Rozmowy o wszystkich systemach i dystrybucjach linuksowych i uniksowych będących alternatywą dla Windows.
Awatar użytkownika

winuser

Zasłużony użytkownik
Posty: 1015
Rejestracja: 29 sie 2013, 12:15
    Windows XP Chrome

Post12 kwie 2016, 22:57

Właśnie. Stanąłem przed wyborem dystrybucji, która zagości na moim VPS na dłużej, bo Debian instalowany dawno temu padł i nie mam zamiaru go ratować (przypuszczam że ktoś mi się włamał, ale mniejsza o to). Zacznę od tego do czego tego serwera używam : głównie trzymam tam projekty na Joomli, WordPressie czy fora na phpBB dla klientów (polubiłem nawet ten skrypt). Chcę tam postawić radio internetowe (shoutcast, streaming z Winampa, potem może autopilot jak mi się będzie chciało). Z oprogramowania oczywiście Apache (bo nginX jest problematyczny i mnie nie lubi :( PHP, MySQL i phpmyadmin. Założenia są takie że ma być bezpiecznie, elastycznie i wydajnie ;) Parametry tego ustrojstwa są takie: VPS OpenVZ, CPU 2x2GHz z i7 4790 (według cat /proc/cpuinfo), 3GB RAM, 25 GB SSD. Rozmyślam pomiędzy Debianem (który miałem, 7, bo systemd nie dla mnie) a CentOS. Jeśli macie jakieś inne propozycje - chętnie rozważe, bo Linuxowym ekspertem nie jestem.

Wysłane z mojego Y635-L01 przy użyciu Tapatalka
Mój PC:
Intel Core2Quad Q9650 @3GHz + SilentiumPC SpartanPro | MSI P35 Neo2 FR | ATI Radeon HD5450 1GB | 8 GB RAM Kingston| Patriot Blaze SSD 120 GB | Seagate ST2000DM001 HDD 2TB | Windows 7 Pro x64
Laptop:
Lenovo IdeaPad P580 | Intel Core i7 3610QM @ 3.1 GHz| nVidia GeForce GT630M | 16GB RAM Kingston | LiteON LCS 128-L9S 128GB | Linux Mint 18.2 x64
Apple iPhone SE | Apple A9 @1.85 GHz | PowerVR GT7600 | 2GB RAM | 128GB PAMIĘCI | iOS 10.3
PlayStation 4 | CUH-1116A | 1TB |
Inne telefony:
Spoilerpokaż
Apple iPhone 5 | Apple A6 @1.3 GHz | PowerVR G6430 | 1GB RAM | 32GB PAMIĘCI | iOS 10.3
Nokia N9 | TI OMAP3630 @1,1GHz OC | PowerVR SGX-530 | 1GB RAM LPDDR | 16 GB PAMIĘCI | MeeGo 1.2 Harmattan
Lumia 520 | Qualcomm MSM8227 @ 1GHz | Qualcomm Adreno 305 | 512MB RAM | 8GB PAMIĘCI| WP 8.1 GDR2

Awatar użytkownika

Onset

Administrator
Posty: 2115
Rejestracja: 06 gru 2008, 19:27
Lokalizacja: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\GDAŃSK
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post13 kwie 2016, 12:06

Stawianie Apacza nie daje żadnej przyjemności. Weź tam zainstaluj po prostu CentOSa i do tego stacka nginx + percona mysql + php-fpm, trochę nad tym posiedzisz, jednakże będzie to zapieprzać jak ruski czołg.
Windows 98 supports real multitasking - it can boot and crash simultaneously.
Mój pecet:
Spoilerpokaż

Obudowa: Modecom ThinkBell, Zasilacz: OCZ ModXStream 600W, Mobo: MSI B85M-G43, Procesor: Intel Core i5-4570 (Haswell) , Wypalarka: Optiarc DVD RW AD-7173A ATA, Grafika: Gigabyte Radeon R9 270x, HDD1: OCZ Vertex 4 128 GB, HDD2:WDC WD5001AALS-00L3B2 (500GB), HDD3+4: WD1002FAEX-00Z3A0 (RAID-0), RAM: Kingston HyperX Black + Red 16GB (2x4 GB + 2x4GB Dual-Channel) CL9, Mocarne chłodzenie: Scythe Mugen II Rev. B.
Retina MacBook Pro Early 2015:
Spoilerpokaż
Intel Core i5-5257u(Broadwell) @ 2.7 Ghz, RAM: 8 GB @ 1866 MHz DDR3, Intel Iris 6100, 128GB PCI-e SSD

Awatar użytkownika

winuser

Zasłużony użytkownik
Posty: 1015
Rejestracja: 29 sie 2013, 12:15
    Windows 10 Chrome

Post30 gru 2016, 10:04

Piszę tutaj, bo nie chcę zakładać nowego tematu :P
Wczoraj padł mi VPS, okazało się, że złe człowieczki z Mintshost'a przeniosły go sobie na nową maszynę, ale zrobiły to na tyle nieudolnie, że siadł routing i nie mogę się dostać do serwera. Gościu kazał mi po każdym uruchomieniu serwera odpalać komendę:

Kod: Zaznacz cały

ip route add default dev venet0 scope link
więc dodałem sobie ją do crona

Kod: Zaznacz cały

@reboot ./home/iptables.sh (skrypt w którym mam tę komendę)
ale nie zadziałało tak, jak powinno - nie mam dostępu do serwera.
Teraz pytanie do Was, bo znacie się na tym pewnie lepiej niż ja :P
Jak to zrobić najlepiej - poprawić skrypt crona, czy dodać to do rc.local (uaktywniając go wcześniej zgodnie z tym.):

Kod: Zaznacz cały

echo "ip route add default dev venet0 scope link" >> /etc/rc.d/rc.local
Mój PC:
Intel Core2Quad Q9650 @3GHz + SilentiumPC SpartanPro | MSI P35 Neo2 FR | ATI Radeon HD5450 1GB | 8 GB RAM Kingston| Patriot Blaze SSD 120 GB | Seagate ST2000DM001 HDD 2TB | Windows 7 Pro x64
Laptop:
Lenovo IdeaPad P580 | Intel Core i7 3610QM @ 3.1 GHz| nVidia GeForce GT630M | 16GB RAM Kingston | LiteON LCS 128-L9S 128GB | Linux Mint 18.2 x64
Apple iPhone SE | Apple A9 @1.85 GHz | PowerVR GT7600 | 2GB RAM | 128GB PAMIĘCI | iOS 10.3
PlayStation 4 | CUH-1116A | 1TB |
Inne telefony:
Spoilerpokaż
Apple iPhone 5 | Apple A6 @1.3 GHz | PowerVR G6430 | 1GB RAM | 32GB PAMIĘCI | iOS 10.3
Nokia N9 | TI OMAP3630 @1,1GHz OC | PowerVR SGX-530 | 1GB RAM LPDDR | 16 GB PAMIĘCI | MeeGo 1.2 Harmattan
Lumia 520 | Qualcomm MSM8227 @ 1GHz | Qualcomm Adreno 305 | 512MB RAM | 8GB PAMIĘCI| WP 8.1 GDR2

Awatar użytkownika

Onset

Administrator
Posty: 2115
Rejestracja: 06 gru 2008, 19:27
Lokalizacja: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\GDAŃSK
Kontakt:
    Macintosh Chrome

Post14 sty 2017, 20:54

A które distro masz ?
Windows 98 supports real multitasking - it can boot and crash simultaneously.
Mój pecet:
Spoilerpokaż

Obudowa: Modecom ThinkBell, Zasilacz: OCZ ModXStream 600W, Mobo: MSI B85M-G43, Procesor: Intel Core i5-4570 (Haswell) , Wypalarka: Optiarc DVD RW AD-7173A ATA, Grafika: Gigabyte Radeon R9 270x, HDD1: OCZ Vertex 4 128 GB, HDD2:WDC WD5001AALS-00L3B2 (500GB), HDD3+4: WD1002FAEX-00Z3A0 (RAID-0), RAM: Kingston HyperX Black + Red 16GB (2x4 GB + 2x4GB Dual-Channel) CL9, Mocarne chłodzenie: Scythe Mugen II Rev. B.
Retina MacBook Pro Early 2015:
Spoilerpokaż
Intel Core i5-5257u(Broadwell) @ 2.7 Ghz, RAM: 8 GB @ 1866 MHz DDR3, Intel Iris 6100, 128GB PCI-e SSD

Awatar użytkownika

winuser

Zasłużony użytkownik
Posty: 1015
Rejestracja: 29 sie 2013, 12:15
    Windows 7 Chrome

Post15 sty 2017, 0:57

Miałem CentOS 7, rozwiązałem to dodając skrypcik do corna. Po kolejnym padnięciu Mintshosta, zmigrowałem do sldc i serwer, nadal na CentOS 7 działa sobie w najlepsze :)
Mój PC:
Intel Core2Quad Q9650 @3GHz + SilentiumPC SpartanPro | MSI P35 Neo2 FR | ATI Radeon HD5450 1GB | 8 GB RAM Kingston| Patriot Blaze SSD 120 GB | Seagate ST2000DM001 HDD 2TB | Windows 7 Pro x64
Laptop:
Lenovo IdeaPad P580 | Intel Core i7 3610QM @ 3.1 GHz| nVidia GeForce GT630M | 16GB RAM Kingston | LiteON LCS 128-L9S 128GB | Linux Mint 18.2 x64
Apple iPhone SE | Apple A9 @1.85 GHz | PowerVR GT7600 | 2GB RAM | 128GB PAMIĘCI | iOS 10.3
PlayStation 4 | CUH-1116A | 1TB |
Inne telefony:
Spoilerpokaż
Apple iPhone 5 | Apple A6 @1.3 GHz | PowerVR G6430 | 1GB RAM | 32GB PAMIĘCI | iOS 10.3
Nokia N9 | TI OMAP3630 @1,1GHz OC | PowerVR SGX-530 | 1GB RAM LPDDR | 16 GB PAMIĘCI | MeeGo 1.2 Harmattan
Lumia 520 | Qualcomm MSM8227 @ 1GHz | Qualcomm Adreno 305 | 512MB RAM | 8GB PAMIĘCI| WP 8.1 GDR2

Awatar użytkownika

Onset

Administrator
Posty: 2115
Rejestracja: 06 gru 2008, 19:27
Lokalizacja: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\GDAŃSK
Kontakt:
    Macintosh Safari

Post15 sty 2017, 2:21

W przyszłości zamiast bawić się ze skrypcikami w cronie, po prostu z łapy dodaj do configu:
/etc/sysconfig/network-scripts/route-<nazwa_interfejsu>
w powyższym chomikowany jest routing domyślnie. CRON nie jest do takich rzeczy.

Gatewaya ustawiasz w pliku /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-<nazwa_interfejsu> parametrem GATEWAY=...
Windows 98 supports real multitasking - it can boot and crash simultaneously.
Mój pecet:
Spoilerpokaż

Obudowa: Modecom ThinkBell, Zasilacz: OCZ ModXStream 600W, Mobo: MSI B85M-G43, Procesor: Intel Core i5-4570 (Haswell) , Wypalarka: Optiarc DVD RW AD-7173A ATA, Grafika: Gigabyte Radeon R9 270x, HDD1: OCZ Vertex 4 128 GB, HDD2:WDC WD5001AALS-00L3B2 (500GB), HDD3+4: WD1002FAEX-00Z3A0 (RAID-0), RAM: Kingston HyperX Black + Red 16GB (2x4 GB + 2x4GB Dual-Channel) CL9, Mocarne chłodzenie: Scythe Mugen II Rev. B.
Retina MacBook Pro Early 2015:
Spoilerpokaż
Intel Core i5-5257u(Broadwell) @ 2.7 Ghz, RAM: 8 GB @ 1866 MHz DDR3, Intel Iris 6100, 128GB PCI-e SSD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości