Dyskusja o modyfikacjach Mac OS pozwalających uruchomić go na zwykłym komputerze PC.
Awatar użytkownika

winuser

Zasłużony użytkownik
Posty: 980
Rejestracja: 29 sie 2013, 12:15
    Windows 10 Chrome

Post12 paź 2016, 10:35

Chce postawić Maca na HDD, żeby zacząć z niego korzystać na codzień, VM mnie nie zadowala. W związku z tym pytanie do Was. na hamac.pl doczytałm, że najlepiej instalować z Clovera, mam zrobiony pendrive z nim, drugi z RecoveryHD. Działom zgodnie z tym poradnikiem i tym. Clovera mam na jednym pendrive, obraz instalacyjny na drugim. No i tutaj mam zagwostkę. Odpalam z parametrem nv_disable=1 - instalator niby się ładuje (logo Apple), ale dalej nic się nie dzieje. Do Clovera dodałem kexty na audio i LAN, config.plist wziąłęm z haswell Z87 bo do mojej płyty nie ma configu w sieci. Zainstalować się da, bo koleś z tamtego forum ma OS X na tym mobo, ale nie mogę się z typem skontaktować, a tematu nie ma sensu tam pisać, bo forum leży i kwiczy.
Próbowałem również zbootować distro (padło na Niresh Mavericks), tam mogę wejść w instalator, po przygotowaniu dysku instalacja najpierw zawieszała się na "pozostały czas 14 minut", po kilku rebootach przeszła do "pozostało 8 minut" i tak sobie wisiała.
Sprzęt z podpisu:
Intel Core i3-4170 @3.70GHz | MSI B85M-G43 | Zotac GeForce GTX 750 Ti 1GB | 16 GB RAM Crucial Ballistix Sport 1600Mhz 9-9-9-24| Patriot Blaze SSD 120 GB | drugi HDD WD Blue 500GB, na któym chcę mieć MacOS | Windows 10 x64 na UEFI GPT
Mój PC:
Intel Core i3-4170 @3.70GHz + SilentiumPC SpartanPro | MSI B85M-G43 | Zotac GeForce GTX 750 Ti 1GB | 8 GB RAM Crucial Ballistix Sport 1600Mhz 9-9-9-24| Patriot Blaze SSD 120 GB | Windows 10 Pro 1703 x64
Laptop:
Lenovo IdeaPad P580 | Intel Core i5 3210M @ 3.1 GHz| nVidia GeForce GT630M | 16GB RAM Kingston | LiteON LCS 128-L9S 128GB | Windows 7 Pro x64
Apple iPhone 5s | Apple A7 @1.3 GHz | PowerVR SGX543MP3 | 1GB RAM | 16GB PAMIĘCI | iOS 10.3
Inne telefony:

Spoiler: pokaż
Apple iPhone 5 | Apple A6 @1.3 GHz | PowerVR G6430 | 1GB RAM | 32GB PAMIĘCI | iOS 10.3
Nokia N9 | TI OMAP3630 @1,1GHz OC | PowerVR SGX-530 | 1GB RAM LPDDR | 16 GB PAMIĘCI | MeeGo 1.2 Harmattan
Lumia 520 | Qualcomm MSM8227 @ 1GHz | Qualcomm Adreno 305 | 512MB RAM | 8GB PAMIĘCI| WP 8.1 GDR2

Awatar użytkownika

jedrekk

Administrator
Posty: 1149
Rejestracja: 01 sie 2008, 13:50
Lokalizacja: Gdańsk/Gorzów Wielkopolski
Kontaktowanie:
    Macintosh Safari

Post12 paź 2016, 13:47

Może zacznij od spróbowania z integrą?
Komputer do pracy: Intel Core i7 4770S | ASUS H87-PRO | 16 GB RAM DDR3 | nVidia GeForce GTX1060 6GB | Samsung 830 PRO 256 GB | 4x Seagate 7200.14 1000 GB RAID10 | Dell U2515H | Dell U2212HM
MacBook Pro Retina Early 2013: Intel Core i5 3210M | 8 GB RAM DDR3 | Intel HD4000 | SSD 256GB
+ iPhone 7 32GB

Awatar użytkownika

Onset

Administrator
Posty: 2113
Rejestracja: 06 gru 2008, 19:27
Lokalizacja: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\GDAŃSK
Kontaktowanie:
    Macintosh Chrome

Post27 lis 2016, 4:30

Mały odkop, ale to też wynika z doedukowania się w tej sprawie.


Poleć z tym tematem:
https://www.tonymacx86.com/threads/unib ... pc.200564/

U mnie poszło za pierwszym razem, tylko fakt faktem - mam inną grafę. Próbowałeś w ogóle bez kextów to odpalać?

Jak chcesz, to mogę Ci reuploadować mirror z USB do tego celu. (Na nim mam już wrzucone kexty których używam i mi działają). Mobo mamy te same z czego widzę.
Windows 98 supports real multitasking - it can boot and crash simultaneously.
Mój pecet:
Spoiler: pokaż

Obudowa: Modecom ThinkBell, Zasilacz: OCZ ModXStream 600W, Mobo: MSI B85M-G43, Procesor: Intel Core i5-4570 (Haswell) , Wypalarka: Optiarc DVD RW AD-7173A ATA, Grafika: Gigabyte Radeon R9 270x, HDD1: OCZ Vertex 4 128 GB, HDD2:WDC WD5001AALS-00L3B2 (500GB), HDD3+4: WD1002FAEX-00Z3A0 (RAID-0), RAM: Kingston HyperX Black + Red 16GB (2x4 GB + 2x4GB Dual-Channel) CL9, Mocarne chłodzenie: Scythe Mugen II Rev. B.

Retina MacBook Pro Early 2015:
Spoiler: pokaż
Intel Core i5-5257u(Broadwell) @ 2.7 Ghz, RAM: 8 GB @ 1866 MHz DDR3, Intel Iris 6100, 128GB PCI-e SSD

Awatar użytkownika

winuser

Zasłużony użytkownik
Posty: 980
Rejestracja: 29 sie 2013, 12:15
    Macintosh Safari

Post27 lis 2016, 21:07

@Onset jeśli nasz, to chętnie przyjmę :) Właśnie się edukuję w tym temacie ;)
Na razie lecę na nireshu bez akceleracji i jest dość średnio (pomijam że to Mavericks).
Co do instalacji spod Clovera - próbowałem na zestawie domyślnych kextów i dodałem też te niby pasujące do mobo. Za każdym razem to samo - zwiechy instalatora.
Mój PC:
Intel Core i3-4170 @3.70GHz + SilentiumPC SpartanPro | MSI B85M-G43 | Zotac GeForce GTX 750 Ti 1GB | 8 GB RAM Crucial Ballistix Sport 1600Mhz 9-9-9-24| Patriot Blaze SSD 120 GB | Windows 10 Pro 1703 x64
Laptop:
Lenovo IdeaPad P580 | Intel Core i5 3210M @ 3.1 GHz| nVidia GeForce GT630M | 16GB RAM Kingston | LiteON LCS 128-L9S 128GB | Windows 7 Pro x64
Apple iPhone 5s | Apple A7 @1.3 GHz | PowerVR SGX543MP3 | 1GB RAM | 16GB PAMIĘCI | iOS 10.3
Inne telefony:

Spoiler: pokaż
Apple iPhone 5 | Apple A6 @1.3 GHz | PowerVR G6430 | 1GB RAM | 32GB PAMIĘCI | iOS 10.3
Nokia N9 | TI OMAP3630 @1,1GHz OC | PowerVR SGX-530 | 1GB RAM LPDDR | 16 GB PAMIĘCI | MeeGo 1.2 Harmattan
Lumia 520 | Qualcomm MSM8227 @ 1GHz | Qualcomm Adreno 305 | 512MB RAM | 8GB PAMIĘCI| WP 8.1 GDR2

Awatar użytkownika

Onset

Administrator
Posty: 2113
Rejestracja: 06 gru 2008, 19:27
Lokalizacja: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\GDAŃSK
Kontaktowanie:
    Macintosh Chrome

Post27 lis 2016, 21:10

A ładowałeś ustawienia domyślne BIOSu i modyfikowałeś je pod Maka?

Spox, w wolnej chwili podrzucę. Albo podeślę Tobie instalkę vanilli, którą sobie wypalisz na maszynce z OS Xem. Jak uważasz. :)
Windows 98 supports real multitasking - it can boot and crash simultaneously.
Mój pecet:
Spoiler: pokaż

Obudowa: Modecom ThinkBell, Zasilacz: OCZ ModXStream 600W, Mobo: MSI B85M-G43, Procesor: Intel Core i5-4570 (Haswell) , Wypalarka: Optiarc DVD RW AD-7173A ATA, Grafika: Gigabyte Radeon R9 270x, HDD1: OCZ Vertex 4 128 GB, HDD2:WDC WD5001AALS-00L3B2 (500GB), HDD3+4: WD1002FAEX-00Z3A0 (RAID-0), RAM: Kingston HyperX Black + Red 16GB (2x4 GB + 2x4GB Dual-Channel) CL9, Mocarne chłodzenie: Scythe Mugen II Rev. B.

Retina MacBook Pro Early 2015:
Spoiler: pokaż
Intel Core i5-5257u(Broadwell) @ 2.7 Ghz, RAM: 8 GB @ 1866 MHz DDR3, Intel Iris 6100, 128GB PCI-e SSD

Awatar użytkownika

winuser

Zasłużony użytkownik
Posty: 980
Rejestracja: 29 sie 2013, 12:15
    Windows 10 Chrome

Post28 lis 2016, 9:57

Ustawienia domyślne ładowałem, pod Maca jak dobrze pamiętam trzeba przestawić Execute Disable Bit i wyłączyć VT-d. Próbowałem też postawić retaila z Clovera na zintegrowanej grafice, ale z podobnym rezultatem - kernel panic.
Obojętne, możesz podesłać też instalkę (byle by poprawnie się zainstalowała), semi-sprawny OS X jeszcze mam ;)
Mój PC:
Intel Core i3-4170 @3.70GHz + SilentiumPC SpartanPro | MSI B85M-G43 | Zotac GeForce GTX 750 Ti 1GB | 8 GB RAM Crucial Ballistix Sport 1600Mhz 9-9-9-24| Patriot Blaze SSD 120 GB | Windows 10 Pro 1703 x64
Laptop:
Lenovo IdeaPad P580 | Intel Core i5 3210M @ 3.1 GHz| nVidia GeForce GT630M | 16GB RAM Kingston | LiteON LCS 128-L9S 128GB | Windows 7 Pro x64
Apple iPhone 5s | Apple A7 @1.3 GHz | PowerVR SGX543MP3 | 1GB RAM | 16GB PAMIĘCI | iOS 10.3
Inne telefony:

Spoiler: pokaż
Apple iPhone 5 | Apple A6 @1.3 GHz | PowerVR G6430 | 1GB RAM | 32GB PAMIĘCI | iOS 10.3
Nokia N9 | TI OMAP3630 @1,1GHz OC | PowerVR SGX-530 | 1GB RAM LPDDR | 16 GB PAMIĘCI | MeeGo 1.2 Harmattan
Lumia 520 | Qualcomm MSM8227 @ 1GHz | Qualcomm Adreno 305 | 512MB RAM | 8GB PAMIĘCI| WP 8.1 GDR2

Awatar użytkownika

Onset

Administrator
Posty: 2113
Rejestracja: 06 gru 2008, 19:27
Lokalizacja: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\GDAŃSK
Kontaktowanie:
    Windows 10 Chrome

Post28 lis 2016, 11:09

U mnie VT-d działa bezproblemowo.

Spoko, może masz schrzanione distro.

Wyślę Tobie instalkę i zainstalujesz sobie przez Multibeasta.

Będziemy debugować. ;)
Windows 98 supports real multitasking - it can boot and crash simultaneously.
Mój pecet:
Spoiler: pokaż

Obudowa: Modecom ThinkBell, Zasilacz: OCZ ModXStream 600W, Mobo: MSI B85M-G43, Procesor: Intel Core i5-4570 (Haswell) , Wypalarka: Optiarc DVD RW AD-7173A ATA, Grafika: Gigabyte Radeon R9 270x, HDD1: OCZ Vertex 4 128 GB, HDD2:WDC WD5001AALS-00L3B2 (500GB), HDD3+4: WD1002FAEX-00Z3A0 (RAID-0), RAM: Kingston HyperX Black + Red 16GB (2x4 GB + 2x4GB Dual-Channel) CL9, Mocarne chłodzenie: Scythe Mugen II Rev. B.

Retina MacBook Pro Early 2015:
Spoiler: pokaż
Intel Core i5-5257u(Broadwell) @ 2.7 Ghz, RAM: 8 GB @ 1866 MHz DDR3, Intel Iris 6100, 128GB PCI-e SSD

Awatar użytkownika

robi_10

Zasłużony użytkownik
Posty: 719
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:38
Lokalizacja: Lębork
Kontaktowanie:
    Linux Chrome

Post28 lis 2016, 13:01

Z tego co pamiętam, to Kimu odradzał mi UniBeasta & MultiBeasta, bo w przyszłości jest z tym więcej problemów niż pożytku. Niby odpalał się i nawet działał, ale powstał problem z dźwiękiem i procesor działa bez sensownego zarządzania energią (NullCPU).

Awatar użytkownika

Onset

Administrator
Posty: 2113
Rejestracja: 06 gru 2008, 19:27
Lokalizacja: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\GDAŃSK
Kontaktowanie:
    Windows 10 Chrome

Post28 lis 2016, 14:45

Dużo rzeczy ułatwia, łatwiej się to konfiguruje, u mnie działa. Legit 100%. No scam. :trollface:


Myślę, że z update nie będzie też większego problemu. Kwestia rekonfiguracji bootloadera, a to można zrobić z łapy zawsze. ;)
Windows 98 supports real multitasking - it can boot and crash simultaneously.
Mój pecet:
Spoiler: pokaż

Obudowa: Modecom ThinkBell, Zasilacz: OCZ ModXStream 600W, Mobo: MSI B85M-G43, Procesor: Intel Core i5-4570 (Haswell) , Wypalarka: Optiarc DVD RW AD-7173A ATA, Grafika: Gigabyte Radeon R9 270x, HDD1: OCZ Vertex 4 128 GB, HDD2:WDC WD5001AALS-00L3B2 (500GB), HDD3+4: WD1002FAEX-00Z3A0 (RAID-0), RAM: Kingston HyperX Black + Red 16GB (2x4 GB + 2x4GB Dual-Channel) CL9, Mocarne chłodzenie: Scythe Mugen II Rev. B.

Retina MacBook Pro Early 2015:
Spoiler: pokaż
Intel Core i5-5257u(Broadwell) @ 2.7 Ghz, RAM: 8 GB @ 1866 MHz DDR3, Intel Iris 6100, 128GB PCI-e SSD

Awatar użytkownika

Captain

Zasłużony użytkownik
Posty: 417
Rejestracja: 13 mar 2013, 14:57
    Windows 7 Chrome

Post28 lis 2016, 17:52

Nie wiem,ale ludy tępią na grupach FB, forach za używanie Unibeastów i innych pierdółek.
Telefony: Samsung Galaxy S3 Mini - Android 6.0.1
Moje sprzęty
Spoiler: pokaż
Laptop: "CrapTop" aka. Asus L3800 (zapasowy)
Laptop #2: Acer Aspire E1-571
Procesor: Intel Core i3-2328M
K.graf: Integra - Intel HD Graphics 3000
Ram: 4GB
Dysk: WDC WD3200BPVT (320GB)
Ekran: 15,6"
System: Windows 10

---------------------------------------------------
Komputer
Mobo:Asus M2N68+
Procesor:AMD Athlon 4600+ 2,41GHz
Ram:4GB DDR2
Grafika:Ati Radeon 3600HD
Dysk: 2,5" Seagate ST500LT012
System:Windows 10

Awatar użytkownika

robi_10

Zasłużony użytkownik
Posty: 719
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:38
Lokalizacja: Lębork
Kontaktowanie:
    Linux Chrome

Post29 lis 2016, 2:33

Niezbyt tam jest nawet cokolwiek do konfigurowania...

Hm, ale to bazowało na Chameleonie, więc raczej nie ma szans na bezproblemowy update w przyszłości - chyba że przez rok coś się w tej kwestii zmieniło. Ogólnie też słyszałem i w zasadzie doświadczyłem - do postawienia dla testów zdecydowanie fajne, ale na dłuższą metę chyba lepiej przemęczyć się bez gotowców.

Awatar użytkownika

Captain

Zasłużony użytkownik
Posty: 417
Rejestracja: 13 mar 2013, 14:57
    Windows 7 Chrome

Post29 lis 2016, 17:56

Generalnie Hacki to tym Cloverem się konfiguruje, bo na dłuższą metę używanie Clovera powoduje bez awaryjne działanie.
Telefony: Samsung Galaxy S3 Mini - Android 6.0.1
Moje sprzęty
Spoiler: pokaż
Laptop: "CrapTop" aka. Asus L3800 (zapasowy)
Laptop #2: Acer Aspire E1-571
Procesor: Intel Core i3-2328M
K.graf: Integra - Intel HD Graphics 3000
Ram: 4GB
Dysk: WDC WD3200BPVT (320GB)
Ekran: 15,6"
System: Windows 10

---------------------------------------------------
Komputer
Mobo:Asus M2N68+
Procesor:AMD Athlon 4600+ 2,41GHz
Ram:4GB DDR2
Grafika:Ati Radeon 3600HD
Dysk: 2,5" Seagate ST500LT012
System:Windows 10

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3272
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Windows 7 Chrome

Post04 gru 2016, 1:14

No można postawić OS X za pomocą cudownych narzędzi tonymacx86 i bać się każdej aktualizacji (przypomnę, że jeszcze w czasach OSX 10.8 'instalacja' AppleHDA tym wynalazkiem wciskała na chama sterownik z wersji 10.6), albo posiedzieć trochę dłużej przy instalacji i później używać systemu jak na maku.
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość