Rozmowy o wszystkich systemach i dystrybucjach linuksowych i uniksowych będących alternatywą dla Windows.
Awatar użytkownika

Alexios

Posty: 7
Rejestracja: 16 cze 2016, 17:35
    Windows 10 Chrome

Post20 cze 2016, 20:14

Mam Ubuntu Server wersja 14+. Moja sieć posiada zewnętrzne IP (jak wiadomo jest ono wspólne dla wszystkich urządzeń). Serwer ma swoje wewnętrzne IP (192.168.0.X), tak jak reszta devices. Mam też domenę w serwisie .tk
Chciałbym wchodząc na moją domenę korzystać z serwera tzn. np. korzystać z serwera Apache, Webmina. Po prostu udostępnić go dla świata.
Jak to wszystko skonfigurować? Proszę o wytłumaczenie łopatologiczne.

Awatar użytkownika

funcek

Zasłużony użytkownik
Posty: 1787
Rejestracja: 06 lut 2011, 12:36
Lokalizacja: Bolesławiec
Kontakt:
    Linux Chrome

Post20 cze 2016, 20:29

Jeśli masz już domenę to wystarczy zwyczajnie odblokować odpowiednie porty rutera. Jeśli nie wiesz jak to zrobić to podaj model rutera, ewentualnie grzebnij za poradnikiem dla swojego modelu w Internetach, bo jest ich pewnie na pęczki.
Podstawowym pytaniem za to jest, czy Twoje IP jest statyczne czy dynamiczne? Bo w przypadku dynamicznych adresów będziesz potrzebować przede wszystkim DDNS'a.
Spoilerpokaż

Życiowa Książka; Fujitsu LifeBook AH532:
Intel i3 3310M @ 2.4GHz 3 MB L3 || 4 GB RAM DDR3 || Intel HD4000; NVidia GT640M LE || Realtek HD || HDD 500 GB || Win 10 Pro N 64-bit, Arch Linux 64-bit + Plasma 5
Deska (w sumie to i Kijanka); Kiano SlimTab 8MS:
Intel Atom Z3735F 4x1.33GHz (1.83 GHz turbo) 2 MB cache || 1GB DDR3 || Intel HD Graphics || 8" IPS touch-screen || 16GB FLASH + 32GB MicroSD Class 10 UHS-I || Windows 8.1 with Bing x86
Serwer rev. 2, aka "Pudełko zapałek":
Raspberry Pi Zero || 2GB MicroSD Class 4 || SSH || USB Wi-Fi Sagem XN-762n || Minibian
Bulbulator Czasoprzestrzeni, bliźniak Masturbatora Czasu; Sony Vaio PCG-N505SN:
Mobile Pentium II 400MHz || 128MB SŁONY-RAM || NeoMagic MagicGraph 256AV 2.5 MB || 10.4" 1024x768 || jakaś-tam dźwiękówka || HDD 30GB 5400RPM || Dualboot Windows 98 & Windows 2000 || 1999r. :)
Masturbator czasu aka Stalingrad rev.2; Sony Vaio PCG-505G:
Pentium MMX 233MHz || 32 MB SŁONY-RAM || NeoMagic MagicGraph 128XD 2 MB || 10.4" 800x600 || jakaś-tam dźwiękówka || HDD 6 GB 4200RPM || Windows 98 SE || 1998r. :)


Malina - Raspberry Pi 2 + 16GB SanDisk UHS-I 533x; Raspbian + Kodi
Sony PlayStation 2 Slim SCPH-77004 with modbo760 chip & fmcb + OPL
Sony PlayStation 3 Slim CECH-3004B 320GB
Sony Playstation 4 Slim CUH-2016B 1TB

Xiaomi Redmi Note 3 Pro Special Edition

Awatar użytkownika

Alexios

Posty: 7
Rejestracja: 16 cze 2016, 17:35
    Windows 10 Chrome

Post20 cze 2016, 20:42

Jeśli masz już domenę to wystarczy zwyczajnie odblokować odpowiednie porty rutera. Jeśli nie wiesz jak to zrobić to podaj model rutera, ewentualnie grzebnij za poradnikiem dla swojego modelu w Internetach, bo jest ich pewnie na pęczki.
Podstawowym pytaniem za to jest, czy Twoje IP jest statyczne czy dynamiczne? Bo w przypadku dynamicznych adresów będziesz potrzebować przede wszystkim DDNS'a.
Dla serwera ustawiłem statyczne IP. Zewnętrzne nie jest zmienne.
Mam TP-Linka. Przekierować porty umiem. Dla X usługi już sobie ogarne jakie potrzeba odblokowac np. WebMina mam na porcie 10000. Dobrze mysle?
Teraz pytanko jak skonfigurowac domene tzn. ustawienia u domenodawcy.
Obrazek

Awatar użytkownika

funcek

Zasłużony użytkownik
Posty: 1787
Rejestracja: 06 lut 2011, 12:36
Lokalizacja: Bolesławiec
Kontakt:
    Linux Chrome

Post20 cze 2016, 21:06

O ile dobrze myślę, powinieneś dodać dwa wpisy.
1) Name - pusto;
Type: A;
TTL: 300;
Target: Twój zewnętrzny adres IP

2) Name: www
Type: A;
TTL: 300;
Target: Twój zewnętrzny adres IP

Mogę się mylić, bo odkąd potrzebuję DDNS się tym nie bawiłem, ale powinno trybić.
Dla X usługi już sobie ogarne jakie potrzeba odblokowac np. WebMina mam na porcie 10000. Dobrze mysle?
Jeżeli Webmin u Ciebie pracuje faktycznie na porcie 10000, to jak najbardziej dobrze. :P
Spoilerpokaż

Życiowa Książka; Fujitsu LifeBook AH532:
Intel i3 3310M @ 2.4GHz 3 MB L3 || 4 GB RAM DDR3 || Intel HD4000; NVidia GT640M LE || Realtek HD || HDD 500 GB || Win 10 Pro N 64-bit, Arch Linux 64-bit + Plasma 5
Deska (w sumie to i Kijanka); Kiano SlimTab 8MS:
Intel Atom Z3735F 4x1.33GHz (1.83 GHz turbo) 2 MB cache || 1GB DDR3 || Intel HD Graphics || 8" IPS touch-screen || 16GB FLASH + 32GB MicroSD Class 10 UHS-I || Windows 8.1 with Bing x86
Serwer rev. 2, aka "Pudełko zapałek":
Raspberry Pi Zero || 2GB MicroSD Class 4 || SSH || USB Wi-Fi Sagem XN-762n || Minibian
Bulbulator Czasoprzestrzeni, bliźniak Masturbatora Czasu; Sony Vaio PCG-N505SN:
Mobile Pentium II 400MHz || 128MB SŁONY-RAM || NeoMagic MagicGraph 256AV 2.5 MB || 10.4" 1024x768 || jakaś-tam dźwiękówka || HDD 30GB 5400RPM || Dualboot Windows 98 & Windows 2000 || 1999r. :)
Masturbator czasu aka Stalingrad rev.2; Sony Vaio PCG-505G:
Pentium MMX 233MHz || 32 MB SŁONY-RAM || NeoMagic MagicGraph 128XD 2 MB || 10.4" 800x600 || jakaś-tam dźwiękówka || HDD 6 GB 4200RPM || Windows 98 SE || 1998r. :)


Malina - Raspberry Pi 2 + 16GB SanDisk UHS-I 533x; Raspbian + Kodi
Sony PlayStation 2 Slim SCPH-77004 with modbo760 chip & fmcb + OPL
Sony PlayStation 3 Slim CECH-3004B 320GB
Sony Playstation 4 Slim CUH-2016B 1TB

Xiaomi Redmi Note 3 Pro Special Edition

Awatar użytkownika

Alexios

Posty: 7
Rejestracja: 16 cze 2016, 17:35
    Windows 7 Chrome

Post20 cze 2016, 22:46

Dodałem takie dwa wpisy i odblokowałem porty dla serwera:
Obrazek

Jak dotąd nie działa. Odczekam do jutra. W serwerze nic nie trzeba konfigurować?

Awatar użytkownika

Onset

Administrator
Posty: 2116
Rejestracja: 06 gru 2008, 19:27
Lokalizacja: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\GDAŃSK
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post21 cze 2016, 1:42

Jak próbujesz wbijać się po loopbacku do webmina to wszystko działa?
Windows 98 supports real multitasking - it can boot and crash simultaneously.
Mój pecet:
Spoilerpokaż

Obudowa: Modecom ThinkBell, Zasilacz: OCZ ModXStream 600W, Mobo: MSI B85M-G43, Procesor: Intel Core i5-4570 (Haswell) , Wypalarka: Optiarc DVD RW AD-7173A ATA, Grafika: Gigabyte Radeon R9 270x, HDD1: OCZ Vertex 4 128 GB, HDD2:WDC WD5001AALS-00L3B2 (500GB), HDD3+4: WD1002FAEX-00Z3A0 (RAID-0), RAM: Kingston HyperX Black + Red 16GB (2x4 GB + 2x4GB Dual-Channel) CL9, Mocarne chłodzenie: Scythe Mugen II Rev. B.
Retina MacBook Pro Early 2015:
Spoilerpokaż
Intel Core i5-5257u(Broadwell) @ 2.7 Ghz, RAM: 8 GB @ 1866 MHz DDR3, Intel Iris 6100, 128GB PCI-e SSD

Awatar użytkownika

funcek

Zasłużony użytkownik
Posty: 1787
Rejestracja: 06 lut 2011, 12:36
Lokalizacja: Bolesławiec
Kontakt:
    Linux Chrome

Post21 cze 2016, 8:29

Zawsze miej też na uwadze, że dodajesz nowy rekord DNS, a tym samym zawsze dobrze jest poczekać nawet te kilka godzin żeby mieć stuprocentową pewność, chociaż oczywiście trwa to zazwyczaj kilkanaście do kilkudziesięciu minut.
Spoilerpokaż

Życiowa Książka; Fujitsu LifeBook AH532:
Intel i3 3310M @ 2.4GHz 3 MB L3 || 4 GB RAM DDR3 || Intel HD4000; NVidia GT640M LE || Realtek HD || HDD 500 GB || Win 10 Pro N 64-bit, Arch Linux 64-bit + Plasma 5
Deska (w sumie to i Kijanka); Kiano SlimTab 8MS:
Intel Atom Z3735F 4x1.33GHz (1.83 GHz turbo) 2 MB cache || 1GB DDR3 || Intel HD Graphics || 8" IPS touch-screen || 16GB FLASH + 32GB MicroSD Class 10 UHS-I || Windows 8.1 with Bing x86
Serwer rev. 2, aka "Pudełko zapałek":
Raspberry Pi Zero || 2GB MicroSD Class 4 || SSH || USB Wi-Fi Sagem XN-762n || Minibian
Bulbulator Czasoprzestrzeni, bliźniak Masturbatora Czasu; Sony Vaio PCG-N505SN:
Mobile Pentium II 400MHz || 128MB SŁONY-RAM || NeoMagic MagicGraph 256AV 2.5 MB || 10.4" 1024x768 || jakaś-tam dźwiękówka || HDD 30GB 5400RPM || Dualboot Windows 98 & Windows 2000 || 1999r. :)
Masturbator czasu aka Stalingrad rev.2; Sony Vaio PCG-505G:
Pentium MMX 233MHz || 32 MB SŁONY-RAM || NeoMagic MagicGraph 128XD 2 MB || 10.4" 800x600 || jakaś-tam dźwiękówka || HDD 6 GB 4200RPM || Windows 98 SE || 1998r. :)


Malina - Raspberry Pi 2 + 16GB SanDisk UHS-I 533x; Raspbian + Kodi
Sony PlayStation 2 Slim SCPH-77004 with modbo760 chip & fmcb + OPL
Sony PlayStation 3 Slim CECH-3004B 320GB
Sony Playstation 4 Slim CUH-2016B 1TB

Xiaomi Redmi Note 3 Pro Special Edition

Awatar użytkownika

Alexios

Posty: 7
Rejestracja: 16 cze 2016, 17:35
    Windows 7 Chrome

Post21 cze 2016, 10:40

Jak próbujesz wbijać się po loopbacku do webmina to wszystko działa?
Do Webmina wchodzę wpisując w przeglądarkę:
https://192.168.0.X:10000
192.168.0.X - IP Serwera
Na Apache kieruje mnie po wpisaniu samego IP sewera.

BTW. nadal nie działa.

Awatar użytkownika

funcek

Zasłużony użytkownik
Posty: 1787
Rejestracja: 06 lut 2011, 12:36
Lokalizacja: Bolesławiec
Kontakt:
    Linux Chrome

Post21 cze 2016, 11:11

A jak wpisujesz w przeglądarkę swoje zewnętrzne IP to co się dzieje?
Spoilerpokaż

Życiowa Książka; Fujitsu LifeBook AH532:
Intel i3 3310M @ 2.4GHz 3 MB L3 || 4 GB RAM DDR3 || Intel HD4000; NVidia GT640M LE || Realtek HD || HDD 500 GB || Win 10 Pro N 64-bit, Arch Linux 64-bit + Plasma 5
Deska (w sumie to i Kijanka); Kiano SlimTab 8MS:
Intel Atom Z3735F 4x1.33GHz (1.83 GHz turbo) 2 MB cache || 1GB DDR3 || Intel HD Graphics || 8" IPS touch-screen || 16GB FLASH + 32GB MicroSD Class 10 UHS-I || Windows 8.1 with Bing x86
Serwer rev. 2, aka "Pudełko zapałek":
Raspberry Pi Zero || 2GB MicroSD Class 4 || SSH || USB Wi-Fi Sagem XN-762n || Minibian
Bulbulator Czasoprzestrzeni, bliźniak Masturbatora Czasu; Sony Vaio PCG-N505SN:
Mobile Pentium II 400MHz || 128MB SŁONY-RAM || NeoMagic MagicGraph 256AV 2.5 MB || 10.4" 1024x768 || jakaś-tam dźwiękówka || HDD 30GB 5400RPM || Dualboot Windows 98 & Windows 2000 || 1999r. :)
Masturbator czasu aka Stalingrad rev.2; Sony Vaio PCG-505G:
Pentium MMX 233MHz || 32 MB SŁONY-RAM || NeoMagic MagicGraph 128XD 2 MB || 10.4" 800x600 || jakaś-tam dźwiękówka || HDD 6 GB 4200RPM || Windows 98 SE || 1998r. :)


Malina - Raspberry Pi 2 + 16GB SanDisk UHS-I 533x; Raspbian + Kodi
Sony PlayStation 2 Slim SCPH-77004 with modbo760 chip & fmcb + OPL
Sony PlayStation 3 Slim CECH-3004B 320GB
Sony Playstation 4 Slim CUH-2016B 1TB

Xiaomi Redmi Note 3 Pro Special Edition

Awatar użytkownika

Alexios

Posty: 7
Rejestracja: 16 cze 2016, 17:35
    Windows 7 Chrome

Post21 cze 2016, 12:04

A jak wpisujesz w przeglądarkę swoje zewnętrzne IP to co się dzieje?
Nic się nie dzieje.
Zauważyłem coś! Dotychczas patrzyłem na IP zewnętrzne za pomocą stron typu "moje ip", a teraz użyłem w przeglądarce adresu WAN mojej sieci i włączył się serwer. Może to właśnie adres WAN powinienem ustawić u domenodawcy?


EDIT: Dokładnie! Użyłem adresu WAN i wszystko działa. Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Awatar użytkownika

Alexios

Posty: 7
Rejestracja: 16 cze 2016, 17:35
    Windows 7 Chrome

Post27 cze 2016, 12:23

Skonfigurowałem na serwerze Postfix (wysyła pocztę) oraz IMAP i POP3 (odbiór poczty). Do tego zainstalowałem SquirrelMail.
Wszystko na serwerze działa, ale chciałbym, żeby mój email dostępny dla internetu.
Wysłałem kilka wiadomości. Tu się zdziwiłem, bo na Gmail i pocztę onet doszły, ale już na wp i moją inną domenę już nie.
Jeśli chodził o wysyłanie wiadomości na mój adres serwerowy to żadna wiadomość nie dochodzi.
Nie robiłem nic z DNS-ami.
Trzeba jeszcze DNS-y skonfigurować? Jeśli tak, to jak powinien wyglądać wpis?

Awatar użytkownika

funcek

Zasłużony użytkownik
Posty: 1787
Rejestracja: 06 lut 2011, 12:36
Lokalizacja: Bolesławiec
Kontakt:
    Linux Chrome

Post27 cze 2016, 16:06

Nie jestem pewien, ale większość skrzynek ma poblokowane domeny .tk z automatu.
Spoilerpokaż

Życiowa Książka; Fujitsu LifeBook AH532:
Intel i3 3310M @ 2.4GHz 3 MB L3 || 4 GB RAM DDR3 || Intel HD4000; NVidia GT640M LE || Realtek HD || HDD 500 GB || Win 10 Pro N 64-bit, Arch Linux 64-bit + Plasma 5
Deska (w sumie to i Kijanka); Kiano SlimTab 8MS:
Intel Atom Z3735F 4x1.33GHz (1.83 GHz turbo) 2 MB cache || 1GB DDR3 || Intel HD Graphics || 8" IPS touch-screen || 16GB FLASH + 32GB MicroSD Class 10 UHS-I || Windows 8.1 with Bing x86
Serwer rev. 2, aka "Pudełko zapałek":
Raspberry Pi Zero || 2GB MicroSD Class 4 || SSH || USB Wi-Fi Sagem XN-762n || Minibian
Bulbulator Czasoprzestrzeni, bliźniak Masturbatora Czasu; Sony Vaio PCG-N505SN:
Mobile Pentium II 400MHz || 128MB SŁONY-RAM || NeoMagic MagicGraph 256AV 2.5 MB || 10.4" 1024x768 || jakaś-tam dźwiękówka || HDD 30GB 5400RPM || Dualboot Windows 98 & Windows 2000 || 1999r. :)
Masturbator czasu aka Stalingrad rev.2; Sony Vaio PCG-505G:
Pentium MMX 233MHz || 32 MB SŁONY-RAM || NeoMagic MagicGraph 128XD 2 MB || 10.4" 800x600 || jakaś-tam dźwiękówka || HDD 6 GB 4200RPM || Windows 98 SE || 1998r. :)


Malina - Raspberry Pi 2 + 16GB SanDisk UHS-I 533x; Raspbian + Kodi
Sony PlayStation 2 Slim SCPH-77004 with modbo760 chip & fmcb + OPL
Sony PlayStation 3 Slim CECH-3004B 320GB
Sony Playstation 4 Slim CUH-2016B 1TB

Xiaomi Redmi Note 3 Pro Special Edition

Awatar użytkownika

robi_10

Zasłużony użytkownik
Posty: 732
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:38
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:
    Linux Opera

Post28 cze 2016, 2:21

Dokładnie tak jest, swego czasu przerabiałem ten sam problem: viewtopic.php?f=98&t=3048
Do GMaila zasadniczo nic się u mnie nie dzieje - mail jakby został wysłany w kosmos, 0 odpowiedzi, do Onetu antyspam z automatu odrzuca, o czym informuje wiadomością zwrotną. Innych nie testowałem, ale rezultat pewnie byłby podobny.

Awatar użytkownika

Onset

Administrator
Posty: 2116
Rejestracja: 06 gru 2008, 19:27
Lokalizacja: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\GDAŃSK
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post28 cze 2016, 6:19

Owszem, musisz dodać odpowiedni rekord SPF w konfiguracji domeny. Bez tego większość skrzynek mailowych będzie wrzucać maile z Twojej domeny do spamu.
Windows 98 supports real multitasking - it can boot and crash simultaneously.
Mój pecet:
Spoilerpokaż

Obudowa: Modecom ThinkBell, Zasilacz: OCZ ModXStream 600W, Mobo: MSI B85M-G43, Procesor: Intel Core i5-4570 (Haswell) , Wypalarka: Optiarc DVD RW AD-7173A ATA, Grafika: Gigabyte Radeon R9 270x, HDD1: OCZ Vertex 4 128 GB, HDD2:WDC WD5001AALS-00L3B2 (500GB), HDD3+4: WD1002FAEX-00Z3A0 (RAID-0), RAM: Kingston HyperX Black + Red 16GB (2x4 GB + 2x4GB Dual-Channel) CL9, Mocarne chłodzenie: Scythe Mugen II Rev. B.
Retina MacBook Pro Early 2015:
Spoilerpokaż
Intel Core i5-5257u(Broadwell) @ 2.7 Ghz, RAM: 8 GB @ 1866 MHz DDR3, Intel Iris 6100, 128GB PCI-e SSD

Awatar użytkownika

Alexios

Posty: 7
Rejestracja: 16 cze 2016, 17:35
    Windows 7 Chrome

Post28 cze 2016, 14:56

U mnie jak pisałem na Gmaila i onet doszły bez problemów. Na Gmail do SPAM, a na onet o dziwo normalnie. Gorzej to wygląda jeśli chodzi o wysłanie jakiejkolwiek wiadomości na moją domenę, nic nie dochodzi.
Skrzynki pocztowe raczej tego co wysyłamy nie blokują?
Skoro tak to zapewne u mnie muszę coś skonfigurować.
Jak taki przykładowy wpis u domenodawcy powinien wyglądać?

Mógłby mi też ktoś powiedzieć. Jak to działa, że to co wysyłam dochodzi, ale w drugą stronę już nie. Skoro wysyłanie działa bez wpisów do domeny. To po co są te wpisy?

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość