Dyskusja o modyfikacjach Mac OS pozwalających uruchomić go na zwykłym komputerze PC.
Awatar użytkownika

Bejbiborn

Posty: 73
Rejestracja: 03 lip 2012, 10:15
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post02 gru 2012, 12:50

Nowy piecyk już się składa, na razie na biurku mobo, cpu, chłodzenie i ram.
I, co logiczne, przydałoby się postawić na nowym sprzęcie OSx86 - wiem, że OS X to system w pewien sposób bardzo ograniczony(polityka Apple, App Store; często jeździmy po Kaflu, że w ten sposób upodobnił się do macosa), ale uwielbiam design Apple + nie wyobrażam sobie używania pakietu Adobe na innym OSie. Tak więc oto specyfikacja, co do GPU i PSU jeszcze nie mam pewności:
-CPU: i5-750 (pytanie off-topowe: na ile mogę go wykręcić przy tej specyfikacji i chłodzeniu z intelowego BOXa?)
-MoBo: ASUS P7P55D EVO Xtreme (wiem, że LGA1156 to uśmiercony socket, ale nawet jakbym miał upgrade-ować tego i5 to najwyższy Xeon na tą podstawkę w zupełności mi wystarczy)
-RAM: GoodRAM GR1333D364L9/8GDC (2x4GB 1333Mhz)
-GPU: najprawdopodobniej Sapphire Radeon HD7850 2GB lub (jeżeli będę narzekał na brak kasy) EVGA GeForce GTX650Ti 2GB
-PSU: Take.Me TAKzAS42601 600W
-HDD: Samsung SpinPoint HD502HJ F3 500GB 7200rpm

Co tu postawić?
Ostatnio zmieniony 02 gru 2012, 13:41 przez Bejbiborn, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2389
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Macintosh Opera

Post02 gru 2012, 12:52

Dziwne pytanie, po prostu Mountain Liona? Sprawdziłeś w ogóle gdzieś czy ta płyta główna będzie działać dobrze?

Awatar użytkownika

Bejbiborn

Posty: 73
Rejestracja: 03 lip 2012, 10:15
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post02 gru 2012, 12:55

Ale tego ML trzeba będzie hackintoshować? Tzn przerabianie iso na innym macu(tak jak wcześniej musiałem robić z każdym piecem)?

+ czemu ta płyta miałaby nie działać?

Awatar użytkownika

jedrekk

Administrator
Posty: 1150
Rejestracja: 01 sie 2008, 13:50
Lokalizacja: Gdańsk/Gorzów Wielkopolski
Kontakt:
    Windows 8 Opera

Post02 gru 2012, 12:58

Może tak, płyta główna jest okej ale szukałbym tej z dopiskiem -E na końcu (USB3). Druga sprawa jest taka że z tego co się orientuję to Radków serii HD7000 nie można odpalić pod OSx86 (najlepiej radki serii HD6000). A i koniecznie zmień ten zasilacz bo to padaka jest.

//EDIT Na tej płycie głównej spokojnie powinno działać, u siebie odpalałem maka bez żadnych problemów.
Komputer do pracy: Intel Core i7 4770S | ASUS H87-PRO | 16 GB RAM DDR3 | nVidia GeForce GTX1060 6GB | Samsung 830 PRO 256 GB | 4x Seagate 7200.14 1000 GB RAID10 | Dell U2515H | Dell U2212HM
MacBook Pro Retina Early 2013: Intel Core i5 3210M | 8 GB RAM DDR3 | Intel HD4000 | SSD 256GB
+ iPhone 7 32GB

Awatar użytkownika

Bejbiborn

Posty: 73
Rejestracja: 03 lip 2012, 10:15
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post02 gru 2012, 13:10

Płyta już kupiona, więc nie będę zmieniał (nie stać mnie), głównie z tego względu, że przy kupnie części do tego blaszaka bawię/bawiłem się w strzelca allegro i szukałem aukcji na których mógłbym coś zdziałać - tym samym tą płytę kupiłem za 250zł a procka za 350zł(wiem, że nie jest to jakiś ogier wśród lynnfieldów, ale za taką cenę to niesamowicie dobry zakup). Zamierzam dokupić sobie USB3 na PCIe za jakieś 70zł (i tak taniej wyjdzie niż obecne ceny P7P55D-E na allegro). Kurczę, nie kojarzę zbytnio dobrych radków 6000. Jestem też graczem i szukam taniej grafiki, na której zagram w FullHD, wysokich (nie najwyższych, wysokich - to jest ok. 3/4) detalach i przy jakichś 45FPS w Assassin's Creed 3.

Awatar użytkownika

jedrekk

Administrator
Posty: 1150
Rejestracja: 01 sie 2008, 13:50
Lokalizacja: Gdańsk/Gorzów Wielkopolski
Kontakt:
    Windows 8 Opera

Post02 gru 2012, 13:13

Szukaj po prostu radków hd6870 w górę, a co do procka - ja kupiłem mojego xeona i7 za 390 zł także twój wyczyn nie jest aż tak wielki. :>
Komputer do pracy: Intel Core i7 4770S | ASUS H87-PRO | 16 GB RAM DDR3 | nVidia GeForce GTX1060 6GB | Samsung 830 PRO 256 GB | 4x Seagate 7200.14 1000 GB RAID10 | Dell U2515H | Dell U2212HM
MacBook Pro Retina Early 2013: Intel Core i5 3210M | 8 GB RAM DDR3 | Intel HD4000 | SSD 256GB
+ iPhone 7 32GB

Awatar użytkownika

Bejbiborn

Posty: 73
Rejestracja: 03 lip 2012, 10:15
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post02 gru 2012, 13:18

xeona i7 za 390 zł
Oddaj! :}

BTW. przy hd6870 to chyba wymieniony przeze mnie geforce wypada lepiej, z tego co widzę w testach

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3273
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Macintosh Opera

Post02 gru 2012, 13:38

jedrekk: teoretycznie obsługa srati 7xxx jest w becie 10.8.3
http://netkas.org/?p=1231
BTW. Jeśli na tej płycie jest układ audio VIA, to zadziała tylko na sterowniku voodoo od niggera, you have been warned.
OSx86 - system bardzo ograniczony
nie wyobrażam sobie używania pakietu Adobe na innym OSie
Obrazek
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

Bejbiborn

Posty: 73
Rejestracja: 03 lip 2012, 10:15
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post02 gru 2012, 13:44

@Kim, co do pierwszego - poprawiłem pierwszy post, mam nadzieję, że teraz rozjaśnia moją pierwszą myśl

a co do
nie wyobrażam sobie używania pakietu Adobe na innym OSie
, to owszem - Dreamweaver, Photoshop, AfterFX, Premiere (w kolejności częstości używania przeze mnie) to programy, których ja osobiście używam przeważnie na OS Xie i tak mi najwygodniej

----------
+ panowie, znowu offtop ;)

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3273
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Macintosh Opera

Post02 gru 2012, 13:49

(polityka Apple, App Store; często jeździmy po Kaflu, że w ten sposób upodobnił się do macosa)
Jakoś nawet na górskim popierdalaczu można instalować programy spoza super-duper-sklepu z czytnikami RSS, a pulpit nie jest jednym z pierdyliarda kafli.
Natomiast co do "używania pakietu Adobe na OS X" to chyba jakiś dziwny efekt placebo. Mam Photoshopa CS6 w wersji pod Windowsa oraz pod Maka i obsługa wygląda identycznie, nie ma różnicy w szybkości działania.
+ panowie, znowu offtop
Tak. :trollface:
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

Bejbiborn

Posty: 73
Rejestracja: 03 lip 2012, 10:15
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post02 gru 2012, 14:12

ten zasilacz to padaka jest.
W takim razie poleca ktoś tani zasilacz 600W?

Przypominam o off-topowym pytaniu z pierwszego postu:
-CPU: i5-750 (pytanie off-topowe: na ile mogę go wykręcić przy tej specyfikacji i chłodzeniu z intelowego BOXa?)
Rzecz jasna wykręcić na tyle, żeby się nie grzał za bardzo na BOXowym chłodzeniu
Ostatnio zmieniony 02 gru 2012, 15:08 przez Bejbiborn, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2208
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    Windows 7 Opera

Post02 gru 2012, 14:17

MAM MAKA JESTĘ DIZAJNERĘ
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

miki100

Zasłużony użytkownik
Posty: 163
Rejestracja: 13 sie 2010, 6:43
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontakt:
    Linux Opera

Post02 gru 2012, 15:37

MAM MAKA JESTĘ DIZAJNERĘ
/me popiera
@Bejbiborn: Skoro tak uwielbiasz pracować na OS X , to czemu nie kupisz Maca, zamiast kombinować? Za cenę tego zestawu pewnie coś byś znalazł.
Spoilerpokaż
openSUSE Leap (x64), Plasma 5
ASUS P5K/EPU | Xeon E5410 2,3 GHz | 4GB DDRII | Gigabyte Geforce GTS 450 | Sound Blaster Audigy | WD VelociRaptor 800HLFS

Awatar użytkownika

Bejbiborn

Posty: 73
Rejestracja: 03 lip 2012, 10:15
Kontakt:
    Windows 7 Chrome

Post02 gru 2012, 15:47

miki100 - cena powyższego zestawu razem to będzie (w moim przypadku) jakieś 1800zł - wątpię, żebym znalazł Maca o podobnej mocy za te pieniądze, zapewne używany złomex na core2duo w tym przedziale cenowym by był, to pierwsze primo
drugie primo, to nie uwielbiam tak pracować na OS X - na moim piecu od wieków stoją obok Windows, Mac OS / OSX i jakiś Linux(standardowo Ubuntu) - Mac ma dla mnie plusa jedynie za design i używam go jedynie do pakietu Adobe + net (jeżeli już jest włączony)

Awatar użytkownika

Lewan

Posty: 443
Rejestracja: 28 gru 2010, 10:32
Lokalizacja: Biała Podlaska
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post02 gru 2012, 16:00

Podepnę się bo i mnie on interesuje, a u mnie na laptopie zadziała? i3-2350 @2,3 / 4GB DDR3-1333 / Radeon 7450M + HD3000 / Sandy Bridge + HM65. Jakieś jeszcze dane podać?

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość