Wszystkie informacje i uwagi dotyczące Techvortalu.
Awatar użytkownika

Ult1me

Administrator
Posty: 2425
Rejestracja: 05 sie 2008, 14:48
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:
    Windows 8 Opera

Post09 wrz 2012, 21:16

Z dniem dzisiejszym wdrożyliśmy nową galerię techvortalu, napisaną od zera na nasze potrzeby przez Kadeta.

Dlaczego zmieniliśmy galerię? Ponieważ strasznie irytowała nas nieudolność jAlbum i chaotyczny sposób tworzenia styli. Nowa galeria charakteryzuje się lekkością, szybkością oraz precyzyjnie odpowiada naszym potrzebom. Została napisana w tandemie HTML/CSS + JS + .htaccess, przez co nie obciąża niepotrzebnie serwera. Zawiera w sobie możliwość przeglądania i edycji albumów, udostępnia nam także prosty panel ACP z systemem logowania dla wielu użytkowników.

Kadet za ten kawał dobrej roboty zdecydowanie zasługuje na zasłużonego użytkownika - stąd też owy tytuł został mu przydzielony.

Mamy nadzieję, że nowa Galeria spodoba się wam! :)
/-/ Administracja.
Komputery:
Spoilerpokaż
Laptop (mój główny komputer): Acer Aspire 5750G | Intel Core i3 2330M (Sandy Bridge) 0.8-2.2GHz | Intel HM65 | 6GB RAM DDR3 | Intel HD Graphics 3000 + nVidia GeForce GT540M (nVidia Optimus) | Crucial MX100 256GB SSD | Broadcom 802.11n Network Adapter | Broadcom NetLink Gigabit Ethernet | Realtek ALC269 (+Dolby Advanced Audio)

Laptop służbowy: HP ProBook

Komputer brata (mój stary): Intel Pentium DualCore E6300 (2x 2.8@1.6-3.25 GHz EIST, 64bit, Intel-VT) | Gigabyte EP43T-UD3L (P43, ICH10) | 2x2 GB RAM DDR3 1066MHz GoodRAM | Palit GeForce GT220 | 2x500 GB (Seagate + SpinPoint F3)

Stacja do napraw: Intel Pentium 4 630 (3.00@2.43 GHz, 64bit, HT, Prescott) | ASUS P5GPL (Intel i915, ICH6) | 2x512 MB RAM DDR1 Kingston (PC-3200) | Gainward GeForce 7300 GT 256 MB DDR2 | jakiś dysk :)

Komputer na części: Intel Pentium III 600 MHz Slot 1 | ASUS P3B-F | 128 MB SDR SDRAM | GeForce 2 MX400 (?) | Seagate 8.4GB PATA

Lumia 625
Dowódca Grupy Odwetowej Mafii C-QUAM, łączącej fanów fal długich, średnich i krótkich, nak***iania kabli j**anych, France Bleu Alsace, The Mighty KBC, Voice of Korea, Warszawskiej Radiostacji Centralnej z najwyższym masztem świata Konstantynowie koło Gąbina, oraz Radiowego Centrum Nadawczego z prawie najwyższymi masztami w Solcu Kujawskim

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3273
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Macintosh Opera

Post09 wrz 2012, 21:25

/me gratuluje, ale gdybyście jeszcze tak zrobili żeby zmiana obrazka nie przeładowywała strony, byłoby uber epic.
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

Rublik

Moderator
Posty: 2850
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Kontakt:
    Windows 8 Opera

Post09 wrz 2012, 21:30

Przesadzasz. -.-
Kadet wykonał świetną robotę i takich ludzi nam potrzeba.
"Prawo ponad prawem, państwo w państwie, manipulacja całych ludzi mas. Serwowane nam kłamstwo na kłamstwie, otworzyć oczy obudzić się czas"

Honorowy Członek Mafii C-QUAM


Stacjonarny: Gigabyte GA-H81M-S2H | Celeron G1840 | 4GB DDR3 1333 | Radeon HD4870 512MB | Chieftec GPS-400AA-101A | Seagate ST1000DM3 1TB SATA3 | Windows 10 Pro N
Laptop: Samsung NP300E5A-S06PL | Core i5 2450M | 6GB DDR3 1333 | HD3000 | GT520MX | SanDisk SSD Plus 120GB | Windows 10 Pro
Telefon: Hujawei P8 Lite

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3273
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Macintosh Opera

Post09 wrz 2012, 21:31

No to przecie napisałem, że jest dobrze.
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

kadet

Moderator
Posty: 184
Rejestracja: 18 cze 2012, 17:46
Lokalizacja: Szczecinek
Kontakt:
    Ubuntu Firefox

Post09 wrz 2012, 21:32

Kim_Dzong_Il: Dałoby radę ale musiałbym się użerać z js, a że nie lubię js :D
Obrazek Obrazek
Lenovo z580: CPU: Intel Core i3 2350m, GPU: NVIDIA 630m RAM: 8GB System: Kafel
Złom: CPU: Intel Pentium D 805, GPU: ATI radeon x1600 Pro, RAM: 1,5GB, Zasilacz: Logic 300W. System: Kafel
Lat ma 6 a radzi sobie lepiej niż niektóre nowe :D

Awatar użytkownika

lzi

    Windows 8 Internet Explorer

Post09 wrz 2012, 21:52

To ja tylko dodam, że kadet otrzymuje serwer VPS na nowym (w drodze) dedyku Jędrka :cool:

Awatar użytkownika

kadet

Moderator
Posty: 184
Rejestracja: 18 cze 2012, 17:46
Lokalizacja: Szczecinek
Kontakt:
    Ubuntu Firefox

Post09 wrz 2012, 21:56

O jak miło :D I kto mi powie że praca nie popłaca ? :D
Obrazek Obrazek
Lenovo z580: CPU: Intel Core i3 2350m, GPU: NVIDIA 630m RAM: 8GB System: Kafel
Złom: CPU: Intel Pentium D 805, GPU: ATI radeon x1600 Pro, RAM: 1,5GB, Zasilacz: Logic 300W. System: Kafel
Lat ma 6 a radzi sobie lepiej niż niektóre nowe :D

Awatar użytkownika

GENERiC

Zasłużony użytkownik
Posty: 1161
Rejestracja: 21 mar 2009, 19:39
Lokalizacja: wszedzie
    Android Opera

Post09 wrz 2012, 23:01

Putin powie jak go ładnie poprosisz :trollface:

Awatar użytkownika

funcek

Zasłużony użytkownik
Posty: 1784
Rejestracja: 06 lut 2011, 12:36
Lokalizacja: Bolesławiec
Kontakt:
    Android Safari

Post10 wrz 2012, 6:23

Kadet, i tak Ci go zbrickuje :trollface:
Spoilerpokaż

Życiowa Książka; Fujitsu LifeBook AH532:
Intel i3 3310M @ 2.4GHz 3 MB L3 || 4 GB RAM DDR3 || Intel HD4000; NVidia GT640M LE || Realtek HD || HDD 500 GB || Win 10 Pro N 64-bit, Arch Linux 64-bit + Plasma 5
Deska (w sumie to i Kijanka); Kiano SlimTab 8MS:
Intel Atom Z3735F 4x1.33GHz (1.83 GHz turbo) 2 MB cache || 1GB DDR3 || Intel HD Graphics || 8" IPS touch-screen || 16GB FLASH + 32GB MicroSD Class 10 UHS-I || Windows 8.1 with Bing x86
Serwer rev. 2, aka "Pudełko zapałek":
Raspberry Pi Zero || 2GB MicroSD Class 4 || SSH || USB Wi-Fi Sagem XN-762n || Minibian
Masturbator czasu aka Stalingrad rev.2; Sony Vaio PCG-505G:
Pentium MMX 233MHz || 96 MB SŁONY-RAM || NeoMagic MagicGraph 128XD 2 MB || 10.4" || jakaś-tam dźwiękówka || HDD 30 GB || Dualboot Windows 98 & Windows 2000 || 1998r. :)

Malina - Raspberry Pi 2 + 16GB SanDisk UHS-I 533x; Raspbian + Kodi
Sony PlayStation 2 Slim SCPH-77004 with modbo760 chip & fmcb + OPL
Sony PlayStation 3 Slim CECH-3004B 320GB
Sony Playstation 4 Slim CUH-2016B 1TB

Xiaomi Redmi Note 3 Pro Special Edition

Awatar użytkownika

miki100

Zasłużony użytkownik
Posty: 163
Rejestracja: 13 sie 2010, 6:43
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontakt:
    Linux Opera

Post10 wrz 2012, 10:03

Dobra robota, ale mam kilka zastrzeżeń:
- odstępy między kafelkami są trochę większe niż na stronie głównej
- miniaturki powinny być jednak 4:3, bo teraz wyglądają na trochę zniekształcone
- brak polskich liter
Spoilerpokaż
openSUSE Leap (x64), Plasma 5
ASUS P5K/EPU | Xeon E5410 2,3 GHz | 4GB DDRII | Gigabyte Geforce GTS 450 | Sound Blaster Audigy | WD VelociRaptor 800HLFS

Awatar użytkownika

Lewan

Posty: 443
Rejestracja: 28 gru 2010, 10:32
Lokalizacja: Biała Podlaska
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post10 wrz 2012, 12:55

Obrazki nie przechodza na kolejne w liscie po kliknięciu na obrazek. I to moje zastrzeżenie.

Awatar użytkownika

kadet

Moderator
Posty: 184
Rejestracja: 18 cze 2012, 17:46
Lokalizacja: Szczecinek
Kontakt:
    Ubuntu Firefox

Post10 wrz 2012, 13:54

@miki100:
Kafelki początkowo miały taki odstęp jak na forum ale po namyśle stwierdziłem z Ult1mem że dla zachowania ładu marginesy powinny być wszędzie te same. Między obrazkami 4px odstępu było za mało więc wszytstko zwiększyliśmy do 8 :D Co do miniaturek, są one zmniejszane do szerokości 256 z zachowaniem proporcji i potem wycinam środek więc nie ma mowy o zniekształceniach. Brak polskich liter, hmm? W nazwach? Po prostu foldery galerii ich nie mają co pewnie wynika z wcześniejszych ograniczeń jalbuma, ale nie jestem pewien.

@lewan:
WAT? W sensie że lista się nie przesuwa automatycznie? Spk, zaraz będzie :D
Obrazek Obrazek
Lenovo z580: CPU: Intel Core i3 2350m, GPU: NVIDIA 630m RAM: 8GB System: Kafel
Złom: CPU: Intel Pentium D 805, GPU: ATI radeon x1600 Pro, RAM: 1,5GB, Zasilacz: Logic 300W. System: Kafel
Lat ma 6 a radzi sobie lepiej niż niektóre nowe :D

Awatar użytkownika

kadet

Moderator
Posty: 184
Rejestracja: 18 cze 2012, 17:46
Lokalizacja: Szczecinek
Kontakt:
    Ubuntu Firefox

Post10 wrz 2012, 16:14

Mam nadzieję że ten double post zostanie mi wybaczony, dodałem pewną funkcjonalność, mianowicie jeżeli macie włączony js to obrazki będą ładowane dynamicznie tzn bez przeładowania strony :D
Obrazek Obrazek
Lenovo z580: CPU: Intel Core i3 2350m, GPU: NVIDIA 630m RAM: 8GB System: Kafel
Złom: CPU: Intel Pentium D 805, GPU: ATI radeon x1600 Pro, RAM: 1,5GB, Zasilacz: Logic 300W. System: Kafel
Lat ma 6 a radzi sobie lepiej niż niektóre nowe :D

Awatar użytkownika

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2211
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    Windows 7 Opera

Post10 wrz 2012, 16:32

Osobiście przeniósłbym przyciski "Wstecz" i "Dalej" pod obrazkiem. Jeśli nie ma nic wcześniej, albo później, fajnie by było zostawić przyciski, jednak ze zmianą ich koloru na szary.
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

kadet

Moderator
Posty: 184
Rejestracja: 18 cze 2012, 17:46
Lokalizacja: Szczecinek
Kontakt:
    Ubuntu Firefox

Post10 wrz 2012, 17:34

PisarzKsiazkowicz: Trochę roboty by z tym było bo musiałbym zmieniać tagi w locie więc na razie leci na koniec listy todo :D
Obrazek Obrazek
Lenovo z580: CPU: Intel Core i3 2350m, GPU: NVIDIA 630m RAM: 8GB System: Kafel
Złom: CPU: Intel Pentium D 805, GPU: ATI radeon x1600 Pro, RAM: 1,5GB, Zasilacz: Logic 300W. System: Kafel
Lat ma 6 a radzi sobie lepiej niż niektóre nowe :D

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość