Dyskusja o modyfikacjach Mac OS pozwalających uruchomić go na zwykłym komputerze PC.
Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2384
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontaktowanie:
    Macintosh Safari

Post29 lip 2012, 16:15

SUKCES NAK*RWIŁEM INTERNETY PRZEZ KABEL J*BANY.

Zaraz się podopytuję o więcej rzeczy, bo teraz muszę tacie kabel zwrócić ;)

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3272
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Macintosh Opera

Post29 lip 2012, 16:20

Okej.
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2384
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontaktowanie:
    Macintosh Opera

Post29 lip 2012, 16:43

No dobra, więc na systemie działa chyba tylko internet, aktualnie nie wiem od czego zacząć i jak by tu tego wszystkiego nie zepsuć, bo tak dobrze działającego Maca jeszcze nie miałem :P

Nie działa mi(pewnie więcej rzeczy też, ale chcę, żeby to ruszyło):
-grafika (dałeś jakąś poradę, ale nie wiem co dokładniej z tym zrobić)
-te wszystkie fakesmc'y i tym podobne (no to to można zaraz wgrać, z resztą sprawdzę, czy przebudowanie kextów w KextManagerze nie starczy)
-dźwięk (jakieś HD audio, chyba Realtek ALC268 jeżeli dobrze pamiętam)
-klawiatura i touchpad (teraz piszę przez mysz na usb i klawiaturę przez przejściówkę z PS/2 na USB. Ta przejściówka teoretycznie ma też wejście na myszkę, ale na macu ta myszka nie chciała ruszać, ona mimo wszystko jest chyba wykrywana jako PS/2)
-wifi (podobno jest jakiś sterownik do Intel4965, który jakoś ledwo obsługuje połączenie bez szyfrowania, nikt mnie na tym zadupiu nie będzie raczej podsłuchiwał więc przeżyję)

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3272
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Macintosh Opera

Post29 lip 2012, 17:03

To tak.
Grafika - musisz zaopatrzyć się w NVInject.kext i wyedytować sobie plik Info.plist. Jest on w folderze Contents w pliku kext. Dopisujesz tam (lub zmieniasz, jeśli jest):

Kod: Zaznacz cały

<key>NVCAP</key>
<string>blablabla</string>

Po tym naprawa uprawnień i ruchanie cache.
FakeSMC - bez tego by ci nie wstał :P
Dźwięk - sprawdź czy jest legacyHDA dla tego układu, a jak nie ma to na pewno zadziała voodooHDA (od niggera).
Klawiatura - VoodooPS2.kext i odpowiednie pluginy (wszystko jest na płytce unibootX).
WiFi - mercury project się to zwało (?). Ale i tak będzie nieźle, jak uda się w ogóle odpalić :P
A najlepiej to chodź na IRCa, szybciej się dogadamy niż przez forum.
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2384
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontaktowanie:
    Windows 8 Opera

Post30 lip 2012, 17:50

Ta dystrybucja to taka sobie. Tyle tylko, że mam ładny bootloader, a internety wraz nie banglają. Podsumowując: internet działa tylko przy bootowaniu z unibootx i z użyciem -f. A do klawiatur nie lepiej użyć jednak Legacy PS/2 tak dla odmiany? Bo z Voodoo są zawsze jakieś bricki bardzo dziwne, klawiatury i myszki zadziałały normalnie tylko w instalce tego distra.

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2384
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontaktowanie:
    Macintosh Opera

Post31 lip 2012, 16:32

Zrobiłbym screena, ale nie umiem na maku: działa grafa, co prawda z jednym monitorem, ale działa. Znaczy chyba działa, rozdzielczość jest pełna, ale nie ma tego przejrzystego paska na górze więc nie wiem, czy to całe QT czy jak to się zwie ruszyło. Działa lan, dźwięk żaden problem pewnie, bo na distrze chodził, Ale te #$% myszki i klawiatury nic z tego, czy bym nak*rwiał Vooodoo czy Apple nic nie chce ruszać, są jeszcze jakieś inne sposoby na ich uruchomienie?

Awatar użytkownika

funcek

Zasłużony użytkownik
Posty: 1765
Rejestracja: 06 lut 2011, 12:36
Lokalizacja: Bolesławiec
Kontaktowanie:
    Windows XP Opera

Post31 lip 2012, 19:38

Jeśli panel nie jest przeźroczysty to i nie ma QE/CI.
Spoiler: pokaż

Życiowa Książka; Fujitsu LifeBook AH532:
Intel i3 3310M @ 2.4GHz 3 MB L3 || 4 GB RAM DDR3 || Intel HD4000; NVidia GT640M LE || Realtek HD || HDD 500 GB || Win 10 Pro N 64-bit, Arch Linux 64-bit + Plasma 5
Deska (w sumie to i Kijanka); Kiano SlimTab 8MS:
Intel Atom Z3735F 4x1.33GHz (1.83 GHz turbo) 2 MB cache || 1GB DDR3 || Intel HD Graphics || 8" IPS touch-screen || 16GB FLASH + 32GB MicroSD Class 10 UHS-I || Windows 8.1 with Bing x86
Serwer rev. 2, aka "Pudełko zapałek":
Raspberry Pi Zero || 2GB MicroSD Class 4 || SSH || USB Wi-Fi Sagem XN-762n || Minibian
Masturbator czasu aka Stalingrad rev.2; Sony Vaio PCG-505G:
Pentium MMX 233MHz || 96 MB SŁONY-RAM || NeoMagic MagicGraph 128XD 2 MB || 10.4" || jakaś-tam dźwiękówka || HDD 30 GB || Dualboot Windows 98 & Windows 2000 || 1998r. :)

Malina - Raspberry Pi 2 + 16GB SanDisk UHS-I 533x; Raspbian + Kodi
Sony PlayStation 2 Slim SCPH-77004 with modbo760 chip & fmcb + OPL
Sony PlayStation 3 Slim CECH-3004B 320GB
Sony Playstation 4 Slim CUH-2016B 1TB

Xiaomi Redmi Note 3 Pro Special Edition

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3272
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Macintosh Opera

Post31 lip 2012, 21:22

Skriny (wymaga działającego QE/CI):
cmd+shift+3 - cały ekran
cmd+shift+4 - wybrany obszar
cmd+shift+4, potem spacja i klik na okienko - wybrane okno
QE/CI działa, jak masz w preferencjach systemowych opcję do nakurwienia przezroczystego paska.
Obrazek
Można jeszcze sprawdzić szachy i odtwarzacz DVD.
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2384
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontaktowanie:
    Windows 8 Opera

Post31 lip 2012, 23:56

http://chomikuj.pl/nased0/MacOS jaki koks chomik, wszystko rozkminione na mój komputer, nic tylko się wczytywać.

Jak się okazało, wcześniej błędnie przerobiłem nvinject, po poprawnym przerobieniu obraz wygląda tak https://dl.dropbox.com/u/59475700/skrin ... .46.44.jpg

System odpala tylko z -x, koleś z chomika na pcformat pisze, że to działa na 10.6.8, naprawdę to może mieć aż taki wpływ?

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3272
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Macintosh Opera

Post01 sie 2012, 11:05

Może. Zrób update.
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2384
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontaktowanie:
    Macintosh Opera

Post01 sie 2012, 13:14

https://dl.dropbox.com/u/59475700/macos ... 9%20PM.png miiiii :3

Tylko dlaczego opera muli przy przewijaniu okna, to jest normalne?

Wpadłem na to, że skoro po update system potrafił poprawnie wykryć grafę to pewnie wystarczy walnąć GraphicsEnablera. Teraz pytanie jak go włączyć na stałe przy bootowaniu? Czy wystarczyło wpisać raz i już będzie chodził, aż wpiszę "GraphicsEnabler=No"?

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3272
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows 7 Opera

Post01 sie 2012, 13:16

Najpierw sprawdź przy bootowaniu, a jak zadziała to przykurw na stałe w /Extra/org.chameleon.Boot.plist.
btw obrazek ma bricka
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2384
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontaktowanie:
    Macintosh Opera

Post01 sie 2012, 13:21

Screen pokazywał, że nie ma bricka i działają nawet dwa monitory, dziwne dropbox na maku podejrzanie długo uploaduje te screeny.

Awatar użytkownika

Lewan

Posty: 443
Rejestracja: 28 gru 2010, 10:32
Lokalizacja: Biała Podlaska
Kontaktowanie:
    Windows 7 Opera

Post01 sie 2012, 13:23

wbij ten screen na http://upload.techvortal.pl

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2384
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontaktowanie:
    Macintosh Opera

Post01 sie 2012, 13:27

http://upload.techvortal.pl/files/20120 ... 8.59PM.jpg Na obrazku nic specjalnie ciekawego nie ma, ale niech będzie.

Gdzie trzeba zrobić ten katalog /Extra, bo go nie mam? (nawet w Kext Wizardzie opcja Extra jest na szaro).

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości