Dyskusja o modyfikacjach Mac OS pozwalających uruchomić go na zwykłym komputerze PC.
Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3272
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows 7 Firefox

Post19 sie 2011, 12:35

Jak zapewne się domyśliliście, ten poradnik dotyczyć będzie instalowania Snow Leoparda na VMware :trollface:

Do użycia tej metody NIE BĘDĄ potrzebne żadne dystrybucje osx86, bootCD itp - dzięki obsłudze OS X przez VMware instalacji dokonamy z oryginalnej płyty Mac OS a w samym systemie ilość modyfikacji będzie minimalna.

Instalacja w VMware ma też jedną wadę, a mianowicie QE/CI praktycznie zawsze nie działa. A co to QE/CI :?: Jest to skrót od Quartz Extreme/Core Image. Wszystko jasne, prawda? :trollface: Bardziej prostym językiem jest to coś wymaganego do dłuższej pracy z Mac OS, gdyż wiele zaawansowanych aplikacji (grafika, audio, wideo itp.) bez tego nie działa. Bez QE/CI sam system chodzi też wolniej - szybkość porównywalna do trybu awaryjnego Windows :chytry: Tak więc instalacja w VMware jest dobra do zapoznania się z systemem, ale nie do wykonywania na nim "ciężkich" zadań.

=> Potrzebne rzeczy
  • - procesor obsługujący sprzętową wirtualizację (do sprawdzenia programem SecurAble)
    - wystarczająca ilość RAMu by przydzielić co najmniej 1GB wirtualnej maszynie
    - VMware Workstation (nie Player!) 7.1 lub nowszy
    - Mac OS X Snow Leopard Retail (tylko 10.6 lub 10.6.3 - nie dystrybucje!)
=> Patchowanie VMware
Przed rozpoczęciem trzeba VMware spatchować, a to dlatego że w VMware istnieje obsługa OS X, która jednak jest zablokowana. Cała procedura ogranicza się do pobrania paczki, która znajduje się tu i uruchomieniu pliku "windows.bat" jako administrator.

=> Tworzenie wirtualnej maszyny
Standardowa procedura w VMware:
1. CTRL + N
2. Zaznaczamy "Typical" i kilkamy "Next".
3. "I will install the operating system later" > Next.
4. Zaznaczamy "Apple Mac OS X" a w polu Version wybieramy opcję "Mac OS X Server 10.6 64-bit" i klikamy Next.
5. Lokalizację pliku dobieramy wedle uznania i klikamy Next.
6. Rozmiar dysku proponuję pozostawić domyślny i kliknąć Next.
7. Teraz nie klikamy na "Finish" a na "Customize hardware".
8. Klikamy przycisk "Add", po lewej stronie okienka zaznaczamy "Sound card", klikamy Next a następnie Finish.
9. Po lewej stronie okienka klikamy na "New CD/DVD (IDE)" i podajemy lokalizację do obrazu płyty z OS X (use ISO image file > Browse) lub jeśli mamy fizyczny nośnik to wskazujemy go w polu "Use psyhical drive".
10. Na zakładce "Display" zaznaczamy opcję "Accelerate 3D graphics".
11. Zamykamy ustawienia przyciskiem OK i klikamy Finish.

=> Instalacja Mac OS X
1. Uruchamiamy wirtualną maszynę :trollface: Kiedy pojawi się jabłuszko, czekamy cierpliwie bo start z DVD może trochę zająć.
2. Zaznaczamy nasz ojczysty język i klikamy niebieską strzałkę.
3. Kiedy włączy się instalator klikamy na górnej belce "Narzędzia" i z menu wybieramy "Narzędzie dyskowe".
4. Po lewej stronie okna klikamy na dysk twardy wirtualnej maszyny i po prawej stronie na zakładkę "Partycje".
5. Klikamy na +
6. Wpisujemy własną nazwę w polu "Nazwa"
7. Klikamy na "Zastosuj" a następnie na przycisk "Podziel na partycje".
8. Zamykamy Narzędzie dyskowe czerwonym przyciskiem.
9. Pojawi się ponownie instalator Mac OS X, myślę że nie ma tutaj co opisywać gdyż dalsza instalacja sprowadza się do klikania przycisków "Dalej" :)

=> Pierwsze uruchomienie
Tutaj w zasadzie też nie ma co się rozpisywać, bo asystent prowadzi w tym wypadku "za rączkę". Kiedy pojawi się biurko, należy zainstalować wszystkie aktualizacje do systemu, robimy to wybierając opcję "Uaktualnienia" z menu Apple.

=> Instalacja sterownika dźwięku
1. Pobieramy i rozpakowujemy instalator.
2. Uruchamiamy instalator, w okienku "Rodzaj instalacji" zaznaczamy TYLKO pierwszą opcję (AppleAC97Audio with EnsoniqAudioPCI Plugin).
3. Po restarcie dźwięk działa.

=> Instalacja sterownika grafiki
1. Pobieramy instalator
2. Instalujemy.
3. Po restarcie możemy ustawić własną rozdzielczość: Preferencje systemowe > Monitory.

I to tyle :)

Na koniec screen:
Obrazek
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

Rublik

Moderator
Posty: 2849
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post19 sie 2011, 12:40

Przyklejam, chociaż dla mnie to tak przydatne jak obieranie ziemniaków widelcem.
"Prawo ponad prawem, państwo w państwie, manipulacja całych ludzi mas. Serwowane nam kłamstwo na kłamstwie, otworzyć oczy obudzić się czas"

Honorowy Członek Mafii C-QUAM


Stacjonarny: Gigabyte GA-H81M-S2H | Celeron G1840 | 4GB DDR3 1333 | Radeon HD4870 512MB | Chieftec GPS-400AA-101A | Seagate ST1000DM3 1TB SATA3 | Windows 10 Pro N
Laptop: Samsung NP300E5A-S06PL | Core i5 2450M | 6GB DDR3 1333 | HD3000 | GT520MX | SanDisk SSD Plus 120GB | Windows 10 Pro
Telefon: Hujawei P8 Lite

Awatar użytkownika

funcek

Zasłużony użytkownik
Posty: 1771
Rejestracja: 06 lut 2011, 12:36
Lokalizacja: Bolesławiec
Kontakt:
    Linux Opera

Post19 sie 2011, 12:43

Przyklejam, chociaż dla mnie to tak przydatne jak obieranie ziemniaków widelcem.
Oj tam, oj tam :P

Fajny poradnik, tylko sprzydał by się jeszcze na instalację na PC :trollface:
Spoilerpokaż

Życiowa Książka; Fujitsu LifeBook AH532:
Intel i3 3310M @ 2.4GHz 3 MB L3 || 4 GB RAM DDR3 || Intel HD4000; NVidia GT640M LE || Realtek HD || HDD 500 GB || Win 10 Pro N 64-bit, Arch Linux 64-bit + Plasma 5
Deska (w sumie to i Kijanka); Kiano SlimTab 8MS:
Intel Atom Z3735F 4x1.33GHz (1.83 GHz turbo) 2 MB cache || 1GB DDR3 || Intel HD Graphics || 8" IPS touch-screen || 16GB FLASH + 32GB MicroSD Class 10 UHS-I || Windows 8.1 with Bing x86
Serwer rev. 2, aka "Pudełko zapałek":
Raspberry Pi Zero || 2GB MicroSD Class 4 || SSH || USB Wi-Fi Sagem XN-762n || Minibian
Masturbator czasu aka Stalingrad rev.2; Sony Vaio PCG-505G:
Pentium MMX 233MHz || 96 MB SŁONY-RAM || NeoMagic MagicGraph 128XD 2 MB || 10.4" || jakaś-tam dźwiękówka || HDD 30 GB || Dualboot Windows 98 & Windows 2000 || 1998r. :)

Malina - Raspberry Pi 2 + 16GB SanDisk UHS-I 533x; Raspbian + Kodi
Sony PlayStation 2 Slim SCPH-77004 with modbo760 chip & fmcb + OPL
Sony PlayStation 3 Slim CECH-3004B 320GB
Sony Playstation 4 Slim CUH-2016B 1TB

Xiaomi Redmi Note 3 Pro Special Edition

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2385
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post19 sie 2011, 13:56

Ja sobie chyba tak zainstaluję, bo instalując normalnie na PC nie działa mi internet, a bez internetu nie chce mi się walczyć z resztą sprzętu (chociaż u mnie na laptopie podobno gdyby nie karta sieciowa intela to poszedłby retail).

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3272
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows 7 Firefox

Post19 sie 2011, 13:59

Ten intel to wifi?
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2198
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    Windows 2003 Opera

Post19 sie 2011, 14:01

Taka ciekawostka - VirtualBox ma obsługę Mac OS X też i nie trzeba nic patchować.
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2385
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post19 sie 2011, 14:27

Taka ciekawostka - VirtualBox ma obsługę Mac OS X też i nie trzeba nic patchować.
Ale VirtualBox mnie tak strasznie wk... irytuje...
Ten intel to wifi?
Intel 4965, niby są jakieś kexty przez kogoś pisane, ale raz, że to jakaś beta, działa chyba tylko bez szyfrowania i to nie zawsze, to bez internetu nie umiem tego za bardzo zainstalować, bo trzeba robić jakieś dziwne zaklęcia w konsoli, które mi nie chciały ruszać.

Niby jest zwykła karta lan, ale to jakiś broadcom, nie pamiętam nawet dokładnie jaki i do niego też chyba nie ma kextów (chyba były tylko takie, z którymi nie było adresu mac, czy coś, ale też nie umiałem dobrze wgrać)

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3272
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows 7 Firefox

Post19 sie 2011, 14:34

Tutaj jest paczka ze sterami do tego wifi, instalacja ogranicza się do klikania dalej ;> Sprawdzić w działaniu nie mam oczywiście jak.
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2385
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post19 sie 2011, 14:42

SVN Latest - Install at your own risk ;)
Read this to learn howto make logs for help debuging the driver http://forum.insanelymac.com/index.php?showtopic=71779

PROSet/Wireless 3945, 4965, 5150, 5350, 6x00, 6x50, 1000 OS X 10.5 SVN latest

STATUS: Ready to work after debuging - follow development in insanelymac forum
Akurat do mojej karty, to nie powiedziałbym, do starszych rzeczywiście jest stabilna wersja. Właśnie to próbowałem instalować. Nie wiem, czy ten projekt jest dalej rozwijany.

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2385
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post22 lut 2012, 21:22

Przy okazji, że sam się namęczyłem unlocker dla najnowszego vmware i różne przydatne (chyba pliki) http://www.souldevteam.net/blog/downloads/

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość