Wszystko o oprogramowaniu Microsoftu.
Awatar użytkownika

TheMediator95

Posty: 468
Rejestracja: 29 kwie 2010, 9:35
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post14 sty 2012, 13:17

Wie ktoś może jak załadować dwie stacje dyskietek do wirtualnej maszyny.
Program: Microsoft Virtual PC 2007, ale jeśli jest taka opcja w innym programie to pisać.
Chcę zainstalować Windowsa 1.00 (Alpha) na Virtual PC ale instalator chcę instalować system na dysk B: którego nie ma,
[Ścieżki instalacji nie idzie zmienić jak by co.], więc ktoś może pomóc ?
Pzdr.

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3273
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Macintosh Opera

Post14 sty 2012, 13:37

Każdy sensowny program do wirtualizacji ma taką funkcję, VMware, VBox...
Z Windowsem 1.00 Alpha możesz mieć faila, bo z tego co pamiętam któraś z tych wczesnych wersji tj. albo alpha albo DR5 działała tylko na emulatorze PC/AT - PCem. W sieci są gotowe skonfigurowane obrazy, do poszukania.
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

TheMediator95

Posty: 468
Rejestracja: 29 kwie 2010, 9:35
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post14 sty 2012, 13:45

....emulatorze PC/AT - PCem.... - Co to jest za emulator, na czym polega.. ? Pierwszy raz słyszę taką nazwę.

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3273
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Macintosh Opera

Post14 sty 2012, 13:49

To polega na emulowaniu (nie: wirtualizowaniu) tego: http://pl.wikipedia.org/wiki/PC_AT
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

TheMediator95

Posty: 468
Rejestracja: 29 kwie 2010, 9:35
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post14 sty 2012, 13:57

Dobrze wiedzieć... powiesz mi tylko jeszcze skąd ja mam wziąć emulator tej maszyny ?

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3273
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Macintosh Opera

Post14 sty 2012, 14:01

Z internetu. Nazwę podałem, powiem jeszcze że to pierwszy wynik w google dla tejże nazwy :trollface:
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

TheMediator95

Posty: 468
Rejestracja: 29 kwie 2010, 9:35
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post14 sty 2012, 14:10

Dobra pobrałem to (w najnowszej wersji 0.6) Uruchomiłem aplikację w trybie zgodności z Windows 95 na Windows 7 i po uruchomieniu owej aplikacji wyskakuje następujący błąd:
"No ROMs present
You must have a least one romset to use PCem."

Jakieś rady ?

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3273
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Macintosh Opera

Post14 sty 2012, 14:12

Brakuje ROMu.
Nie lepiej skorzystać z prekonfigurowanego obrazu?
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

TheMediator95

Posty: 468
Rejestracja: 29 kwie 2010, 9:35
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post14 sty 2012, 14:20

Czekaj... jak dobrze rozumem to te ROM'y to obrazy dysku które mają znajdować się w podfolderach folderu "roms". Jeśli tak to jaki format ma mieć owy plik ?
Czy jest możliwość że skopiuje obraz MS-DOS'a 5.0 a później doinstaluje na to wszystko Windows'a 1.0 ?
Rozumiem że każdy podfolder w folderze "roms" odpowiada innej maszynie którą chcę z-emulować.
Wprowadziłbyś mnie do tego programu\emulatora ?

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3273
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Macintosh Opera

Post14 sty 2012, 14:23

To nie obraz dysku tylko BIOSu emulowanej maszyny. Ściągnij sobie skonfigurowany PCem z Windowsem 1.00 alpha (drugi wynik w google na: pcem windows 1.00) i zobacz sobie na działającym "organizmie" :>
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

TheMediator95

Posty: 468
Rejestracja: 29 kwie 2010, 9:35
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post14 sty 2012, 14:35

Nie sądziłem że doczekam się tej chwili :P
To co kazałeś mi ściągnąć jest PCem do którego muszę teraz załadować Obraz dyskietki MS-DOS'a 2.11 a następnie zainstalować na tym emulatorze Windowsa 1.0 Alpha, Tak ?
A gdybym chciał zainstalować sam cokolwiek innego to jak to zrobić, przecież wszystkich systemów na pewno nie znajdziesz w sieci od tak. Z resztą pobranie gotowca nie daje takiej satysfakcji jak zrobienie czegoś samemu.

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3273
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Macintosh Opera

Post14 sty 2012, 14:37

To trzeba ściągnąć i odpalić dwuklikiem :trollface:
Zrobienie czegoś samego - OK, pod warunkiem że ma to wartość użytkową. Tymczasem zainstalowanie od zera tej windy zajęłoby pewnie więcej czasu niż samo testowanie :>
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

TheMediator95

Posty: 468
Rejestracja: 29 kwie 2010, 9:35
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post14 sty 2012, 14:41

Dobra teraz powiem krótko... nie wiem jak załadować do tego emulatora dyskietkę z tym systemem :(
Tam jest tylko opcja Change disk A: ale jak na to naciskam toi nic się nie dzieje. :(

Awatar użytkownika

TheMediator95

Posty: 468
Rejestracja: 29 kwie 2010, 9:35
Kontakt:
    Windows 7 Opera

Post14 sty 2012, 17:42

??

Awatar użytkownika

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2198
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    Windows 7 Internet Explorer 7

Post14 sty 2012, 18:33

!!
ObrazekObrazek

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość