Dyskusja o modyfikacjach Mac OS pozwalających uruchomić go na zwykłym komputerze PC.
Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3268
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows 7 Firefox

Post03 gru 2010, 16:44

Hello World. Po wymianie mobo i paru innych rzeczy zastanawiam się ponownie nad instalacją maka. Jak myślicie, czy są szanse że mój komp podoła? :hyhy: Dołączam screeny z everesta.

Obrazek
(mobo to asus p5q se)

Obrazek

Obrazek
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

Rublik

Moderator
Posty: 2847
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Kontaktowanie:
    Windows 2003 Opera

Post03 gru 2010, 17:15

Podoła Snow Leosiowi na spokojnie :) Instaluj iAtkos: http://www.osx86install.com/support.html
"Prawo ponad prawem, państwo w państwie, manipulacja całych ludzi mas. Serwowane nam kłamstwo na kłamstwie, otworzyć oczy obudzić się czas"

Honorowy Członek Mafii C-QUAM


Stacjonarny: Gigabyte GA-H81M-S2H | Celeron G1840 | 4GB DDR3 1333 | Radeon HD4870 512MB | Chieftec GPS-400AA-101A | Seagate ST1000DM3 1TB SATA3 | Windows 10 Pro N
Laptop: Samsung NP300E5A-S06PL | Core i5 2450M | 6GB DDR3 1333 | HD3000 | GT520MX | SanDisk SSD Plus 120GB | Windows 10 Pro
Telefon: Hujawei P8 Lite

Awatar użytkownika

jedrekk

Administrator
Posty: 1148
Rejestracja: 01 sie 2008, 13:50
Lokalizacja: Gdańsk/Gorzów Wielkopolski
Kontaktowanie:
    Windows 7 Chrome

Post03 gru 2010, 17:17

najnowszy iatkos albo retail
Komputer do pracy: Intel Core i7 4770S | ASUS H87-PRO | 16 GB RAM DDR3 | nVidia GeForce GTX1060 6GB | Samsung 830 PRO 256 GB | 4x Seagate 7200.14 1000 GB RAID10 | 2x Dell U2212HM
MacBook Pro Retina Early 2013: Intel Core i5 3210M | 8 GB RAM DDR3 | Intel HD4000 | SSD 256GB
+ iPhone 7 32GB

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3268
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows 7 Firefox

Post03 gru 2010, 17:29

A jak myślicie, która opcja jest dla mnie lepsza ? W temacie maka jestem noobem, więc chciałbym jak najprostszą instalację, a jakby się dało wgrać obok zainstalowanego sevena, byłbym w siódmym niebie :hyhy:
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3268
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows Vista Firefox

Post04 gru 2010, 20:05

nie działa, instalacja idzie a system nie startuje...
z -v wywala nvenabler probe fails i zawiesza się
z -v -x still waiting for root device

chyba spróbuję retaila według poradnika z forum osx86, jak macie propozycje co by można było naprawić to piszcie.
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

jedrekk

Administrator
Posty: 1148
Rejestracja: 01 sie 2008, 13:50
Lokalizacja: Gdańsk/Gorzów Wielkopolski
Kontaktowanie:
    Windows 7 Chrome

Post04 gru 2010, 20:11

nie wykrywa dysku twardego... Włącz tryb ahci. Jeżeli nie masz dysku sata to odpuść sobie maka.
Komputer do pracy: Intel Core i7 4770S | ASUS H87-PRO | 16 GB RAM DDR3 | nVidia GeForce GTX1060 6GB | Samsung 830 PRO 256 GB | 4x Seagate 7200.14 1000 GB RAID10 | 2x Dell U2212HM
MacBook Pro Retina Early 2013: Intel Core i5 3210M | 8 GB RAM DDR3 | Intel HD4000 | SSD 256GB
+ iPhone 7 32GB

Awatar użytkownika

Ult1me

Administrator
Posty: 2425
Rejestracja: 05 sie 2008, 14:48
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:
    Windows 7 Opera

Post04 gru 2010, 20:23

jedrekk pisze:nie wykrywa dysku twardego... Włącz tryb ahci. Jeżeli nie masz dysku sata to odpuść sobie maka.


mi mak działał na dysku ata samsunga, więc to jeszcze nie jest stracone :hyhy:
Komputery:
Spoiler: pokaż
Laptop (mój główny komputer): Acer Aspire 5750G | Intel Core i3 2330M (Sandy Bridge) 0.8-2.2GHz | Intel HM65 | 6GB RAM DDR3 | Intel HD Graphics 3000 + nVidia GeForce GT540M (nVidia Optimus) | Crucial MX100 256GB SSD | Broadcom 802.11n Network Adapter | Broadcom NetLink Gigabit Ethernet | Realtek ALC269 (+Dolby Advanced Audio)

Laptop służbowy: HP ProBook

Komputer brata (mój stary): Intel Pentium DualCore E6300 (2x 2.8@1.6-3.25 GHz EIST, 64bit, Intel-VT) | Gigabyte EP43T-UD3L (P43, ICH10) | 2x2 GB RAM DDR3 1066MHz GoodRAM | Palit GeForce GT220 | 2x500 GB (Seagate + SpinPoint F3)

Stacja do napraw: Intel Pentium 4 630 (3.00@2.43 GHz, 64bit, HT, Prescott) | ASUS P5GPL (Intel i915, ICH6) | 2x512 MB RAM DDR1 Kingston (PC-3200) | Gainward GeForce 7300 GT 256 MB DDR2 | jakiś dysk :)

Komputer na części: Intel Pentium III 600 MHz Slot 1 | ASUS P3B-F | 128 MB SDR SDRAM | GeForce 2 MX400 (?) | Seagate 8.4GB PATA

Lumia 625


Dowódca Grupy Odwetowej Mafii C-QUAM, łączącej fanów fal długich, średnich i krótkich, nak***iania kabli j**anych, France Bleu Alsace, The Mighty KBC, Voice of Korea, Warszawskiej Radiostacji Centralnej z najwyższym masztem świata Konstantynowie koło Gąbina, oraz Radiowego Centrum Nadawczego z prawie najwyższymi masztami w Solcu Kujawskim

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3268
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows Vista Firefox

Post04 gru 2010, 21:27

mam dysk sata ale dziwnie to działa na moim mobo... jak ustawie w biosie ahci to nic nie startuje, ani z dysku, ani z hdd.
'udało' mi się wgrać retaila prawie działającego - wstaje tylko z bootcd. o ile się nie mylę to kwestia dsdt ? zabrałem sie za przerabianie tego.
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

Rublik

Moderator
Posty: 2847
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Kontaktowanie:
    Windows 2003 Opera

Post04 gru 2010, 21:32

Ult1me pisze:
jedrekk pisze:nie wykrywa dysku twardego... Włącz tryb ahci. Jeżeli nie masz dysku sata to odpuść sobie maka.


mi mak działał na dysku ata samsunga, więc to jeszcze nie jest stracone :hyhy:


Me too :)
"Prawo ponad prawem, państwo w państwie, manipulacja całych ludzi mas. Serwowane nam kłamstwo na kłamstwie, otworzyć oczy obudzić się czas"

Honorowy Członek Mafii C-QUAM


Stacjonarny: Gigabyte GA-H81M-S2H | Celeron G1840 | 4GB DDR3 1333 | Radeon HD4870 512MB | Chieftec GPS-400AA-101A | Seagate ST1000DM3 1TB SATA3 | Windows 10 Pro N
Laptop: Samsung NP300E5A-S06PL | Core i5 2450M | 6GB DDR3 1333 | HD3000 | GT520MX | SanDisk SSD Plus 120GB | Windows 10 Pro
Telefon: Hujawei P8 Lite

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3268
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows Vista Firefox

Post04 gru 2010, 21:43

Apdejt. Jak zobaczyłem poradnik o przerabianiu DSDT to wymiękłem. Może jakaś dobra dusza z tego forum zna się na tym ? :hyhy:
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

SG7

Posty: 142
Rejestracja: 14 kwie 2010, 15:46
    Windows 7 Opera

Post04 gru 2010, 22:08

Da radę zrobić iAtkosa na AMD?

Awatar użytkownika

urban92

Administrator
Posty: 5068
Rejestracja: 06 lut 2008, 22:25
Lokalizacja: Michalin, gdzieś w Polsce
Kontaktowanie:
    Windows 7 Opera

Post05 gru 2010, 2:33

jedrekk pisze:nie wykrywa dysku twardego... Włącz tryb ahci. Jeżeli nie masz dysku sata to odpuść sobie maka.


Jak ATA jest natywne w chipsecie a nie poprzez dodatkowy kontroler to jest spora szansa że będzie działać.

Jak się uparłem to mi odpalił na Chipsecie VIA i dysku ATA, co prawda po kilku tygodniach kombinowania ale zawsze sukces :D

W Acerze jest mostek południowy ICH6M i dysk na ATA i IPC 10.5.6 bez problemu śmiga.
Obrazek
Moje maszyny:
Spoiler: pokaż
Komputery używane na co dzień:

Stacja robocza (główny pecet):
    Core i5 4570 @ 3,2-3,6Ghz + Pentagram Karakorum
    MSI H87-G43
    16GB Ram HyperX Fury 1600MHz 9-10-9-26
    Nvidia Quadro 2000 + 2x Dell P2416D
    SSD Crucial MX100 256GB
    HDD 2TB WD Green + 500GB Seagate 7200.12
    Thermaltake Smart SE Modular 530W +Thermaltake Urban T31
    Windows 10

Testowy-1:
    Pentium G3258 @ 4Ghz + Thermaltake Contac 30
    MSI B85-G43
    8GB RAM Crucial Ballistix Sport @ 1333Mhz
    Intel HD Graphics
    SSD Samsung 840 120GB + Toshiba 128GB
    HDD 500GB Samsung F2G
    OCZ GameXStream 600W (fanswap na zephyra 120mm) + SPC Gladius M40 + panel boczny z oknem
    Na pierwszym SSD Win 10 Insider Fast, na drugim system który akurat testuję, na HDD obrazy i dane

Testowy-2 (warsztatowy):
    Xeon E5420 @ 3Ghz
    Gigabyte GA-P35-DS3R
    8GB Ram OCZ+Goodram 800 Mhz CL4
    Geforce GT 630 Gigabyte
    HDD 160GB Samsung F1
    Sharkoon Rebel 9 (Okno ze szkła + LED)
    Windows 7

Testowy-3 (stacja do testowania dysków ATA, obsługi LPT oraz zgrywania obrazu z karty TV):
    Pentium D 930 @ 3,6Ghz
    GA-8i945P Pro
    1GB Ram Goodram DDR2 533Mhz (4x256)
    Geforce 8500GT
    HDD 80GB WD + 250GB WD
    Windows XP

Serwer rev. 7.2:
    Pentium G860 @ 3Ghz
    Gigabyte GA-H61M-S1
    6GB Ram Goodram DDR3 1333Mhz CL9
    Intel HD Graphics 2000
    SSD 128GB OCZ Vertex 3
    HDD 3TB WD Red
    Server 2016

Laptop:
    Dell Latitude E6430
    Core i5-3320M @ 2,6-3,3Ghz
    8GB Ram DDR3 1333Mhz
    Intel HD Graphics 4000 + Nvidia Quadro NVS 5200M
    SSD Samsung 840 EVO 256GB
    HDD Seagate 500GB
    Windows 10


Komputery referencyjne do pokazów i testów systemów:

Sigma OS:
    Athlon 64 3800+ @ 2400Mhz Venice + chłodzenie Cooler Master
    Abit AX8
    1 GB Ram DDR Kingston 400Mhz
    Geforce 7600GT Palit
    HDD 80 GB Seagate 7200.10 ATA
    Sigma OS 3.0

Windows 98 i stare gry:
    Pentium III Coppermine 1 @ 1,2Ghz
    Asus CUSL2-C
    512MB Ram SDRAM 133 @ 160Mhz
    GeForce 4 Ti 4200 64MB + Voodoo 2 12MB
    Sound Blaster Live! 5.1
    HDD 40GB Samsung
    Windows 98 SE

DOS, Windows 3.11 i oprogramowanie 16 bitowe:
    Pentium 100 Mhz (P54C)
    Gemlight GMB-P54SPS
    16MB RAM EDO
    S3 Trio64V2/DX 1MB
    Sound Blaster AWE64 ISA
    HDD 3GB WD
    DOS 6.22 + Windows 3.11


Komputery używane rzadziej lub zabytkowe:

Athlon XP (mój pierwszy pecet):
    Athlon XP 2000+ (Thoroughbred-B) 1667 @ 2100Mhz + Thermaltake TR-2
    Soltek SL-75DRV5-C (Wymienione kondensatory, thx SzymekRak)
    1GB Ram DDR1 333Mhz
    Radeon 9600 Pro
    Sound Blaster Live! 5.1
    HDD 80GB Samsung
    Longhorn 4074

Tualatin:
    Pentium III-S Tualatin 1400 @ 1606Mhz + Arctic Cooling Copper Silent 3
    Asus TUSL2-C
    512MB Ram SDRAM 133 @ 153Mhz
    Geforce FX5200
    Sound Blaster Live! 5.1
    HDD 40GB WD
    Windows XP

K6:
    AMD K6-2 @ 550Mhz
    Acorp 5ALI61
    256 MB Ram SDR 100 Mhz CL2
    3dfx Voodoo Banshee 16MB
    HDD 40 GB Seagate 7200.4 ATA
    Windows 98

Optimus:
    Celeron Coppermine 1000 @ 1120Mhz
    Procomp BVD1M
    256MB Ram SDRAM @ 145Mhz
    GeForce 2 MX 32MB
    HDD 20GB Samsung
    Windows Me (oryginalna naklejka na obudowie i pudełko z płytą)

Compaq:
    Compaq Deskpro EP
    Pentium III 600Mhz Coppermine Slot 1
    320 MB SDRAM 100Mhz
    Matrox G200 8MB
    HDD 20 GB Samsung
    Windows 2000

Drugi Compaq:
    Compaq Deskpro 5133
    Pentium 166 Mhz (P54CS)
    128 MB Ram EDO (w 6 slotach)
    Cirrus Logic 5434 1MB
    HDD 6GB Quantum
    Windows NT 3.51

Drugi 486:
    AMD 486 DX4 100 Mhz
    Chicony CH-471A
    32 MB Ram SIMM (72 pin)
    Macronix Super VGA 512KB
    HDD 2 GB Seagate ATA
    Windows 95a

Królestwo Rdzy (486 za 5zł z Allegro):
    Intel 486 DX 25 @ 33 Mhz
    Biostar MB-1433FA
    8 MB Ram SIMM (30 pin)
    ATI VGA Wonder VGA 256KB
    HDD 504 MB Quantum ATA
    DOS 6.22 + Win 3.11

Zabytkowy laptop:
    Compaq LTE Elite 4/50E
    Intel SL486DX2 50Mhz
    8 MB Ram
    Karta graficzna WD (wiem, dziwne)
    Matryca 640x480, 4 odcienie szarości
    HDD Quantum 255MB
    Windows 95a

Do tego masa innych gratów.

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3268
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Macintosh Safari

Post05 gru 2010, 10:27

Dobra, jest połowa sukcesu. Retail wstaje mi z BootCD (w biosie mam ide :P), jest sieć, nie ma dźwięku i vga (to znaczy jest ale 1024x768).
Teraz tak jak podejrzewam trzeba zrobić to DSDT :zdegustowany: Może jest ktoś taki kto się na tym zna ? Z tego co widzę po poradnikach na forum osx86 to jest to dość delikatna sprawa, a ja nie chciałbym nic zepsuć ? :P A możę nie jest to niezbędne do uzyskania działającego systemu ?
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3268
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows 7 Internet Explorer

Post05 gru 2010, 12:11

Następny apdejt. Próbuję wgrać iPC 10.5.6.
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3268
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Macintosh Safari

Post08 gru 2010, 14:47

Widzę że triple post, ale kij. Udało mi się wgrać działającego iatkosa po pół dnia zabawy z kextami do grafy... Mam jeszcze trzy pytania:

1. System wstaje tylko jak wybiorę przy starcie ignore caches, da się temu zaradzić :?:
2. Jedyna rozdzielczość jaką mogę ustawić to 1024x768, a ja chcę 1440x900, grafa to obsługuje i monitor też. How to... :?:
3. Da się spolszczyć Mac OS X :?: :hyhy: (nieaktualne, znalazłem paczkę spolszczającą)
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość