Dyskusja o modyfikacjach Mac OS pozwalających uruchomić go na zwykłym komputerze PC.
Awatar użytkownika

robi_10

Zasłużony użytkownik
Posty: 735
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:38
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:
    Windows 10 Chrome

Post15 sie 2015, 2:02

Czołem
W związku z wymianą sradeona na nvidię (można by rzec, w końcu) i tym, że Win10 jest porażką i nie chce mi się tego jeszcze odkręcać, postanowiłem znów zabrać się za postawienie OS X na moim pececie. Oczywiście poszło jak po maśle, niestety na Chameleonie, ale cóż, Clover jest dziwny i jakoś nie bardzo współpracuje z moim sprzętem na nowszych buildach, no ale mniejsza z tym. Sprzęt na jakim został postawiony jest standardowo w podpisie, chodzi o pierwszy.

Mam już właściwie prawie, że w pełni działający system (no patrzcie jak sama zmiana grafiki pomaga :D), pozostało jedynie kilka drobnych bricków, których chciałbym się pozbyć. Mianowicie:

1. Buguje się panel przedni na obudowie od podłączenia pod niego słuchawek/głośników. Nie tyle nie działa, co po podpięciu OS X zaczyna zmieniać co chwila, parę razy w ciągu sekundy wyjście przełączając się między tylnim wyjściem na płycie a tym właśnie panelem przednim. Nie da się tego ustawić na stałe w ustawieniach - i tak będzie przełączał samoczynnie. W efekcie leci raz z jednego gniazda a raz z drugiego, a nie dwóch na raz - co właśnie chciałbym osiągnąć, bo "czekaj, odłączę wieżę z tyłu, bo chcę teraz słuchawki" jest trochę głupie. Po zostawieniu panelu przedniego w spokoju jest w porządku. Dźwiękówką jest z tego co się orientuję Realtek HD Audio ALC892.

2. Dźwięk po HDMI... a właściwie obecnie brak możliwości uzyskania go w jakikolwiek sposób (chyba, że nie umiem i powinienem gdzieś indziej szukać niż ustawienia dźwięku). Jak to zrobić? Obraz jest, ogólnie kombinacja 2 monitorów + TV działa bez zarzutu.

3. Uśpienie nie działa. W ostateczności mogę to olać, system z SSD i tak włącza się błyskawicznie, no ale fajnie by było i tak mieć :D

Z góry dzięki za pomoc :)

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2390
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Macintosh Safari

Post15 sie 2015, 9:54

czekaj, odłączę wieżę z tyłu, bo chcę teraz słuchawki"
A nie możesz podłączać słuchawek do wyjścia na słuchawki w wieży? Podejrzewam, że to byłoby najprostsze rozwiązanie.

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3273
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows 7 Chrome

Post15 sie 2015, 11:34

1. Audio odpalone przez AppleHDA czy przez Voodoo?
2. Zajrzyj tutaj, tylko raczej nie korzystaj z gotowych plików od nich, chyba starczy jak powiem że jeszcze jakiś czas temu mieli bardzo "fajną" metodę naprawiania problemów z dźwiękiem, polegającą na nadpisaniu AppleHDA.kext wersją z systemu 10.6.2. To było jeszcze w czasach 10.8.
http://www.tonymacx86.com/hdmi-audio/14 ... guide.html
3. Co zrobiłeś żeby mieć działające zarządzanie energią?
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

robi_10

Zasłużony użytkownik
Posty: 735
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:38
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:
    Windows 10 Chrome

Post15 sie 2015, 12:42

czekaj, odłączę wieżę z tyłu, bo chcę teraz słuchawki"
A nie możesz podłączać słuchawek do wyjścia na słuchawki w wieży? Podejrzewam, że to byłoby najprostsze rozwiązanie.
Nope, bo mikrofon. Ewentualnie musiałbym jakiś przedłużacz do wtyczki kupić.
1. Audio odpalone przez AppleHDA czy przez Voodoo?
2. Zajrzyj tutaj, tylko raczej nie korzystaj z gotowych plików od nich, chyba starczy jak powiem że jeszcze jakiś czas temu mieli bardzo "fajną" metodę naprawiania problemów z dźwiękiem, polegającą na nadpisaniu AppleHDA.kext wersją z systemu 10.6.2. To było jeszcze w czasach 10.8.
http://www.tonymacx86.com/hdmi-audio/14 ... guide.html
3. Co zrobiłeś żeby mieć działające zarządzanie energią?
1. AppleHDA.
2. Poczytam i popróbuję wieczorem, dzięki.
3. Umm.. w zasadzie to chyba nic :P

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3273
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows 7 Chrome

Post15 sie 2015, 19:03

To najpierw uruchom zarządzanie energią (pamiętaj żeby wywalić NullCPUPowerManagement.kext)
http://www.insanelymac.com/forum/topic/ ... well-cpus/
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

robi_10

Zasłużony użytkownik
Posty: 735
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:38
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:
    Macintosh Chrome

Post15 sie 2015, 23:20

Cóż, spatchowałem AppleIntelCPUPowermanagement według poradnika, dalszą część XCPM pominąłem, bo ponoć to nie jest potrzebne dla Sandy Bridge'a, usunąłem NullCPU no i jest kłopot... https://www.dropbox.com/s/zs4779g12ugo0 ... 4.jpg?dl=0 . Pytanie, czemu kernel postanowił spanikować? Póki co przywróciłem z powrotem NullCPU, żeby w ogóle odpalił ponownie.
Z tutoriala o AppleHDA nie zrozumiałem na chwilę obecną kompletnie nic, może jutro jeszcze raz spróbuję poczytać

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3273
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows 7 Chrome

Post16 sie 2015, 10:18

Możliwym powodem panikowania jest nieprawidłowo ustawiona identyfikacja sprzętu (smbios.plist), widzę że masz MacPro3,1. Czy czasem dla Sandy Bridge nie ustawiało się któregoś iMaka?
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

robi_10

Zasłużony użytkownik
Posty: 735
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:38
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:
    Windows 10 Chrome

Post16 sie 2015, 20:40

Yup: http://www.tonymacx86.com/wiki/index.php/Smbios.plist
Zmieniłem nazwę (iMac12,1) i ID (F221DCC8) , ale KP jak był, tak jest - ten sam.

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3273
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows 7 Chrome

Post16 sie 2015, 20:59

A tak w zasadzie to jak postawiłeś OS X, jakimi narzędziami? Jest program ChameleonWizard który generuje prawidłowy smbios.plist. Czy po zmianie widać właściwą nazwę komputera w "Ten Mac"?
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

robi_10

Zasłużony użytkownik
Posty: 735
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:38
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:
    Windows 10 Chrome

Post16 sie 2015, 23:48

Pendrive zrobiony z poziomu OS X 10.8 pod VMWare Workstation, po instalacji poszedłem na łatwiznę i użyłem MultiBeast'a na ustawieniach domyślnych + zaptaszkowywałem interesujące mnie opcje (w tym obsługa AppleHDA, USB 3.0, podkręcony Sandy Bridge i5 oraz bootloader i kilka innych rzeczy "niepamiętamwtymmomenciejakich"). Tak, wyświetla poprawnie.

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3273
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows 7 Chrome

Post17 sie 2015, 0:12

Tak myślałem ;_; To AppleHDA pewnie masz już przeorane niestety. Oczywiście da się to odkręcić ale jeśli myślisz poważnie o używaniu OS X na tym sprzęcie to szczerze polecam postawić system na czysto bez ułatwiaczy - przy aktualizacji wiesz co gdzie masz pozmieniane i czego się spodziewać. Napisz dokładny model płyty głównej (patrzyłem w sygnaturce ale wygląda na to, że są wersje Xtreme4 z różnymi chipsetami?), poszukam jeszcze czegoś o tym PM.
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

robi_10

Zasłużony użytkownik
Posty: 735
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:38
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:
    Windows 10 Chrome

Post17 sie 2015, 0:40

Cóż :/. Chwilowo zostawię tak jak jest, mimo wszystko jak chodzi o samo działanie to jest bardzo fajnie, chociaż szczerze, to najbardziej brakuje mi tego dźwięku po HDMI, chociaż dalej nic nie ruszyłem w tym aspekcie, nic nie rozumiem z tego tutoriala. Do audio ze słuchawek ostatecznie mogę sobie kupić splitter lub przedłużacz abym mógł podłączyć to pod wieżę. Uśpienia i tak nie będę używał, bo system na SSD.
Faktycznie nie przewidziałem, że moich mobo wyszło kilka modeli. Moja jest na chipie P67, konkretnie ASRock P67 Extreme4, dokładnie ta: http://www.asrock.com/mb/Intel/P67%20Extreme4/

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3273
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows 7 Chrome

Post18 sie 2015, 15:03

No warto byłoby później pobawić się z tym PM, to nie tylko kwestia usypiania.
Na problemy z dźwiękiem może pomoże takie rozwiązanie? http://hamac.pl/topic/9208-uniwersalne- ... entry88568
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

robi_10

Zasłużony użytkownik
Posty: 735
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:38
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:
    Windows 10 Chrome

Post18 sie 2015, 21:03

Dam znać w przyszłym tygodniu czy podziałało, obecnie nie jestem w domu ;p

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość