Wszystko co dotyczy tworzenia stron WWW.
Awatar użytkownika

Rublik

Moderator
Posty: 2850
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Kontakt:
    Windows 8.1 Chrome

Post08 gru 2014, 18:41

Niby drobiazg, a jednak :D
Przypuśćmy, że nazwisko ma ileś tam liter. W bazie znajduje się 20 nazwisk i mam wyświetlić te, które zawierają w sobie litery K i A w wymienionej kolejności, czyli na przykład nie Malinowska, bo już druga litera to A zamiast K, a np. pasuje Kowalski, bo kolejność K i A jest prawidłowa.
Na razie zatrzymałem się na następującej kwerendzie:
select * from klienci
where nazwisko like '%k%' or nazwisko like '%a%'
ale nadal wypisuje panią Malinowską. Jak ja mam to poprawić?
"Prawo ponad prawem, państwo w państwie, manipulacja całych ludzi mas. Serwowane nam kłamstwo na kłamstwie, otworzyć oczy obudzić się czas"

Honorowy Członek Mafii C-QUAM


Stacjonarny: Gigabyte GA-H81M-S2H | Celeron G1840 | 4GB DDR3 1333 | Radeon HD4870 512MB | Chieftec GPS-400AA-101A | Seagate ST1000DM3 1TB SATA3 | Windows 10 Pro N
Laptop: Samsung NP300E5A-S06PL | Core i5 2450M | 6GB DDR3 1333 | HD3000 | GT520MX | SanDisk SSD Plus 120GB | Windows 10 Pro
Telefon: Hujawei P8 Lite

Awatar użytkownika

SzymekRak

Zasłużony użytkownik
Posty: 549
Rejestracja: 09 lip 2008, 10:55
Lokalizacja: /dev/urandom
Kontakt:
    Windows 8.1 Firefox

Post08 gru 2014, 20:39

Niby drobiazg, a jednak :D
Przypuśćmy, że nazwisko ma ileś tam liter. W bazie znajduje się 20 nazwisk i mam wyświetlić te, które zawierają w sobie litery K i A w wymienionej kolejności, czyli na przykład nie Malinowska, bo już druga litera to A zamiast K, a np. pasuje Kowalski, bo kolejność K i A jest prawidłowa.
Na razie zatrzymałem się na następującej kwerendzie:
select * from klienci
where nazwisko like '%k%' or nazwisko like '%a%'
ale nadal wypisuje panią Malinowską. Jak ja mam to poprawić?
Moim zdaniem to zapytanie wypisuje wszystko, co spełnia taki warunek: "jest cokolwiek, potem k, potem znowu cokolwiek" lub "jest cokolwiek, potem a, potem znowu cokolwiek". Może coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

select * from klienci where nazwisko like '%k%a%' or nazwisko like 'K%a%'
install Gentoo
Spoilerpokaż
Główny PC

ASUS P8Z68V
Intel Core i5 2500K
8GB RAM DDR III Patriot
MSI Radeon R9 270 Gaming 2GB
HDD 1TB WD Green SATA2
Plextor M5 Pro 128GB SSD
Arch Linux + Gnome 3
NSA/Windows 10

Lenovo ThinkPad X220

Intel Core i5 2520M 2.5GHz (Sandy Bridge)
8GB RAM DDR3 1600
Intel HD Graphics 3000
Crucial MX300 275 GB
Arch Linux + Gnome 3

HTPC

ASRock AM1B-AM1B-ITX
AMD Athlon 5150
4GB RAM DDR3 1600
Radeon HD 8400(zintegrowana)
320GB HDD
Arch Linux x64 + Kodi + Steam

Testowy

Gigabyte GA-G31M-S2L
Intel Core2Duo E6300
1GB RAM DDR2 533
GeForce 8400GS 512MB
biedo-SSD 120GB(Silicon Power)
Windows 10 Pro i Ubuntu 16.04

Apple Powerbook G4 12"
PowerPC G4 1.5GHz(ma logo Freescale)
1,25GB RAM DDR333
GoForce 5200 64MB
80GB HDD ATA
Mac OS X 10.5.8

Apple iBook G3 12"
PowerPC G3 800MHz
640MB RAM
ATI Mobility Radeon 7500
ADATA SP310 64GB SSD (mSATA + adapter na IDE44)
Mac OS X 10.4.11 + Mac OS 9.2.2

Raspberry Pi - router + printserver

Model B 512MB
4GB SDHC
Arch Linux ARM

Urządzenia przenośne

LG Nexus 4 16GB
Nintendo DS Lite
Nintendo Game Boy Color

Rzadziej używane/zbierające kurz

Dell G1

Pentium 2 400MHz Deschutes
128MB RAM PC133
Integra ATi Rage IIc 2MB
Epicki akcelerator 3dfx Voodoo 2
Windows 98SE

Olivetti M4 P100S

Pentium 100MHz Socket 5
32MB RAM(SIMM 72-pin)
Trident SVGA(zintegrowana)
Zamiast HDD karta Compact Flash Kingston 4GB
Windows 3.11 + Windows NT 4 Workstation

P2

A-Trend ATC-6130
Pentium 2 400MHz@333MHz

Piękne zabytki

HP 95LX 1MB RAM, MS-DOS 3.22
Commodore 64 + nieoryginalny magnetofon
Amiga 500 512K Chip, 512K Slow
Amiga 600 1M Chip
Amstrad CPC6128 + GT65 monitor + 3,5" FDD mod Czasami także powered by Codegen(R)
Nintendo Entertainment System(wersja europejska)
Sony PlayStation SPCH-7504 + jakiś modchip

Awatar użytkownika

Rublik

Moderator
Posty: 2850
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Kontakt:
    Windows 8.1 Chrome

Post08 gru 2014, 23:25

Nadal wypisuje takie nazwiska jak Malinowska czy Paprocka...
"Prawo ponad prawem, państwo w państwie, manipulacja całych ludzi mas. Serwowane nam kłamstwo na kłamstwie, otworzyć oczy obudzić się czas"

Honorowy Członek Mafii C-QUAM


Stacjonarny: Gigabyte GA-H81M-S2H | Celeron G1840 | 4GB DDR3 1333 | Radeon HD4870 512MB | Chieftec GPS-400AA-101A | Seagate ST1000DM3 1TB SATA3 | Windows 10 Pro N
Laptop: Samsung NP300E5A-S06PL | Core i5 2450M | 6GB DDR3 1333 | HD3000 | GT520MX | SanDisk SSD Plus 120GB | Windows 10 Pro
Telefon: Hujawei P8 Lite

Awatar użytkownika

winuser

Zasłużony użytkownik
Posty: 1023
Rejestracja: 29 sie 2013, 12:15
    Windows Phone Internet Explorer

Post09 gru 2014, 6:55

Tam się czasem znaku podłogi nie używało, żeby ustawić kolejność liter ? Coś mi świta, że tak.
Sprawdziłem i tak, musisz zastąpić znak % znakiem _ .

Kod: Zaznacz cały

select * from klienci where nazwisko like '_k%a%' or nazwisko like 'K_a%'
Pokazuje nazwiska z drugą literą k mające w sobie literę a lub mające pierwszą literę K i trzecią a. Inne robisz analogicznie ;) (znak _ zastępuje dowolny znak)
Mój PC:
Intel Core2Quad Q9650 @3GHz + SilentiumPC SpartanPro | MSI P35 Neo2 FR | ATI Radeon HD5450 1GB | 8 GB RAM Kingston| Patriot Blaze SSD 120 GB | Seagate ST2000DM001 HDD 2TB | Windows 7 Pro x64
Laptop:
Lenovo IdeaPad Y580 | Intel Core i7 3630QM @ 3.4 GHz| nVidia GeForce GTX650M | 16GB RAM Kingston | LiteON LCS 128-L9S 128GB | MacOS Sierra 10.12.6 i Windows 10
Apple iPhone SE | Apple A9 @1.85 GHz | PowerVR GT7600 | 2GB RAM | 128GB PAMIĘCI | iOS 10.3
PlayStation 4 | CUH-1116A | 1TB |
Inne telefony:
Spoilerpokaż
Apple iPhone 5 | Apple A6 @1.3 GHz | PowerVR G6430 | 1GB RAM | 32GB PAMIĘCI | iOS 10.3
Nokia N9 | TI OMAP3630 @1,1GHz OC | PowerVR SGX-530 | 1GB RAM LPDDR | 16 GB PAMIĘCI | MeeGo 1.2 Harmattan
Lumia 520 | Qualcomm MSM8227 @ 1GHz | Qualcomm Adreno 305 | 512MB RAM | 8GB PAMIĘCI| WP 8.1 GDR2

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2389
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Macintosh Safari

Post09 gru 2014, 11:44

To mam rozumieć, że trzeba ręcznie sprawdzać każdą literę w ciągu? A nie dałoby się w zamienić tej podłogi na gwiazdkę?

Awatar użytkownika

Rublik

Moderator
Posty: 2850
Rejestracja: 25 lut 2009, 16:11
Kontakt:
    Windows 8.1 Chrome

Post09 gru 2014, 14:57

winuser, Twoja kwerenda zwraca 0 wyników :P
lolasher, chyba tak ma to działać, w przypadku napotkaniu jako pierwszej litery A ma tego nazwiska nie wypisywać, tak samo, jak znajdzie K, ale nie wyszuka A.
"Prawo ponad prawem, państwo w państwie, manipulacja całych ludzi mas. Serwowane nam kłamstwo na kłamstwie, otworzyć oczy obudzić się czas"

Honorowy Członek Mafii C-QUAM


Stacjonarny: Gigabyte GA-H81M-S2H | Celeron G1840 | 4GB DDR3 1333 | Radeon HD4870 512MB | Chieftec GPS-400AA-101A | Seagate ST1000DM3 1TB SATA3 | Windows 10 Pro N
Laptop: Samsung NP300E5A-S06PL | Core i5 2450M | 6GB DDR3 1333 | HD3000 | GT520MX | SanDisk SSD Plus 120GB | Windows 10 Pro
Telefon: Hujawei P8 Lite

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość