Rozmowy o wszystkich systemach i dystrybucjach linuksowych i uniksowych będących alternatywą dla Windows.
Awatar użytkownika

Ult1me

Administrator
Posty: 2425
Rejestracja: 05 sie 2008, 14:48
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:
    Linux Firefox

Post17 mar 2015, 14:32

Mam problem z pieprzonym Wifi na lunikise.

Postawiłem sobie Debiana Testing z netinstall, nakurwiam mu sterownik zgodnie z wiki:

https://wiki.debian.org/wl

a moja karta sieciowa jest taka:

Kod: Zaznacz cały

03:00.0 Network controller [0280]: Broadcom Corporation BCM43227 802.11b/g/n [14e4:4358]
, więc w teorii wszystko powinno pasować do siebie. Cóż, w rzeczywistości jest tak, że:

* na Debianie połączy się z moim ruterem, ale pokazuje jedynie wysłane może ze 2 KB w obie strony i eta wsio.
* na Mincie Debian Edition niby widzi wszystkie sieci, ale w kółko się pyta o hasło do mojejgo wifi. A ja podaję poprawne.

Najlepsze jest to, że karta jest ^^ b/g/n, ale! w iwconfig mam:

Kod: Zaznacz cały

wlan0     IEEE 802.11abg  ESSID:off/any 
          Mode:Managed  Access Point: Not-Associated   Tx-Power=200 dBm   
          Retry  long limit:7   RTS thr:off   Fragment thr:off
          Encryption key:off
          Power Management:off


tylko abg. Wtf? Moja sieć to bgn mixed, więc i tak i tak powinien się połączyć. Zmieniłem także kanał z 13 na 2, bo tak jak czytałem, jest bug w sterowniku i takich sieci nie obsługuje.

Co tu zrobić?
Komputery:
Spoiler: pokaż
Laptop (mój główny komputer): Acer Aspire 5750G | Intel Core i3 2330M (Sandy Bridge) 0.8-2.2GHz | Intel HM65 | 6GB RAM DDR3 | Intel HD Graphics 3000 + nVidia GeForce GT540M (nVidia Optimus) | Crucial MX100 256GB SSD | Broadcom 802.11n Network Adapter | Broadcom NetLink Gigabit Ethernet | Realtek ALC269 (+Dolby Advanced Audio)

Laptop służbowy: HP ProBook

Komputer brata (mój stary): Intel Pentium DualCore E6300 (2x 2.8@1.6-3.25 GHz EIST, 64bit, Intel-VT) | Gigabyte EP43T-UD3L (P43, ICH10) | 2x2 GB RAM DDR3 1066MHz GoodRAM | Palit GeForce GT220 | 2x500 GB (Seagate + SpinPoint F3)

Stacja do napraw: Intel Pentium 4 630 (3.00@2.43 GHz, 64bit, HT, Prescott) | ASUS P5GPL (Intel i915, ICH6) | 2x512 MB RAM DDR1 Kingston (PC-3200) | Gainward GeForce 7300 GT 256 MB DDR2 | jakiś dysk :)

Komputer na części: Intel Pentium III 600 MHz Slot 1 | ASUS P3B-F | 128 MB SDR SDRAM | GeForce 2 MX400 (?) | Seagate 8.4GB PATA

Lumia 625


Dowódca Grupy Odwetowej Mafii C-QUAM, łączącej fanów fal długich, średnich i krótkich, nak***iania kabli j**anych, France Bleu Alsace, The Mighty KBC, Voice of Korea, Warszawskiej Radiostacji Centralnej z najwyższym masztem świata Konstantynowie koło Gąbina, oraz Radiowego Centrum Nadawczego z prawie najwyższymi masztami w Solcu Kujawskim

Awatar użytkownika

SzymekRak

Zasłużony użytkownik
Posty: 542
Rejestracja: 09 lip 2008, 10:55
Lokalizacja: /dev/urandom
Kontaktowanie:
    Linux Firefox

Post17 mar 2015, 22:17

Ult1me pisze:Postawiłem sobie Debiana Testing z netinstall, nakurwiam mu sterownik zgodnie z wiki:
https://wiki.debian.org/wl

Instalujesz tu zamknięte sterowniki "wl" do tej karty. A nie próbowałeś otwartych b43? Może będą działać, tylko firmware im trzeba zainstalować.
Poza tym, czego używasz do łączenia się? NetworkManagera? Dostajesz adres IP jeśli masz DHCP?
install Gentoo
Spoiler: pokaż
Główny PC

ASUS P8Z68V
Intel Core i5 2500K
8GB RAM DDR III Patriot
MSI Radeon R9 270 Gaming 2GB
HDD 1TB WD Green SATA2
Plextor M5 Pro 128GB SSD
Arch Linux + Gnome 3
NSA/Windows 10

Lenovo ThinkPad X220

Intel Core i5 2520M 2.5GHz (Sandy Bridge)
8GB RAM DDR3 1600
Intel HD Graphics 3000
Crucial MX300 275 GB
Arch Linux + Gnome 3

HTPC

ASRock AM1B-AM1B-ITX
AMD Athlon 5150
4GB RAM DDR3 1600
Radeon HD 8400(zintegrowana)
320GB HDD
Arch Linux x64 + Kodi + Steam

Testowy

Gigabyte GA-G31M-S2L
Intel Core2Duo E6300
1GB RAM DDR2 533
GeForce 8400GS 512MB
biedo-SSD 120GB(Silicon Power)
Windows 10 Pro i Ubuntu 16.04

Apple Powerbook G4 12"
PowerPC G4 1.5GHz(ma logo Freescale)
1,25GB RAM DDR333
GoForce 5200 64MB
80GB HDD ATA
Mac OS X 10.5.8

Apple iBook G3 12"
PowerPC G3 800MHz
640MB RAM
ATI Mobility Radeon 7500
ADATA SP310 64GB SSD (mSATA + adapter na IDE44)
Mac OS X 10.4.11 + Mac OS 9.2.2

Raspberry Pi - router + printserver

Model B 512MB
4GB SDHC
Arch Linux ARM

Urządzenia przenośne

LG Nexus 4 16GB
Nintendo DS Lite
Nintendo Game Boy Color

Rzadziej używane/zbierające kurz

Dell G1

Pentium 2 400MHz Deschutes
128MB RAM PC133
Integra ATi Rage IIc 2MB
Epicki akcelerator 3dfx Voodoo 2
Windows 98SE

Olivetti M4 P100S

Pentium 100MHz Socket 5
32MB RAM(SIMM 72-pin)
Trident SVGA(zintegrowana)
Zamiast HDD karta Compact Flash Kingston 4GB
Windows 3.11 + Windows NT 4 Workstation

P2

A-Trend ATC-6130
Pentium 2 400MHz@333MHz

Piękne zabytki

HP 95LX 1MB RAM, MS-DOS 3.22
Commodore 64 + nieoryginalny magnetofon
Amiga 500 512K Chip, 512K Slow
Amiga 600 1M Chip
Amstrad CPC6128 + GT65 monitor + 3,5" FDD mod Czasami także powered by Codegen(R)
Nintendo Entertainment System(wersja europejska)
Sony PlayStation SPCH-7504 + jakiś modchip

Awatar użytkownika

Ult1me

Administrator
Posty: 2425
Rejestracja: 05 sie 2008, 14:48
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:
    Windows 10 Opera

Post17 mar 2015, 23:13

Dostaję adres z rutera zgodny z rezerwacją po adresie MAC (192.168.1.2). NetworkManager, zgadza się.

Z otartymi czytałem, że jest niezła jazda i jest jeszcze gorzej. Jak sobie wyobrażasz to doinstalowanie firmware?
Komputery:
Spoiler: pokaż
Laptop (mój główny komputer): Acer Aspire 5750G | Intel Core i3 2330M (Sandy Bridge) 0.8-2.2GHz | Intel HM65 | 6GB RAM DDR3 | Intel HD Graphics 3000 + nVidia GeForce GT540M (nVidia Optimus) | Crucial MX100 256GB SSD | Broadcom 802.11n Network Adapter | Broadcom NetLink Gigabit Ethernet | Realtek ALC269 (+Dolby Advanced Audio)

Laptop służbowy: HP ProBook

Komputer brata (mój stary): Intel Pentium DualCore E6300 (2x 2.8@1.6-3.25 GHz EIST, 64bit, Intel-VT) | Gigabyte EP43T-UD3L (P43, ICH10) | 2x2 GB RAM DDR3 1066MHz GoodRAM | Palit GeForce GT220 | 2x500 GB (Seagate + SpinPoint F3)

Stacja do napraw: Intel Pentium 4 630 (3.00@2.43 GHz, 64bit, HT, Prescott) | ASUS P5GPL (Intel i915, ICH6) | 2x512 MB RAM DDR1 Kingston (PC-3200) | Gainward GeForce 7300 GT 256 MB DDR2 | jakiś dysk :)

Komputer na części: Intel Pentium III 600 MHz Slot 1 | ASUS P3B-F | 128 MB SDR SDRAM | GeForce 2 MX400 (?) | Seagate 8.4GB PATA

Lumia 625


Dowódca Grupy Odwetowej Mafii C-QUAM, łączącej fanów fal długich, średnich i krótkich, nak***iania kabli j**anych, France Bleu Alsace, The Mighty KBC, Voice of Korea, Warszawskiej Radiostacji Centralnej z najwyższym masztem świata Konstantynowie koło Gąbina, oraz Radiowego Centrum Nadawczego z prawie najwyższymi masztami w Solcu Kujawskim

Awatar użytkownika

SzymekRak

Zasłużony użytkownik
Posty: 542
Rejestracja: 09 lip 2008, 10:55
Lokalizacja: /dev/urandom
Kontaktowanie:
    Linux Firefox

Post17 mar 2015, 23:43

Wydaje mi się, że tu jest wszystko opisane: http://linuxwireless.org/en/users/Drivers/b43/#firmware
install Gentoo
Spoiler: pokaż
Główny PC

ASUS P8Z68V
Intel Core i5 2500K
8GB RAM DDR III Patriot
MSI Radeon R9 270 Gaming 2GB
HDD 1TB WD Green SATA2
Plextor M5 Pro 128GB SSD
Arch Linux + Gnome 3
NSA/Windows 10

Lenovo ThinkPad X220

Intel Core i5 2520M 2.5GHz (Sandy Bridge)
8GB RAM DDR3 1600
Intel HD Graphics 3000
Crucial MX300 275 GB
Arch Linux + Gnome 3

HTPC

ASRock AM1B-AM1B-ITX
AMD Athlon 5150
4GB RAM DDR3 1600
Radeon HD 8400(zintegrowana)
320GB HDD
Arch Linux x64 + Kodi + Steam

Testowy

Gigabyte GA-G31M-S2L
Intel Core2Duo E6300
1GB RAM DDR2 533
GeForce 8400GS 512MB
biedo-SSD 120GB(Silicon Power)
Windows 10 Pro i Ubuntu 16.04

Apple Powerbook G4 12"
PowerPC G4 1.5GHz(ma logo Freescale)
1,25GB RAM DDR333
GoForce 5200 64MB
80GB HDD ATA
Mac OS X 10.5.8

Apple iBook G3 12"
PowerPC G3 800MHz
640MB RAM
ATI Mobility Radeon 7500
ADATA SP310 64GB SSD (mSATA + adapter na IDE44)
Mac OS X 10.4.11 + Mac OS 9.2.2

Raspberry Pi - router + printserver

Model B 512MB
4GB SDHC
Arch Linux ARM

Urządzenia przenośne

LG Nexus 4 16GB
Nintendo DS Lite
Nintendo Game Boy Color

Rzadziej używane/zbierające kurz

Dell G1

Pentium 2 400MHz Deschutes
128MB RAM PC133
Integra ATi Rage IIc 2MB
Epicki akcelerator 3dfx Voodoo 2
Windows 98SE

Olivetti M4 P100S

Pentium 100MHz Socket 5
32MB RAM(SIMM 72-pin)
Trident SVGA(zintegrowana)
Zamiast HDD karta Compact Flash Kingston 4GB
Windows 3.11 + Windows NT 4 Workstation

P2

A-Trend ATC-6130
Pentium 2 400MHz@333MHz

Piękne zabytki

HP 95LX 1MB RAM, MS-DOS 3.22
Commodore 64 + nieoryginalny magnetofon
Amiga 500 512K Chip, 512K Slow
Amiga 600 1M Chip
Amstrad CPC6128 + GT65 monitor + 3,5" FDD mod Czasami także powered by Codegen(R)
Nintendo Entertainment System(wersja europejska)
Sony PlayStation SPCH-7504 + jakiś modchip

Awatar użytkownika

Onset

Administrator
Posty: 2113
Rejestracja: 06 gru 2008, 19:27
Lokalizacja: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\GDAŃSK
Kontaktowanie:
    Windows 10 Chrome

Post18 mar 2015, 0:38

Ult1me:

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install --reinstall bcmwl-kernel-source


A następnie:

Kod: Zaznacz cały

sudo modprobe wl


Bez żadnych ostrzeżeń, powinno działać.
Windows 98 supports real multitasking - it can boot and crash simultaneously.
Mój pecet:
Spoiler: pokaż

Obudowa: Modecom ThinkBell, Zasilacz: OCZ ModXStream 600W, Mobo: MSI B85M-G43, Procesor: Intel Core i5-4570 (Haswell) , Wypalarka: Optiarc DVD RW AD-7173A ATA, Grafika: Gigabyte Radeon R9 270x, HDD1: OCZ Vertex 4 128 GB, HDD2:WDC WD5001AALS-00L3B2 (500GB), HDD3+4: WD1002FAEX-00Z3A0 (RAID-0), RAM: Kingston HyperX Black + Red 16GB (2x4 GB + 2x4GB Dual-Channel) CL9, Mocarne chłodzenie: Scythe Mugen II Rev. B.

Retina MacBook Pro Early 2015:
Spoiler: pokaż
Intel Core i5-5257u(Broadwell) @ 2.7 Ghz, RAM: 8 GB @ 1866 MHz DDR3, Intel Iris 6100, 128GB PCI-e SSD

Awatar użytkownika

Ult1me

Administrator
Posty: 2425
Rejestracja: 05 sie 2008, 14:48
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:
    Windows 10 Opera

Post18 mar 2015, 2:10

Onset pisze:Ult1me:

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install --reinstall bcmwl-kernel-source


A następnie:

Kod: Zaznacz cały

sudo modprobe wl


Bez żadnych ostrzeżeń, powinno działać.


Próbowałem już dawno, chujnia. Spróbuję zaraz z b43.
Komputery:
Spoiler: pokaż
Laptop (mój główny komputer): Acer Aspire 5750G | Intel Core i3 2330M (Sandy Bridge) 0.8-2.2GHz | Intel HM65 | 6GB RAM DDR3 | Intel HD Graphics 3000 + nVidia GeForce GT540M (nVidia Optimus) | Crucial MX100 256GB SSD | Broadcom 802.11n Network Adapter | Broadcom NetLink Gigabit Ethernet | Realtek ALC269 (+Dolby Advanced Audio)

Laptop służbowy: HP ProBook

Komputer brata (mój stary): Intel Pentium DualCore E6300 (2x 2.8@1.6-3.25 GHz EIST, 64bit, Intel-VT) | Gigabyte EP43T-UD3L (P43, ICH10) | 2x2 GB RAM DDR3 1066MHz GoodRAM | Palit GeForce GT220 | 2x500 GB (Seagate + SpinPoint F3)

Stacja do napraw: Intel Pentium 4 630 (3.00@2.43 GHz, 64bit, HT, Prescott) | ASUS P5GPL (Intel i915, ICH6) | 2x512 MB RAM DDR1 Kingston (PC-3200) | Gainward GeForce 7300 GT 256 MB DDR2 | jakiś dysk :)

Komputer na części: Intel Pentium III 600 MHz Slot 1 | ASUS P3B-F | 128 MB SDR SDRAM | GeForce 2 MX400 (?) | Seagate 8.4GB PATA

Lumia 625


Dowódca Grupy Odwetowej Mafii C-QUAM, łączącej fanów fal długich, średnich i krótkich, nak***iania kabli j**anych, France Bleu Alsace, The Mighty KBC, Voice of Korea, Warszawskiej Radiostacji Centralnej z najwyższym masztem świata Konstantynowie koło Gąbina, oraz Radiowego Centrum Nadawczego z prawie najwyższymi masztami w Solcu Kujawskim

Awatar użytkownika

Ult1me

Administrator
Posty: 2425
Rejestracja: 05 sie 2008, 14:48
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:
    Linux Firefox

Post18 mar 2015, 2:47

Okej, na Mincie (pewnie na Debianie też) działa b43:

Dla potomnych:

Kod: Zaznacz cały

apt-get install firmware-b43-installer


Jeżeli były załadowane inne sterowniki (jak np. wl), to warto je 'odładować' i wrzucić potem do blacklisty:

Kod: Zaznacz cały

modprobe -r wl
echo "blacklist wl" >> /etc/modprobe.d/blacklist


no i wykonać reboot

Kod: Zaznacz cały

telinit 6



Właśnie piszę z wifi. Dzięki!
Komputery:
Spoiler: pokaż
Laptop (mój główny komputer): Acer Aspire 5750G | Intel Core i3 2330M (Sandy Bridge) 0.8-2.2GHz | Intel HM65 | 6GB RAM DDR3 | Intel HD Graphics 3000 + nVidia GeForce GT540M (nVidia Optimus) | Crucial MX100 256GB SSD | Broadcom 802.11n Network Adapter | Broadcom NetLink Gigabit Ethernet | Realtek ALC269 (+Dolby Advanced Audio)

Laptop służbowy: HP ProBook

Komputer brata (mój stary): Intel Pentium DualCore E6300 (2x 2.8@1.6-3.25 GHz EIST, 64bit, Intel-VT) | Gigabyte EP43T-UD3L (P43, ICH10) | 2x2 GB RAM DDR3 1066MHz GoodRAM | Palit GeForce GT220 | 2x500 GB (Seagate + SpinPoint F3)

Stacja do napraw: Intel Pentium 4 630 (3.00@2.43 GHz, 64bit, HT, Prescott) | ASUS P5GPL (Intel i915, ICH6) | 2x512 MB RAM DDR1 Kingston (PC-3200) | Gainward GeForce 7300 GT 256 MB DDR2 | jakiś dysk :)

Komputer na części: Intel Pentium III 600 MHz Slot 1 | ASUS P3B-F | 128 MB SDR SDRAM | GeForce 2 MX400 (?) | Seagate 8.4GB PATA

Lumia 625


Dowódca Grupy Odwetowej Mafii C-QUAM, łączącej fanów fal długich, średnich i krótkich, nak***iania kabli j**anych, France Bleu Alsace, The Mighty KBC, Voice of Korea, Warszawskiej Radiostacji Centralnej z najwyższym masztem świata Konstantynowie koło Gąbina, oraz Radiowego Centrum Nadawczego z prawie najwyższymi masztami w Solcu Kujawskim

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości