek":
Raspberry Pi Zero || 2GB MicroSD Class 4 || SSH || USB Wi-Fi Sagem XN-762n || Minibian
Masturbator czasu aka Stalingrad rev.2; Sony Vaio PCG-505G:
Pentium MMX 233MHz || 96 MB SŁONY-RAM || NeoMagic MagicGraph 128XD 2 MB || 10.4" || jakaś-tam dźwiękówka || HDD 30 GB || Dualboot Windows 98 & Windows 2000 || 1998r. :)

Malina - Raspberry Pi 2 + 16GB SanDisk UHS-I 533x; Raspbian + Kodi
Sony PlayStation 2 Slim SCPH-77004 with modbo760 chip & fmcb + OPL
Sony PlayStation 3 Slim CECH-3004B 320GB
Sony Playstation 4 Slim CUH-2016B 1TB

Xiaomi Redmi Note 3 Pro Special Edition

Awatar użytkownika

raficzek74

Zasłużony użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 16 wrz 2009, 9:39
Lokalizacja: RADOM / dawniej Kołobrzeg
Kontakt:
    Linux Opera

Post04 wrz 2015, 21:27

To bardzo się cieszę, że ROSA przypadła Ci do gustu. :) Według mnie dobra i intuicyjna obsługa, stabilność jak skała, nawet jak zaczniesz eksperymentować z najnowszymi kernelami, czy KDE - nic Ci się nie wykrzaczy !!! ;) Ja jak wspomniałem wyżej, wygląd ustawiłem na "Tlen" i mam po prostu pseudosiódemkę. :)
Who said Windows 7 marks the end for Longhorn?

Mój sprzęt : Lenovo Idea Pad 3000G530; Procesor: Intel Pentium Dual-Core Processor T4200 (2 CPUs) ~2 GHz ; Pamięć: 3 GB RAM; 750 GB HDD; Grafika: Intel Graphics Media Accelerator (GMA) 4500M; System: ROSA DESKTOP FRESH KDE - jako główny system oraz Windows 7 Ultimate x86 - uruchamiany okazyjnie (głównie dla aplikacji, które nie zadziałają mi pod Linuksem).



ROSA DESKTOP FRESH User

Awatar użytkownika

funcek

Zasłużony użytkownik
Posty: 1776
Rejestracja: 06 lut 2011, 12:36
Lokalizacja: Bolesławiec
Kontakt:
    Windows Phone Edge

Post04 wrz 2015, 21:34

Kwestia menu z aplikacjami to tak naprawdę widzet na panelu, także i o to nie ma co się martwić;) dystrybucja sprawuje się bardzo ladnie, a i to KDE przypadło mi do gustu ;)

Z zarządzaniem energią, według mnie, też jest bardzo dobrze. Nie wiem cóż więcej mógłbym wymagać;)
Spoilerpokaż

Życiowa Książka; Fujitsu LifeBook AH532:
Intel i3 3310M @ 2.4GHz 3 MB L3 || 4 GB RAM DDR3 || Intel HD4000; NVidia GT640M LE || Realtek HD || HDD 500 GB || Win 10 Pro N 64-bit, Arch Linux 64-bit + Plasma 5
Deska (w sumie to i Kijanka); Kiano SlimTab 8MS:
Intel Atom Z3735F 4x1.33GHz (1.83 GHz turbo) 2 MB cache || 1GB DDR3 || Intel HD Graphics || 8" IPS touch-screen || 16GB FLASH + 32GB MicroSD Class 10 UHS-I || Windows 8.1 with Bing x86
Serwer rev. 2, aka "Pudełko zapałek":
Raspberry Pi Zero || 2GB MicroSD Class 4 || SSH || USB Wi-Fi Sagem XN-762n || Minibian
Masturbator czasu aka Stalingrad rev.2; Sony Vaio PCG-505G:
Pentium MMX 233MHz || 96 MB SŁONY-RAM || NeoMagic MagicGraph 128XD 2 MB || 10.4" || jakaś-tam dźwiękówka || HDD 30 GB || Dualboot Windows 98 & Windows 2000 || 1998r. :)

Malina - Raspberry Pi 2 + 16GB SanDisk UHS-I 533x; Raspbian + Kodi
Sony PlayStation 2 Slim SCPH-77004 with modbo760 chip & fmcb + OPL
Sony PlayStation 3 Slim CECH-3004B 320GB
Sony Playstation 4 Slim CUH-2016B 1TB

Xiaomi Redmi Note 3 Pro Special Edition

Awatar użytkownika

raficzek74

Zasłużony użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 16 wrz 2009, 9:39
Lokalizacja: RADOM / dawniej Kołobrzeg
Kontakt:
    Linux Chrome

Post04 wrz 2015, 21:47

Więc życzę tylko zadowolenia z wnikania w tajniki ROSY. Jeżeli mógłbym coś zasugerować, to wgraj sobie repozytorium autorstwa Stan8 ze stronki: mandriva.org.pl Jest tam aplikacja RosaExtra, która jest fajnym programem do wstępnej konfiguracji systemu. Polecam !!! W razie problemów pytaj, w miarę swoich możliwości - pomogę. ;)
Who said Windows 7 marks the end for Longhorn?

Mój sprzęt : Lenovo Idea Pad 3000G530; Procesor: Intel Pentium Dual-Core Processor T4200 (2 CPUs) ~2 GHz ; Pamięć: 3 GB RAM; 750 GB HDD; Grafika: Intel Graphics Media Accelerator (GMA) 4500M; System: ROSA DESKTOP FRESH KDE - jako główny system oraz Windows 7 Ultimate x86 - uruchamiany okazyjnie (głównie dla aplikacji, które nie zadziałają mi pod Linuksem).



ROSA DESKTOP FRESH User

Awatar użytkownika

funcek

Zasłużony użytkownik
Posty: 1776
Rejestracja: 06 lut 2011, 12:36
Lokalizacja: Bolesławiec
Kontakt:
    Windows 10 Opera

Post05 wrz 2015, 8:24

Dzięki za sugestię, jak zasiądę do kompa to się pobawię. ;)

Kto to zepsuł możliwość edycji posta po czasie? Najlepiej by było, gdyby było po staremu - możliwość edycji ostatniego posta bez limitu czasowego.

ROSA Extra już przetestowane. Bardzo przydatny skrypcik, który całkowicie rozleniwia użytkownika, wyręczając go z konieczności otwierania Terminala. ;)
Prawdopodobnie korzystasz dość często z pakietu Office, to pewnie będziesz miał pogląd na sprawę - jak Kingsoft Office (WPS) ma się do LibreOffice'a?
Spoilerpokaż

Życiowa Książka; Fujitsu LifeBook AH532:
Intel i3 3310M @ 2.4GHz 3 MB L3 || 4 GB RAM DDR3 || Intel HD4000; NVidia GT640M LE || Realtek HD || HDD 500 GB || Win 10 Pro N 64-bit, Arch Linux 64-bit + Plasma 5
Deska (w sumie to i Kijanka); Kiano SlimTab 8MS:
Intel Atom Z3735F 4x1.33GHz (1.83 GHz turbo) 2 MB cache || 1GB DDR3 || Intel HD Graphics || 8" IPS touch-screen || 16GB FLASH + 32GB MicroSD Class 10 UHS-I || Windows 8.1 with Bing x86
Serwer rev. 2, aka "Pudełko zapałek":
Raspberry Pi Zero || 2GB MicroSD Class 4 || SSH || USB Wi-Fi Sagem XN-762n || Minibian
Masturbator czasu aka Stalingrad rev.2; Sony Vaio PCG-505G:
Pentium MMX 233MHz || 96 MB SŁONY-RAM || NeoMagic MagicGraph 128XD 2 MB || 10.4" || jakaś-tam dźwiękówka || HDD 30 GB || Dualboot Windows 98 & Windows 2000 || 1998r. :)

Malina - Raspberry Pi 2 + 16GB SanDisk UHS-I 533x; Raspbian + Kodi
Sony PlayStation 2 Slim SCPH-77004 with modbo760 chip & fmcb + OPL
Sony PlayStation 3 Slim CECH-3004B 320GB
Sony Playstation 4 Slim CUH-2016B 1TB

Xiaomi Redmi Note 3 Pro Special Edition

Awatar użytkownika

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2205
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    Windows 10 Opera

Post05 wrz 2015, 15:28

@Putin:

WPS jest fajny pod względem UX, ale pamiętam bricki dotyczące polskiego słownika. No i ogarnia tylko pliki z Office'a - na .odt nie licz.
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

winuser

Zasłużony użytkownik
Posty: 1015
Rejestracja: 29 sie 2013, 12:15
    Macintosh Safari

Post05 wrz 2015, 22:19

Ja problemów ze słownikiem nie miałem. Pobierałem go z ich forów jakiś czas temu. Udana kopia Ms Office :)
Mój PC:
Intel Core2Quad Q9650 @3GHz + SilentiumPC SpartanPro | MSI P35 Neo2 FR | ATI Radeon HD5450 1GB | 8 GB RAM Kingston| Patriot Blaze SSD 120 GB | Seagate ST2000DM001 HDD 2TB | Windows 7 Pro x64
Laptop:
Lenovo IdeaPad P580 | Intel Core i7 3610QM @ 3.1 GHz| nVidia GeForce GT630M | 16GB RAM Kingston | LiteON LCS 128-L9S 128GB | Linux Mint 18.2 x64
Apple iPhone SE | Apple A9 @1.85 GHz | PowerVR GT7600 | 2GB RAM | 128GB PAMIĘCI | iOS 10.3
PlayStation 4 | CUH-1116A | 1TB |
Inne telefony:
Spoilerpokaż
Apple iPhone 5 | Apple A6 @1.3 GHz | PowerVR G6430 | 1GB RAM | 32GB PAMIĘCI | iOS 10.3
Nokia N9 | TI OMAP3630 @1,1GHz OC | PowerVR SGX-530 | 1GB RAM LPDDR | 16 GB PAMIĘCI | MeeGo 1.2 Harmattan
Lumia 520 | Qualcomm MSM8227 @ 1GHz | Qualcomm Adreno 305 | 512MB RAM | 8GB PAMIĘCI| WP 8.1 GDR2

Awatar użytkownika

funcek

Zasłużony użytkownik
Posty: 1776
Rejestracja: 06 lut 2011, 12:36
Lokalizacja: Bolesławiec
Kontakt:
    Linux Firefox

Post06 wrz 2015, 9:46

WPS zapowiada się naprawdę dobrze, ale czy tak będzie - zobaczymy, jak przyjdzie mi konieczność skorzystania z pakietu. ;)

Takim pytaniem jeszcze rzucę - miałeś może konieczność kiedykolwiek podłączyć swoją Rosę pod netiaszrota? Bo u mnie jest taka fikuśna przypadłość, że do jakichkolwiek innych sieci łączy się bez problemu, nawet do sieci FON_NETIA_FREE_INTERNET (inna sprawa, że nie mogę się zalogować na ich stronie... ;)), czy też do sieci sąsiada, opartej na D-Linku... a do mojej sieci nie chce. Wpisuję poprawne hasło, NetworkManager jednak próbuje się połączyć, próbuje... I wyrzuca monit o hasło sieci. I tak w kółko.
Zabezpieczenia na netiaszrocie są ustawione albo na WPA2-PSK, albo WPA-PSK. Nie pamiętam, czy router oferuje pracę w obu trybach naraz.
Spoilerpokaż

Życiowa Książka; Fujitsu LifeBook AH532:
Intel i3 3310M @ 2.4GHz 3 MB L3 || 4 GB RAM DDR3 || Intel HD4000; NVidia GT640M LE || Realtek HD || HDD 500 GB || Win 10 Pro N 64-bit, Arch Linux 64-bit + Plasma 5
Deska (w sumie to i Kijanka); Kiano SlimTab 8MS:
Intel Atom Z3735F 4x1.33GHz (1.83 GHz turbo) 2 MB cache || 1GB DDR3 || Intel HD Graphics || 8" IPS touch-screen || 16GB FLASH + 32GB MicroSD Class 10 UHS-I || Windows 8.1 with Bing x86
Serwer rev. 2, aka "Pudełko zapałek":
Raspberry Pi Zero || 2GB MicroSD Class 4 || SSH || USB Wi-Fi Sagem XN-762n || Minibian
Masturbator czasu aka Stalingrad rev.2; Sony Vaio PCG-505G:
Pentium MMX 233MHz || 96 MB SŁONY-RAM || NeoMagic MagicGraph 128XD 2 MB || 10.4" || jakaś-tam dźwiękówka || HDD 30 GB || Dualboot Windows 98 & Windows 2000 || 1998r. :)

Malina - Raspberry Pi 2 + 16GB SanDisk UHS-I 533x; Raspbian + Kodi
Sony PlayStation 2 Slim SCPH-77004 with modbo760 chip & fmcb + OPL
Sony PlayStation 3 Slim CECH-3004B 320GB
Sony Playstation 4 Slim CUH-2016B 1TB

Xiaomi Redmi Note 3 Pro Special Edition

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2387
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Macintosh Safari

Post06 wrz 2015, 12:54

Upewnij się, że na linuksie masz zaznaczone szyfrowanie na AES. I z tego co widzę w moim panelu można ustawić WPA2 i WPA jednocześnie. Skoro łączy się z FONem to spróbuj wyłączyć na chwilę kompletnie szyfrowanie i zobaczyć czy działa.

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość