Wszystko o oprogramowaniu Microsoftu.
Awatar użytkownika

TheMediator95

Posty: 468
Rejestracja: 29 kwie 2010, 9:35
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post14 lis 2012, 22:51

Witam !
Używam pakietu biurowego Microsoft Office 2010, problem jest następujący: Gdy tworzę skoroszyt Excela w dokumencie Worda to gdy w tym skoroszycie Excela ustawie obramowanie komórek to Word nie potrzebnie pogrubia obramowanie tabelki z Excela. Wszystko prezentują Zrzuty ekranu w załącznikach. Problem pojawił się nie tylko u mnie w domu, ale i w szkole na pakiecie Microsoft Office 2000. Wie ktoś może co jest przyczyną tego problemu i co najważniejsze - zna rozwiązanie. Będę wdzięczny za konstruktywne odpowiedzi.

P.s. Chociaż według mnie jak się wydrukuje ten dokument to nie będzie problemu, ale pytam żeby się utwierdzić w przekonaniu, bo mojej nauczycielce od OB, tak łatwo tego nie wytłumaczę - powie "ma być" i koniec. :P

Awatar użytkownika

Ult1me

Administrator
Posty: 2425
Rejestracja: 05 sie 2008, 14:48
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:
    Windows 8 Opera

Post15 lis 2012, 1:01

It's not a bug, it's a feature. Przy dodawaniu zewnętrznego obiektu (Excel, Access, Equantion, svg itd.) zawsze pojawia się takie pogrubione obramowanie by łatwiej nim zarządzać.
Komputery:
Spoilerpokaż
Laptop (mój główny komputer): Acer Aspire 5750G | Intel Core i3 2330M (Sandy Bridge) 0.8-2.2GHz | Intel HM65 | 6GB RAM DDR3 | Intel HD Graphics 3000 + nVidia GeForce GT540M (nVidia Optimus) | Crucial MX100 256GB SSD | Broadcom 802.11n Network Adapter | Broadcom NetLink Gigabit Ethernet | Realtek ALC269 (+Dolby Advanced Audio)

Laptop służbowy: HP ProBook

Komputer brata (mój stary): Intel Pentium DualCore E6300 (2x 2.8@1.6-3.25 GHz EIST, 64bit, Intel-VT) | Gigabyte EP43T-UD3L (P43, ICH10) | 2x2 GB RAM DDR3 1066MHz GoodRAM | Palit GeForce GT220 | 2x500 GB (Seagate + SpinPoint F3)

Stacja do napraw: Intel Pentium 4 630 (3.00@2.43 GHz, 64bit, HT, Prescott) | ASUS P5GPL (Intel i915, ICH6) | 2x512 MB RAM DDR1 Kingston (PC-3200) | Gainward GeForce 7300 GT 256 MB DDR2 | jakiś dysk :)

Komputer na części: Intel Pentium III 600 MHz Slot 1 | ASUS P3B-F | 128 MB SDR SDRAM | GeForce 2 MX400 (?) | Seagate 8.4GB PATA

Lumia 625
Dowódca Grupy Odwetowej Mafii C-QUAM, łączącej fanów fal długich, średnich i krótkich, nak***iania kabli j**anych, France Bleu Alsace, The Mighty KBC, Voice of Korea, Warszawskiej Radiostacji Centralnej z najwyższym masztem świata Konstantynowie koło Gąbina, oraz Radiowego Centrum Nadawczego z prawie najwyższymi masztami w Solcu Kujawskim

Awatar użytkownika

TheMediator95

Posty: 468
Rejestracja: 29 kwie 2010, 9:35
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post15 lis 2012, 6:45

It's not a bug, it's a feature. Przy dodawaniu zewnętrznego obiektu (Excel, Access, Equantion, svg itd.) zawsze pojawia się takie pogrubione obramowanie by łatwiej nim zarządzać.
W takim razie mam pytanie, jak pogrubiona linia ma mi pomóc w łatwiejszym zarządzaniem tego obiektu?

Awatar użytkownika

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2212
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    Series 60 Opera

Post15 lis 2012, 7:38

Albo jestem schizofrenikiem i widzę na tych zrzutach coś, czego tu nie ma, albo to nie "pogrubione obramowanie", tylko cała kontrolka ActiveX Excela.
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

Ult1me

Administrator
Posty: 2425
Rejestracja: 05 sie 2008, 14:48
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:
    Windows 8 Opera

Post15 lis 2012, 13:01

Albo jestem schizofrenikiem i widzę na tych zrzutach coś, czego tu nie ma, albo to nie "pogrubione obramowanie", tylko cała kontrolka ActiveX Excela.
Konkretnie to obiekt OLE. Łatwiejsze zarządzanie - miałem na myśli, że po dodaniu takiego obiektu jest więcej opcji bardziej zaawansowanych, typowych dla Worda, a ta ramka na to wskazuje, że to nie jest zwykła tabelka wciśnięta w Worda.
Komputery:
Spoilerpokaż
Laptop (mój główny komputer): Acer Aspire 5750G | Intel Core i3 2330M (Sandy Bridge) 0.8-2.2GHz | Intel HM65 | 6GB RAM DDR3 | Intel HD Graphics 3000 + nVidia GeForce GT540M (nVidia Optimus) | Crucial MX100 256GB SSD | Broadcom 802.11n Network Adapter | Broadcom NetLink Gigabit Ethernet | Realtek ALC269 (+Dolby Advanced Audio)

Laptop służbowy: HP ProBook

Komputer brata (mój stary): Intel Pentium DualCore E6300 (2x 2.8@1.6-3.25 GHz EIST, 64bit, Intel-VT) | Gigabyte EP43T-UD3L (P43, ICH10) | 2x2 GB RAM DDR3 1066MHz GoodRAM | Palit GeForce GT220 | 2x500 GB (Seagate + SpinPoint F3)

Stacja do napraw: Intel Pentium 4 630 (3.00@2.43 GHz, 64bit, HT, Prescott) | ASUS P5GPL (Intel i915, ICH6) | 2x512 MB RAM DDR1 Kingston (PC-3200) | Gainward GeForce 7300 GT 256 MB DDR2 | jakiś dysk :)

Komputer na części: Intel Pentium III 600 MHz Slot 1 | ASUS P3B-F | 128 MB SDR SDRAM | GeForce 2 MX400 (?) | Seagate 8.4GB PATA

Lumia 625
Dowódca Grupy Odwetowej Mafii C-QUAM, łączącej fanów fal długich, średnich i krótkich, nak***iania kabli j**anych, France Bleu Alsace, The Mighty KBC, Voice of Korea, Warszawskiej Radiostacji Centralnej z najwyższym masztem świata Konstantynowie koło Gąbina, oraz Radiowego Centrum Nadawczego z prawie najwyższymi masztami w Solcu Kujawskim

Awatar użytkownika

TheMediator95

Posty: 468
Rejestracja: 29 kwie 2010, 9:35
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post15 lis 2012, 17:55

Aha, no to będę musiał sprawdzić jak to się ostatecznie wydrukuje. Czyli te krechy to po prostu odróżnienie obiektu OLE od zwykłej tabeli Worda.

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości