Dyskusja i wymiana poglądów o na temat szeroko pojętego oprogramowania.
Awatar użytkownika

bsystem

Zasłużony użytkownik
Posty: 652
Rejestracja: 03 lis 2010, 16:44
    Windows 8.1 Chrome

Post09 sty 2015, 18:05

Obawiam się niestety, że Twoje specyficzne wymagania są nie do osiągnięcia na Windowsie. To nie Linux gdzie jest półtora miliona środowisk...
Spoilerpokaż
Asus n61v | c2d p7450 | GT 240m | 4GB DDR3 | 320GB | Windows 8.1 x64
Fujitsu Siemens Esprimo V5505 | C2D T7550 2,2GHz 4MB Cache L2 (Merom) | 4GB RAM DDR2| 120GB| Windows 8.1 x64
Pentium 4 |Pentium 4 3.0GHz (Prescott) | 1 GB RAM DDR1 | 60 GB |Windows 8 RTM
Toshiba Satellite 1400-503 | Celeron-S 1,33GHz (tualatin :hyhy:) | 768 MB SD-RAM | 40GB | Windows XP SP3
K6-2| AMD K6-2 300MHz | 64MB SD-RAM |1GB| Windows 2000 Fresh by Rublik
Serwer 'Sempik': AMD Sempron 2800+ | ASUS K8V-MX | 1024 MB RAM DDR1 | S3 Graphics DeltaChrome Pro IGP | 20GB + 500GB | Windows 2k8
Pentium 4 1,7 GHz| OEM Fujitsu | 512MB SD RAM| 40GB
Sempron 2200+ | jakieś mobo MSI | 128MB DDR | 40GB
Intel Pentium III Coppermine | mobo na intelu | 128MB SD RAM | 80GB
Sempron 2800+ | ASRock K8NF4G-SATA2 | 512MB DDR | 160GB RAID0
Pentium II | mobo na slot1 | 128MB SD RAM | 2GB


Komputery mniej lub bardziej kompletne:

Amilo M7400 | Pentium M 1,3 GHz (Banias)| 512 MB RAM | dysk zbrickowany | +15" CRT
iPhone 5c + Dell e6230

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2385
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Macintosh Safari

Post09 sty 2015, 19:20

Ojej, nie pisałem swojego postu z chęcią wywołania takiej wojny, zwyczajnie byłem ciekawy o te ikony. Próbując załagodzić mówienie, że korzystanie z cli jest przestarzałe smutne dla wszystkich ludzi z branży IT, dlatego nie dziw się, że twoja wypowiedź spotkała się z tak bardzo wrogim odbiorem, to jest jedna z tych rzeczy, których się nie mówi informatykom :3, powinno się raczej mówić, że jest bardziej zaawansowane, wbrew pozorom dopóki system nie będzie posiadał sztucznej inteligencji i nie będzie można mu powiedzieć do mikrofonu "zmień nazwę pliku a na b i i wrzuć go do folderu o nowej nazwie", takie zadanie zawsze będzie wymagało jakieś minimum wysiłku i monotonności (nawet jakbyś miał przeglądarkę plików spełniającą założenia z pierwszego postu).

A wracając do problemu doszliśmy do wniosku, że nie zdobędziemy takiego explorera, więc może spróbujmy znaleźć inne rozwiązanie, które ułatwi ci pracę. Jeżeli to się ogranicza dokładnie do czegoś co podałeś w przykładzie (i nazwa folderu ma być dokładnie taka sama jak pliku) to można napisać skrypt, który będzie zawierał to co napisał w swoim poście Pisarz i będzie przypięte pod prawe kliknięcie. Napisz na czym polega to wszystko co robisz z taką dużą ilością plików i coś postaramy się zaradzić.

Awatar użytkownika

Klisos

Posty: 74
Rejestracja: 30 gru 2014, 17:19
    Android Chrome

Post09 sty 2015, 22:59

Obawiam się niestety, że Twoje specyficzne wymagania są nie do osiągnięcia na Windowsie. To nie Linux gdzie jest półtora miliona środowisk...
Nie rozumiem tylko jednego. Skoro w xp explorator działał dokładnie tak, jak opisałem, to dlaczego microsoft postanowił utrudnić ludziom życie? :D

Lolashe: dziękuję za uspokojenie dyskusji ;) I za propozycję. Oczywiście zdaję sobie doskonale sprawę, że to zawsze będzie wymagało monotonnej pracy. Chodzi mi tylko o to, żeby ją sobie minimalnie ułatwić. A sprawa wygląda tak: mam w katalogu ogromną ilość filmów i odcinków seriali i chcę je posegregować. A zatem najpierw muszę wybrać odpowiedni plik. Jeśli na przykład jest to cd1, a nie ma cd2, albo odwrotnie, albo jest cd1 i cd2, a cd3 się jeszcze nie ściągnęło, to plik muszę zostawić w spokoju. Czasem mam kilka plików z tym samym filmem. Wtedy muszę wybrać ten, który chcę. Na przykład dvdrip zamiast tvrip itp. Jak już wybiorę, ten niewłaściwy i zdublowany usuwam. Potem odpowiednio zmieniam nazwę pliku. Usuwam wszelkie "ozdobniki" w rodzaju dvdrip, nazwy realesu kropki itp, jeśli trzeba, dodaję numer części np Rambo 12 ;) W przypadku seriali nazwa powinna być według schematu "tytuł serialu [ssxee] - tytuł odcinka" gdzie ss to numer sezonu, a ee numer odcinka. Potem tworzę katalog o nazwie dokładnie takiej, jak nazwa pliku po zmianie, uruchamia napiprojekt i ściągam napisy. W przypadku seriali to już koniec, a dla filmów tworzę jeszcze katalog o tej samej nazwie, ale ze słowem "skrót" na końcu umieszczam w nim skróty do plików z filmem i napisami, który potem kopiuję do katalogów nazwanych gatunkami filmów (komedia, horror itp). Jak widzisz, zrobienie skryptu, który robiłby to wszystko jest raczej niewykonalne ;) I proszę bez komentarzy, po co to robię. Takie małe dziwactwo. Jedni zbierają znaczki, inni używane majtki, a ja filmy :D

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3273
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Series 60 Opera

Post09 sty 2015, 23:41

A co powiesz o jakimś media center w stylu xbmc? Wydaje mi się, że w twoim przypadku katalogowanie powinno się opierać na metadanych plików, a nie tylko na ich nazwach. W xbmc wcale nie musiałbyś tych plików układać, bo wszystkie informacje miałbyś z internetu a w dodatku miałbyś podział nie tylko na gatunki, ale i na wszystkie inne kryteria jakie można sobie wyobrazić.
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

Klisos

Posty: 74
Rejestracja: 30 gru 2014, 17:19
    Android Chrome

Post09 sty 2015, 23:48

Dzięki za sugestię, ale akurat to mi nie odpowiada. Wiem oczywiście, że to byłoby rozwiązanie lepsze pod wieloma względami, ale ja po prostu chcę to zrobić w taki staroświecki sposób. Ale już wiem, co by mi bardzo pomogło i jest możliwe, jeśli lolasher nadal jest taki chętny do pisania skryptu ;) Wystarczy, żebym po prawym kliknięciu na plik miał w menu kontekstowym polecenie utworzenia katalogu z tą samą nazwą, co plik i przeniesienia tam tego pliku. A gdybym jeszcze miał drugie, które po kliknięciu prawym na katalog będzie tworzyć jego kopię z dopiskiem "skrót" do nazwy i umieszczać w nim skróty do wszystkiego, co jest w tym katalogu, to będzie niemal pełnia szczęścia :D

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2385
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Macintosh Safari

Post10 sty 2015, 0:04

Nie rozumiem tylko jednego. Skoro w xp explorator działał dokładnie tak, jak opisałem, to dlaczego microsoft postanowił utrudnić ludziom życie?
Myślę, że zmieniono to, ponieważ u osób niedbających o pliki spowodowałoby w krótkim czasie bałagan nie do opanowania. Ogólnie jest tendencja robienia coraz większej liczby czynności za użytkownika i wirtualnych systemów plików jak biblioteki w Windows 7.

Skrypt machnę w poniedziałek, bo jutro przyjeżdża do mnie dziewczyna, zawsze to jest jakiś sposób rozwoju osobistego. Ale jak komuś ma się z techvortalu nudzić w weekend to proszę bardzo :3 Nie chcę pisać tego teraz na szybko bez dokładnego przetestowania.

Awatar użytkownika

Klisos

Posty: 74
Rejestracja: 30 gru 2014, 17:19
    Android Chrome

Post10 sty 2015, 0:11

Myślę, że zmieniono to, ponieważ u osób niedbających o pliki spowodowałoby w krótkim czasie bałagan nie do opanowania
XP dokładnie tak działał i, o ile się nie mylę, był przez wiele osób uważany za najlepszy dotychczas system microsoftu, a w każdym razie najpopularniejszy jeśli weźmie się pod uwagę, jak długo "żył". Nadal będę się upierał, że ten ruch był bez sensu i tylko utrudnia ludziom życie. Tym bardziej, że nikt nie każe nikomu z tego korzystać. Autorozmieszczanie zawsze można włączyć i nie wyłączać, a o to mi w dużej mierze chodzi.

A za skrypt bardzo i z góry dziękuję. Gdybym wiedział gdzie mieszkasz, postawiłbym Ci piwo :) A w międzyczasie baw się dobrze ;)

Awatar użytkownika

Captain

Zasłużony użytkownik
Posty: 420
Rejestracja: 13 mar 2013, 14:57
    Windows 8.1 Opera

Post10 sty 2015, 0:20

był przez wiele osób uważany za najlepszy dotychczas system microsoftu,
Przez co wiele zwykłych śmiertelników przesiaduje na tym o to systemie zamiast go aktualizować, na plus dla niego dam,że starsze gry na nim po prostu mają lepszą wydajność niż na glazurniku.( sorry za ot.)
Telefony: Samsung Galaxy S3,Samsung Galaxy S3 Mini, Samsung Galaxy Mini 2, Samsung Galaxy Core Plus,Huawei Ascend G620S,Sony Xperia Miro
Moje sprzęty
Spoilerpokaż
Laptop: "CrapTop" aka. Asus L3800 (zapasowy)
Laptop #2: Acer Aspire E1-571
Procesor: Intel Core i3-2328M
K.graf: Integra - Intel HD Graphics 3000
Ram: 4GB
Dysk: WDC WD3200BPVT (320GB)
Ekran: 15,6"
System: Windows 10

---------------------------------------------------
Komputer
Mobo:Asus M2N68+
Procesor:AMD Athlon 4600+ 2,41GHz
Ram:4GB DDR2
Grafika:Ati Radeon 3600HD
Dysk: 2,5" Seagate ST500LT012
System:Windows 7

Awatar użytkownika

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2199
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    Windows 8.1 Opera

Post10 sty 2015, 10:50

Mówisz to jakby M$ nigdy nie złomował funkcjonalności bo korzystała z nich jedna albo dwie osoby. A ci wszyscy ludzie którzy twierdzą, że "xp to najlepszy system microsoftu" pewnie nawet nie wiedzą że tak można było. Tak tylko mówię...

A ja stojąc przed takim zadaniem pewnie naklepałbym skrypt, bo to najwygodniejsze rozwiązanie.
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

Klisos

Posty: 74
Rejestracja: 30 gru 2014, 17:19
    Windows 7 Firefox

Post10 sty 2015, 15:21

Przez co wiele zwykłych śmiertelników przesiaduje na tym o to systemie zamiast go aktualizować
Przypomnij mi, proszę, bo jakoś mi wyleciało z głowy: a dlaczego to jest złe? Myślę, że jeśli system po około 15 latach od swojej premiery nadal spełnia oczekiwania dużej grupy użytkowników, to chyba dobrze o nim świadczy.
A ci wszyscy ludzie którzy twierdzą, że "xp to najlepszy system microsoftu" pewnie nawet nie wiedzą że tak można było
Ja wcale nie twierdzę, że wszyscy z tego korzystali. Pewnie wielu użytkowników tego nie robiło. Chodziło mi tylko o to, że fakt, że taka funkcja istniała nie powodował automatycznie powstania ogromnego bałaganu. A to stwierdził lolasher.
No i to nie była jedna czy dwie osoby. Zanim uznałem, że muszę poszukać jakiegoś innego programu, próbowałem dowiedzieć się jak skonfigurować ten wbudowany w windowsa i zdziwiłbyś się, jak dużo osób szukało dokładnie tego samego.
A ja stojąc przed takim zadaniem pewnie naklepałbym skrypt, bo to najwygodniejsze rozwiązanie.
I tu masz rację. Zgadzam się w pełni, że odpowiedni skrypt może w tym wypadku bardzo ułatwić życie. Pozostaje tylko jeden problem: napisanie go. Nie każdy to potrafi.

Awatar użytkownika

bsystem

Zasłużony użytkownik
Posty: 652
Rejestracja: 03 lis 2010, 16:44
    Windows 8.1 Chrome

Post10 sty 2015, 15:39

Można się tego nauczyć :P Więc nie jest to wielki uber problem.
Spoilerpokaż
Asus n61v | c2d p7450 | GT 240m | 4GB DDR3 | 320GB | Windows 8.1 x64
Fujitsu Siemens Esprimo V5505 | C2D T7550 2,2GHz 4MB Cache L2 (Merom) | 4GB RAM DDR2| 120GB| Windows 8.1 x64
Pentium 4 |Pentium 4 3.0GHz (Prescott) | 1 GB RAM DDR1 | 60 GB |Windows 8 RTM
Toshiba Satellite 1400-503 | Celeron-S 1,33GHz (tualatin :hyhy:) | 768 MB SD-RAM | 40GB | Windows XP SP3
K6-2| AMD K6-2 300MHz | 64MB SD-RAM |1GB| Windows 2000 Fresh by Rublik
Serwer 'Sempik': AMD Sempron 2800+ | ASUS K8V-MX | 1024 MB RAM DDR1 | S3 Graphics DeltaChrome Pro IGP | 20GB + 500GB | Windows 2k8
Pentium 4 1,7 GHz| OEM Fujitsu | 512MB SD RAM| 40GB
Sempron 2200+ | jakieś mobo MSI | 128MB DDR | 40GB
Intel Pentium III Coppermine | mobo na intelu | 128MB SD RAM | 80GB
Sempron 2800+ | ASRock K8NF4G-SATA2 | 512MB DDR | 160GB RAID0
Pentium II | mobo na slot1 | 128MB SD RAM | 2GB


Komputery mniej lub bardziej kompletne:

Amilo M7400 | Pentium M 1,3 GHz (Banias)| 512 MB RAM | dysk zbrickowany | +15" CRT
iPhone 5c + Dell e6230

Awatar użytkownika

Captain

Zasłużony użytkownik
Posty: 420
Rejestracja: 13 mar 2013, 14:57
    Windows 8.1 Firefox

Post10 sty 2015, 22:21

Przez co wiele zwykłych śmiertelników przesiaduje na tym o to systemie zamiast go aktualizować
Przypomnij mi, proszę, bo jakoś mi wyleciało z głowy: a dlaczego to jest złe? Myślę, że jeśli system po około 15 latach od swojej premiery nadal spełnia oczekiwania dużej grupy użytkowników, to chyba dobrze o nim świadczy.
Bo ludzie mają zachłanność do instalacji tego systemu na sprzęcie tej dekady.
Telefony: Samsung Galaxy S3,Samsung Galaxy S3 Mini, Samsung Galaxy Mini 2, Samsung Galaxy Core Plus,Huawei Ascend G620S,Sony Xperia Miro
Moje sprzęty
Spoilerpokaż
Laptop: "CrapTop" aka. Asus L3800 (zapasowy)
Laptop #2: Acer Aspire E1-571
Procesor: Intel Core i3-2328M
K.graf: Integra - Intel HD Graphics 3000
Ram: 4GB
Dysk: WDC WD3200BPVT (320GB)
Ekran: 15,6"
System: Windows 10

---------------------------------------------------
Komputer
Mobo:Asus M2N68+
Procesor:AMD Athlon 4600+ 2,41GHz
Ram:4GB DDR2
Grafika:Ati Radeon 3600HD
Dysk: 2,5" Seagate ST500LT012
System:Windows 7

Awatar użytkownika

funcek

Zasłużony użytkownik
Posty: 1771
Rejestracja: 06 lut 2011, 12:36
Lokalizacja: Bolesławiec
Kontakt:
    Windows 8.1 Chrome

Post10 sty 2015, 23:25

Co mają?
Spoilerpokaż

Życiowa Książka; Fujitsu LifeBook AH532:
Intel i3 3310M @ 2.4GHz 3 MB L3 || 4 GB RAM DDR3 || Intel HD4000; NVidia GT640M LE || Realtek HD || HDD 500 GB || Win 10 Pro N 64-bit, Arch Linux 64-bit + Plasma 5
Deska (w sumie to i Kijanka); Kiano SlimTab 8MS:
Intel Atom Z3735F 4x1.33GHz (1.83 GHz turbo) 2 MB cache || 1GB DDR3 || Intel HD Graphics || 8" IPS touch-screen || 16GB FLASH + 32GB MicroSD Class 10 UHS-I || Windows 8.1 with Bing x86
Serwer rev. 2, aka "Pudełko zapałek":
Raspberry Pi Zero || 2GB MicroSD Class 4 || SSH || USB Wi-Fi Sagem XN-762n || Minibian
Masturbator czasu aka Stalingrad rev.2; Sony Vaio PCG-505G:
Pentium MMX 233MHz || 96 MB SŁONY-RAM || NeoMagic MagicGraph 128XD 2 MB || 10.4" || jakaś-tam dźwiękówka || HDD 30 GB || Dualboot Windows 98 & Windows 2000 || 1998r. :)

Malina - Raspberry Pi 2 + 16GB SanDisk UHS-I 533x; Raspbian + Kodi
Sony PlayStation 2 Slim SCPH-77004 with modbo760 chip & fmcb + OPL
Sony PlayStation 3 Slim CECH-3004B 320GB
Sony Playstation 4 Slim CUH-2016B 1TB

Xiaomi Redmi Note 3 Pro Special Edition

Awatar użytkownika

Klisos

Posty: 74
Rejestracja: 30 gru 2014, 17:19
    Android Chrome

Post11 sty 2015, 3:23

Bo ludzie mają zachłanność do instalacji tego systemu na sprzęcie tej dekady.
A po polsku? :-P

Awatar użytkownika

Captain

Zasłużony użytkownik
Posty: 420
Rejestracja: 13 mar 2013, 14:57
    Tapatalk Firefox

Post11 sty 2015, 3:28

Tłumacząc próbują instalować ten system nawet jeżeli nie obsługuje nowego sprzętu. Już bardziej po polsku nie da się wytłumaczyć.
Wysyłane z mojego GT-S6500D za pomocą Tapatalk 2
Telefony: Samsung Galaxy S3,Samsung Galaxy S3 Mini, Samsung Galaxy Mini 2, Samsung Galaxy Core Plus,Huawei Ascend G620S,Sony Xperia Miro
Moje sprzęty
Spoilerpokaż
Laptop: "CrapTop" aka. Asus L3800 (zapasowy)
Laptop #2: Acer Aspire E1-571
Procesor: Intel Core i3-2328M
K.graf: Integra - Intel HD Graphics 3000
Ram: 4GB
Dysk: WDC WD3200BPVT (320GB)
Ekran: 15,6"
System: Windows 10

---------------------------------------------------
Komputer
Mobo:Asus M2N68+
Procesor:AMD Athlon 4600+ 2,41GHz
Ram:4GB DDR2
Grafika:Ati Radeon 3600HD
Dysk: 2,5" Seagate ST500LT012
System:Windows 7

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość