Dyskusja o modyfikacjach Mac OS pozwalających uruchomić go na zwykłym komputerze PC.
Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2386
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Windows 8 Opera

Post19 lut 2012, 12:24

Wiele razy próbowałem sam, ale chyba na to za głupi jestem, jeżeli komuś się nudzi to niech mnie poprowadzi za rączkę, albo chociaż da bardzo dobre poradniki i powie co pościągać.

Jak potrzebne jakieś info o sprzędzie to porobię screeny z Everesta, podobno retail działa, ale jak nie zadziała to co trzeba będzie zrobić?

Wifi już wiem, że nie zadziała, może jak mi się bardzo system spodoba to kupię inną.
http://forum.osx86.org.pl/topics11/broa ... vt4727.htm nie wczytywałem się, ale pisze, że tu jest sposób na nak***enie kabla j***nego, więc może z internetem nie będzie problemu.

I kryterium najważniejsze, nie istnieje coś takiego jak napęd DVD, po prostu zdechł, a nie poczuwałem się do zakupu nowego. Pendrive 4 GB wystarczy? Pewnie będę musiał sobie postawić Mac OS na VMware, żeby sobie takiego pendriva przygotować.

Awatar użytkownika

Rublik

Moderator
Posty: 2850
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Kontakt:
    Linux Opera

Post19 lut 2012, 12:28

Pendrive 4GB na pewno nie wystarczy, bo Retail ma ponad 6GB (czyli na płycie DL)
"Prawo ponad prawem, państwo w państwie, manipulacja całych ludzi mas. Serwowane nam kłamstwo na kłamstwie, otworzyć oczy obudzić się czas"

Honorowy Członek Mafii C-QUAM


Stacjonarny: Gigabyte GA-H81M-S2H | Celeron G1840 | 4GB DDR3 1333 | Radeon HD4870 512MB | Chieftec GPS-400AA-101A | Seagate ST1000DM3 1TB SATA3 | Windows 10 Pro N
Laptop: Samsung NP300E5A-S06PL | Core i5 2450M | 6GB DDR3 1333 | HD3000 | GT520MX | SanDisk SSD Plus 120GB | Windows 10 Pro
Telefon: Hujawei P8 Lite

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3273
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Macintosh Opera

Post19 lut 2012, 12:32

Tak jest, na Snowa potrzebujesz 8GB pendrive'a.

Ogólnie zasada jest prosta.
Należy na takiego pendrive'a zrobić odtworzenie obrazu Mac OS X'a w programie "Narzędzie dyskowe". Dlatego potrzebujesz instalki na VMware.
Następnie na pena wgrywasz loader chameleon oraz niezbędne sterowniki (kexty) dla platformy x86.
Do wszystkiego są graficzne narzędzia i jest to proste jak bułka z masłem.

Po instalacji startujesz z dysku (używając do tego pendrive'a - jest wybór pendrive/hdd) i znowu instalujesz loader i kexty tylko że tym razem na dysku twardym. I masz gotowy system.
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2386
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Windows 8 Opera

Post19 lut 2012, 12:32

Ojej, to może jakiegoś nie-retaila? Albo najwyżej pożyczę pendriva większego (w sumie nawet bezproblemowo będzie pożyczyć). A w czymś retail będzie dużo lepszy od jakiś kombinowanych wersji? I jaki numerek jest teraz najbardziej fajny, żeby ściągać?

//EDIT znaczy mam sobie teraz Snow Leopard Retail ściągać i sobie na VMware wgrać, tak?

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3273
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Macintosh Opera

Post19 lut 2012, 12:38

Retail jest lepszy, bo sam wiesz co i gdzie zmieniasz w swoim systemie, przez co masz mniejsze ryzyko bricka.
Nigger który robił dane distro mógł też podk***ić fh*j niepotrzebnych rzeczy, przez co mogą być nieoczekiwane bricki rzeczy, które nie powinny się nigdy zbrickować.

Do wyboru masz retail Snow 10.6 albo 10.6.3 - inne nie wyszły. Zresztą i tak później zaktualizujesz do ostatniej wersji 10.6.8.
Lion to IMO ch*jnia, wp****ala cały RAM i nie polecam go.

//EDIT: Tak. Tylko nie ściągnij przez przypadek płytki restore od jakiegoś modelu Maka, bo będzie fail i nie nak***isz.
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2386
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Windows 8 Opera

Post19 lut 2012, 12:53

Ściągam 10.6.3 retail, jakoś śmiesznie prędkość skacze między 9 kB, a 1,1 MB, no ale bądźmy dobrej myśli. A jak już zainstaluję to myślicie, że nie będzie problemów z Windows 8 Customer Previev, które się ma pod koniec miesiąca pojawić? Nie chce się męczyć teraz, żeby mi potem znikło wszystko.

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3273
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Macintosh Opera

Post19 lut 2012, 12:58

Z dualbootem to zależy czy masz tablicę partycji MBR (jak masz windowsa to pewnie masz i MBR) - wtedy trzeba jeszcze podmienić jeden plik w instalce, jeśli nie chcesz wywalać wszystkich partycji.
Da się jakoś zrobić dwa systemy na MBR, natomiast ja zrezygnowałem z tego na rzecz hybrydy GUID/MBR i mam bezproblemowy dualboot Win7/Snow.
Ogólnie to poczytaj tutaj: http://forum.osx86.org.pl/topics7/dualb ... vt2949.htm
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2386
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Windows 8 Opera

Post19 lut 2012, 13:07

Nie no mogę poukładać partycje od nowa, dlatego w tej chwili przenoszę wszystkie ważne pliki gdzie indziej i robię ogólne przygotowania do formatu totalnego.

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3273
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Macintosh Opera

Post19 lut 2012, 13:09

To bardzo fajnie, w takim razie od razu jak będziesz miał OS X'a to rób hybrydę, w taki sposób:
Odpalasz Narzędzie dyskowe w instalatorze OS X'a, ustawiasz GUID i robisz dwie partycje: jedną HFS+ i drugą FAT32 (potem możesz przeformatować na co chcesz). I nie ruszasz ich potem, bo się hybrydowe tabele zbrickują.
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2386
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Windows 8 Opera

Post19 lut 2012, 13:49

Właśnie mnie zastanawia to nie ruszanie partycji, przecież Win7 robi sobie dodatkową partycję 100 MB na tam różne rzeczy.

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3273
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Macintosh Opera

Post19 lut 2012, 13:55

Jak zainstalujesz na dysku hybrydowym to ta partycja się nie utworzy, sprawdzone.
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2386
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Windows 8 Opera

Post19 lut 2012, 14:32

Ale sformatować na NTFS oczywiście można?

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3273
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Macintosh Opera

Post19 lut 2012, 14:33

Można, a nawet trzeba :P
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2386
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post23 lut 2012, 19:00

Odświeżam, zdobyłem już pendrive i skonfigurowałem system na VMWare, czyli mam wszystkie składniki. W takim razie what next?

I tak na zaś: odpalę dwa monitory na GF8600M GT?

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3273
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Macintosh Opera

Post23 lut 2012, 19:20

Kasujesz partycje z pena i odtwarzasz na niego obraz/płytkę z retailem. To zrobisz w narzędziu dyskowym.
Z forum OSx86.org.pl zaopatrz się w programiki Kext Wizard, Chameleon Wizard oraz w BootCD UniBootX (żeby mieć z czego wyciągnąć kexty). Linki dam na końcu.
Kext Wizardem instalujesz (tylko zaznacz koniecznie pendrive jako dysk docelowy oraz /System/Library/Extensions jako lokalizację) NullCPUPowerManagement.kext i FakeSMC.kext (są na UniBootX, gdzieś w podstawowych rzeczach). Potem robisz w tym samym programie konserwację (wystarczą opcje dot. /S/L/E).
Następnie Chameleon Wizardem instalujesz na tym pendrive Chameleona (możesz pominąć tworzenie org.chameleon.boot.plist). Po tym masz już gotowego pendrive'a.
Odpalasz z niego komputer, pojawi się menu wyboru dysku, wybierasz start z pena. Jeśli instalka wstanie, to chyba dalej nie muszę tłumaczyć ;)
Jeśli będą faile, to przed wybraniem startu z pena wstukaj w chameleonie -v (system wystartuje w verbose mode, tj. zamiast jabłka będziesz miał komunikaty diagnostyczne), zrób zdjęcie i krzycz na forum. :trollface:

http://dl.dropbox.com/u/7085278/Kext_Wi ... nload.html - Kext Wizard
http://dl.dropbox.com/u/7085278/Chamele ... nload.html - Chameleon Wizard
http://forum.osx86.org.pl/img/oswaldini ... al.iso.zip - UniBootX

Nie powinno być problemów z dwoma monitorami na twoim GF - rusza on bez problemu na GraphicsEnablerze.
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość