Dyskusja o modyfikacjach Mac OS pozwalających uruchomić go na zwykłym komputerze PC.
Awatar użytkownika

bsystem

Zasłużony użytkownik
Posty: 652
Rejestracja: 03 lis 2010, 16:44
    Windows 7 Opera

Post06 paź 2011, 19:52

Za namową pc.qwerty postanowiłem stestować Mac'a na najnowszym nabytku czyli p4 willamette. Zasyfiony dysk i potrzeba formatu
jeszcze bardziej mnie do tego zmobilizowała :D

Konfguracja komputera:
Pentium 4 Willamette 1,7GHz
512 MB SD-RAM
Mobo OEM Fujitsu-Siemens z chipsetem i845

Wszystko ładnie pięknie jednak zdobycie samego distro nie jest tak proste jakby mogło się wydawać (wymarłe torrenty, albo bardza mała ilość seedów). No ale udało się, płytka nagrana czas rozpocząć instalacje.

Przebiega ona bezproblemowo. W customie wybieramy tylko to co potrzeba (support dla procesorów Intela), paczkę języków dodatkowych odznaczamy (bo i tak nie ma naszego ojczystego języka :trollface:)

15 minut później cieszyłem się już zainstalowanym distro. Mac rozkochał mnie w sobie swoją prostotą (w pozytywnym tego słowa znaczeniu). Nie było elementu, którego szukałbym dłużej niż 10-15 sekund (to mój debiut z Mac'iem). Polecam dograć paczkę polonizacyjną, który na 100% nie zbrickuje nam systemu (Tiger_PLU.zip).
Systemu nie aktualizujemy do wersji 10.4.11 bo kończy się to kernel panicami.

Komputer działa zauważalnie szybciej pod kontrolą MacOS (wcześniej był tam XP), a przypuszczam, że gdybym miał grafikę z obsługą QE/CI to byłoby już wogóle super.

Na dobry koniec pare (dosłownie) skrinów:
https://www.dropbox.com/gallery/13944438/1/tiger?h=20b2d3
Spoilerpokaż
Asus n61v | c2d p7450 | GT 240m | 4GB DDR3 | 320GB | Windows 8.1 x64
Fujitsu Siemens Esprimo V5505 | C2D T7550 2,2GHz 4MB Cache L2 (Merom) | 4GB RAM DDR2| 120GB| Windows 8.1 x64
Pentium 4 |Pentium 4 3.0GHz (Prescott) | 1 GB RAM DDR1 | 60 GB |Windows 8 RTM
Toshiba Satellite 1400-503 | Celeron-S 1,33GHz (tualatin :hyhy:) | 768 MB SD-RAM | 40GB | Windows XP SP3
K6-2| AMD K6-2 300MHz | 64MB SD-RAM |1GB| Windows 2000 Fresh by Rublik
Serwer 'Sempik': AMD Sempron 2800+ | ASUS K8V-MX | 1024 MB RAM DDR1 | S3 Graphics DeltaChrome Pro IGP | 20GB + 500GB | Windows 2k8
Pentium 4 1,7 GHz| OEM Fujitsu | 512MB SD RAM| 40GB
Sempron 2200+ | jakieś mobo MSI | 128MB DDR | 40GB
Intel Pentium III Coppermine | mobo na intelu | 128MB SD RAM | 80GB
Sempron 2800+ | ASRock K8NF4G-SATA2 | 512MB DDR | 160GB RAID0
Pentium II | mobo na slot1 | 128MB SD RAM | 2GB


Komputery mniej lub bardziej kompletne:

Amilo M7400 | Pentium M 1,3 GHz (Banias)| 512 MB RAM | dysk zbrickowany | +15" CRT
iPhone 5c + Dell e6230

Awatar użytkownika

Conrado967

Zasłużony użytkownik
Posty: 1082
Rejestracja: 24 sie 2010, 20:45
Lokalizacja: Skorzów
Kontakt:
    Windows Opera

Post06 paź 2011, 20:03

Hmm. Ciekawe

Może i ja bym sobie go przetestował. A to jest legalny OS?
AMD Athlon x2 7750 2.7Ghz (Kuma)
ASRock K10N78-1394
3x1GB 800Mhz GoodRAM + 1GB 667@800Mhz Corsair
WD10EZEX 1TB
AMD Radeon 5770 1GB DDR5
NVidia MCP78 HD Audio.

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3272
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows 7 Opera

Post06 paź 2011, 20:05

Ty masz SSE2? Jak nie to nie stestujesz.
Instalacja OS X'a na PC łamie co prawda EULA (więc pa pa wsparcie od Apple), ale w krajach UE jest legalna, oczywiście jeśli mamy licencję na system (zakupiona płytka z OS X w wersji Retail).
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2197
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    Windows 7 Opera

Post06 paź 2011, 20:36

O, widzę że nas, Mac userów przybywa na forum.
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2384
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Windows 8 Opera

Post06 paź 2011, 21:55

Może bym spróbował, lapek odpadał z powodu braku sterowników do wifi intela, ale mam stacjonarkę z Pentium 4 i jak patrzę na stronie producenta są sterowniki pod Mac OS.

Awatar użytkownika

urban92

Administrator
Posty: 5104
Rejestracja: 06 lut 2008, 22:25
Lokalizacja: Michalin, gdzieś w Polsce
Kontakt:
    Windows XP Opera

Post06 paź 2011, 22:54

Bsystem, pokaż superpi 1M tego Wilamette. To chyba najwolniejszy proc z SSE2 jaki można kupić na wolnym rynku i zarazem najwolniejszy pecet na jakim można postawić Mac OS.
Obrazek
Moje maszyny:pokaż
Komputery używane na co dzień:

Stacja robocza (główny pecet):
Core i5 4570 @ 3,2-3,6Ghz + Thermaltake Frio Silent 14
MSI H87-G43
16GB Ram HyperX Fury 1600MHz 9-10-9-26
Geforce GTX 960 2GB MSI + 2x Dell P2416D
SSD Crucial MX100 256GB
HDD 2TB WD Green + 500GB Seagate 7200.12
Thermaltake Smart SE Modular 530W + Thermaltake Urban T31
Windows 10

Testowy-1:
Pentium G3258 @ 4Ghz + Thermaltake Contac 30
MSI B85-G43
8GB RAM Crucial Ballistix Sport @ 1333Mhz
Intel HD Graphics
SSD Samsung 840 120GB + Toshiba 128GB
HDD 500GB Samsung F2G
OCZ GameXStream 600W (fanswap na zephyra 120mm) + SPC Gladius M40 + panel boczny z oknem
Na pierwszym SSD Win 10 Insider Fast, na drugim system który akurat testuję, na HDD obrazy i dane

Testowy-2 (warsztatowy):
Xeon E5420 @ 3,3Ghz
Gigabyte GA-P35-DS3R
8GB Ram OCZ + Goodram 800 Mhz CL5
Nvidia Quadro 2000 1GB
HDD 160GB Samsung F1
Sharkoon Rebel 9 (Okno ze szkła + LED)
Windows 7

Testowy-3 (stacja do testowania dysków ATA, obsługi LPT oraz zgrywania obrazu z karty TV):
Pentium D 930 @ 3,6Ghz
GA-8i945P Pro
1GB Ram Goodram DDR2 533Mhz (4x256)
Geforce 8500GT
HDD 80GB WD + 250GB WD
Windows XP

Serwer rev. 7.2:
Pentium G860 @ 3Ghz
Gigabyte GA-H61M-S1
6GB Ram Goodram DDR3 1333Mhz CL9
Intel HD Graphics 2000
SSD 128GB OCZ Vertex 3
HDD 3TB WD Red na dane + 1TB Toshiba na backupy
Server 2016

Laptop:
Dell Latitude E6430
Core i5-3320M @ 2,6-3,3Ghz
8GB Ram DDR3 1333Mhz
Intel HD Graphics 4000 + Nvidia Quadro NVS 5200M
SSD Samsung 840 EVO 256GB
HDD Seagate 500GB
Windows 10


Komputery referencyjne do pokazów i testów systemów:

Sigma OS:
Athlon 64 3800+ @ 2400Mhz Venice + chłodzenie Cooler Master
Abit AX8
1 GB Ram DDR Kingston 400Mhz
Geforce 7600GT Palit
HDD 80 GB Seagate 7200.10 ATA
Sigma OS 3.0

Windows 98 i stare gry:
Pentium III Coppermine 1 @ 1,2Ghz
Asus CUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 160Mhz
GeForce 4 Ti 4200 64MB + Voodoo 2 12MB
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB Samsung
Windows 98 SE

DOS, Windows 3.11 i oprogramowanie 16 bitowe:
Pentium 166 Mhz (P54C)
Micronics M55HI-PLUS
64MB RAM EDO
S3 Trio64V2/DX 1MB
Sound Blaster Vibra 16C
HDD 3GB WD
DOS 6.22 + Windows 3.11


Komputery używane rzadziej lub zabytkowe:

Athlon XP (mój pierwszy pecet):
Athlon XP 2000+ (Thoroughbred-B) 1667 @ 2100Mhz + Thermaltake TR-2
Soltek SL-75DRV5-C (Wymienione kondensatory, thx SzymekRak)
1GB Ram DDR1 333Mhz
Radeon 9600 Pro
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 80GB Samsung
Longhorn 4074

Tualatin:
Pentium III-S Tualatin 1400 @ 1606Mhz + Arctic Cooling Copper Silent 3
Asus TUSL2-C
512MB Ram SDRAM 133 @ 153Mhz
Geforce FX5200
Sound Blaster Live! 5.1
HDD 40GB WD
Windows XP

K6:
AMD K6-2 @ 550Mhz
Acorp 5ALI61
256 MB Ram SDR 100 Mhz CL2
3dfx Voodoo Banshee 16MB
HDD 40 GB Seagate 7200.4 ATA
Windows 98

Optimus:
Celeron Coppermine 1000 @ 1120Mhz
Procomp BVD1M
256MB Ram SDRAM @ 145Mhz
GeForce 2 MX 32MB
HDD 20GB Samsung
Windows Me (oryginalna naklejka na obudowie i pudełko z płytą)

Compaq P3:
Compaq Deskpro EP
Pentium III 600Mhz Coppermine Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
Matrox G200 8MB
HDD 20 GB Samsung
Windows 2000

Compaq P2:
Compaq Deskpro PD
Pentium II 400Mhz Slot 1
320 MB SDRAM 100Mhz
ATI Rage Pro 3D 6MB (4MB + SIMM 2MB)
HDD 6 GB Quantum
Windows NT4

Compaq P1:
Compaq Deskpro 5133
Pentium 166 Mhz (P54CS)
128 MB Ram EDO (w 6 slotach)
Cirrus Logic 5434 1MB
HDD 6GB Quantum
Windows NT 3.51

486 DX4:
AMD 486 DX4 100 Mhz
Chicony CH-471A
24 MB Ram SIMM (72 pin)
Tritent TVGA9000 512KB
HDD 2 GB Seagate ATA
Windows 95a

486 DX2:
Intel 486 DX2 66 Mhz
Biostar MB-1433FA
8 MB Ram SIMM (30 pin)
Macronix Super VGA 512KB
HDD 504 MB Quantum ATA
DOS 6.22 + Win 3.11

386:
AMD 386 DX 40 Mhz
Morse 386 M3
8 MB Ram SIMM (30 pin)
ATI VGA Wonder VGA 256KB
HDD 124MB ST3144AT
DOS 6.22 + Win 3.11

Zabytkowy laptop:
Compaq LTE Elite 4/50E
Intel SL486DX2 50Mhz
8 MB Ram
Karta graficzna WD (wiem, dziwne)
Matryca 640x480, 4 odcienie szarości
HDD Quantum 255MB
Windows 95a

Do tego masa innych gratów.

Awatar użytkownika

bsystem

Zasłużony użytkownik
Posty: 652
Rejestracja: 03 lis 2010, 16:44
    Windows 7 Opera

Post07 paź 2011, 6:06

urban92 pisze:Bsystem, pokaż superpi 1M tego Wilamette. To chyba najwolniejszy proc z SSE2 jaki można kupić na wolnym rynku i zarazem najwolniejszy pecet na jakim można postawić Mac OS.


Darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby czy jakoś tak. Dostałem za darmo więc nie wybrzydzam :P Superpi coś kolo 2minut 20s liczył
Spoilerpokaż
Asus n61v | c2d p7450 | GT 240m | 4GB DDR3 | 320GB | Windows 8.1 x64
Fujitsu Siemens Esprimo V5505 | C2D T7550 2,2GHz 4MB Cache L2 (Merom) | 4GB RAM DDR2| 120GB| Windows 8.1 x64
Pentium 4 |Pentium 4 3.0GHz (Prescott) | 1 GB RAM DDR1 | 60 GB |Windows 8 RTM
Toshiba Satellite 1400-503 | Celeron-S 1,33GHz (tualatin :hyhy:) | 768 MB SD-RAM | 40GB | Windows XP SP3
K6-2| AMD K6-2 300MHz | 64MB SD-RAM |1GB| Windows 2000 Fresh by Rublik
Serwer 'Sempik': AMD Sempron 2800+ | ASUS K8V-MX | 1024 MB RAM DDR1 | S3 Graphics DeltaChrome Pro IGP | 20GB + 500GB | Windows 2k8
Pentium 4 1,7 GHz| OEM Fujitsu | 512MB SD RAM| 40GB
Sempron 2200+ | jakieś mobo MSI | 128MB DDR | 40GB
Intel Pentium III Coppermine | mobo na intelu | 128MB SD RAM | 80GB
Sempron 2800+ | ASRock K8NF4G-SATA2 | 512MB DDR | 160GB RAID0
Pentium II | mobo na slot1 | 128MB SD RAM | 2GB


Komputery mniej lub bardziej kompletne:

Amilo M7400 | Pentium M 1,3 GHz (Banias)| 512 MB RAM | dysk zbrickowany | +15" CRT
iPhone 5c + Dell e6230

Awatar użytkownika

Rublik

Moderator
Posty: 2849
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Kontakt:
    Windows 8 Opera

Post07 paź 2011, 17:16

Jakby miał 1.5 to wtedy by posiadał najwolniejszy proc z SSE2 :]
A z Makiem - świetna robota i kolejny zadowolony user :)
"Prawo ponad prawem, państwo w państwie, manipulacja całych ludzi mas. Serwowane nam kłamstwo na kłamstwie, otworzyć oczy obudzić się czas"

Honorowy Członek Mafii C-QUAM


Stacjonarny: Gigabyte GA-H81M-S2H | Celeron G1840 | 4GB DDR3 1333 | Radeon HD4870 512MB | Chieftec GPS-400AA-101A | Seagate ST1000DM3 1TB SATA3 | Windows 10 Pro N
Laptop: Samsung NP300E5A-S06PL | Core i5 2450M | 6GB DDR3 1333 | HD3000 | GT520MX | SanDisk SSD Plus 120GB | Windows 10 Pro
Telefon: Hujawei P8 Lite

Awatar użytkownika

funcek

Zasłużony użytkownik
Posty: 1769
Rejestracja: 06 lut 2011, 12:36
Lokalizacja: Bolesławiec
Kontakt:
    Windows XP Opera

Post07 paź 2011, 18:00

/me też by nak... znaczy zainstalował, ale nie ma gdzie, i nie ma kompa co to by obsłużył QE\CI.
Spoilerpokaż

Życiowa Książka; Fujitsu LifeBook AH532:
Intel i3 3310M @ 2.4GHz 3 MB L3 || 4 GB RAM DDR3 || Intel HD4000; NVidia GT640M LE || Realtek HD || HDD 500 GB || Win 10 Pro N 64-bit, Arch Linux 64-bit + Plasma 5
Deska (w sumie to i Kijanka); Kiano SlimTab 8MS:
Intel Atom Z3735F 4x1.33GHz (1.83 GHz turbo) 2 MB cache || 1GB DDR3 || Intel HD Graphics || 8" IPS touch-screen || 16GB FLASH + 32GB MicroSD Class 10 UHS-I || Windows 8.1 with Bing x86
Serwer rev. 2, aka "Pudełko zapałek":
Raspberry Pi Zero || 2GB MicroSD Class 4 || SSH || USB Wi-Fi Sagem XN-762n || Minibian
Masturbator czasu aka Stalingrad rev.2; Sony Vaio PCG-505G:
Pentium MMX 233MHz || 96 MB SŁONY-RAM || NeoMagic MagicGraph 128XD 2 MB || 10.4" || jakaś-tam dźwiękówka || HDD 30 GB || Dualboot Windows 98 & Windows 2000 || 1998r. :)

Malina - Raspberry Pi 2 + 16GB SanDisk UHS-I 533x; Raspbian + Kodi
Sony PlayStation 2 Slim SCPH-77004 with modbo760 chip & fmcb + OPL
Sony PlayStation 3 Slim CECH-3004B 320GB
Sony Playstation 4 Slim CUH-2016B 1TB

Xiaomi Redmi Note 3 Pro Special Edition

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2384
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Windows 8 Opera

Post07 paź 2011, 18:25

A tak w ogóle to co konkretnie obsługuje to QE/CI czy co to tam jest?

Mam GF4 jakiegoś albo Radeona 9250 i chyba jeszcze coś, już nie pamiętam potem sprawdzę, coś się załapie z tego?

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3272
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows 7 Opera

Post07 paź 2011, 18:27

Jeśli chodzi o QE/CI to w Tigerze GF6200 to obsłuży a w 10.5+ od serii 7xxx w górę, co do srati to nie wiem, podobno w Tigerze odpalali od 9600.
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2384
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Windows 8 Opera

Post07 paź 2011, 19:12

Już pamiętam mam GF5xxx jeszcze, a może są jakieś kexty modowane?

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3272
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows 7 Opera

Post07 paź 2011, 19:20

Raczej nie. Możesz sprawdzić dla pewności HCL na osx86project.org

Całe odpalanie grafiki pod OS X'em to nie jest tak ogólnie pisanie "od zera" sterów, tylko sprawienie by system użył swoich sterowników do karty bez makowego vbiosu.
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

czarny

Posty: 29
Rejestracja: 11 wrz 2011, 7:04
Kontakt:
    Windows XP Chrome

Post22 paź 2011, 8:57

Da ktoś poradnik jak wgrać tego iOS'a?:P
Pozdrawiam, czarny! :)

Moje maszynki:
Spoilerpokaż

----> PC Główny <----
CPU-> Intel Pentium Dual Core E2180 2.0GHz(2,5Ghz)/800MHz/1MB/S775/64BIT BOX
Płyta Główna -> ABIT IB9 I 965(PCX/DZ/SA/RA)
Pamięć Operacyjna -> DDR2 2x 1GB 800MHz Dual Ocz
Dysk HDD -> Seagate 500GB 7200.11 32MB SATA
Grafika -> GAINWARD GeForce 9600GT PX 1024MB 2DVI/TV BOX
Napęd -> DVD NEC SATA
Obudowa -> Easy Touch
System -> MS Windows XP Home Edition OEM SP 3 PL \ Vista Ultimate OEM SP 1 PL
Klawiatura -> IBOX USB
Mysz - Optyczna Lexma USB / 4Tech Optyczna USB

-----> Starszy <-----
Procesor: Intel Celeron 1.7 GHz socket 478 - 2.02GHz
Płyta główna: MSI MS-6526G(L)
Karta graficzna: [zintegrowana] Intel 8245G 64MB (będzie jakaś na AGP)
Karta dźwiękowa: [zintegrowana] Realtek
Pamięć RAM: DDR [?] 768MB
Dysk twardy: Seagate ST340810A 40GB ATA
Karta sieci LAN: [zintegrowana] Intel
Karta sieci bezprzewodowej: D-Link AirPlus G
Nagrywarka DVD
Nagrywarka CD-R/RW HP
Zasilacz Enlight 300W

Awatar użytkownika

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2197
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    Linux Opera

Post22 paź 2011, 9:33

To jest OS X, iOS jest na iPadach i iPhonach. Pisz do Kima, on Ci pomoże.
ObrazekObrazek

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość