Rozmowy o wszystkich systemach i dystrybucjach linuksowych i uniksowych będących alternatywą dla Windows.
Awatar użytkownika

Conrado967

Zasłużony użytkownik
Posty: 1084
Rejestracja: 24 sie 2010, 20:45
Lokalizacja: Skorzów
Kontakt:
    Linux Opera

Post01 lis 2013, 20:49

Witam

Mam problem, który polega na tym, że po instalacji Linuxa (testowałem dotychczas Xubuntu i Minta) grub wykrywa mi Windowsa, ale nie potrafi go zbootwać. Zamiast tego wyświetla mi się komunikat: disk error occurred press ctrl alt del to restart (co ciekawe wówczas nawet klawiatura mi nie działa). Wiem, że Windows jest w porządku bo po nadpisaniu MBR wywala GRUBa i system Microsoftu normalnie się uruchamia. Oto mój układ partycji:
Urządzenie Rozruch Początek Koniec Bloków ID System
/dev/sda1 * 2048 206847 102400 7 HPFS/NTFS/exFAT (Zastrzeżone przez system)
/dev/sda2 206848 204902399 102347776 7 HPFS/NTFS/exFAT (Windows 7)
/dev/sda3 204904446 1953523091 874309323 f W95 Rozsz. (LBA)
Partycja 3 nie zaczyna się na granicy bloku fizycznego.
/dev/sda5 204904448 1933988432 864541992+ 7 HPFS/NTFS/exFAT (Dane)
/dev/sda6 1933989888 1953523091 9766602 83 Linux

Od razu pisze, że sudo update-grub2 nie pomaga. Gdyby to miało jakieś znaczenie to:
Generowanie grub.cfg...
Found linux image: /boot/vmlinuz-3.8.0-26-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-3.8.0-26-generic
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.bin
No volume groups found
Znaleziono Windows 7 (loader) na /dev/sda1

I jeszcze wpis z gruba:
insmod ldm
insmod ntfs
set root='ldm/9d8cc2fc-17d4-11e3-9f98-001966905002/Volume1'
if [ x$feature_platform_search_hint = xy ]; then
search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd0 --hint-efi=hd0 --hint-baremetal=ahci0 --hint='ldm/9d8cc2fc-17d4-11e3-9f98-001966905002/Volume1' 9640587440585D55
else
search --no-floppy --fs-uuid --set=root 9640587440585D55
fi
chainloader +1


Pewnie można łatwo zauważyć, że nie jestem za bardzo obeznany z Linuxem, ale od czegoś trzeba zacząć więc nie linczujcie od razu.
AMD Athlon x2 7750 2.7Ghz (Kuma)
ASRock K10N78-1394
3x1GB 800Mhz GoodRAM + 1GB 667@800Mhz Corsair
WD10EZEX 1TB
AMD Radeon 5770 1GB DDR5
NVidia MCP78 HD Audio.

Awatar użytkownika

Onset

Administrator
Posty: 2116
Rejestracja: 06 gru 2008, 19:27
Lokalizacja: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\GDAŃSK
Kontakt:
    Windows 8.1 Chrome

Post01 lis 2013, 22:31

Prościej chyba będzie użyć EasyBCD i dodać Nim wpis do BCD, przez który uruchomisz GRUB-a bootmanagerem 7. :)
Windows 98 supports real multitasking - it can boot and crash simultaneously.
Mój pecet:
Spoilerpokaż

Obudowa: Modecom ThinkBell, Zasilacz: OCZ ModXStream 600W, Mobo: MSI B85M-G43, Procesor: Intel Core i5-4570 (Haswell) , Wypalarka: Optiarc DVD RW AD-7173A ATA, Grafika: Gigabyte Radeon R9 270x, HDD1: OCZ Vertex 4 128 GB, HDD2:WDC WD5001AALS-00L3B2 (500GB), HDD3+4: WD1002FAEX-00Z3A0 (RAID-0), RAM: Kingston HyperX Black + Red 16GB (2x4 GB + 2x4GB Dual-Channel) CL9, Mocarne chłodzenie: Scythe Mugen II Rev. B.
Retina MacBook Pro Early 2015:
Spoilerpokaż
Intel Core i5-5257u(Broadwell) @ 2.7 Ghz, RAM: 8 GB @ 1866 MHz DDR3, Intel Iris 6100, 128GB PCI-e SSD

Awatar użytkownika

miki100

Zasłużony użytkownik
Posty: 163
Rejestracja: 13 sie 2010, 6:43
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontakt:
    Linux Opera

Post02 lis 2013, 9:00

Wygląda na to że dopadł cię ten bug: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... ug/1061255.
Spróbuj dodać do /etc/grub.d/40_custom :

Kod: Zaznacz cały

menuentry "Windows 7" { set root=(hd0,hd1) chainloader +1 }
i odpalić sudo update-grub.
Spoilerpokaż
openSUSE Leap (x64), Plasma 5
ASUS P5K/EPU | Xeon E5410 2,3 GHz | 4GB DDRII | Gigabyte Geforce GTS 450 | Sound Blaster Audigy | WD VelociRaptor 800HLFS

Awatar użytkownika

Conrado967

Zasłużony użytkownik
Posty: 1084
Rejestracja: 24 sie 2010, 20:45
Lokalizacja: Skorzów
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post12 lis 2013, 21:07

@miki100, niestety Twoja porada nie przyniosła rozwiązania.

@Onset, aby dodać wpis do BCD musiałem odzyskać MBR co spowodowało zepsuciem Gruba i przez to po dodaniu wpisu do BCD, wybierając opcję Linuksa pojawia się "Grub rescue", ale wydaję mi się, że wystarczy odzyskać teraz Gruba i wszystko będzie hulać.

Dzięki za pomoc :).
AMD Athlon x2 7750 2.7Ghz (Kuma)
ASRock K10N78-1394
3x1GB 800Mhz GoodRAM + 1GB 667@800Mhz Corsair
WD10EZEX 1TB
AMD Radeon 5770 1GB DDR5
NVidia MCP78 HD Audio.

Awatar użytkownika

Onset

Administrator
Posty: 2116
Rejestracja: 06 gru 2008, 19:27
Lokalizacja: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\GDAŃSK
Kontakt:
    Windows 8.1 Chrome

Post13 lis 2013, 21:31

@miki100, niestety Twoja porada nie przyniosła rozwiązania.

@Onset, aby dodać wpis do BCD musiałem odzyskać MBR co spowodowało zepsuciem Gruba i przez to po dodaniu wpisu do BCD, wybierając opcję Linuksa pojawia się "Grub rescue", ale wydaję mi się, że wystarczy odzyskać teraz Gruba i wszystko będzie hulać.

Dzięki za pomoc :).
Dokładnie, przywróć plik konfiguracji GRUB-a. :)
Windows 98 supports real multitasking - it can boot and crash simultaneously.
Mój pecet:
Spoilerpokaż

Obudowa: Modecom ThinkBell, Zasilacz: OCZ ModXStream 600W, Mobo: MSI B85M-G43, Procesor: Intel Core i5-4570 (Haswell) , Wypalarka: Optiarc DVD RW AD-7173A ATA, Grafika: Gigabyte Radeon R9 270x, HDD1: OCZ Vertex 4 128 GB, HDD2:WDC WD5001AALS-00L3B2 (500GB), HDD3+4: WD1002FAEX-00Z3A0 (RAID-0), RAM: Kingston HyperX Black + Red 16GB (2x4 GB + 2x4GB Dual-Channel) CL9, Mocarne chłodzenie: Scythe Mugen II Rev. B.
Retina MacBook Pro Early 2015:
Spoilerpokaż
Intel Core i5-5257u(Broadwell) @ 2.7 Ghz, RAM: 8 GB @ 1866 MHz DDR3, Intel Iris 6100, 128GB PCI-e SSD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości